Löpning Träning 8 inlägg 904 visningar

Hur mkt vågar jag träna?

1982 • Göteborg
#1
12 mars 2010 - 10:04 (Redigerad 12 mars 2010 - 10:07)
Gilla
Hej!

Jag har nu äntligen kommit igång med löpträningen igen efter att ha varit förkyld sedan i januari. Mitt mål är 1.45 - 1.49 på Göteborgsvarvet och jag börjar nu bli lite stressad eftersom veckorna börjar ticka på. Jag har bra grundkondis sedan innan då jag alltid har sprungit på motionsnivå och har sprungit Varvet 3 ggr tidigare (snabbast 1.50).

Min fråga är nu hur mkt jag vågar träna? Min tanke är att jag kör löpning 3 ggr i veckan + 1-2 pass övrig träning (bodypump, spinning el. klättring). Varje helg blir det ett långpassen med 2 km ökning per helg. Jag börjar med 10 km denna helgen och kör på fram till v.15 med 20 km. Därefter blir det det en lugnare period med snowboardåkning 1 vecka och därefter formtoppning innan Varvet. Naturligtvis får jag vara noga med att lyssna på kroppen och vid behov minska/öka träningsmängd.

Vad tror ni?
1969 • Sala
#2
12 mars 2010 kl 11:24
Gilla
Hej, Martina!
Nu framgår det inte hur mycket du tränade innan du blev förkyld eller hur mycket du vill träna varje pass. Om du kanske bara tränade 20 km i veckan i december, så ska du nog inte smälla till med 40 km i veckan på en gång nu, särskilt inte med tanke på att du har haft ett uppehåll. Börja på det antal kilometer i veckan som du hade då, men undvik fartpass i några veckors tid. Långpasset får gärna ligga på 10 km om det var vad du låg på innan du blev förkyld, men öka inte med 2 km per vecka. Det äår på tok för mycket. 1 km per vecka räcker gott och väl, eller 2 km men att du ligger kvar på 12 km i tre veckors tid och sedan ökar till 14 km.

Men den avgörande frågan är: Vad hade du för veckomängd och vad hade du för längd på långpasset innan du blev förkyld?
1982 • Göteborg
#3
12 mars 2010 kl 12:37 Redigerad 12 mars 2010 kl 12:39
Gilla
Tack för ditt svar Mårten!

Skrev ett långt inlägg som bara visade ´error´ när jag försökte posta det. Ska se om jag kommer ihåg allt igen...

Jag har under hösten/vintern sprungit 10 km som längst + tränat på diverse övriga gruppträningspass. Tyvärr har jag inte haft så bra regelbundenhet i träningen pga små förkylningar och annat. Men främst finner jag motivation på våren när Varvet börjar närma sig och det är också då jag kan vara som mest disciplinerad.

Om jag springer 10-12 km som långpass i ett par-tre veckor. Hur mkt ska jag lägga de andra 2 passen/vecka på då? 7-8 km brukar vi en sorts standard och känns som en ganska bekväm distans. 5 km känns som lite väl lite, men kanske kan man kombinera detta med någon annan styrkeövning eller gruppträningspass? Min fråga är då också: hur mkt ska jag öka de andra 2 passen/vecka, när jag samtidigt ökar långpasset?

Min ambition är väl att försöka komma upp i en längre distans 1 gång per vecka, och successivt öka så att jag iaf har sprungit 20 km 1 gång innan tävling. Tidigare år innan Varvet har jag bara haft ett par-tre pass som varit längre än 12 km. Det är också upp till denna distans som det känns bekvämt på tävling. Resten är oftast bara vilja!

Hur ska jag resonera när det gäller mina andra träningsformer? Tycker om att köra gruppträningspass emellanåt då enbart samma träningsform tråkar ut mig. Bodypumpen är skön då man får en riktig styrkegenomkörare i hela kroppen. Spinningen känns toppen för uthålligheten. Aerobic och klättring är bara för skojs skull. Kan jag köra på med detta så mkt jag orkar så länge inte löpningen blir lidande?
1991 • Oskarshamn
#4
12 mars 2010 kl 14:24
Gilla
Klart du ska köra på med din alternativa träningen. Som jag förstår dig skulle snarare löpningen bli lidande av att du inte tränade annat eftersom du då skulle riskera att tröttna på löpträningen? Att träna alternativt är oftast inget negativt om man bara ser till att få tillräckligt med villa så att kroppen inte blir sliten. Sen så är ju sanningen att för att bli en bra löpare ska du ju träna löpning. Men för att vara en glad motionär ska du givetvis träna det du känner för! Om det är 3 löppass/vecka och ett par olika gruppträningar i veckan så är det kanon!

Lycka till med träningen!
Carl
1982 • Göteborg
#5
12 mars 2010 kl 14:55
Gilla
Givetvis så gör variationen att man får lite extra motivation. Kan hålla på med enbart löpning ett tag, men måste efterhand också få in lite annan träning för att vilja hålla igång.

Personligen så tror jag att man som löpare kan dra stor nytta av alternativ träning.
1991 • Oskarshamn
#6
12 mars 2010 kl 15:48
Gilla
Kolla gärna hur min träningsdagbok ser ut, lägg där till att jag under stora delar av året tränar pingis 2-3 ggr i veckan. Frågan är om man kan se vad som är alternativ träning och vad som är det huvudsakliga. Jag tränar det jag tycker är roligt just för tillfället, det vinner man på i slutändan!
1969 • Sala
#7
12 mars 2010 kl 17:49
Gilla
Kul att du är så motiverad, Martina! Jo, jag tror absolut att du kan ligga på 7-8 km på de övriga två passen, och kanske en liten farthöjning i ett par-tre km på ett av passen, eller båda när det gått ett tag. Det skulle innebära 25 km träning i veckan till att börja med, och så ökar du till 20+10+10 successivt. Det bör gå bra. Men, som du säger: Känn efter hur kroppen reagerar, för det är en ganska snabb ökning det är fråga om. Särskilt utsatta är ju knän och benhinnor, samt vaderna. Var försiktig! Men först och främst: Ha kul!
1982 • Göteborg
#8
12 mars 2010 kl 18:28
Gilla
Tack för tipsen!

Får se om jag behöver uppdaterade råd här framöver. Kanske när mina Five Fingers KSO kommer :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.