Löpning Kost & Näring 10 inlägg 4599 visningar

Högt kolesterol ofarligt?

Samuel H
1979 • Järfälla
#1
26 april 2011 - 08:37
Gilla
Intressant debattartikel i DN idag, med budskapet att högt kolesterol i princip är ofarligt (undantaget män som tidigare haft hjärtinfarkt): http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man

Jag antar att det känns bra för LCHF-are? :) Det återstår att se om det dyker upp en lika övertygande artikel från andra lägret inom kort.
1983 • >
#2
26 april 2011 kl 16:38
Gilla
Lägret? :p

Det skulle dock inte fövåna mig om flera populära mediciner och preparat egentligen inte är nödvändiga, då många tjänar stora summor på att sälja dem oavsett effekt.
Magnus
Stockholm
#3
26 april 2011 kl 17:01 Redigerad 26 april 2011 kl 17:02
Gilla
Jo, statiner är en lönsam produkt för läkemedelsbolagen, den årliga omsättningen ligger runt 200 miljarder dollar. Big business med andra ord.
1960 • Skåne
#4
26 april 2011 kl 22:26
Gilla
Det hela har varit ifrågasatt av kost/hälso/tränings författare/skribenter sedan flera årtionden.

Bl.a. Dr Max Otto Bruker skrev i sin ÄT RÄTT - BLI FRISK (1981?) och jag citerar "Istället för att nämna den rätta orsaken till hjärtinfarkt konstruerade man fett-teorin. Man trodde att infarkten uppstod vid för stor konsumtion av fett, dvs animaliskt fett. Denna teori är tyvärr alltför spridd trots att det finns mängader av observationer och vetenskapliga bevis som talar mot detta. Denna teori får faktiskt ta skulden för att infarkternas antal inte minskar" och Bruker skriver att det de facto är ätandet av raffinerade kolhydrader som är det egentliga upphovet till infarkterna.

Frank Zane tar upp kolesterolet i sin bok om Bodybuilding (från tidigt 80tal) och hänvisar till en forskare/läkare. Nu minns jag inte längre vem, men samme man har skrivit en bok i frågan. Tror den var från sjuttiotalet.

En dansk löparboksförfattare, det var ett tag sedan jag läste boken men har för mig att den var från mitten av åttiotalet referar också att hela frågan är missförstådd. Kanske var löparen/författaren själv läkare, minns ej längre. Boken finns på svenska.

Ifrågasättandet av faran med kolesterolet är alltså inget nytt.
Anders E
1968 • Sollentuna
#5
27 april 2011 kl 07:42
Gilla
Här finns en kommentar till DN-artikeln (publicerad i SvD):
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hjartlakare-sagar-kolesterolvarning_6115859.svd

1952 • Varberg
#6
27 april 2011 kl 10:27
Gilla
Ja, kolesterolet har diskuterats i decennier. Sedan är det ju en betydande skillnad om man man påverkar nivåerna och kvoten HDL/LDL med kost och/eller träning eller med mediciner. Den goda nyheten för er som tränar hyfsat hårt är att ni kan påverka detta ordentligt i positiv riktning.
1965 • Kungsholmen
#7
27 april 2011 kl 10:37
Gilla
badgear: "Bruker skriver att det de facto är ätandet av raffinerade kolhydrader som är det egentliga upphovet till infarkterna."

Finns det belägg för detta då? Så man inte bara kastar sig över nästa felaktiga teori.
1960 • Skåne
#8
27 april 2011 kl 16:39
Gilla
@Peter P; Jag bara citerar Bruker, ville visa att frågan varit på tapeten många gånger tidigare och från olika slags människor med olika inriktningar på kost/hälsa/träning.

I övrigt är jag inte kunnig att diskutera sakfrågan, inte ens intresserad även om jag läst ett par böcker som enbart handlat om kolesterolfrågan, båda dock kritiska och kallar det hela en bluff. Men är du road av ämnet, så kan Anthony Colpo vara en spännande ingång i ämnet. http://anthonycolpo.com/?page_id=143
1965 • Kungsholmen
#9
27 april 2011 kl 20:05
Gilla
Ok, jag var bara nyfiken och vill gärna veta hur underbyggda påståenden är innan jag lagrar dem som troliga sanningar. Inte alls ute efter att ifrågasätta dig utan bara nyfiken.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
27 april 2011 kl 20:23
Gilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.