Löpning Träning 20 inlägg 2495 visningar

Hårdrockskonserter som träning

Joel Sjöstrand
1984 • Vårberg
#1
7 november 2010 - 11:16
Gilla
Som så många gånger tidigare hamnade jag igår på en hårdrockskonsert (Black breath, rekommenderas!). Konserten varade i ca 1.45 och publiken var i extas. Ett evinnerligt hoppande, stage diving, knuffande, ramlande och rultande. Efter konserten var jag dyngsur av svett och helt urlakad. Känslan i kroppen kunde jämföras med den efter en halvmara, om än inte samma flämtande andning.

I 1 timme och 45 minuter tränade jag:
- Bålstabilitet(det konstanta knuffandet och kampen för att hålla sig stående)
- Ben (småhoppande i takt känns idag mest i vaderna, men även mindre muskler i benen lär ha fått arbeta)
- Uthållighet (tyvärr hade jag inte pulsmätaren på mig, men nästa vecka ska jag pedantiskt stå och glo på armbandet under konserten :))

Så mina frågor:
- Är denna träningsform värd att satsa på? Kan den till och med ersätta till exempel ett långpass eller träning med balansplatta?
-Tycker ni det är kosher att lägga in konsertbesök i träningsdagboken? :)

1969 • Sala
#2
7 november 2010 kl 11:21
Gilla
Absolut! Jag skulle lägga in det som övrig träning med 130 i medelpuls och 220 i maxpuls! Synd att det inte går att lägga in dB 140 också. Det är ju träning för öronmuskulaturen!
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#3
7 november 2010 kl 18:04
Gilla
Detta kan helt klart betraktas som fysisk träning, min kropp är iaf helt slut efter fyra dagar på Sweden Rock.
Christoffer Andersson
1985 • Malmö
#4
7 november 2010 kl 18:46
Gilla
Haha, ja jag minns när jag för ett tiotal år sedan stapplade ut från Hovet i stockholm, mörbultad, svettig, törstig och två kilo lättare än när jag gick in och slogs av precis samma tanke. En rejäl hårdrockskonsert skall helt klart kännas som ett ordentligt träningspass, eller ett kok stryk i brist på mindre lämpade liknelser.

Dock vet jag inte om det riktigt kan räknas som ett substitut till löparpassen, definitivt ett komplement i varje fall. Ett aerobicspass eller dylikt borde det dock kunna motsvara, jag hade nog petat in det under gruppträning eller dylikt
1987 • Kalix
#5
8 november 2010 kl 08:32 Redigerad 8 november 2010 kl 08:37
Gilla
Kul tråd! Själv hade jag ett uppehåll från löpningen i somras då jag under två veckor var på 7 st konserter med Iron Maiden i Nordamerika. Stod framme vid staketet på 5 av dessa, ett ställe hade bara sittplatser och under den sista konserten hade jag feber och nöjde mig med att stå på andra raden. Nog fan är det jobbigt att stå och trängas på konserter, så lite träning får man säkert. Men det går kanske jämnt ut med det intag av öl som ofta sker vid dessa evenemang... ;)
Jag brukar lägga in noteringar för konsertbesök i träningsdagboken, då vet jag varför jag sprungit lite mindre den perioden.
1965 • Eksjö
#6
8 november 2010 kl 08:46
Gilla
Min tjej undrar varför killar måste betala inträde till en hårdrockskonsert för att kunna gå på aerobics... ;-)
1971 • Höganäs
#7
8 november 2010 kl 16:01
Gilla
Jag skulle också kunna ha en hårdrockskonsert som träning...jag hade nämligen sprungit så långt bort som möjligt tills jag slapp höra eländet...
1983 • Halmstad
#8
8 november 2010 kl 19:19
Gilla
Så länge du inte hinkar öl så är det ju fantastisk bra träning!
Joel Sjöstrand
1984 • Vårberg
#9
8 november 2010 kl 20:41
Gilla
Christoffer: Man skulle ju kunna hävda att ett kok stryk inte är så bra träning iofs... :)

Men en gruppträning skulle det nog kunna räknas som. Innan jag dristar mig till att verkligen börjar räkna denna oerhört ROLIGA (ett underskattat moment i min träning ibland) träningsmetod ska jag dock testa min puls på fredag.

Daniel: Ursäkta nybörjarfrågan, men blir träningen automatiskt sämre av att man hinkar öl?
1969 • Sala
#10
8 november 2010 kl 21:38
Gilla
Daniel, vad är det för fel på öl? :) Den diskussionen har förts här tidigare och jag har alltid undrat om det finns några som helst bevis på att alkohol påverkar träningen negativt. Men nu var det ju frågan om att "hinka" förstås, och en god hårdrockare får ju inte dricka färre än tio öl efter en konsert. Men inte heller detta måst nödvändigtvis påverka träningen, om man dricker fem liter vatten under kvällen utöver alla öl, men det kan nog blir många toalettbesök...
1979 • Norrköping
#11
8 november 2010 kl 22:56
Gilla
rave går också bra, vatten, salt och dextrosol och det går finfint att dansa i 7 timmar. lagom trött i benen såhär två dygn senare.

träning ska vara roligt också

:)
1983 • Halmstad
#12
9 november 2010 kl 10:22
Gilla
Det är klart, dricker du väldigt mycket vatten skall det nog inte vara några problem. Det finns ju också öl med låg alkoholhalt, faktiskt ett mycket bra val istället för färgade energidrycker som smakar skumt.
Richard Eriksson
1965 • Malmö
#13
9 november 2010 kl 19:24
Gilla
Nä usch. Det är ju inte musik, bara en massa oljud o "dunka dunka".
Det var bättre förr, inse det, ju förr dess bättre =)
Själv skall jag se Johnny Winter imorgon, jag lär knappast få 130 i puls men förhoppningsvis en förbaskat bra konsert.

Det hade varit kul att veta huruvida vissa av de "gamla hjältarna" har/hade bra löpkondis, Springsteen som alltid kör 3 timmarskonserter, Angus Young i AC/DC som nästan kör intervaller under sina konserter, Leonard Cohen som inte rör sig en mm under 2 h för att nämna några.

Instämmer f.ö. med Carina, träning skall vara roligt!

"Rock on"!
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#14
9 november 2010 kl 19:54
Gilla
Haha Skulle gladeligen byta ut mina träningspass mot hårdrockskonserter! Finns ju verkligen inget roligare :D:D Men man ska va nykter så att man upplever allt "på riktigt", så vatten och sportdryck för mig ;)
Joel Sjöstrand
1984 • Vårberg
#15
9 november 2010 kl 21:45
Gilla
Carina: Rave är tveklöst den mest spännande konsertstilen tillsammans med rock. Du ser inte många småfeta raveare på stan direkt...

Richard: Angus skulle nog ligga med i toppen på ett lopp för rockeliten. Men jag vill minnas att Axl Rose hade riktigt bra kondis. Han var ju känd för att under sin storhetstid kuta runt som en vettvilling på scenen, gärna upp och ned för en trappa.

Imorgon blir det Airbourne. Jag tar på mig pulsbandet, men utlovar inga 200 bpm trots att det nog blir fart och fläkt :)
Joel Sjöstrand
1984 • Vårberg
#16
11 november 2010 kl 22:17
Gilla
Nu har jag äntligen en uppfattning om vad rocken gör för träningen.

I ca 1.40 timmar låg pulsen som lägst på 130 och som högst på 167 (ca 66%-85%). Konserten var tätt befolkad vilket ger mer bål- än benträning.

Men jag är skeptisk såhär i efterhand. Hur utvecklar man löpningen? Jo, genom effektiva högpulspass kombinerat med mängdträning på låg puls. Hårdrocksträningen ger nog mest ett ganska slitsamt mellanting.

Jag skulle nog sammanfatta: Bättre träning än ingenting, men springer du dagligen är det nog mer störande för ditt träningsupplägg än ett effektiv bonus-träningspass.

Rocken är härmed dödförklarad. Länge leve indiepop!
Johan G
1976 • Stockholm
#17
11 november 2010 kl 22:51
Gilla
Det största hotet mot den gamla hederliga hårdrockskonsertsträningen (puh - långt ord) är nog i alla fall mobiltelefonen. Sedan den dök upp vill de flesta stå med ena armen uppsträckt med mobilen i hand för att ta den perfekta bilden. Om man ändå vill kliva fram i publikhavet och höja pulsen med lite fysisk aktivitet kan mobilmänniskorna bli arga och skrika åt en att stå still.

Kort sagt - de sista åren har de blivit mycket tråkigare på konserterna. Att kämpa för att hålla sig upprätt på en fullsatt Slayerkonsert är roligare än att fippla med kameran eller mobilen. Och tyvärr, även jag har hamnat i mobilfällan några gånger... Av någon anledning är det svårt att låta bli att ta en bild att lägga upp på facebook etc...
Emma Eriksson
1984 • Umeå
#18
12 november 2010 kl 10:20
Gilla
hahaha ja länge leve indipop! men de konserterna kan också vara fysiskt ansträngande eftersom hoppandet där sker i större grad :D.

Jag hade nog kategoriserat det som bonusträningspass. Det extra man får med konserterna är att man utöver det helt grymma känslan av att vara utpumpad (som efter träning) är ju att man går därifrån hög på musik och känslorna den ger en. har varit på en del dåliga konserter och då går man besviken (och ikke utpumpad) därifrån. men det bra konserterna oj oj vilken känsla. nu var det ett tag sen jag va på konsert, får leta reda på någon!
ApacheKid
1924 • Stockholm
#19
21 maj 2013 kl 17:45 Redigerad 21 maj 2013 kl 17:46
Gilla
som ett inbitet gnr-fan kan jag bara instämma i föregående inlägg ang axl rose och hans löpkapacitet. killen hade (?) ett riktigt riktigt vasst steg och han sprang oxå terräng i high school. när jag och två polare kollade på en gnr-konsert (tokyo 92) på dvd var det axls löpsteg det första de kommenterade. och då skall man komma ihåg att dessa polare ingalunda var några blåbär på löparbanan direkt. de kunde bränna gummi! faktiskt var en av dem kung på banan. skulle vara intressant att höra eller se några resultat från axls löparkarriär.

detta är ENERGI:
http://www.youtube.com/watch?v=osRLMOJ0cW4

its so easy!
http://www.youtube.com/watch?v=O1MrL3W9ZPc

over and out!

mvh

apachekid
1975 • Norrköping
#20
21 maj 2013 kl 18:29
Gilla
Heja! Skaplig trådarkeologi!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.