Löpning Stockholm Marathon 13 inlägg 991 visningar

springa eller inte ?

1966 • söderfors
#1
22 april 2010 - 09:26
Gilla
Hej alla joggare jag har börjat tveka om jag verkligen kommer att klara av att springa mitt första marathon eller inte vad tror ni som sprungit tidigare vilken träningsmängd behövs ? Missade ca en månads träning i mars p.g.a lunginflammation.Behövs det mera längre pass?.Försöker få i hop så många mil som möjligt ska jag träna på något annat sätt sista månaden innan loppet ? Har beställt hotell så åker i vilket fall som helst ner till stockholm får stå o heja på alla andra om jag känner att jag inte klarar av att springa.lycka till alla som ska springa stockholm marathon m.v.h Micke
Christoffer Törnqvist
1986 • Uppsala
#2
22 april 2010 kl 11:25
Gilla
Tycker helt klart du skall springa marathon spec när du redan har bokat hotell! När det är ditt första marathon har du förmodligen bara målet att ta dig runt? va inte orolig för träningsmängden, fortsätt träna på och marathon.se 4.30 program kanske kan vara något att följa nu de 2 sista mån? När jag sprang mitt första mara var jag lite överviktig och hade verkligen lite mil i bagaget ca 10 och lufsade in strax under 5tim, verkligen för lite träningsmängd inget att rekommendera men det gick. Lycka till ses på startlinjen 5 juni :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
22 april 2010 kl 12:09
Gilla
Första maran springer man för att lära sig. Jag tycker du ska lägga in enstaka längre pass i lugnt tempo i din träning - rejält mycket längre men då också riktigt lugnt i alla fall första halvan. Två vilodagar efter kanske också är bra och en före. Håll igen på de andra passen så att den totala träningsmängden bara ökar ca 10% i veckan ändå.
Förslag: prova 18km nu i helgen. Lyssna på kroppen när du springer, för det här bryter mot schablonreglerna. Men fortsätter du som nu med att lägga på en km i veckan så har du inte ett enda pass över 16-17km när det är dags, det är värre.
Sen hinner du stoppa in några längre pass till, kanske inte varje helg men Kristi Himmelsfärdsdag blir ju mellan helgerna så då kan du ha 10 dagar mellan, perfekt. Längsta passet helgen 23-24/5 men spara nertrappningen i träningsmängd till sista veckan. Tre veckors nertrappning gäller när man toppat med extra stor träningsmängd ett antal veckor före loppet, men då måste ju grundträningen ha gått bra.
Och gå ut lugnare än du tror du behöver den 5:e juni. Sen kan du öka efter halva om du känner dig "löjligt pigg". Och öka en gång till efter 32 km, men det tror jag inte du gör. Det är många som går och springer växelvis sista milen, det är OK. Det blir en upplevelse ändå. Jag lovar att du kommer att ångra om du inte springer.....
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#4
22 april 2010 kl 12:11
Gilla
Befinner mig lite i samma situation som du Mikael. Men jag kommer helt klart att stå på startlinjen den 5 juni och hoppas att du finns där med. När jag kollade din träningsdagbok kunde jag inte hitta några långpass. Bero det på att du valt bort dem under april för att återhämta dig fån din lunginflammation?
1966 • söderfors
#5
22 april 2010 kl 12:13
Gilla
Ja har bara som mål att ta mig runt tiden spelar ingen roll.Lite övervikt finns det här också :) ja vi ses nog på startlinjen lycka till själv !!
1963 • Bromma
#6
22 april 2010 kl 12:53
Gilla
Hej Mikael,
Vad du än gör, ta det försiktigt o spring mindre än vad du egentligen vill! Själv fick jag lunginflammation efter Premiärmilen 28/3 och ett flertal läkare har sagt till mej att ta det mkt försiktigt. Tänk på att en antibiotikakur ökar risken för nya infektioner betydligt. Jag råder dej att göra flera läkarbesök under vägens gång. O ni andra: det finns definitivt ingen möjlighet att göra upp ett träningsprogram för en person som haft lunginflammation!!!
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
22 april 2010 kl 18:21
Gilla
Åke, lunginflammationer är olika liksom förkylningar och influensor. Av Mikaels träningsdagbok ser det ut som om han efter 2,5 v uppehåll i mars har fortsatt på samma bana han hållit tidigare: några pass i veckan i lugn fart, lite längre för varje vecka. Konditionsuppbyggande grundträning. Jag förutsätter att han inte börjat springa milpass utan att ha blivit frisk och att han inte kör slut på sig på långpassen. Om det stämmer så har det rubbade immunförsvaret inte mycket med löpningen att göra (det finns en annan tråd om detta) och efter ett tag är det ju återställt, borde vara rätt normalt vid det här laget.

Om det är OK att springa 12km två dar efter ett 13km-pass så borde ett lugnt långpass ett par veckor senare kunna gå bra också, bara man ger sig om man börjar bli utmattad. Jag föreslog en omstuvning till en del längre och en del kortare (eller färre) pass jämfört med den till synes utstakade banan och att inte trappa ner onödigt långt före loppet. Inget revulotionerande, bara en anpassning som jag tror ger en bättre förberedelse för just maran.

Om du blivit långvarigt medtagen efter din lunginflammation ska du naturligtvis inte ut och springa förrän du känner dig återhämtad men du kan ju inte utgå ifrån att någon annan reagerat likadant bara för att ni haft en sjukdom som heter likadant. Att höja ett varningens finger må vara motiverat, vi lär av varandras erfarenheter.
1966 • söderfors
#8
22 april 2010 kl 18:34
Gilla
Hej alla tack för synpunkterna har varit väldigt försiktig efter min lunginflammation så det känns bra inga sviter efter den Har varit inne på det att lägga om träningen o försöka få till några långpass fast 12-13 kilometer känns långt det med :-) tänkte försöka springa lite längre i morgon.Hoppas bara att snön försvinner har kommit flera decimeter här sen i går kvää känns som det räcker med snö nu.......
1963 • Bromma
#9
23 april 2010 kl 09:41
Gilla
@Oldboy: Mina råd är inte baserade på mitt eget hälsoläge, jag tycker det skulle vara oansvarigt eftersom det är väldigt individuellt som du själv säger. Av samma skäl är mina råd inte specifikt riktade till Mikael eftersom jag inte kan hans läge. Däremot har jag träffat o frågat ut fyra läkare och det är deras samstämmiga råd jag försöker tolka o återge, nämligen att träning är bra, men det är viktigare än vanligt att lyssna på kroppen o att man ska ha låg tröskel för att höra av sej till vården. Lungorna är lite lömska, det är svårt att själv känna hur dom mår. Nu förespråkar du försiktighet precis som jag så det är ingen stor sak.
@Mikael: Lycka till!

PS Själv repar jag mej ganska bra, tränar på den nivå jag för stunden befinner mej. Nivån är ganska låg men stigande!
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#10
23 april 2010 kl 10:53
Gilla
Jag tycker absolut du ska försöka, du är ju ändå anmäld och har boende å allt. Jag hade inte så många mil i benen inför mitt marathon 2008, men det gick faktiskt. Det var fruktansvärt jobbigt men det ska väl ett marathon vara, jag tog mig i alla fall i mål. Mycket går på ren vilja också :)
1978 • Åkersberga
#11
23 april 2010 kl 13:38
Gilla
här är en till i samma sits.
jag åkte på luftrörskatarr i mars och fick ett par veckors uppehåll i träningen. Mina längsta pass just nu ligger på 17-20km
Men jag tänker försöka ta mig runt maran iallafall. Jag har "bara" som mål att ta mig runt inom maxgränsen!
1966 • söderfors
#12
23 april 2010 kl 23:21
Gilla
Lite av anledningen att jag skrev mitt inlägg var att tron att klara av det minskade.men nu efter alla tips o råd o uppmuntrande ord så känns det som jag står på startlinjen med målsättningen att bara ta mig runt inom maxtiden.Fick till ett pass på 16.5 kilometer i dag plus att jag för första gången fick i hop 100 km på en månad känns kul har varit ett delmål hela tiden M.V.H. Micke
1963 • Bromma
#13
24 april 2010 kl 07:28
Gilla
Jag har lite ytterligare info jag tänkte delge den intresserade: I går träffade jag faktiskt läkare nr 5! Jag hade tagit prover för att kolla att lunginflammationen inte blommat upp igen. Då visade det sej att jag fått ett mindre virusangrepp (är småbarnsförälder så det händer konstant). Läkaren bad mej komma tillbaka efter helgen för ny provtagning och avrådde mej bestämt från all träning tills dess. I vanliga fall skulle en sån liten förkylning aldrig stoppa mej från att träna, möjligen skulle jag dra ner 10% från max.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.