Foruminlägg av Håkan Hellberg

< < < 1 2 3 > > >
#1
24 november 2009 kl 10:56
Gilla
Hej Kenth, Kolla upp vad du har för problem först, hos en sjukgymnast t.ex. Har du överansträngt hälsenan (tendinos) kan excentrisk träning hjälpa. Har du slemsäcksinflammation däremot kan det hjälpa med vila, voltaren (diklofenak).
Hade själv svåra problem med vänster hälsena förra året, kunde inte ta ett steg på 3 mån. Gick till sjukgymnast som sa att hälsenan var överansträngd (tendinos, obs det finns inget som heter hälseneinflammation det är förändringar i hälsenan som orsakar besvären initialt)) Han föreslog excentrisk träning samt besök hos en ortoped på Carlanderska i Göteborg. Ortopeden sa att min hälsena var en av de mest svullna han hade sett och sa, att på mig kommer ingen excentrisk träning att hjälpa. Han föreslog sclerosering av hälsenan. Jag kunde inte bestämma mig då utan fortsatte med excentrisk träning, men det hjälpte inte. Jag tog beslutet att ta behandlingen trots kostnaden, då hade det gått 5 månader utan löpning. I slutet av februari 2009 gjordes ingreppet, i mitten på mars var jag i träning igen. Har i år sprungit GBG-varvet, STHM-marathon och Lidingöloppet bland annat. Tränar för fullt och känner idag ingenting i hälsenan.

PS. Kortison i hälsenan är inte att rekommendera, har en kompis i klubben som gjorde detta istället. Han var bra i 3-4 månader sedan kom besvären tillbaka, han har fortfarande problem. DS.
#2
24 november 2009 kl 12:54 Redigerad 24 november 2009 kl 13:07
Gilla
Hej Simo,

Kliniken heter Perago ortopedklinik (ligger inne på Carlanderska), tfn 031-81 81 45. Ortopeden heter Olof Lundin. Olof gjorde undersökningen på mig det kostade 600:- Ingreppet gjordes på carlanderska av en annan läkare.
Som du skriver kostade ingreppet exakt 5000:- Sura pengar som gjorde att jag funderade ett tag, men nu med facit i hand så var det värt varenda krona.

Varken Olof eller den läkare som utförde ingreppet lovade någon garanti, men läkaren sa, att han före mig, hade utfört strax över 500 scleroseringar och då var det bara 2 st. som han inte lyckats hjälpa (oddsen står på din sida). I de fallen där det inte hjälper, är det bara operation som gäller, med då ca 6 mån konvalecens.
Med sclerosering (om det hjälper) är du igång efter 2 veckor. Jag behövde inte ens smyga igång träningen enligt läkaren som gjorde ingreppet. Men efter ca 5 månaders uppehåll från löpning blev det ändå en naturlig mjukstart för mig.

PS. Kondisen höll jag uppe med simning och mycket spinning. DS
#3
24 november 2009 kl 14:11 Redigerad 24 november 2009 kl 14:37
Gilla
Hej,
Han gjorde bara en okulär undersökning och konstaterade vad den naprapat sagt, som jag besökte här hemma sa. Det var att jag hade fått en överansträngd hälsena (tendinos). Naprapaten rekommenderade besöket hos Olof.

Bakgrunden för behandlingen är enligt Olof och läkaren som gjorde ingreppet den att, vid överansträngning av hälsenan försöker kroppen själv läka skadan genom ökad blodtillförsel till hälsenan. Detta medför att nya blodkärl växer mot hälsenan och med dem mer nervändar. Blodkärlen och nerverna försvinner inte sedan, utan det är dom som orsakar att besvären "sitter" i länge, och inte läker ut.
Vid scleroseringen som utförs under röntgen, går läkaren in med en spruta och "dödar" dom blodkärl som växt mot hälsenan, detta medför också att nerverna försvinner.

Olof sa att jag också kunde få behandlingen via remiss, men då med lång väntetid.
Via Perago tog det ca 14 dgr till ingreppet, när jag väl bestämt mig.

Lycka till/ Håkan
#4
14 december 2009 kl 22:48
Gilla
Hej,
Tips på andra typer av intervallpass: Spring 4 min i 75-80% fart ,gå/jogg vila 1 min, sedan 3 min, samma vila, sedan 2 min samma vila, sedan 1 min,gå/jogg vila 1,30-2 min upprepa 3 till 4 ggr.

eller 4 km i 75-80% fart, gå jogg vila 3 min, sen 3 km, gå/jogg vila 2 min, sen 2 km, gå/jogg vila 1 min avsluta med 1 km.

eller om du springer på gator med lyktstolpar, rusha 2-3 stolpar jogga tillbaka 1-2 stolpar, kör så i ca 15-20 min.

eller 70/20 i 15 min.

Improvisera! man behöver inte köra samma jämt.
Att springa i terrängen eller till och med i obanad terräng ger mer än vad man tror. Fast denna årstid är det kanske lite besvärligt.

PS i ovan föreslagna intervallpass skall man naturligtvis köra en ordentlig uppvärmning och ned joggning. DS.
#5
17 december 2009 kl 14:14
Gilla
Hej,

Jag undrar om dessa stumpor kan hjälpa mot kramper i vaderna?
I alla de marathonlopp jag deltagit i hittills så har jag fått kramper i vaderna mot slutet av loppen.
Jag har fått och prövat det mesta av de råd som andra löpare gett mig. -ät mer salt, - ät mer magnesium, -drick mer under loppet, -drick mer innan loppet, -ät salttabletter under loppet osv.osv.
jag har inte träffat någon som använder strumporna, så ni som använder dom kan dom hjälpa mig? Är det värt att köpa ett par och pröva?

#6
22 december 2009 kl 07:43
Gilla
Vi i IFK Skövde friidrott har som tradition att samlas kl.09.00 på julaftonsmorgon för att ta en lätt jogg ned genom centrum. De flesta iklädda tomteluvor, vi brukar vara mellan 10 -15 pers varje gång. Avslutar med kaffe och pepparkaka i omklädningsrummet.
#7
5 januari 2010 kl 14:40
Gilla
Magnus ta kontakt med Perago ortopedklinik, det ligger inne på Carlanderska i Göteborg. Olof Lundin heter ortopeden, han är specilist inom ortopedi och kan med all säkerhet hjälpa dig.

#8
3 mars 2010 kl 07:23
Gilla
Hej,

Dom kör med Maxim, och enligt Maxims hemsida byter man smak i år till grapefuit/lemon.
Intaget av mängd vätska varierar, vädret spelar in. Men jag försöker dricka något vid varje vätskestation. Blandar , ibland vatten, ibland sportdryck.
#9
3 mars 2010 kl 13:16
Gilla
Hej Annika,
Tyvärr har jag ingen info om Göran H, men kan delge info om den sklerosering jag gjorde på Carlanderska, nästan precis för ett år sedan.
Jag gjorde en sklerosering av vänster hälsena, läkaren som gjorde ingreppet hette Lars-Åke (efternamnet har jag glömt).
Jag fick rådet att vila 14 dgr efter ingreppet, sedan var det bara att börja träna enligt läkaren, inga restriktioner i träningen enligt honom.
Men efter att inte kunnat ta ett löpsteg på nästan 6 månader innan ingreppet så startade jag ganska så lungt.
Tränade på och sprang sedan under samma år GBG-varvet, STHM-marathon och Lidingöloppet, utan att ha ont i hälsenan.
Hälsenan känns fortfarande bra, så jag är bara nöjd med ingreppet.
Hälsenan var dock väldigt svullen lång tid efter ingreppet, men jag kände ingen smärta vil löpträningen, och läkaren sa att det kunde ta upp till ett halvår innan svullnaden går ned helt.
#10
3 mars 2010 kl 14:13
Gilla
Hej igen,
Jag var stel i hälsenan på morgonen och hade ganska ont innan man "kom igång". Löpträna kunde jag inte alls, det gjorde allt för ont. Tränade hälsenan med excentriska tåhävningar. Kondisen höll jag uppe med simning och spinning.
Enligt den läkare jag hade så är chansen för att det går fel väldigt liten. Han hade gjort över 500 ingrepp innan mitt, och han sa att det var endast 2 st som inte blivit bättre. Dock kan man få upprepa behandlingen efter ca ett halvår om det inte blev bra. Jag behövde inte det.

På följande länk finns det lite mer info om sklerosering.
http://www.capioartroclinic.se/sv/Patientinfo/Skador-behandling/Halsena/Skleroseringsbehandling-kna-och-halsena/
#11
3 mars 2010 kl 14:37
Gilla
Ingreppet sker med lokalbedövning, så det kändes inget under ingreppet. Efter gjorde det inte alls mycket ont. Visst det kändes, men det var inga stora smärtor. Vanliga värktabletter räckte och det gick över ganska så fort.
Dock var jag lite stel och väldigt svullen över hälsenan en tid efter ingreppet.
#12
4 mars 2010 kl 15:18
Gilla
Mallis låter ju inte helt fel!
Ta det lungt bara.
Lycka till.
#13
17 mars 2010 kl 07:49
Gilla
Hej
Hoppas att det går bra med dina hälsenor. Själv väntade jag ca 14 dagar innan jag började löpträna igen, men simmade och körde spinning under tiden.
Svullnaden kommer sitta i länge, så bli inte orolig för det, den försvinner sakta men säkert. Ta det lungt i början bara.
#14
18 mars 2010 kl 14:24
Gilla
Den största skillnaden kändes morgonen efter ingreppet, från att ha ont och vara väldigt stel när jag gick upp på mornarna, till att inte känna någon smärta/stelhet alls.

Löpmässigt är det svårare att beskriva känslorna, visst man kände av att man gjort någonting med hälsenan men jag hade inga smärtor när jag tränade.

Ang. tid för medlet att verka så sa den läkare jag hade, att efter två veckor var det bara att köra på.
Även i den länk som jag skickat med i tidigare inlägg sägs att man kan ha "full aktivitet" efter 14 dgr.
#15
18 mars 2010 kl 15:46
Gilla
Mitt ingrepp på Carlanderska var utanför offentliga sjukvården.
Dom tog 5 tusen för mitt ingrepp (undersökningen kostade 600)
Sura pengar men jag ångrar ingenting.

Om skleroseringen inte hjälper är det operation som är sista utvägen. Carlanderka tar ca 20 tusen för en hälsena.........

Om man, mot förmodan, skulle behöva ytterligare sklerosering så sa dom att det borde gå ca 5 månader innan nästa ingrepp. (Carlanderska gör max 2 skleroseringar per hälsena sa dom)
#16
31 mars 2010 kl 09:53 Redigerad 31 mars 2010 kl 09:55
Gilla
Den 24/4 går Skövde Marathon.
Distanser: 42,2, 21,1 och 10,5 km.
Marathonbanan är på 21,1 km som löps 2 varv.
Underlag 100% asfalt, banan är ganska krävande

Anmälan på: anmalan@ifkskovde.net
Mer info på: www.ifkskovde.net
#17
4 juni 2010 kl 12:52
Gilla
Hej Sofia,
Här är mer fakta om Garmins GPS,er http://www.garmin.se/taxonomy/term/377
#18
10 juni 2010 kl 13:06
Gilla
Håller med Jonas, 400 meters bana mäts 2 dm från sargkant.
Anders Gärderud sa på en av friidrottsgalorna förra året att om man springer 3000 meter hinder, på bana 2 hela tiden, så springer man 74 meter längre än den som springer ideallinjen.

Så längden på marathonbanan är nog så exakt den kan vara.
#19
21 juni 2010 kl 08:41
Gilla
Hej,
En trevlig runda för långpass är, upp till simsjön ner på "baksidan" ut till häggumsvägen, ta vänster mot sjogerstadsvägen, ta in på den och spring in mot skultorp sedan cykelbanan mot stan. Ca 23-25 km beronde på var man startar ifrån.
#20
19 augusti 2010 kl 07:53
Gilla
En intressant sida om energiinnehållet i mat och dryck mm. http://www.kaloritabell.com/
< < < 1 2 3 > > >