Foruminlägg av Jonas Schilén

< < < 1 2 > > >
#1
20 april 2010 kl 22:21
Gilla
Det släpptes en uppdatering häromdagen som enligt uppgift skall vara mer exakt. Har dock ännu inte hunnit testa den själv och jämföra med tidigare rundor.
#2
9 augusti 2011 kl 09:14
Gilla
Hej!

Bor i Sumpan och provar gärna att träna i grupp. Det är något jag aldrig testat! Finns det plats och är det tisdagar som gäller i sådant fall?

Jonas
#3
22 augusti 2011 kl 21:23
Gilla
Har kört med både iPhone 3 och 4 med Runkeeper och Löparappen som appar men skaffade en Garmin 305:a i våras då jag tyckte det var lite klumpigt att ha en telefon på armen och jag gillar inte att lyssna på musik medans jag springer. Valet att gå över till Garminen blev ytterligare lättare att ta då jag ville börja köra intervaller vilket en löpdator är överlägsen att hantera jämfört med en smartphone, ialla fall med de appar jag använt. Skall man däremot bara ha hyffsad koll på längd och tempo på sina rundor och har en telefon så är det i mitt tycke en tillräckligt bra lösning, speciellt om man loggar passen med Löparappen som smidigt lägger upp dem automatisk på jogg.se. GPS chipset skiljer sig åt emellan men det är framför allt på hur snabbt de får kontaqkt med sateliterna och hur pass svag signal de klarar sig med. Så på en telefon är det viktigt att den har fri sikt mot himlen och inte stoppa den i fickan, då får man för svag signal med dåligt mätresultat som följd. Men om du är den Mattias jag tror du är så kommer du nog att skaffa en löpdator också för man kan väl inte ha för mycket prylar? ;-)
#4
22 augusti 2011 kl 22:18
Gilla
Har nyss blivit "närmare 50 än 40" dvs firat min 46 års dag. Började springa för ungefär 3 år sedan med (en viss) kontinutet och hade innan i princip aldrig tränat med undantag från en period i början av 20-års åldern. I och med jag är barnsligt förtjust i värdelöst vetande har jag börjat fundera på det här med ålderns inverkan på min fysik då om jag inte missminner mig från skolan att mäns fysisiska förmåga är på topp runt 25 för att sedan försämras. Men sedan jag börjat springa har mina tider sakta men säkert förbättras vilket är naturligt med tanke på min obefintliga träning innan och jag hoppas att de komme att göra det ett bra tag framöver även om jag nu jobbar i en ordentligt fysisk "uppförsbacke" med tanke på att 25 årsdagen är hyffsat avlägsen. Om vi förutsätter att jag kan fortsätta träna ungefär tre pass i veckan ( har lyckats komma i närheten av det sista tiden)med en mix av långpass, normalpass och intervaller/backträning. Jag äter "normalt" dvs. det mesta och tar gärna ett glas vin då och då, således ingen hälsoprofet men har inga vikt eller andra hälsoproblem. Vi få också förutsätta att jag får vara frisk med undantag av de obligatoriska vår och höst förkylningarna. Så frågan är då när kommer mina tider att försämras? Vid vilken ålder får jag vara nöjd med att mitt resultat på Lidingöloppet blir sämre än föregående år (hoppas innerligt att jag grejar under 3 timmar i år)? Någon som känner till om det finns någon vetenskaplig studie på området eller kanske har personliga erfarenheter. Vore kul att veta om jag kan se framemot flera år med förbättring eller inte. Intressant vore också att veta hur förändring av träning påverkar den här processen. Fortsätta springa kommer jag i alla händelser göra!
#5
23 augusti 2011 kl 11:28
Gilla
Oj vad kul att denna fråga gav sån respons! Det verkar finnas hopp utan tvekan. @ Martin #16 jag skulle vara glad om jag kom ner till 47 tider på milen redan idag, respekt!
@ Mattias kul att höra av dig igen! Kan inte se din löpardagbok så jag vet inte hur länge du hållit på men för mig tog det i runda slängar 3 månader innan man kom över "rullator tempot" men det var en riktig kick att känna att man kunde variera tempot på milen och inte bara vara lycklig för att man inte gick.
#6
23 augusti 2011 kl 12:17
Gilla
Hittade faktisk en studie "The Science of Aging and Running"
för den som är intresserad. http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=17947 Gillar en av sammanfattningarna "Whatever the cause, the solution is fairly straightforward: run"
#7
24 augusti 2011 kl 19:13
Gilla
Med andra ord så kan jag inte skylla på åldern i framtiden om jag inte förbättrar mina resultat! Bara slarvig träning.......
#8
31 augusti 2011 kl 23:22
Gilla
Martin, jag har några minuter att kapa på milen för att komma ner i din klass men å andra sidan har jag 23 år på mig... Det känns inte så dumt!
#9
17 oktober 2011 kl 09:36
Gilla
@ Kristoffer tur att någon har marginalerna på sin sida! Själv persade även jag på Hässelbyloppet men lite surt på 47.02, men jag är nöjd ändå!
#10
18 januari 2012 kl 18:53
Gilla
Positiva effekter:
Började springa för att hantera en stressig jobbsituation och sömnproblem då alkohol inte verkade bra som långsiktigt alternativ. Funkade strålande så när jobbet blev bättre fortsatte jag att springa för man mår bättre helt enkelt! Bonus är att man kan äta och dricka utan att ha så dåligt samvete. Inte att förglömma alla nya prylar jag kan köpa som löpdator, skor osv. Ovanpå det den häftiga känslan att ha kontroll över kroppen och tydligt märka hur den förbättras!
På minuskontot hamnar skador och smärta av och till, tiden jag lägger ner kan jag leva med, hade fom bara såsat
#11
31 januari 2012 kl 18:07
Gilla
Som gammal hojåkare rekommenderar jag Pledge möbelpolish. Överlägset bäst till visiret på hjälmen. Borde funka på glasögon oxå. Tar dessutom bort små repor.
#12
13 februari 2012 kl 17:14
Gilla
Började känna mig oerhört trött på passen i början av november 2011 och fick ont i muskelfästen och leder. Trodde det var någon vanlig infektion och tog det lugnt under några veckor men det blev bara sämre. Strax innan Jul gick jag till läkaren då jag fått riktigt ont i höger höft och muskelfästet i rumpan, så pass att jag haltade ordentligt när jag gick. Efter en veckas väntan på provsvar så konstaterades det borrelia. Kändes skönt att veta var det var och påbörjade en 10 dagars kåvepenin kur. En vecka efter avslutad kur mådde jag ungefär lika dåligt som innan och fick då en 10 dagars Doxyferm kur.
Den är nu avslutad sedan 2 veckor men jag är fortfarande långt i från bra även om jag helt klart är bättre. Gjorde Hässelbyloppet i oktober på 47,02 men nu kan jag knappt komma under 6 min/km när jag springer 5km. Skall det ta så här lång tid? Är det någon som har egna erfarenheter? Det är kanske bara jag som är otålig men jag hade hoppats på att det skulle gå lite fortare. Har fortfarande ont i höft och muskelfästen men inte så mycket att jag haltar. Vore skönt att höra andras erfarenheter av detta så man vet lite mer vad man har att vänta
#13
21 mars 2012 kl 10:20
Gilla
Börjar först nu känna mig bättre, inte riktigt 100% dock men på god väg. Går hos sjukgymnast för att skynda på läkning i höften men jag kan i alla fall springa utan att börja halta vilket är oerhört skönt. Lömska små rackare de där fästingarna. Nån som vet vad de tillför vår fauna? För mig verkare de fullständigt värdelösa.
#14
21 maj 2012 kl 21:55
Gilla
Var och en blir salig på sin tro heter det och det gäller nog tekniska prylar i synnerhet. För mig är min Garmin 305:a den optimala motivationshöjaren i min löpning. Älskar att ha örnkoll på km tempo, puls, vart jag sprungit. Nödvändigt? Inte alls, men för mig jäkligt skoj! Skulle heller inte greja att köra intervaller utan den så där är den nödvändig i alla fall för mig. Men vill man inte ha den hjälpen strunta i det då, hur svårt kan det vara! När det gäller kvalité och funktion så är min erfarenhet efter drygt 20 år i hemelektronikbranschen att den oftast är väldigt bra men människors förväntan överenstämmer väldigt sällan med produktens funktioner när man är missnöjd.
#15
24 maj 2012 kl 20:40
Gilla
Du har redan fått en massa bra tips men det jag tycker är framför allt att du skall sänka ambitionsnivån lite grand för att inte få dåligt samvete, bättre lite träning än ingen alls. Jag har sprungit i lite mer än 4 år men det är väldigt sällan jag är sugen innan jag börjar springa och första biten är nästan alltid tung. Men efter stund brukar det lossna och man kommer in i flytet. Och efter är det alltid skönt och man känner sig stolt att man kom ut. För mig har tävlingar varit en väldigt bra morot, utan dem hade jag förmodligen slutat för länge sedan så du skall kanske prova att anmäla dig till något lopp?
#16
1 juni 2012 kl 15:12
Gilla
Ett annat budget tips till dig som är tjej är att titta på juniorhyllan. När du inte är så tung funkar dessa hyffsat. Köpte ett Asics Gel 1150 för 300 spänn på Stadium till grabben i går, skulle säkert fungera bra för tjejer oxå.
#17
2 juni 2012 kl 18:54
Gilla
Utan tidskrav så grejar du det lätt!
#18
4 juni 2012 kl 21:51
Gilla
Hej!

Fick själv borrelia i höstas och har väl först nu återhämtad mig något sånär även om jag tycker formen borde vara lite bättre. Kan inte uttala mig om IgG värden men kan intyga att det kan ta lång tid att bli helt bra. Sprang Hässelby loppet i oktober med 4.47 tempo och under vintern/våren när jag var som sämts kunde jag knappt komma upp i 7 minuters tempo på en 5 km runda men börjar nu komma tillbaka till höstens form så det tar helt klart tid.
#19
10 juni 2012 kl 22:47
Gilla
Sprang 32 km idag och sommnade som en stock efter duschen. Har märkt att när jag börjat träna mer så behövs det längre sträcka för att få de här "sömnanfallen" förra året slocknade jag efter en 20km runda. Tror att det är så enkelt att kroppen helt enkelt behöver vila efter en ordentlig ansträngning och gör en Ctrl-Alt-Del så man kan återhämta sig. Det är skönt att sova!
#20
21 juni 2012 kl 00:37
Gilla
Flög häromdagen i molnfri himmel och började leta efter mitt hem när planet var på väg in för landning. När jag hittade det såg jag även genast sträckningen på ett riktigt schysst långpass.
< < < 1 2 > > >