Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 12700 visningar

Ont i nacken!

1971 • Göteborg
#1
12 februari 2008 - 06:11
Gilla
Hej!
Är det ngn som vet varför man får ont i nacken vid löpning?
Varje gång jag joggar utomhus inträffar detta, mer eller mindre.
Måste alltid ta en huvudvärstablett efteråt.

Har funderat om det beror på drag eller vätsebrist? Någon som har samma problem?
1966 • Karlstad
#2
12 februari 2008 kl 06:51
Gilla
De dagar det har varit minusgrader har jag haft ett pannband modell bredare runt halsen för att inte bi stel i nacken. Fartvind, kyla osv..

I vilket fall är du snett på det om du tar tabletter efter träningen. Saken är ju precis tvärtom, att slippa dylikt :-)
Prova halsduk och drick ordentligt, känn efter om du spänner dig när du springer etc..
Samuel H
1979 • Järfälla
#3
12 februari 2008 kl 08:43
Gilla
Jag får lite huvudvärk ibland efter långpassen och jag tror att det i mitt fall beror på att kroppen inte är riktigt van. Det blir ju ganska många stötar som ska absorberas i skor, fötter, knän, rygg. Jag märker också att det blir bättre och bättre för varje gång. Lite stel blir jag dock fortfarande. Har aldrig behövt ta någon värktablett.

Då jag inte gillar att bli kall om halsen använder jag numer precis som Peter alltid ett skydd, i mitt fall en halsduk virad ett par varv, ganska tight.

Förr upplevde jag ofta att jag inte mådde bra efter långpassen, men jag tror det helt enkelt berodde på att jag blev kall om halsen. Den kändes då lite sträv dagen efter, vilket jag tolkade som att jag var på väg att få en infektion eller liknande. Men jag började ta vilopulsen lite då och då och kom fram till att så inte var fallet.
1968 • umeå
#4
12 februari 2008 kl 20:58
Gilla
jag tror att det beror på att du spänner dig, du drar upp axlarna för högt , ett tips kan vara att hålla i hop tummen långfingret i stället för knuten hand, det tipset fick jag och då släppte värken i axlarna,kanske fik man annat att tänka på och slappnade av i axlarna
1971 • Göteborg
#5
13 februari 2008 kl 06:28
Gilla
Skall prova med att hålla koll på fingarana! och
använda en tunnare halsduk.
Jag försöker annars tänka på att ha mer än 90 grader i armbågarna för att slappna av i axlarna. Men varför händer detta bara utomhus? Kan jogga 1h på bandet, men känner inget alls efteråt.
1968 • umeå
#6
13 februari 2008 kl 10:28
Gilla
jag är ingen expert men jag tycker att jag i alla fall springer på ett annorlunda vis när jag springer på löpband än ute. Springer jag på löpband så tar jag ett helt annat steg och tittar mer framåt kanske pga tv apparater som hänger på väggarna, när jag springer ute så har jag en tendens att springa med blicken ner i backen och med uppskjutna axlar.
Jag får tänka mycket på hur min kroppshållning är och det går ju bra men när man blir lite trött så blir det svårare. För övrigt så har jag slutat springa på löpband, det får vara vilket väder som helst ute det går alltid att springa, upplevde att i fjol vintras då jag sprang mycket löpband att mitt löpsteg försämrades.
1971 • Göteborg
#7
14 februari 2008 kl 06:48
Gilla
Det där med hållningen/blicken stämmer. Utomhus blir det att mitt huvud får mer "gamnacke" utom i uppförsbackarna då det blir tvärt om ("skrikande fiskmås"). Jag har provat att blunda och springa på bandet, då får man en mer avslappnad position. Tyvär går inte det ngra längre stunder, men det hade varit önskvärt även för att stänga ute flimmrande TV bilder etc.

Jag hade oxå föredragit att träna mest utomhus, men då väder och vind har en stor påverkan på humör/ resultatet, förutom mörkret, måste jag springa på bandet åtminstonde 2gg/vecka:(( Men nu är det snart vår!
Henning Looström
1973 • Lund
#8
15 februari 2008 kl 16:42
Gilla
Jag blir ofta stel i axlar och skuldror när jag springer långt. Fick tipset att sträcka ut armarna (en i taget) framåt, ungefär som början på ett crawl-simtag. Sträcker gött i m. Trapezius. Även att rulla axlarna lite framåt och bakåt kan kännas skönt.
1975 • Göteborg
#9
22 februari 2008 kl 14:00
Gilla
Jag spänner och drar själv axlarna när jag springer men får inte ont i nacken av det. Men om det nackonda beror på för högt uppdragna och spända axlar kanske det här kan hjälpa. Det finns flera videos på youtube som visar hur man kan slappna av axlarna genom att "springa som en kypare". Se t.ex. http://youtube.com/watch?v=X7O_-j8eTCU&feature=related

Tekniken går kortfattat ut på att man öppnar upp händerna och springer med handflatorna uppåt (som om man bar på en tallrik, därav namnet) istället för med tummarna uppåt. Spring lite som om du skulle kasta maten på tallrikarna på ditt eget bröst, men utan att överdriva.I övrigt har man samma pendelrörelse i armarna som vanligt och springer man som man brukar. Gör så några steg och känn hur axlarna sjunker ner. Försök sedan hålla dem där, eller upprepa tekniken vid behov.

Det kanske låter galet men tro mig, det fungerar, axlarna sjunker ner direkt.
#10
22 februari 2008 kl 14:23
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.