Löpning Träning 20 inlägg 6114 visningar

snabb sänkning maxpuls?

1969 • Amsterdam
#1
26 juni 2011 - 12:24
Gilla
För två år sedan mätte jag min maxpuls till 202 genom att avsluta ett träningspass med en sprint tills kroppen mer eller minder exploderade.
Nu ville jag kolla upp maxpulsen igen (jag är ingen maschokist bara en nyfiken typ) och har vid två tillfällen försökt ungefär samma sak. Visst jag hade ingen blodsmak i munnen men min puls gick bara upp till 190.
Vad kan detta bero på? Tog jag helt enkelt inte ut mig tillräckligt? Eller kan maxpulsen sänkas så snabbt?

Träningen för två år sedan skilde sig en del mot hur jag tränar nu. Då sprang jag snabbare och kortare (upp till 17 km) pass. Nu håller jag på att träna för mitt första maraton i höst och har lagt in flera långpass (upp till 30).
1965 • Kungsholmen
#2
26 juni 2011 kl 13:29
Gilla
Ingen aning men jag kan konstatera att jag inte alls har lätt att komma upp nära min maxpuls på träning oavsett hur mycket jag tar i en kort stund. Jag har testat att maxa rejät i långa tuffa uppförsbackar och brukar bara komma en bit över tröskelpulsen 175 medan jag har varit nära min maxpuls 190 på tävling många gånger.

Skillnaden är att jag på tävling (5-10km) legat på puls 174-175 länge innan och det då är lättare att trycka upp pulsen ytterligare medan jag på träning ofta tränar med puls < 160.
1969 • Sala
#3
26 juni 2011 kl 14:26
Gilla
Att bara maxa på slutet är inte tillräckligt, om det inte är ett tävlingslopp där du legat svinhögt hela tiden och sedan tar ut dig till blodsmaksnivå.

Bättre är att springa långt i hög fart och sedan maxa flera repetitioner i rad med kort vila mellan varje. Den näst sista repetitionen ska vara så snabb att blodsmaken är nära och benen är som spagetti. Den sista ska vara ännu snabbare! Då har du din maxpuls, men för mig kommer jag upp i max först 2-3 sekunder efter jag har stannat.
Per-Anders Ekman
1962 • Örebro
#4
26 juni 2011 kl 18:55
Gilla
Maxpuls avtar med stigande ålder. Ju äldre du blir - desto mer sänks pulsen.

Självklart har träningen stor betydelse - men för en långdistansare, Du springer för marathon, så har den direkta maxpulsen ej så stor betydlese. Du ska ju ligga på ett jämt tempo, förhoppningsvis hela loppet ...

För att sänka sin maxpuls är annars intervallträning det klassiska svaret.
1969 • Amsterdam
#5
26 juni 2011 kl 22:02
Gilla
Tack för svar!

Peter och Mårten, jag får nog ge mig på ett kortare pass, typ 7 km, med riktigt hög snitt puls och sedan pressa mig till bristnings gränsen några gånger på raken.

Per-Anders, Jag tränar visserligen för ett maraton men max pulsen är ju intressant oavsett om man tänkt träna med hög eller låg puls.
Visst avtar pulsen med stigande ålder, men trots gråa hårstrån så har jag väl inte hunnit åldras så mycket på två år att det kan förklara en maxpuls sänkning från 202 till 190?
Sen undrar jag vad du menar med att man kan sänka sin maxpuls med intervall träning? Det har jag faktiskt aldrig hört talas om.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#6
26 juni 2011 kl 22:54
Gilla
Snarare tränar man hjärtat att arbeta i hög puls när man tränar intervaller men det påverkar vad jag vet ej maxpulsen. Däremot kan man få en lägre arbetspuls vid en viss hastighet om man kör mycket intervaller på grund av att hjärtat blir starkare.

Att hjärtat blir starkare är den normala förklaringen till att maxpulsen "sjunker" ju mer vältränad man blir. Jag brukar se det som att när man börjar träna så är ofta kroppen starkare än hjärtat och man kan då "maxa" sitt hjärta innan övriga kroppen sätter stopp.

Varefter hjärtat blir starkare så kommer det krävas mer och mer för att få "maxa" hjärtat. Det verkar iallafall på mig som att hjärtat och konditionen blir starkare snabbare än vad övriga kroppen anpassar sig till träning. För min del så har jag gått från 199 medelpuls på Bysjöloppet i Åtvidaberg förra året till 181 medelpuls under Solomon Trail Tour Linköping iår och ändå nästan 6 minuter snabbare nu. Maxpulsen på tävling verkar nästan ha sjunkit med 10 slag.

Så Pia, om du springer lika snabbt eller snabbare med en lägre puls än tidigare så tycker jag du ska ta det som ett kvitto på bra träning :)
1955 • Borås
#7
27 juni 2011 kl 07:46
Gilla
Det talas mycket om maxpuls iht och dit men väldigt lite om återhämtning det vill säga hur fort pulsen sjunker efter avslutat arbete.Det om något är en indikation på hut vältränad man är.
1955 • Borås
#8
27 juni 2011 kl 07:50
Gilla
För övrigt är det inte alls säkert att maxpulsen sjunker nämnvärt med ålder.Hade 1990 efter en spurtduell med en klubbkompis 183 i puls efter 8km "man mot man löpning".Nu...21 år efteråt som en betydligt sämre löpare dock hyfsat tränad löpare upp på en puls på 175 utan att ha blodsmak i munnen.
1972 • Umeå
#9
27 juni 2011 kl 09:25
Gilla
dagsformen bör ju också kunna påverka förmågan att nå sin maxpuls
1969 • Sala
#10
27 juni 2011 kl 10:02
Gilla
Tomas, det är sant. Jag har haft samma i flera år.
1969 • Amsterdam
#11
30 juni 2011 kl 12:28
Gilla
Fredrik, intressant det du skriver om arbetspuls i relation till hur tränat hjärtat är.

Jag har inte pressat tiden sedan jag bestämde mig för att klara ett maraton. Ville först veta att jag kunde öva upp uthålligheten.
Igår tog jag milen så snabbt jag kunde utan att ta ut mig helt. Kan konstatera att maxpulsen inte sjunkit nämnvärt för jag kom upp i 185 utan att ha några känningar av mjölksyra. Kör ett seriöst test på maxpulsen när jag hunnit med några fler milpass i högt tempo.
1974 • Göteborg
#12
30 juni 2011 kl 14:33
Gilla
Även triatlettränaren Joe Friel anser att maxpulsen går ner när man blir bättre tränad:
http://www.joefrielsblog.com/2011/06/max-heart-rate-and-fitness.html
1969 • Sala
#13
3 juli 2011 kl 16:51
Gilla
Ja, Lars, det kanske är så, men för mig var det inte så. Borde den inte snarare gå upp, allteftersom musklerna blir starkare och orkar driva kroppen till maxpuls?
1964 • Bjärred
#14
9 juli 2011 kl 22:26
Gilla
Jag tycker att Joe Friels tes att maxpulsen går ner stämmer på mig. När jag började träna efter ett längre uppehåll var det inte särskilt svårt att få upp pulsen högt. I mitt fall testade jag den själv genom att öka belastning efterhand på rekommenderat sätt och kom fram till en maxpuls på 192 slag. Ganska högt för min ålder. Idag två år senare och betydligt bättre tränad känns det nästan omöjligt att komma över 185. Då ligger min tröskelpuls på ca 172 idag (fastställd genom att titta på pulsklockan när jag börjar andas ganska häftigt. Oftast stort motstånd mot att passera denna gräns!). Jag har alltså ungefär samma upplevelse av maxpulsen som startaren av denna tråd.

Allt eftersom hjärtat blir starkare krävs det alltså mer ansträngning för att öka pulsen. För att tala teknikerspråk, finns det en max effekt man kan plocka ur hjärtat? Dvs efterhand som hjärtat blir starkare sjunker tillgänglig maxpuls! Ta det nu inte alltför bokstavligt, naturligtvis har jag blivit snabbare osv efterhand som jag har förbättrat min kondition.
Christer Sjölen
1952 • Sundsvall
#15
9 juli 2011 kl 23:40
Gilla
Läste intressant artikel i Svensk Idrott nr 4 2011 där Idrottsfysiolog Lennart Gullstrand konstaterar att maxpulsen kan gå ner med så mycket som 10slag/min för personer som kör extrem uthållighetsträning för att öka något när man toppar inför tävlingar.
1969 • Amsterdam
#16
10 juli 2011 kl 12:02
Gilla
Men är det då maxpulsen som sänkts eller är det arbetspulsen? Eftersom hjärtat stärkts är det kanske bara mycket svårare att nå sin maxpuls?
1964 • Bjärred
#17
13 juli 2011 kl 09:58
Gilla
Ligger troligen mycket i att det blir mycket svårare att nå sin maxpuls när man är mer vältränad!

Jag har slutat att räkna ut pulzoner mm med hjälp av maxpuls, vilopuls osv. Jag utgår från tröskelpulsen istället som varierar lite med hur tränad man är. Jag gör det enkelt med att kolla av vilken puls jag har när jag börjar andas lite häftigare. Sedan utgår jag från de pulszoner som finns på länken http://www.shapelink.com/sv/blog/hakanlarsson/pulstraning. För övrigt en bra sammanfattning om pulsträning.

Jag tränar inte jättemycket så jag gör det enkelt för mig och använder grovt sett två zoner. Strax under tröskelpuls för intervaller och snabbdistans och ca 85-92% av tröskelpuls för distans. Sedan är det mer en utgångspunkt beroende på dagsform.
Mattias Sundell
1979 • Ed
#18
13 juli 2011 kl 11:03
Gilla
Hej

Maxpuls kan sänkas vid hård och långvarig konditionsträning men det är mycket ovanligt. Den puls som det oftast pratas om är vilopulsen som är den puls som blir lägre. Det är viktigt att veta sin vilopuls för att med jämna mellanrum ta den och se en indikation på kroppens status. Har vilopulsen höjts så kan det vara ett tecken på en infektion i kroppen eller att man har tränat lite för hårt. Man skall inte stirra sig blind på pulstal utan att veta sin egen max och vilopuls. Pulsen är individuell och skiljer sig åt från individ till individ. Enklaste sättet för att få reda på sin maxpuls är att göra ett "submax test". Vid träning så utvecklar hjärtat (en muskel) bättre förmåga att pumpa ut syrerikt blod. Det vill säga att mer blod kan pumpas runt i ett ända slag, det resulterar i att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt och pulsen är inte lika hög. Dock så brukar inte en maxpuls ändras så markant. Vad är det då som gör att det blivit en kraftig sjunkning av maxpulsen. Det kan jag över internet bara spekulera i men vissa mediciner ger en hämmad pulseffekt, man orkar inte ta ut sig till max vid testet, pulsklockan registrerade fel puls.

Mitt råd till dig är att göra om testet igen och se om du får samma resultat.
Magnus
Stockholm
#19
13 juli 2011 kl 11:14 Redigerad 13 juli 2011 kl 11:14
Gilla
Maxpulsen kan bli temporärt sänkt under perioder när man tränar mycket, och detta beror på lägre glykogennivåer i musklerna. Inte speciellt konstigt för dig alltså Pia, med tanke på att du tränar för marathon och kör många långa pass. Har själv märkt samma sak ofta..däremot om man vilar och har fyllda depåer är det lättare att nå maxpuls. Det som Christer skriver ovan stämmer.
1969 • Amsterdam
#20
13 juli 2011 kl 21:34
Gilla
Tack för alla svar.
Det här ämnet blir verkligen intressantare för varje nytt inlägg.
Jag som blint trott att maxpulsen är ett stablit värde som på sin höjd sänks med åldern.
Det var ju meningen att jag skulle göra ett nytt test men så har jag haft känningar i knäna och inte vågat dra på för hårt de senaste veckorna. Visst skorna är på upphällningen så det finns en naturlig förklaring. Men så idag fick jag mitt erfterlängtade paket med två nya par joggingskor. Lyckan är fullständig.
Det blir ett test under träningen inför maran och ett efteråt när jag återhämtat mig ordentligt. Återkommer och rapporterar resultaten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.