Löpning Träning 6 inlägg 1353 visningar

Illamående

Sara Rudmark
1971 • Mölnlycke
#1
23 maj 2011 - 14:08
Gilla
Sprang min första halvmara (Göteborgsvarvet) i lördags. Kände mig oförskämt pigg när jag kom i mål, förutom att jag hade magont vid 19 km. En timme efter loppet blev jag väldigt illamående och tillbringade sedan 2 timmar kräkandes på toaletten. Min man hade laddat med både en festlig middag och champagne men med det blev det alltså inget för mig :-(

Är detta en vanlig reaktion när man är trött? Och då menar jag ”lagom” trött och inte utpumpad? Jag kände mig jätteglad när jag kom i mål och var fullständigt klar i huvudet. Kroppen kändes fräsch, inte ont någonstans förutom under fötterna.

Eller kan det varit en reaktion mot sportdrycken jag drack vid 18 km? Jag dricker aldrig sportdryck annars.

Stort tack på förhand!
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#2
23 maj 2011 kl 14:17
Gilla
Har samma erfarenhet, hände vid ett tillfälle, NY Marathon för ett antal år sedan. Jag var inte heller speciellt trött, skyller nog på den gel jag tryckte i mig efter 30km, trodde det skulle hjälpa, men effekten blev snarare likadan som den du upplevde. Hade aldrig provat det tidigare, och ej heller senare efter denna upplevelse, och inte heller mått illa.
Så min erfarenhet är att inte prova något nytt under en tävling.
1972 • Malmö
#3
23 maj 2011 kl 16:13
Gilla
Har blivit illamående vid de två tidigare tillfällen jag sprungit halvmaran, men kände väldigt lite illamående efter i lördags vilket var tredje gången för mig. Är betydligt bättre tränad i år. Vet inte vad det beror på, men känner igen det du beskriver (fast jag har inte kräkts men mått väldigt illa i princip hela kvällen). Har själv mest tänkt att det beror på ansträngningen i sig. Har druckit sportdryck alla år också, men det gick ju mycket bättre i år trots detta. Drack du bara sportdryck vid 18 km har jag svårt att tänka mig att du skulle kräkas i två timmar av det. Om man vill få reda på exakt vad det beror på måste man kanske konsultera en läkare.

Efter mina tidigare erfarenheter är jag noga med att inte tacka ja till några middagar, än mindre ut och festa efteråt... Men vissa verkar ju klara det galant. Du är dock inte ensam.
John Edberg
1979 • Jönköping
#4
23 maj 2011 kl 16:21
Gilla
Min första tanke är att det har med insulinet att göra. Särskilt då du skriver att reaktionen kom först efter ett par timmar. Om man springer ett lopp på 21k så kan man ju tänka sig att en hel del energi förbränns i kroppen. Blodsockret sjunker givetvis plus att kroppen blir lite smått uttorkad på grund av vätskeförlusten.

När man mitt i allt tillför snabba kolhydrater (särskilt fruktos som ofta finns i gel och en del sportdryck och endast förbränns i levern) så borde kolhydraterna binda en del vätska samtidigt som insulin bildas i bukspottkörteln. Resultatet av detta hormon är givetvis att blodsockret sjunker efter den snabba kicken från sockret. Blodsockret lägger sig därför på en lägre nivå en tidigare. Följden skulle kunna bli illamående.

Med andra ord, lågt blodsocker och vätskebrist.
1983 • Hånger
#5
23 maj 2011 kl 16:40
Gilla
Hej... Precis samma sak hände mig i lördags då jag sprang Göteborgsvarvet för första gången. Jag mådde helt ok efter målgång. Först efter 1,5 timme efteråt börjar jag spy.. coh repade mig först efter ett par timmar.
Har också undrat hur det kommer sig. Att kroppen blir lite i olag är väl kanske inte så konstigt när man inte är van att springa så långt. Men det kan ju vara bra o veta om man kan undvika det på nåt sätt till en annan gång.
John Edberg
1979 • Jönköping
#6
23 maj 2011 kl 17:11
Gilla
En andra tanke är ju bakterier. Trots allt snackar vi 45 000 människor och högst tvivelaktiga bajamajor med deras begränsade hygien...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.