Löpning Övrigt 190 inlägg 12420 visningar

Lösa hundar.

xx
1927 • h
#1
18 november 2009 - 00:51
2 Gilla
var precis ute å sprang en runda så kommer det en lös hund å kutar efter mig. fattar inte varför folk som inte har disciplin på sina hundar låter dem gå lösa. det var ingen fara nu hunden var bara lekfull å nyfiken, men man vet aldrig om det är en aggressiv hund. tycker det är jävligt obehagligt när detta händer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Johan
1978 • Stockholm
25 april 2011 kl 10:16
Gilla
Trevligt inställning många har när man utgår ifrån att alla hundar ska straffas för att några få missköter sig, Men som jag sagt tidigare, de flesta argument mot lösa hundar är byggda på känslor.
Ava
1958 • Lindome
25 april 2011 kl 11:07 Redigerad 25 april 2011 kl 11:56
Gilla
@Johan L: Polisanmälde du?

@alla: Jag är innerligen trött på alla som drar samtliga hundägare över en kam, som anser att alla som har hunden lös är lovligt byte, som skiter i att vi är ett stort antal som har lagt ner många timmar på att träna vår hund och som sköter oss och följer gällande lagar och förordningar och ÄNDÅ skall vi snällt stå still och ta emot eftersom en, i sammanhanget, liten del av hundägarna inte sköter sig. Jag vet inte någon annan grupp i samhället som det är så OK att kasta skit på. Av de ca 3600 anmälningarna på hundattacker skulle jag tro att en hyfsat stor andel är rapporter från våra sjukhus och av dessa bett är då (dessvärre) en ansenlig del (om inte den största) bett "inom familjen", dvs familjehunden biter.

I övrigt är det hur många - 10-20, kanske 30.000? - hundägare som missköter sig? Någon som har en bättre uppskattning? Detta skall då ställas i relation till de minst 1.500.000, kanske 2.000.000, som på ett eller annat sätt är direkt inblandade i hundägande. Denna skara skall då alltså - samtliga - helst förbjudas att ha hund eftersom tidigare nämnda grupp missköter sig. Förbjuds inte hundägandet direkt skall det åtminstone göras så oattraktivt och besvärligt att det på sikt försvinner.

Att, som jag läst i denna tråd, dessutom jämföra hundhållning med rökning haltar betänkligt. Hunden är i väldigt många fall till stor nytta i vårt samhälle, inte bara som polis- eller tjänstehund. Överlevnaden för allvarligt sjuka patienter är t.ex. betydligt högre om de har hund (eller katt) än om de inte har det. Lustigt nog ser man däremot inte samma skillnad mellan de som har, eller inte har, familj. Att hunden är av stor betydelse för friskvård, både bland yngre och äldre, är ganska självklart. Den ger dessutom sociala kontakter och är en viktig faktor för psykisk hälsa.

Men allt detta har väl inte så stor betydelse egenligen? Huvudsaken är ju att vi får springa som vi vill och helt utan störningsmoment? Att behöva avbryta en intervall för att farbror Gottfrid inte har full koll på kopplet är ju en smärre katastrof - hela träningseffekten på passet går ju förlorad.

Jag förnekar inte på något sätt att det finns problem men lustigt nog verkar det finnas mest problem där de strängaste reglerna är. Hundar i Stockholms-trakten (som har de strängaste Lokala Ordningsstadgarna med mest koppeltvång) verkar bita betydligt mer än hundar i andra delar av Sverige där man har mindre regler. Varför vet jag inte men mängden inlägg på löparforumen på Internet pekar tydligt i den riktningen.

F.ö. anser jag att du som blir biten/nafsad/påhoppad så illa att du går hem och sätter dig att skriva om det men ändå inte polisanmäler borde dömas medskyldig till nästa attack den hunden gör. För den hade faktiskt kunnat förhindras om du polisanmält.

Edit: stav- och språkfel
Emil
1984 • Sundsvall
25 april 2011 kl 12:15 Redigerad 25 april 2011 kl 12:19
Gilla
Vad bra det gick att provocera :)

Hans. Skillnaden blir dock att hundar i sig inte är skadliga medans rökning är skadligt för alla inblandade.

Jag tar fullt ansvar för min hund. Det är just därför som jag dagligen är ute i skogen och låter han motionera, gå frisök osv. Det är just mitt ansvarskännande för hunden som gjort att jag alltid låtit han träffa alla djur och människor som han kunnat. Detta gör att han aldrig är fysiskt eller psykiskt understimulerad och inte heller är osäker i någon situation och just därför är han inte ett hot mot någon.

Jag har "hyffsat" bra pli på min hund. Han är inte riktigt två år gammal än och mycket glad och därför KAN det hända att han inte lyssnar på mig när jag säger åt honom att komma eller stanna. Oftast när han ser en annan hund (eftersom detta är det bästa som finns). 4 av 5 gånger i dom situationerna så lyssnar han på mig, men folk förstår inte att det är ett djur vi har att göra med. Dom har inte har samma resonemangsförmåga som en människa utan dom är behavioristiska. Ibland krockar "jag lyder min husse!" med "o världens bästa lekkamrat!".

Inte ens om han nu skulle springa fram till en aggressiv hund är han ett hot. Han upptäcker hur den hunden är och tycker mest "oj vilken tråkig en" och så går han därifrån. Jag är inte heller rädd för min egen hunds säkerhet att HAN kanske blir biten av en annan aggressiv hund eftersom hundar som regel aldrig hugger för att döda, utan för att markera. Har man då två stycken understimulerade och osäkra hundar, ja då kan det bli ett slagsmål. Aldrig om det endast är en utav dom.

Jag tycker också att hundägare borde ta ansvar för sina hundar. Men det handlar inte om att folk ska ha hundarna i koppel utan handlar snarare om att motionera och socialisera dom. Då skulle vi slippa samtliga problem med hund-"attacker" och hundrädda människor.
1963 • Linköping
25 april 2011 kl 12:44
Gilla
@Ava

Vem har jämfört hundhållning med rökning? Jag nämnde rökare angående likheter i vissa personers beteende, alltså att anse att man som hundägare (eller rökare) inte behöver ta ansvar utan att det alltid är andras problem om de lider av det. Det är den inställningen som jag tycker är förfärlig.

Jag förväntar mig inte att hundägare eller andra ska bereda fri väg för mig om jag är ute och springer, det är OK att jag får ta omvägar ned i diken, i snön, i vattenpölar osv. Men jag förväntar mig att INTE bli angripen av en hund. Självklart springer jag inte och "muckar" med hunden/ägaren för att se vad som händer utan jag försöker göra vad jag kan för att det ska bli trevligt för alla parter. Jag gör vad jag kan och förväntar mig att hundägaren gör sitt, dvs håller hunden kopplad.

Angående Stockholm så antar jag att det finns väldigt många hundar på en liten yta där, dvs det händer mer incidenter och det behövs strängare regler. Märkligt att du gör tolkningen att hundar biter mer i Stockholm för att det är strängare regler, det kan väl aldrig vara så att strängare regler är ett sätt att komma till rätta med att en för stor andel hundägare inte tar sitt ansvar frivilligt?

"F.ö. anser jag att du som blir biten/nafsad/påhoppad så illa att du går hem och sätter dig att skriva om det men ändå inte polisanmäler borde dömas medskyldig till nästa attack den hunden gör. För den hade faktiskt kunnat förhindras om du polisanmält."

Har du samma argument när det gäller personer som blir utsatta för misshandel eller våldtäkt? Om de inte polisanmäler så är de medskyldiga till nästa misshandel eller våldtäkt. En ruggig människosyn, att offret är skyldig till framtida brott.

Jag tror att det helt enkelt är så att de flesta drar sig för att polisanmäla av olika skäl. Dels för att hundar är så vanligt förekommande att det (tyvärr) verkar finnas en utbredd inställning kring att att man ska acceptera att bli påflugen av andras hundar som bara vill "leka"/"hälsa". Och att det är den påflugne personens eget fel för att personen var rädd och att detta givetvis innebär en självklar klarsignal för en normalt funtad (och annars självklart genomsnäll) hund att gå till attack.

Och hur ska man gå tillväga om man blir angripen och ska polisanmäla? Man måste ju antingen ha vittnen eller tvinga hundägaren att legitimera sig. Risk för bråk med hundägaren alltså, en person som dessutom är "beväpnad". Inte helt lätt och det gör antagligen att många drar sig för att polisanmäla.
1975 • kristinehamn
25 april 2011 kl 13:35
Gilla
ang pepparspray som nån skrev om tidigare i tråden så går det under vapenlagen men är förbaskat effektivt mot djur av alla slag, funkar till och med mot björn, bara att söka på youtube där finns filmer som, visar hur det funkar mot djur ocj människor

men som sagt så är det olagligt att inneha
Mona M
1971 • Östersund
25 april 2011 kl 13:40
Gilla
@Emil, menar du på allvar att du bara har en 80% lydnad på din hund?
Du får det att låta som att det är okey att din hund kommer fram till andra hundar eftersom du inte är rädd att vare sig din eller andra hundar kommer bli bitna.
Men nu finns det ju andra anledningar till att hundägare inte vill at deras hundar ska ha närkontakt med andra.

Min hund har blivit påhoppad tre gånger av lösa hundar.
Inga allvarliga tillbud och ingen blev skadad. Men det har resulterat i att min hund har blivit osäker vid hundmöten (framför allt när han går kopplad) vilket vi har ägnat år att försöka träna bort.
Vid ett flertal tillfällen har folk släppt fram sina hundar till oss eftersom de vill hälsa och "han ör jättesnäll" eller "alla hundar mår bra av att hälsa". Och visst har du rätt i att hunden har nosat lite och sen gått därifrån. Det har även slungat mig och min hund månader tillbaka träningsmässigt.

Jag håller med dig Emil om att hundar som blir mentalt stimulerade oftast fungerar bättre och har mindre intresse av andra hundar. Men om min hund bara lydde mig 4 gånger av 5 så skulle jag träna inkallning i långlina ett bra tag innan jag skulle våga släppa honom lös igen. Åtminstonde bland folk.
Emil
1984 • Sundsvall
25 april 2011 kl 14:50 Redigerad 25 april 2011 kl 14:51
Gilla
Nja, kanske inte 80%. Jag är i regel ute i skogen ca 2 timmar om dagen och det brukar hända någon gång i veckan att han hinner ifrån mig när han ser en annan hund (ofta är det i samband med att han ligger en bit framför mig på stigen). Han blir bättre och bättre på det också, allteftersom han blir äldre och får det tränat.

Jag strävar absolut efter att kalla in honom varje gång vi möter andra människor eller hundar ute i skogen. Men den gången det misslyckas så tycker jag faktiskt att "det är okey", det är ett som sagt ett djur man har att göra med och det får folk ha förståelse för. Är man ute i skogen så tycker jag att man får räkna med att man kan möta en lös hund. Håller man på med lydnad som slungas tillbaka månader träningsmässigt när dom möter en lös hund då tycker jag att man kan hålla sig områden där chansen att möta en lös hund är låg.

Min hund blir dagligen påhoppad av hundar på dom vanliga "ut och kissa"-promenaderna i bostadsområdet. Det kryllar nämligen av folk med småhundar som gemene man anser att man inte behöver uppfostra eftersom "dom är ju så små". Dessa är enormt aggressiva och både skäller och gör utfall när man går förbi. Detta beteende har kommit av att ägaren aldrig motionerar hundarna ordentligt och heller aldrig låter dom träffa andra hundar (eller främst stora hundar) eftersom "dom kan ju skada den lilla sköra skithunden".
Min hunds bästa kompis är en dvärgpudel på en tiondels vikt utav vad min hund väger och den hunden får då aldrig några skador.

I skogen blir min hund aldrig angripen av andra hundar och allra helst aldrig av lösa hundar. kanske för att människor med instabila hundar aldrig är just ute i skogen och har dom lösa?
Mona M
1971 • Östersund
25 april 2011 kl 15:27
Gilla
Jag håller inte på med lydnad som slungas tillbaka månader i träning.
Vi tränar på att kunna möta hundar utan att min hund ska reagera med att bli osäker.
Var menar du att vi ska gå då för att inte riskera lösa hundar?
Får vi gå kopplade promenader i villaområden?
Lösa hundar finns överallt.

Sen hoppas jag att det är ett av dina försök att provocera när du säger att man får räkna med påhälsning av lösa hundar i skogen eftersom de "är djur".
Det är av just den anledningen som DU ska ta ditt ansvar att koppla din hund om du inte har kontroll över den.

Visst, 100% koll kan man inte ha. Ibland händer det att hunden får knäck i öronen. Men händer det mer än en gång på kort tid så är det upp till mig som ägare att se över vad felet är och åtgärda det.

Och att du tycker att händelser är okey betyder ju inte att andra tycker det.
1960 • Kungsholmen
25 april 2011 kl 16:04
Gilla
Många löpare skulle bli bättre på att springa med hund dels för att de får ett längre steg och för att de får något annat att tänka på.
Emil
1984 • Sundsvall
25 april 2011 kl 16:37
Gilla
Mona.

Det bästa du kan göra då är att under kontrollerade situationer LÅTA din hund möta hundar. Annars kommer den aldrig att bli van. Och förmodligen så har du börjat med det för sent.

Självklart finns det lösa hundar överallt. Men det är en större risk att stöta på lösa hundar om man går ut i skogen. Går man i stadscentrum så är den väldigt låg.

Ja ok, kanske "inte räkna med". Men ha full förståelse för att det faktiskt kan hända. Det är inte hela världen.

Fast det där sista går ju båda vägarna. Varför skulle dom ha större rätt att vara i skogen än vad jag har? Och varför skulle jag ha större rätt att vara i skogen än vad dom har? Skillnaden ligger ju i att jag accepterar deras rätt att vara där medans dom försöker förbjuda min. Att dom sen får göra avvägningen "jag kanske stöter på en hund när jag är ute i skogen" är ju något alla får göra. Likaväl som att man inte kan klaga över fulla människor när man går igenom stan en lördagsnatt. Eller att man kanske blir skjuten om man åker till en krigszon.
Ava
1958 • Lindome
25 april 2011 kl 17:45 Redigerad 25 april 2011 kl 17:48
Gilla
@Hans: Ja, jag har exakt samma syn på brott oavsett vad det är för brott (förutsatt då att jag uppfattar det som ett brott, gå mot röd gubbe skulle jag t.ex. inte polisanmäla även om det faktiskt är ett brott). Inte nog med det, jag anser även att de som bevittnar/får vetskap om ett brott är skyldiga att polisanmäla.

Ett samhälle där brottslingar som uppfattas som "farliga" inte polisanmäls för att man själv är rädd att råka illa ut är inte ett samhälle jag vill leva i. Civilkurage är inte lätt, det är något man jobbar på.

F.ö. misstänker jag att du har rätt om varför man har mer problem i Stockholmsområdet, skillnaden mellan oss är att jag då inte tycker att den strängare lagstiftningen verkar fungera. För om inte lagen efterlevs, ingen anmäler och alla väntar på att "någon annan" skall stå för åtgärderna så förstår jag inte ens varför lagen finns? De skötsamma sköter sig säkert ändå, de som inte är skötsamma skiter i lagen och gör som de vill utan några påföljder eftersom ingen anmäler dem.

Att man skulle behöva veta namn på en brottsling för att kunna anmäla ett brott faller på sin egen orimlighet så det tänker jag inte ens kommentera.
Emil
1984 • Sundsvall
25 april 2011 kl 18:01
Gilla
Jag håller med Ava.

Självklart låter det fruktansvärt när man omformulerar det som att en människa som utsatts för brott blir medskyldig till nästa brott. Men i verkligheten så blir man ju det, indirekt. I och med att man har en möjlighet att påverka gärningsmannens möjligheter att fortsätta begå brott.

Om en kvinna går runt och våldtar män och männen uteslutet (i skam) inte anmäler detta. Så kommer kvinnan kunna fortsätta utsätta män för detta brott. Hade någon anmält våldtäkten så finns det ju en chans att man haffar och spärrar in henne och på så sätt så tar bort hennes möjlighet till att begå brott. Man hade dessutom kunnat anmäla henne även om man inte visste hennes namn ;)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
25 april 2011 kl 18:07 Redigerad 25 april 2011 kl 18:07
Gilla
Var med om detta "fenomen" senast i förmiddags. Det borde vara lag på att man inte får ha hund om man har mer intresse för sin mobiltelefon än hunden, också! Bättre koll, tack!


http://varghjarta.bloggplatsen.se
Johan Larsson
1972 • Halmstad
25 april 2011 kl 18:32
Gilla
Nej Ava, jag polisanmälde inte, för jag fick tyvärr inte den lösa hunden att visa legitimation, det fanns ingen ägare i närheten och jag var inte sugen på att leta efter någon. Hade hunden stannat kvar hade jag tagit med den hem och ringt polisen men den stack. Klart man skall polisanmäla och hunden på vår gata har jag t ex polisanmält (flera andra grannar också) men det händer inget...slutsats inga konsekvenser för de som missköter sig. Jag håller med om att man skall försöka anmäla. Samtidigt är det lite som att säga att de som är vittne till ett bankrån eller ett mord är medskyldiga om de inte jagar ifatt brottslingarna ifråga, buntar ihop dem och väntar på polisen. Det är lite kul att Ava alltid lyckas vända hundägares ansvarslöshet till att det istället handlar om "brottsoffrets" (läs joggarens) bristande ryggrad, bristande hundvana eller att man springer sina intervaller i motionsspåret utan att stanna för alla hundar som är orsaken till att hundar biter. Lite samma idiotiska argument som att det är tjejers fel att de blir våldtagna för att de klär sig utmanande...
Johan Larsson
1972 • Halmstad
25 april 2011 kl 18:41
Gilla
Ava, jag tror också att du tar åt dig helt i onödan, jag har som hundägare aldrig känt att människor ser ned eller kastar skit på mig. Jag tar ansvar för min hund (så gott jag kan och efter bästa förstånd och kunskap) och upplever i stället att människor ofta tar kontakt och vill prata när man är ute med sin hund. Min hund är en social isbrytare och jag har talat med massor av människor som jag aldrig hade pratat med om jag inte var ute på promenader med hunden. Jag tror att du av någon konstig anledning tar åt dig av det som skrivs i alla hundtrådar på löpforum. Om du är en av de hundägare som tar ansvar för din hund behöver du inte ta så illa upp. Ingen har i denna tråden dragit alla hundägare över en kam som du skriver. Tvärtom försöker många nyansera bilden och beskriva sina upplevelser. De hundägare som det pratas om här är de som inte tar ansvar, vill vi inte göra något åt dem? Det gagnar väl alla andra (det stora flertalet) som sköter sig?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
25 april 2011 kl 18:41 Redigerad 25 april 2011 kl 18:44
Gilla
Edit.. dubbelpost
Ava
1958 • Lindome
25 april 2011 kl 18:42
Gilla
Ja, ärligt talat vet jag inget annat sätt att komma tillrätta med problemet än att polisanmäla. Har någon en bättre idé så välkomnar jag den - om inte annat skulle det vara en välsignelse att slippa "hundtrådar".
Johan Larsson
1972 • Halmstad
25 april 2011 kl 18:53
Gilla
Du behöver inte öppna och läsa dem, ett forum på Internet skapas och konsumeras av oss som deltar, det står dig helt fritt att välja vilka trådar du läser och kommenterar i. Själv läser jag och kommenterar i det jag är intresserad av eller känner att jag kan/vill bidra med något. Jag tror också att man ska polisanmäla, men det fungerar inte med bara det. Bankrån sker fortfarande och t om mera frekvent nu än för 50 år sedan. Jag är ganska säker på att alla bankrån blir polisanmälda. Mord och våldtäkter som du skrev om sker fortfarande trots att de anmäls. Det behövs också konsekvenser och system där överträdelser beivras. I staden där jag bor brukar polisen någon/några gånger varje höst stå på cykelbanorna och stoppa cyklister som bryter mot lagen, man har fartkontroller, man beivrar offentliga "kisserier" etc detta brukar leda till förändrade beteenden. Sedan trafikkamerornas införande har (oavsett vad man tycker om dem) trafikrytmen blivit markant lugnare på många vägar. Tillsammans med arbete med säkra vägar har man på 20 år nästan halverat antalet trafikdöda (säkrare bilar är säkert också en komponent). Att vi polisanmäler när vi kan och vågar är en väg, men det behövs mera är min åsikt. Samhället måste alltid vara bra på att utkräva ansvar, annars kommer alltid människor att gå sina egna vägar och i dagens samhället verkar allt för många bara bry sig om sig själva.
1960 • Kungsholmen
25 april 2011 kl 19:13
Gilla
Hundar har för liten plats i samhället det kan vara därför de hamnar lösa i tex motionsspåret. Cyklister har cykelbanor. Bilister har sina vägar osv. Visst finns det rastgårdar men de är små som fågelburar.
Sven Andersson
1966 • Kista
25 april 2011 kl 19:23
Gilla
För att komma med en "Rolf-kommentar" åt andra hållet: Det finns alldeles för många hundar i vårt samhälle. Ta hundarna av de som inte kan hantera dem. Då har vi kanske 100000 hundar kvar. Med kompetenta hundägare (kompetens inkluderar kunskap om och följande av lagar och förordningar, samt kunskap om och implementerande av hänsynsfullhet). Då har nog inte många hundproblem längre, och inga hundtrådar på jogg.se.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.