Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 24940 visningar

Knepigt knä

1963 • Hestra
#1
10 april 2011 - 21:47
Gilla
Jag har ett knä som krånglar och vill kolla här på forumet om det finns någon annan som varit med om samma sak:
Jag får inte ont när jag springer, känner ingenting alls. Men när jag har knäet böjt en längre tid, t ex om jag kör bil eller bara sitter ner en längre tid börjar knäet illverka (mitt inne i knäet). Jag vaknar på nättterna av att jag ligger i fosterställning med böjda ben och knäet värker. Det släpper så fort jag rätar ut det. Om jag böjer båda knäna ser jag att det "onda" knäet har en knöl på mitten stor som en ankelknöl ingefär där halva knölen buktar ut ifrån knäet.
Är det någon som varit med om detta?
< < < 1 2 > > >
1963 • Hestra
#2
25 juli 2011 kl 11:40
Gilla
jag lyfter fram denna fråga ytterligare en gång.
Jag har fortfarande problem med knäet, dock inte under själva löpningen, men jag antar att löpningen är anledningen:(
Utan smärtan kommer t ex varje gång jag sitter ner och har benet/knäet böjt. Det gör t ex ont när jag sitter i baksätet på en bil, då kan jag inte räta ut benet. Sitter jag i framsätet får benet en annan vinkel och känner då ingenting. Köra bil långa sträckor är också smärtsamt. Då måste jag ha den foten på gaspedalen och måste då böja mer på benet än om jag sitter på passagerarsidan.
Jag har alltså inte ont på utsidan utan mitt i knäet och böjer jag på det så ser jag en knöl på mitten som inte finns på det andra knäet.

Är det ingen som har haft något liknande?
1974 • Ljungby
#3
25 juli 2011 kl 11:44
Gilla
Jag skulle nog be sjukvården titta lite närmare på det.
Björn Lindros
1975 • Linköping
#4
25 juli 2011 kl 14:08
Gilla
Möjligt hopparknä. Tryck på knäskålens nedre spets med benet sträckt och låret avslappnat så du kan röra knäskålen fritt. Det ska då smärta när du trycker fingret på spetsen nästan lite under knäskålen. Det ska även smärta vid upprepade knäböjningar på ett ben med hälen på en förhöjning alt klackskor, detta för att isolera lårmuskeln mer. http://medical.rehband.se/SkadeGuide.aspx?m=11679&a=13230 finns bild.
Sök vård för att få hjälp med medicin samt rehab.
Björn
Leg sjukgymnast
1948 • Örebro
#5
25 juli 2011 kl 15:52
1 Gilla
Hej Anette, jag hade exakt samma symtom för ett antal år sedan i mitt vänstra knä. Köra bil var värst, efter ett tag värkte det så jag var ofta tvungen att stanna och räta på benet. Efter några år började det värka även när jag sprang. Hade turen att träffa en bra bra ortoped som gjorde en titthålsoperation och rensade ledytorna från broskrester och avlagringar. Nu kan jag springa för fullt , men tyvärr börjar jag få lite samma symtom i högerknät, men än så länge inte så ofta. Det låter som liknande problem, så även mitt råd blir att söka vård.
Gustav thoresson
1990 • Malmö
#6
26 juli 2011 kl 10:43
Gilla
jag har haft exakt samma skada! man akn känna sig hur bra som hälst, om inte bättre, men sen när man vilat en stund och ska typ gå i trappor får man kämpa för att hålla tårarna inne så ont det gör!

jag drog slutsattsen efter lite efterforskning att det antagligen var som björn säger hopparknä eller löparknä, jag gjorde så att jag lade om min löpteknik till framforalöpning och att springa väldigt medvetet tekniskt, och ta det lungt. sen stretchade jag bort den värsta smärtan efter varje pass.

Ett jävligt bra tips är faktiskt att sportklättra, det gjorde jag varje dag efter passet för att stretcha bort det onda, det är faktist ett varmr rekomenderat tips!
Själv kan jag aldrig lägga av helt under en period men det är kanske att rekomendera. sjukvården brukar dock vara rätt kass på att verkligen se problemet o lösningen, dom brukar ordinera "vila" till allt, men det äa kanske värt ett försök ändå
1963 • Hestra
#7
26 juli 2011 kl 20:30
Gilla
Tack för svar! Jag ska söka vård när mottagningarna öppnat igen efter semestern. Jag fortsätter träna på och undviker att sitta i baksätet och sova i fosterställning (det är värst).
Men man ju så rädd för att läkaren är totalt ointresserad av att hjälpa mig med problemet=remiss till någon som begriper lite mer, utan i stället bara säger: vila.....(vilket hemskt ord:))
Gustav thoresson
1990 • Malmö
#8
27 juli 2011 kl 10:28
Gilla
aka dig bara så att du inte alltid har ont, och så att du alltid förknippar löpningen med smärta och tappar intresset, det måste ju vara roligt!
1963 • Hestra
#9
27 juli 2011 kl 12:38
Gilla
Alltså, jag har aldrig ont när jag tränar eller efter jag tränat, inte ens när jag tränat backintervaller eller någon typ av hårdare träning. Jag har "bara" ont t ex på natten när jag har hamnat i typ "fosterställning" och har benet böjt eller när jag sitter en längre stund och inte kan räta ut benet. Så fort jag rätar på benet så släpper smärtan.
Så egentligen förknippar jag vila med smärta:)
Björn Lindros
1975 • Linköping
#10
1 september 2011 kl 14:58
Gilla
Kör på som vanligt. Löparknä smärtar ofta i utförsbackar eller när man går ner för trapppor. Exc-träning umeåmodellen, som Zlatan!
1963 • Hestra
#11
9 oktober 2011 kl 13:08
Gilla
Har nu varit och röntgat knäet, men hade ingen skelett-förändring och blev ordinerad vila (vilket jag visste att jag skulle få höra). Tror dock inte på vila om man inte vet orsaken till smärtan så jag har tränat vidare. Efter en löprunda i förra veckan har dock smärtan ökat och jag kunde dagen efter knappt böja på knäet.
Väntar nu på en kallelse till ortopeden, jag fick remiss direkt!
Har nu inte joggat på en vecka men tänker ev springa lite i skogen då o då tills jag får komma in till ortopeden, men bara om jag inte känner någon smärta när jag springer.
1975 • Kiruna
#12
9 oktober 2011 kl 14:39
Gilla
Du säger att det buktar ut när du böjer knät, är det på fram eller baksidan det syns? Om det är på baksidan i knävecket så skulle jag gissa att det är menisken som gör att det smärtar.
Det kan i sig komma från nästan vad som helst, för hård träning, snett bäcken, obalans i ryggen etc.
När jag hade problem med påbyggnader under knäskålarna så var det outhärdligt att sitta still i en bil men gå och springa gick bra. Löste problemet med riktad styrketräning för muskulaturen runt knät.
Hoppas du hittar en expert som kan visa dig orsaken till problemet och inte bara lindrar symptomen
Lars Persson
1959 • Helsingborg
#13
9 oktober 2011 kl 14:46
Gilla
Har också problem med ömande knä när jag sitter stilla. Det var en inflammerad slemsäck bakom knäskålen. Ordinerades Voltaren gel samt att strecha musklen på framsida lår, som minskar trycket på knäskålen.
1963 • Hestra
#14
10 oktober 2011 kl 18:42
Gilla
Det är på framsidan av knäet, mitt fram, som det sticker ut en knöl på ca 2x2 cm och ca 1 cm rakt ut när knäet är i böjt läge.
Sitter jag länge så har jag svårt att räta benet och står jag länge (har höj o sänkbart skrivbord på jobbet) så har jag svårt att böja knäet.
Eric Z
1970 • Jönköping
#15
11 oktober 2011 kl 12:18
Gilla
Problem med att ha knäet böjt en längre tid, ex när man sitter etc låter som femuropatellärt syndrom. En ganska bökig diagnos med olika teorier till orsaken, men många hävdar att bakomliggande problemet är att man är svagare i musklerna på insidan av låret vilket gör att den starkare yttre delen av lårmuskeln drar knäskålet lite åt sidan. Konstigt att du ser en knöl men att röntgen är ok. Är det inte själva knäskålen som är lite felställd?
1963 • Hestra
#16
11 oktober 2011 kl 20:13
Gilla
Joggade i skogen drygt 5 km i dag, det gör lite ont i början på baksidan av knäet mot mitten, men det var inte värre än jag fortsatte utan problem.
Men det här med femuropatellärt syndrom stämde bra med min smärtbild - och jag strechar aldrig insidan av benen, gör ni det?
När jag gjorde det lite försiktigt efter löprundan gjorde det rätt duktigt ont....hm..intressant!
Väntar fortfarande på remissen och joggar på så länge det inte gör riktigt ont när jag springer.
Det är jättelätt att bara säga VILA så länge jag väntar men med lite löpträning kommer också en mage som funkar, maximalt välbefinnande efter joggingrundan, härlig svettning och jag mår bara så allmänt bra när jag tränar löpning, det ger tyvärr inte alls samma effekt efter ett besök på gymet, eller efter en promenad mm - synd!

Ang knölen: efter att tittat lite på bilder på ett knä verkar det vara patellan som är "knölen", kan den svullna eller nåt?
1972 • Dalsjöfors
#17
11 oktober 2011 kl 21:23
Gilla
Hade nog inte lika ont som du men jag känner igen symtomen. Jag gick till en osteopat som konstaterde att ena höftböjaren var för kort .efter några månader med höftböjarstretch så var problemen borta
Björn Lindros
1975 • Linköping
#18
10 november 2011 kl 09:58
Gilla
eller så hade det läkt ut då oavsett stretch... eller inte...
Knäskålssenan kan svullna om den är ordentligt irreterad. Främre knäsmärta och schlatter är du tyvärr nog för gammal för. Hopparknä är nog problemet, ofarligt men ont, kommer och går, bättre ibland sämre ibland. Lyssna på ortopeden, han bör nog ha bra koll.
1963 • Hestra
#19
30 november 2011 kl 12:49
Gilla
Har nu äntligen fått tid hos överläkare på Ortopeden, precis före jul.
Är bättre i knäet nu men å andra sidan har jag halverat träningsmängden från i somras....
Knölen på framsidan av knäet är dock fortfarande där.
1963 • Hestra
#20
26 december 2011 kl 22:34
Gilla
Läkarens åsikt: inflammerad slemsäck (knölen längst fram), för korta hamstrings på båda benen, saknar muskler på båda sidor av knäet som borde funnits där när resten av benen är så musklade + att han hittade skuggan av en gammal spricka mitt på knäskålen när han tittade på röntgenplåtarna. Den har inte fått läka som den skulle utan knäet har belastats som vanligt.
Kom då ihåg att jag för ca 30 år sedan när jag tävlade i ponnyhoppning gick för tight runt ett hinder (tidshoppning) och drog i knäet i ett hinderstöd (som på den tiden var i massivt trä och hade vassa hörn. Kommer också ihåg att det gjorde fruktansvärt ont men att det var bara att fullfölja som gällde.
Läkaren trodde att detta "ärr" har nu under hårdare belastning resulterat i en inflammerad slemsäck - och det köpte jag.
Hade också poröst brosk i knäskålen och det är det som värker när knäet är i böjt läge.
Så.....lite mindre löpträning och mer stretch ett tag framöver och sedan sjukgymnast för att få lite hjälp med att bygga rätt muskler.

Jag börjar där så får vi ser vad som händer framöver.....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.