Löpning Träning 17 inlägg 5757 visningar

Vätska vid långpass

Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#1
23 juli 2011 - 06:53 (Redigerad 23 juli 2011 - 06:53)
Gilla
Måste få hjälp av någon ute i cyberrymden. Hur förbereder ni er med vätska inför ett långpass? Hur gör ni med vätska under passet dvs hur dricker ni då?
Inför en mara hur laddar ni upp med vätskan?
Jan-Erik Saarinen
1970 • Norsborg
#2
23 juli 2011 kl 09:21
Gilla
Har med mig en handhållen Nathan-flaska på cirka 7 dl när jag ska ut en längre sträcka. (för mig: runt milen och uppåt) Har inte sprungit en full mara, men inför halvmaror dricker jag några glas extra med vatten kvällen innan och på morgonen. Några gånger har det blivit lite för mycket vattenladdning, och då blev det till att stanna och "vattna trädstammar". (eller köa till bajamajor, om det är ett lopp inne i stan) Det tar några lopp innan man hittar balansen.
1965 • Kungsholmen
#3
23 juli 2011 kl 19:30
Gilla
Mer än 2 timmars löpning: dricker vatten då jag är törstig. Detta gäller oavsett träning eller tävling.
Vid extrem hetta kan jag dricka redan efter 1 timme.

Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#4
23 juli 2011 kl 19:32 Redigerad 23 juli 2011 kl 19:32
Gilla
Ska ut på ett dryga 2 timmars löppass i morgon . Har tänkt fylla en av flaskorna i vätskebältet med powerade. Verkar det vettigt? Tar även med en nutrilett bar.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
23 juli 2011 kl 20:18
Gilla
Körde en tremilare idag. 7 flaskor à 16 cl fyllda med ca 6 %-ig dextropur och lite salt. Är det "bara" 25 km använder jag bara vatten.
1986 • Hjo
#6
24 juli 2011 kl 01:35
Gilla
Jag har lärt mig att kroppen inte kan ta upp mer än 2 dl vatten i timmen vid normala förhållanden, varken för varmt eller för kallt. Mer behövs om det är varmt så klart. Jag har även fått lära mig att om man ska springa mer än en timme ska mm inta 1-2 dl var 20 min redan första timmen. Ja jag sa precis att kroppen inte kan ta upp mer än 2 dl per timme, då menar ja inte under själva passet utan vid tex uppladdningen innan.
Jag kör själv med en camelback och trivs med det, körde vätskebälte med flaskor innan men fick mest ont i ryggen av det.
Jag har endast sprungit rena löplopp som motionär och då druckit lite vid varje vätskekontroll, en mun sportdryck och en mun vatten. Det har fungerat för mig.
Då jag kör långpass dricker jag bara vatten, det är bara vid cykellångpass jag dricker sportdryck.
1969 • Stockholm
#7
25 juli 2011 kl 01:35
Gilla
Maria: jag har också hört siffror åt det hållet du uppger, men jag betvivlar dem starkt, häromdan körde jag en 1h 20m-runda i tokvärmen och såg ut som jag redan duschat då jag kom hem, rejält yr i bollen. Drack 1.5 L på sådär 10 min, första 1/2-litern iskallt, sen lite vettigare temperatur. Kände mig mer eller mindre återställd sådär 20 min senare och det borde väl knappast ha funkat enligt teorin då?
Mr. B
1963 • Hemma
#8
25 juli 2011 kl 10:26
Gilla
Jag fyller aldrig upp kroppen i förväg med vätska, åtminstone inte mer än ett par glas vatten extra. Alla tävlingar ger goda möjligheter att dricka längs vägen, och på träning bär jag med mig lagom mycket.
Hur mycket som går åt är beroende av väder och ansträngningsnivå, dessutom ganska individuellt. På en hyfsat lugn marathondistans drack jag ca tre liter nu i veckan. Det var soligt och runt 25 grader varmt.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#9
26 juli 2011 kl 09:34
Gilla
Hej Bertil. Jag dricker oftast inte på under träning. Vid höga temperaturer (över 25 grader eller så) behöver jag dricka vid långpass uppmot 25-30 km. Då tar jag med vätskebälte. Jag dricker också om jag prövar sportdryck eller liknande inför ett lopp. Det maraton jag sprang stannade jag vid varje vätskestation, tog både vatten och sportdryck som jag intog gående.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#10
26 juli 2011 kl 10:58
Gilla
Vad anser ni om luftfuktigheten? Vart går gränsen?
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#11
26 juli 2011 kl 16:14
Gilla
Mellan milen o halvmaran=handhållen Nathan, men antigen vatten eller svag jordgubbsaft.
Över halvmaran upp till 30-40km = Ryggsäck med 1,5 lit vatten eller sportdryck
Längre = Rygga + flaska.

Inför längre lopp än mara så har jag druckit lite mer dagarna innan och brukar kvällen innan ta 0,5 resorb som barnen dricker vid dålig mage.

Försöker träna mig att dricka en slurk varje km passering...
Om det tar slut brukar jag fylla på utmed vägen hos någon snäll person

Lycka till på långpassen...
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
26 juli 2011 kl 23:25
Gilla
Vad jag har hört kan man överhuvud taget inte ladda upp med vätska före ett löppass/lopp. Däremot kan man ha rester av undervätskning i flera dagar (efter bastubad, solstekning, hårt träningspass mm) som man därför ska se till att kompensera men hellre direkt sedan det inträffat. En halv till en timme innan bör man dricka sig otörstig i vilket fall.

Det har också gjorts försök med att dricka saltvatten, tror fysiologisk koksaltlösning upp till 7 dl går bra, ca en timme före passet. Det gav en liten statistisk effekt på prestationen. Borde betyda mest om det är varmt.

Under löpningen dricker man lämpligen när man blir törstig, upp till 15-25km räcker det med vatten och det funkar i allmänhet upp till marathon också men prestationen blir då sämre. Är det varmare än man hunnit vänja sig vid kan man troligen behöva dricka lite mer än vad törsten säger åt en.
Vätskebälte, Camel-bak, flaskor i handen osv är en smaksak. Socker och lite salt kan man ha i, sportdryck är rätt onödigt utom som test före lopp. Saft, blåbärssoppa, juice etc kan också gå bra, det beror på vad ens mage tål (apelsinjuice är rätt sur t ex).
Powerade tycker jag är bedrövlig och Vitargo Proffessional bäst om man väljer sportdryck men på tävling dricker jag det som finns och kompletterar med någon gel för sportdrycker är oftast för svaga enligt min mening.
1965 • Lindome
#13
11 augusti 2011 kl 15:09
Gilla
Hej.
Kör långpass varje vecka och som inför tävling så försöker jag dricka vatten fram till en timme före passet och då skall gärna pisset vara ljust.

Är det varmt ute så hänger jag på mig ett vätskebälte på långpassen.

Inför ett lopp skall du helst ha fyllt upp med vätska fram till en timme före start med början dagen innan om det är långt.
När du väl är törstig under loppen så är det försent att fylla på.

Lycka till.

patrik t
1974 • Enskede
#14
11 augusti 2011 kl 15:24
Gilla
jag har med mig en vanlig halvliters petflaska med vatten och är jag ute på långa pass (upp mot 2h eller mer) försöker jag hitta någon källa på vägen och fylla på. och så äter jag alltid nåt efter en timme, oftast russin, men om det är långlångpass sparar jag russinen till lite längre fram och äter något mer mättande vid 1h, typ en skiva vitt bröd. på lopp tar jag aldrig med mig nånting, förutsatt att det finns bra med stationer, vilket det alltid har gjort på de lopp jag har sprungit. på sthlm marathon var saltgurkan vid halva vägen det godaste jag har ätit i hela mitt liv.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#15
12 augusti 2011 kl 09:35
Gilla
Behöver alltid dricka om jag springer mer än en timme.
Kör med små Nathanflaskor i ett bälte.

Från min period inom Motocross (hög puls, länge och mycket vattenförbrukning) lärde jag mig att väl man är "under vätskad" kan man inte ändra på det inom dryga 24 timmar, man kan dricka sig otörstig men det hjälper inte kroppen.
Jag tror på teorin "liten slurk - ofta", dvs. undvik att bli undervätskad.
Man kan så vitt jag förstår inte förebygga i någon större grad, dricka massor med vatten dagen innan hjälper inte.
Håller också med "Oldboy" ovan, Powerade är förkastligt. Hitta isåfall någon typ av hypotonisk sportdryck som funkar men mest riskfritt är nog vanligt vatten. Springer man ultralopp kanske man behöver fundera mer över vad man dricker.
Men det är väl som med allt annat som har med löpning att göra...prova och se vad som passar just dig. Alla är vi olika :-)
Anders Hållbro
1964 • Sollentuna
#16
12 augusti 2011 kl 10:52
Gilla
Jag drack faktiskt för mycket under Sthlm maran 2007, fick kramper efter målgång och en enorm frossa som höll i sig i ca. 2 timmar efteråt.
Sjukvårdspersonalen sa att jag måste dricka mer sportdryck, men det hjälpte inte alls! Under tre filtar i 30 grader värme frös jag fortfarande otroligt mycket, tills jag fick tag på en Gainomax, protein dryck.
Efter två munnar och på två minuter blev jag plötsöigt varm i nacken. 3 dl och 10 minuter senare var jag uppe igen, varm och skön..

Lite sökand epå nätet visade jag förmodligen hade druckit och svettas för mycket, vilket hade lett till en mineralbrist, främst magnesium.

Jag räknade ut at jag förmodligen hade druckit 5-8 liter under det loppet; (2-3 dl vid jag tror det var 27 vätskekontroller)!

Fler som har råkat ut för detta?
1971 • Stockholm
#17
12 augusti 2011 kl 11:18
Gilla
Oj, satan, upp till 8 liter låter riktigt farligt att dricka. Det kan ge akut hyponatremi med stor risk för liv och hälsa. Allt blir giftigt om man får i sig för stora mängder, även vatten. Visst kan man även tänka sig andra elektrolyt och mineralrubbningar, exempelvis magnesium ... men ... det är ovanligt att dylikt kan korrigeras på 10 minuter med enbart oral tillförsel. Det kanske hade stor inverkan att du var trött och behövde vila lite också?

Själv mår jag också dåligt efter att ha sprungit marathon (gjort det 2 ggr) eller riktigt långa långpass. Lägger alltid några timmar postmara på att må riktigt tjyvens och kräkas. Har dock ingen aning vad det beror på utöver överansträngning; det blir lika illa oavsett om/vad/hur mkt jag dricker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.