Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1090 visningar

Ont i "knäskålarna"

Josefine
1992 • -
#1
18 maj 2010 - 15:16
Gilla
Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på. Började löpträna bara för någon månad sedan och jag springer inga längre sträckor, ligger på runt 4 km, springer endast för att hålla mig igång. I förra veckan sprang jag ett helt varv på min vanliga löparrunda där det ingår ganska mycket backar som är långa och jobbiga. Jag tog ut mig till max på den träningen och när jag vaknar dagen efter har jag så f*rbannat ont i båda knäskålarnas insida där de möts eller hur jag ska förklara det, så jag kunde knappt gå. Smärtan har avtagit lite på högra benet (tror det beror på att jag har "stödskydd" på det när jag springer), men jag har fortfarande Riktigt ont i vänstra benet. Det ömmar när jag känner på det och det gör ont Hela tiden. Det blir värre när jag går, tänkte på det idag. Har ca. 200 m till skolan och eftersom jag har ont i benen går jag inte snabbt utan väldigt sakta, men när jag kommer hem känns det som det brinner i knäskålarna där jag har ont. Funderar på vad det kan vara? Är de överansträngda? Det känns dock inte som det då detta gör skitont!

Hoppas någon orkade läsa och att någon kanske kan komma med tips på hur jag underlättar smärtan!

//Alvin
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#2
18 maj 2010 kl 17:04
Gilla
Hur ofta springer du? Vad har du för skor? Tränar du något annat? Du får nog vila ett par veckor till att börja med och sedan springa mer på plant underlag utan jobbiga backar. Det är viktigt att ta det lugnt i början då kroppen måste vänja sig vid löpning.
Josefine
1992 • -
#3
18 maj 2010 kl 17:42
Gilla
Jag springer åtminstonde 3 ggr/vecka, helst 4. Skaffade mig precis ett par nya skor, ingen höjdarkvalite (ledde till benhinneinflammation) så jag måste nog byta ut dem snarast möjligt.

Ett par veckor? Hade tänkt känna efter hur det känns att springa på plant imorgon, men vet inte om det fungerar, gör så satans ont även nu när jag sitter ned och inte rör på mig.
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#4
19 maj 2010 kl 15:18
Gilla
Har du nyss börjat springa så tycker jag att det hade räckt med 2 gånger i veckan med utprovade skor, tex hos Löplabbet eller liknande skobutik där man kan springa på löpband. Distansen 2-5 km är nog lagom, men du får inte ha ont när du springer för då är det bättre att du vilar. Om du alltså har ont när du sitter still så är det bäst du vilar. Du har troligen gått ut för hårt. Hjärnan klarar alltid mer än kroppen. Om problemen fortsätter så behöver du söka tid hos en sjukgymnast som kan hjälpa dig.

Lycka till och ge inte upp!!!
Josefine
1992 • -
#5
20 maj 2010 kl 15:51
Gilla
Om jag ska prova skor hos Löplabbet eller liknande så måste jag nog fara till STHLM, vilket jag gör först i sommar.

Nu är det så att det inte gör lika ont längre, det är inte lika intensivt. Men när jag går så börjar det brännas och ha sig. När jag står rakt upp och ner känns det normalt i högerbenet men i vänsterbenet känns det nästan som knät skulle kunna gå av under knäskålen om jag lutar mig liite mer frammåt. Känns även nästan som knäet har vridit sig (vilket det inte har gjort).

Jag Vill ut och springa!
1974 • Upplands Väsby
#6
20 maj 2010 kl 17:06
Gilla
Låter som typiska "gå ut för hårt i början-symptom". Också typiskt att det har med ansträngning i backar att göra och att det var när du ökade träningsdosen lite.
Du får nog disciplinera dig till vila tyvärr, men även några slags benövningar vore bra. Kör du nån alternativ träning, typ styrketräning för ben, cykling, simning eller nån slags jympa-pass?
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
20 maj 2010 kl 21:47 Redigerad 20 maj 2010 kl 21:48
Gilla
Spring ALDRIG med smärta. Att springa när det gör ont , även om det bara är lite, gör det nästan alltid värre. Det är också nästan det enda sättet man kan förstöra kroppen på när man springer.

Jag tror inte smärtan har med skorna att göra. Möjligen indirekt, för de flesta som springer i vanliga joggingskor landar på hälen i varje steg, det är därför skorna har dämpning. Att landa på hälen påfrestar knäna. Landar man längre fram på foten, vilket man oftast gör om man tar kortare steg och landar med foten rakt under kroppen, så skonar man knäna från stötarna - i gengäld påfrestar man hälsenorna och vadmusklerna. Fördelen är att man kan träna upp hälsenor och vadmuskler men träna upp stöttålighet i leder går inte eller går oerhört långsamt i alla fall.

Men jag gissar att det är någon sena som är överbelastad, då får du låta bli att springa tills det slutar göra ont helt och sedan ta det lugnare. Det går fortare att tåla mer löpning om man styrketränar, precis vilka muskler du behöver träna kan jag tyvärr inte säga men det är nog just de muskler som det gör ont när du använder. Det får göra LITE ont när du styrketränar.
Du har hela livet på dig att springa, sabba det inte genom att springa när det skadar dig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.