Löpning Träning 34 inlägg 6294 visningar

Minusvariant på längre distanser?

Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#1
13 september 2010 - 12:36 (Redigerad 14 september 2010 - 09:40)
Gilla
Sprang halvmaran på 2:08 i lördags. Var säker på att jag skulle klara den på under 2 timmar. Ganska besviken alltså.

Det kändes iofs ganske segt på uppvärmningen, kom dock iväg hyfsat men kände direkt att jag inte skulle klara 5:30/km som jag planerat. Höll mig kring 5:40-5:45 men sedan började det diffa mkt mellan km-passeringarna och min Garmin vilket indikerade att jag höll lägre fart än ovanstående.

Började sedan känna av ljumskar/höftböjare redan vid 12-13 km vilket gjorde att km-tiderna blev än långsammare. Höll ändå ihop det hyfsat in i mål.

Min fråga är dock kan man vara såpass kraftig minusvariant på längre sträckor? Jag tror nämligen att jag springer milen på strax under 50 min vilket jag baserar på en snabbdistans (4 km) jag gjorde häromveckan och 4:50/km utan några större problem.

Detta indikerar ju att jag borde springa halvmaran på 1:50-1:55 snarare än 2:08.

Träningen i sommar har varit ganska bra men har väl kanske lite för korta långpass. Det längsta var på knappt 19 km men där ingick en fartökning i 4 km i 5:30-fart. Sedan har jag sprungit 17 km en gång och minst 2 15-km pass. 21 timmars träning i juli och 16-17 i augusti. I dessa timmar ingår dock ett antal pass rullskidor men merparten är löpning.

Om jag ska vara kritisk till mitt upplägg så är det att jag springer för många pass i alldeles för lågt tempo. Anledningen är att jag lätt sträcker baksidorna när jag kör snabbare. Har också ganska lätt för att hålla ett för högt tempo i intervallerna. Är ganska explosiv och ser mig som mer snabb än uthållig.

Min bakgrund är f.d juniorelitspelare i tennis och har sprungit milen på sub 40 men det var 25 år sedan. Är 43 år nu.
< < < 1 2 > > >
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#2
14 september 2010 kl 09:38 Redigerad 14 september 2010 kl 09:39
Gilla
Inte mycket respons på detta...

Ingen annan som upplevt ovanstående alltså?

Jag kommer att lägga om min träning och köra enligt "Run less, run faster" dvs 3 relativt hårda pass i veckan. Får se om det har ngn effekt redan till Hässelbyloppet. Siktar på sub 50 där.
http://www.amazon.com/Runners-World-Less-Faster-Revolutionary/dp/159486649X

Kan väl även tillägga att jag fick astma i våras som komplicerat träningen i sommar. Känner det i princip bara vid ansträngning i form att det känns väldigt tungt att springa och att det går mkt långsammare än normalt.
1965 • Umeå
#3
14 september 2010 kl 10:20
Gilla
Hej Jonny,
Grattis till att du klarade halvmaran, det är ju faktiskt få svenskar som gör det. Tänkte bli den första att lämna mina tankar om 2-timmarsmålet Några reflektioner:

* Det kan vara så att huvudskälet till att du inte höll 6:00-tempot i snitt var att du helt enkelt gick ut alldeles för hårt. Med ett jämt 6:00-tempo från början hade du varit fräschare längre, stärkts av att springa om löpare sista milen och kanske också sluppit känningarna i ljumskarna så pass tidigt i loppet.

* Jag tror inte att du sprungit för korta långpass för att klara en halvmara. Det framgår inte hur länge du tränat, men om det är så att du börjat träna mer ambitiöst först de senaste månaderna kommer du att märka stora förbättringar bara genom att tålmodigt fortsätta på samma sätt.

* En annan möjlig (och vanlig) förklaring till ett missat mål är att du tränat hårdare än du tål för nära inpå loppet, särskilt stor risk om du ökat din träningsmängd hastigt.

* Jag har svårt att tro att hårdare/snabbare pass skulle vara lösningen för att klara halvmaran på 2 timmar, särskilt som du faktiskt sprungit riktigt fort på milen en gång i tiden och beskriver dig som explosiv snarare än uthållig. Med den grundsnabbheten borde det räcka om du bara bygger en grund av tillräckligt många mil i benen. De fartökningar du beskrev i långpassen borde t.ex. funka bra.

Kontentan av det jag säger är det kanske litet tråkiga att ha tålamod, gör inga panikändringar i upplägget baserat på en tävling.

Tror absolut att du klarar 2 timmar nästa gång och säkert har potential att komma en bra bit därunder framöver.

Har du några tankar om när nästa försök blir?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#4
14 september 2010 kl 10:36
Gilla
Om du med minusvariant menar att du underpresterar på längre sträckor jfr med vad tabeller säger så är jag likadan...

Mitt 5k-pers på 17.38 indikerar att jag skall göra 10k på 36.38 och halvmaran på 1.21.31.

Mitt 10k-pers är 38.47, dvs 2.10 sämre än det borde vara baserat på min 5k-tid. Mitt 10k-pers indikerar att jag klarar halvmaran på 1.26.18.

Mitt halvmarapers på senare år är 1.35.43, dvs 15.12 sämre än beräknat från min 5k-tid och 9.25 sämre än beräknat från mitt 10k-pers.

Varför?

1. Jag är snabb, snarare än uthållig.

2. Jag behöver kontinuerlig träning för att klara längre distanser. Mitt 5k-pers satte jag efter några månaders kontinuerlig träning, för att göra motsvarande tid på halvmara behövs nog år av kontinuerlig träning. Anledningen att jag inte tränar kontinuerligt är överansträngningsskador (jan-mars: knä, aug-sept:fotvalv pga att jag testade racingflats, bad idea...) samt extrem arbetssituation (jun-jul).

3. Jag behöver ökad mängd, en bra månad kör jag ca 14 mil, det räcker inte för att springa bra halvmaror. Minst en fördubbling krävs (många löpare gör min månadsdos på en vecka), men då riskerar jag ännu mer överansträngningsskador och då tappad kontinuitet...

Vad göra?

Tja... kontinuitet hade ju varit trevligt, eftersom mina avbrott mest består av skador, men jag får också inse att jag inte är uthållig och inte har lust att träna så mycket som krävs för att bli bra halvmaralöpare :-)

Eftersom jag gillar kvalitet (för mycket för mitt eget bästa) så är mitt recept för att bli bättre på halvmaran tvärt emot ditt: lubba runt i skönt tempo för att inte skada mig och få en kropp som tål kvalitet och dessutom får uthållighet.
1965 • Umeå
#5
14 september 2010 kl 10:56
Gilla
Apropå det Martin säger så springer de allra flesta motionärer långsammare på långa distanser än vad omvandlingstabellerna anger. Det beror på att tabellerna förutsätter att man tränat anpassat för också den längre distansen, och få tränar den mängd som då krävs. Baserat på mitt 5K-pers på strax under 20 min bör jag enligt tabellerna gå under 3:30 eller ännu snabbare på maran, men har inte sprungit snabbare än 3:43:##. Är övertygad om att jag skulle klara 3:30 om det inte vore för att livet innehåller litet andra saker som jag också vill lägga tid på, typ familj och sån´t.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#6
14 september 2010 kl 11:01
Gilla
Jag håller nog med ciczck, att klara halvmaran på 2 timmar kräver nog inte specifik snabbhetsträning (vilket hade varit fallet om du siktat på t.ex. 1:30) utan snarare att mala på.

Jag har gjort som du tidigare:
Sprang min första halvmara 2007 med endast ett tiotal 10-11km-pass i bagagaet som längst.
Efter 14km på halvmaran blev det tufft och jag fick slita hårt för att ta mig i mål på 1:58 vilket jag dock var ganska nöjd med eftersom jag klarade loppet och under 2 tim dessutom.

2008 hade jag betydligt mer träning i bagaget, fler långpass också (även om de inte var jättemånga, men ett par på 17-18km).

Jag trodde mig ha kapacitet för 1:45 om jag gjorde ett bra lopp.
Sprang med GPS och hade full koll på tempot, höll jämn 5:00-fart första milen men sedan blev det tungt.

Förmodligen var 5:00 precis lite för fort just den dagen (dagsformen kan ju variera) och redan vid 12km kände jag att 1:45 var en omöjlighet.
Dum som jag var så slog jag inte av på takten och siktade på kanske 1:50 i totaltid (vilket ju fortfarande varit en bra tid), utan jag fortsatte att försöka pressa mig.
Det var för långt kvar av loppet för att detta skulle hålla, jag tappade ännu mer och gick till slut in i väggen.
Gick i några backar osv.
Tid: 1:58 igen, t.o.m. 30 sek långsammare än första gången om jag minns rätt.

Om jag sprungit i 5:10-tempo första milen hade det nog gått mycket bättre, så lite skillnad kan vara avgörande ibland.

Det är en konst att lära sig känna exakt på vilken sida om "gränsen" man ligger tempomässigt. En lyckad dag flyter det på (2009 sprang jag halvmaran på 1:40), en misslyckad dag går man in i väggen.

Boken du länkar till har jag också köpt och följt lite sporadiskt. Den innehåller bra farttabeller och intressanta träningsprogram, men man får vara medveten om att de ofta är väldigt tuffa så man får känna efter ordentligt vad kroppen klarar.
Jag körde lite enligt FIRST (som ju metoden i boken kallas) i våras då jag laddade för Marathon och det slutade med att jag fick lämna återbud pga skada.
Jag vill inte skylla på boken, men så här i efterhand så upplevde jag att den nog inte var rätt just då när jag var i lite halvtaskig form och hade små skadekänningar.

Personligen skulle jag hellre plocka fram den igen då jag känner mig stark, frisk och i hygglig form och därmed är redo för att köra riktigt hårt under en period.

Som du själv berör så borde du kanske till ett annat år köra längre långpass, varför inte längre än tävlingsdistans 21km?
Då i väldigt lugnt tempo, men det är bra att mentalt flytta gränsen, en halvmara kommer då kännas "kort".
Annars gäller de gamla vanliga tipsen: Spring långsamt då du springer långt, fortare då du springer kortare.
Släng in något testlopp någon gång då du känner dig fräsch, då du kör rätt så långt i hygglig fart, gärna med fartökning för att vänja dig vid att kunna öka snarare än tappa på slutet.

Lycka till!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#7
14 september 2010 kl 11:24 Redigerad 14 september 2010 kl 11:42
Gilla
Äntligen lite fart på tråden!

Tack för bra input av er alla!

Lite mer info om min bakgrund. Började träna lite mer seriöst 2008 efter att ha "slöjoggat" 1-3 ggr i veckan i 20-25 år. Har gjort hyfsade förbättringar sen dess. Sprang halvmaran även förra året så det är inte första gången jag sprang. Sprang även 1987 på 2:00:14 men då "väggade" jag efter ha sprungit första 5 på 23 och milen på 50 sedan tvärdog jag vid 12 och fick gå långa sträckor. Därav målet på sub 2. ;-)

Förra året sprang jag på 2:16 och tycker inte att 2:08 är någon större förbättring trots att jag är i bättre form nu.

Gällande mitt upplägg så är det ju inte någon snabbhetsträning jag tänkt mig utan träning som ligger närmare min maxfart. Som det är nu har jag sprungit väldigt mkt i 6:30-fart vilket kanske skulle var ok om jag sprang 6 ggr/vecka. Nu gör jag ju inte det utan snarare 3-4 ggr/vecka.

Tilläggas bör att hade tänkt åka Vasaloppet (Öppet spår) i vinter. Då blir jag ju lite orolig över att "vägga" med tanke på min svaga uthållighet. Dock är jag avsevärt vassare på skidor än på löpning. Kan nog köra milen på sub 40 under hyggliga förhållande. Har även kört 15 km i 3:50-fart på rullskidor. Jag har också större nytta av min explosivitet (överkroppen) iom all stakning.
jonny daborg
1979 • Göteborg
#8
14 september 2010 kl 14:12
Gilla
Ohoj!

Även jag har funderat lite över min fysik sedan halvmaran i lördags. Har inte riktigt sett mig som en snabb löpare, utan snarare enfaldigt uthållig. Därför har jag jobbat lite på snabbheten i år och trodde att uthålligheten skulle komma på köpet så att säga. Sprang 5K strax under 20 för ett par månader sedan och nyligen 10K strax över 42. Jag har förbättrat mig avsevärt, absolut antagligen för att jag tränat seriöst i omkring ett halv år nu. Men dom där omvandlingstabellerna spår rätt mkt vassare resultat på halvmaran, än minna 1.38 (siktade på 1.35). Min slutsatts är att jag inte är tillräckligt uthållig och borde väl därför börja springa långsammare och längre, men funkar det verkligen? Jag är lite rädd att jag ska tappa fart..
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#9
14 september 2010 kl 14:45
Gilla
Hur fort springer ni andra på ännu kortare distanser t.ex 1 500? Jag tror att jag skulle klara sub 6 nu med tanke på att jag sprang på 6:20 förra hösten och var i sämre form då.

Detta skulle ge:

46:30 på 10 km
1:43:28 på halvmaran

Tider som jag inte skulle ha en chans att klara.
1972 • Söderhamn
#10
14 september 2010 kl 14:50
Gilla
Tabellerna förutsätter att du tränar ordentligt på de längre distanserna också.. Det går inte att bara träna säg 5km tills du får en bra tid och hoppas att du kan hålla tabellernas fart på 21,1 km utan att träna den distansen också.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#11
14 september 2010 kl 15:09
Gilla
För mig är det tvärtom...

Jag har som snabbast sprungit 1 mil på 50 min, för ett år sen. Enligt studenternas omvandlingstabell ska jag då göra 4.28 på maran... Men i sthlm i juni sprang jag på 4.09, alltså nästan 20 minuter snabbare.

Detta är inte för att jag blivit allmänt bättre sedan jag sprang milen på 50 för ett år sen, snarare tvärtom då jag i sommar sprungit milen på drygt 51...

Om man ser det tvärtom istället, så borde jag då kanske kunna satsa på mera snabbhetsträning och klara milen snabbare? Fast det känns som en omöjlighet för mig. Jag hoppas istället sänka min mara-tid nu i Berlin med några minuter. :-)
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#12
14 september 2010 kl 15:31
Gilla
Linus, ja så är det ju. Men om jag förstått diskussionerna gällande dessa omvandlingstabeller så är hyfsat exakta förutom på marathon där det tydligen kan bli rejält fel. Förutsatt att man tränat för sträckan förstås.

Jag har "slöjoggat" för mycket är min analys av mig själv.

Mari, enligt Mcmillan så borde du springa på 3:54 på maran men Studentarnas tabell ska ju kompensera maratiderna på ett mer korrekt sätt har jag hört. Jag har också fått för mig att kvinnor har bättre förutsättningar för längre distanser än män. Kanske pga mindre muskelmassa.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#13
14 september 2010 kl 15:41
Gilla
Då ska jag satsa på att försöka ge Mcmillan rätt. :-)

Känns betydligt enklare än att försöka komma ner mot 45 min på milen iaf...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#14
14 september 2010 kl 16:09 Redigerad 14 september 2010 kl 16:10
Gilla
Intressant, Mari.

Du tycker alltså det är lättare att tugga på nära ditt max i 4 timmar än att försöka gå lite fortare i tex 20 minuter för att få en bättre tid på 5 km? Får du mjölksyra om du försöker springa snabbare?
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#15
14 september 2010 kl 16:23
Gilla
Jag vet inte varför det är så, men jag tycker det är superjobbigt att springa mil-lopp. Det borde ju vara enklare, när det som du säger handlar om betydligt kortare tid...

Törs knappt skriva det, men jag vet inte riktigt om jag får mjölksyra, jag vet inte riktigt vad det är. Men helt klart blir jag trött i benen och även andfådd, och har väldigt svårt att motivera mig själv att fortsätta i samma tempo även om det bara är några minuter. Då är det lättare att sega på i ett lite lägre tempo, trots att det mot slutet gör ont överallt...

Jag brukar säga att jag är för bekväm för att klara att springa fort. :-)
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#16
14 september 2010 kl 16:24
Gilla
Jag skulle förresten aldrig orka springa 4 km i 4.50-tempo på träning! Det skulle ju vara hur jobbigt som helst!
Walker67
1947 • Växjö
#17
14 september 2010 kl 23:43
Gilla
Jag har alltid varit bäst på kortare sträckor och en minusvariant på sträckor över 1,5 tim. Men de sista åren har de korta loppen blivit väldigt jobbiga pga att min syreupptagning inte räcker till, men att jag har ett tempo från förr i kroppen, som vill mer än flåset klarar av. (är 60+)
Jag har nu avslutat säsongen med ett lopp på18,4 km och ett på halvmaraton och jag måste säga att de alls inte var lika jobbiga. Halvmaran klarade jag på 1.45, vilket jag är mycket nöjd med, då min veckodos i löpning ligger på 15-20 km fördelat på 2 pass.
Lite data om testlopp och tävlingar i år: Växjöloppet 10 km 45.59, Vmo kvartsmara 48.42, juni testlopp 5000 m bana 22.30, DM 10000 m 47.56, 1 eng mile 6.41, Väckelsångsloppet 18,4 km 1.29.11 och nu DM i halvmaraton på 1.45.01.

Skulle jag satsa på ett maraton pekar halvmaratontiden mot 3.45-3.50, men med största sannorlikhet skulle jag få svårt att klara 4 tim pga min minusvariant på längre sträckor. Nu blir det nog inget maraton, då jag fått känningar i ena knäet efter halvmaran, men det är ju alltid kul av spekulera.....

Ps. Johnny Bråttom; Du behöver nog inte vara orolig för ÖS i vinter, det blir inte samma utmattning i benen, handlar mer att vara envis och aldrig ge upp. (< ett lopp)
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#18
15 september 2010 kl 08:09
Gilla
Johny B: Omräkningstabellerna ska nog tas med en snöskyffel salt. De är teoretiska. Verkligheten är en annan.

Tror dock på att träna snabbare. ofta där det brister för många motionslöpare. En del pass riktigt snabbt, en del långt och några återhämtningspass är nog det bästa.

Dina problem med baksida lår kanske du kan lösa med attköra styrketräning. Vader och baksida lår har en tendens att inte bli lika starka som framsida/utsida lår, vilket lederr till obalans.

Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#19
15 september 2010 kl 11:28
Gilla
Fina tider, Walker!

ÖS är ju prio 1 förstås och det lär bli en del långpass på rullskidor framöver.

Johan, helt rätt med styrketräningstipsen. Kör en hel del sådant för att förebygga skador.
Anders Thylin
1969 • Nacka
#20
15 september 2010 kl 13:06
Gilla
Johnny: förra året sprang jag göteborgsvarvet på 2.02. Jag har sprungit en del tidigare, men just innan det här loppet hade jag gjort mig ordentligt illa och fått ihop sammanlagt 8 pass mellan mars och maj, så jag var ganska nöjd ändå.

I år tänkte jag satsa ordentligt och tränade rätt duktigt. Visserligen hade jag en månad innan loppet en tio-dagars Vegas tripp, men bara någon vecka efter det sprang jag 16 km i 5.50-tempo, utan att vara övertrött.

Nåja, när det väl var dags för varvet kände jag mig hyfsat stark. Aj vad fel jag hade. Jag blev stum redan efter 500 m (sant!) och framåt 9 km var jag tvungen att börja gå... Och det gör jag aldrig. Jag kröp till slut i mål på 2:21. Jag har verkligen försökt analysera och skylla på värme m.m. Min slutsats är att jag helt enkelt hade en dålig dag och att jag hade ändrat lite förberedelser. Med de tider du kan göra på kortare distanser är jag övertygad om att 1:45 inte ligger särskilt långt bort. Dit kommer jag nog aldrig...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.