Löpning Kost & Näring 19 inlägg 9524 visningar

Vad är grejen med magen?

Louise K
1975 • Ekerö
#1
15 juli 2011 - 17:17
Gilla
Har märkt att jag på sista tiden, då jag börjat springa lite hårdare pass över 45 minuter, har fått väldiga problem med magen efteråt. Nyfiken på vad det kan bero på och om det är vanligt? Jag märker ingenting medans jag springer, utan det har börjat sådär 20-30 minuter efter att jag kommit hem. Illamående, lite halsbränna, sedan magknip. Kan pågå sen i flera timmar.

Första gången det hände hade jag haft med mig Powerade ut. Drog på en gång slutsatsen att det måste vara dålig sportdryck (vilket jag iof ändå tror att det är, magont eller ej). Andra gången hade jag peppat med apotekets Resorb någon halvtimme innan jag stack ut. Vet inte om det har med saken att göra!?

Har läst att en del får problem av vissa typer av sportdryck under ansträning. Någon som kan förklara varför? Det går ju bra att dricka sportdryck och sitta still.
Christina Härnqvist
1970 • Skara
#2
15 juli 2011 kl 17:32
Gilla
Jag tror att jag läste någonstans att tarmarna kommer igång när man springer (längre).
Jag kan också få väldig magknip när jag sprunget lite längre sträckor. Men jag hoppas det går över för dig efter några pass. Det gjorde det för mig
Tipset var, i tidningen, tror jag att inte äta för kraftig måltid ca 1-3 timmar innan. Men jag tror inte heller på att spinga om man är hungrig.
1956 • PARTILLE
#3
15 juli 2011 kl 18:05
Gilla
Olika löpare är olika känsliga för olika sportdrycker. Det som är bra för en, är dåligt för en annan.
Själv har jag inga större problem, men känner personer som med riktigt känsliga magar. Du måste helt enkelt prova DIg fram och hitta den brygd som passar Din mage bäst.
1976 • Borås
#4
15 juli 2011 kl 18:16
Gilla
Jag sprang Göteborgsvarvet och drack sportdryck vid vätskekontrollerna och det var ingen hit. Jag kommer antingen bara köra vatten eller egen sportdrycksblandning som jag vet fungerar.
1981 • Sundsvall
#5
16 juli 2011 kl 00:19
Gilla
jag har samma problem, får nästan alltid problem med magen efter pass på över en timme; ont i magen, magknip, lätt illamående, ingen aptit, måste gå på toa mm. Dricker aldrig sportdryck och sällan vatten under passen. Trist, men har lärt mig å acceptera att magen krånglar efter längre pass, inget å göra åt det.
Louise K
1975 • Ekerö
#6
16 juli 2011 kl 01:00
Gilla
Men blä vad tråkigt att höra Anders. Jag antar att jag kanske också får gilla läget och hoppas att jag vänjer mig ifall det fortsätter så. Tycker att det är lite mysko ändå, skulle vilja veta vad som händer i kroppen och varför det blir så. Hur löser du det där på långlopp förresten? Blir det kritiskt under tiden eller hinner du hem innan du säckar ihop?
Max
1970 • Täby
#7
16 juli 2011 kl 01:32
Gilla
Om du absolut vill fortsätta dricka sportdryck bör du pröva Vitargo. En svensk kolhydrat som ganska många elitlag använder för att det tas upp betydligt snabbare av mag & tarmkanalen, dvs de problem du har nu blir inte aktuella då.
http://www.vitargo.se/21_Vitargo_vs_andra_sportdrycker
Karin
1973 • Linköping
#8
16 juli 2011 kl 05:45
Gilla
Testa att dricka något utan sötningsmedel. Sötningsmedel kan vara svårsmält och ge magbesvär.
1980 • Sundbyberg
#9
16 juli 2011 kl 10:52
Gilla
Hade problem under mina första långpass också. Trots att jag ätit som senast en timme innan och drack bara vatten under rundan. Men det gav sig efter 3-4 pass. Tror nog bara att magen måste vänja sig. Eller jag hoppas det för din skull så du får njuta av de längre passen! Lycka till!
Anders Lindström
1968 • Eskilstuna
#10
16 juli 2011 kl 17:27
Gilla
Det kan vara bra att prata med en läkare. Om man har problem med att magmunnen inte stängs så läcker magsyra upp i matstrupen och skapar problem liknande det du beskriver.

Att undvika snabba kolhydrater kan hjälpa.
Tobias Hjalmarsson
1976 • Karlstad
#11
16 juli 2011 kl 20:11
Gilla
Jag har haft problem med vissa sportdrycker, men nu kör jag med Vitargo Electrolyte och den funkar kanon.
http://tobbe-motironman.blogspot.com
Jim
1975 • Göteborg
#12
16 juli 2011 kl 22:18
Gilla
Pratade med en läkare för några år sedan om liknande problem (fast mina var när jag spela fotboll) enligt honom så var det att magen under längre pass än man är van vid inte klarar av att hantera mängden luft som kommer ner. Tydligen ett vanligare problem när det är vinter, med kall luft.

Kanske ligger något i det...
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#13
16 juli 2011 kl 22:19
Gilla
En billigare (billigast av allt?) variant om man inte känner att Vitargo är värt pengarna är maltodextrin, också det är en redigt snabb kolhydrat.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#14
17 juli 2011 kl 16:29
Gilla
Jag får mer problem under själva passet - men inte magknip (oftast) utan mer att jag blir så himla nödig ...
1967 • Uppsala
#15
17 juli 2011 kl 21:34
Gilla
Susanne; det lider jag också av. Måste "besöka damrummet" länge innan jag ska ut och springa och helst springa på helt tom mage (tidig morgon innan frukost eller vid 18.30 tiden utan att äta middag innan). Grymt jobbigt! Så länge jag springer brukar magen hålla sig i skinnet men om jag t ex avslutar rundan med en längre promenad blir det snabbt problem! Någon gång har jag testat Imodium från Apoteket som motverkar tarmrörelser men man kan ju inte käka det tre gånger i veckan!
1986 • Hjo
#16
17 juli 2011 kl 21:57
Gilla
Susanne och Camilla jag har samma problem. Jag har testat mig fram och genom att minska intaget av kolhydrater måltiden innan ett pass mår min mage mycket bättre. Jag hittade en artikel i tidningen Fitness om detta och testade detta. Kan hjälpa även er.
Jag kan tillägga att jag har diagnosen IBS, så kallad stressmage. Är då extra viktigt att tänka på vad man äter.
Johanna Wisjö
1973 • Halmstad
#17
17 juli 2011 kl 22:07
Gilla
Hade problem med magen när jag började springa och övervägde faktiskt att ge upp. Då visade det sej att ett av mina barn var mjölk-allergiker och familjen fick tänka om ordentligt med matlagningen.
Problemen med magen försvann, nu kan jag springa långdistanser utan att magen börjar bråka. Har sedan hört att det är rätt vanligt att vuxna är överkänsliga mot mjölk. Hade själv inte en tanke på att det kunde ligga bakom problemen. Kan vara värt att fundera över.
Eva Andersen-Hörman
1964 • Helsingborg
#18
17 juli 2011 kl 23:48
Gilla
Jag har inte druckit sportdrycker på många år. Märkte att jag blev dålig av dem. Det är möjligt att sammansättningen är bättre nu, men jag tror att man klarar söta drycker olika. För mig funkar vatten - men jag brukar inte dricka överhuvudtaget om jag inte springer längre än 1 1/2 timme (vilket jag nästan inte gör längre).
Till dig som ha IBS, sedan jag började att meditera varannan dag så har jag inga magproblem! Rekommenderas - jag tror att andningen gör att tarmarna "samarbetar" mer.
Walker67
1947 • Växjö
#19
18 juli 2011 kl 00:29
Gilla
Eftersom det är indivuellt hur magen fungerar är det bästa sättet att experimentera sig fram; hur länge före träningen måste jag ha avslutat en måltid, vad kan jag äta och vad bör jag undvika, vad kan jag inta under träningen, när och hur ofta.
Sen beror det på om besvären sitter i magsäcken eller tarmarna. Om de sitter i magsäcken tror jag det går att testa fram vad som fungerar. Jag hade stora problem från magsäcken förr, men de försvann sen jag började träna på tom mage och inte intog vätska före 45 min vid långpass.
Med IBS är det värre, har inte hittat något i mitt matintag som kan stoppa besvären, när de väl sätter igång. Besvären kommer periodvis och varar från någon dag upp till en vecka och sätter ner prestationsförmågan, då man känner sig uppblåst och allmänt svag. Sommartid är dock oftast en besvärfri tid, höst, vinter och vår, är den tid då de brukar dyka upp. Stress eller om man oroar sig för något kan utlösa besvären, men ibland kommer de utan anledning.
Sen skall man inte vara rädd för att träna hungrig, inget händer mer än att hungern försvinner, kraften kommer från det lagrade glykogenet i musklerna. (läs om det i en artikel i Vasalöparen av Jonas Colting, ett av de senaste nr)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.