Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6826 visningar

Instabilt Knä.

csaba
1973 • Malmö
#1
25 oktober 2011 - 20:47 (Redigerad 25 oktober 2011 - 20:51)
Gilla
Det är 3:e gången på en vecka mitt knä viker sig (inåt "tror" jag).
Har haft Knäbekymmer (från & till) i snart 1½ år, har haft ont bakom & under knäskålarna, men nu på senare tid är jag mer och mer övertygad om att även mitt Yttre ledband/Minisk är skadat.

Under veckorna så har små "hoppande" övningar resulterat i att mitt knä viker sig och jag ligger och "nästan skriker" på marken av smärta i ett antal minuter. (exempelvis när vi spelade Pingis och en annan gång Tv-spel (där man hoppar).

Kan det vara Ledbandet ?

Saken hör till att när jag var och kollade mig för nästan ett år sen (okt -10) så var sjukgymnasten övertygad om att min minisk var av, men när jag sedan skickades till Ortopeden till både Magnet & Skelett Röntgen så tyckte inte dom att det var någonting utan ska vila och köra Rehab.
Jag vilade 3-4 månader & körde mycket knästyrka ( innan jag återupptog löpningen igen).
Jag fick dessutom en kortisonspruta i knät nu i Augusti utan speciell resultat.

Nu tänkte jag ha ett par månaders ofrivillig löpvila igen & köra mycket knästyrka, men det käns nästan hopplöst (eftersom förra vinterns vila inte hjälpte).

Många gånger var jag helt på väg att ge upp löpningen eftersom inte ens kan springa hälften än vad jag vill.


Vad ska jag göra ?
Ska jag ringa Ortopeden ? då undrar dom bara varför jag väntade ett år ?
Dessutom när jag "Googlar" om instabill knä (ledbandskada) så står det att dom oftast inte opererar !


Är fruktansvärt frusterad !!!
Max
1970 • Täby
#2
25 oktober 2011 kl 22:34
Gilla
Kräv magnetröntgen. Det är det enda säkra för att se om och vad problemet är. Allt annat är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Jag utgår ifrån att du tycker att ditt knä är viktigare än att de råd du får är byggda på det? En sådan gissning från mig (3 knäoperationer) är att det inte är ledband utan menisk.
csaba
1973 • Malmö
#3
26 oktober 2011 kl 00:54
Gilla
Jag har ju fått magnetröntgen !
1984 • Göteborg
#4
26 oktober 2011 kl 01:57
Gilla
Jag tycker du ska försöka få en ny magnetröntgen, kanske hos en annan läkare? Eller be att få ett nytt utlåtande på de gamla bilderna.
Jag böjde mitt knä åt "fel" håll när jag halkade för några år sedan. Som tur var klarade jag ledband och korsband, men min menisk sprack. Men eftersom den låg kvar där den skulle ändå och inte gav mig vardagliga besvär opererade de inte. Jag skulle tro att det är standard.

Ganska lång tid efteråt kände jag av att ledband och korsband blivit uttänjda vid olyckan, knät kändes instabilt, precis som du beskriver det. Det kändes som om det skulle kunna vika sig när som helst.

Så jag tycker du ska ringa ortopeden, även om de undrar varför du väntat så är det väl bättre sent än aldrig? Förhoppningsvis kan du få hjälp så du kan komma igång med löpningen igen.
Lycka till!
1952 • Varberg
#5
26 oktober 2011 kl 10:00
Gilla
Att du väntat har ingen betydelse. Man störs nog mer att av folk söker direkt för minsta lilla.
Hursomhelst oavsett orsak bör du köra knästtyrketräning både nu och i framtiden. Det är inte allt som blir bättre av operationer heller.
Max
1970 • Täby
#6
26 oktober 2011 kl 11:17
Gilla
Sorry, missade det. Varför fick du en kortisonspruta? Sen tycker jag att du ska ta dina röntgenbilder och se till att få ett utlåtande av någon annan, precis som Emelie sa.
Björn
1975 • Stockholm
#7
26 oktober 2011 kl 12:59
Gilla
Låter riktigt trist Csaba, hoppas det löser sig.

Lånar tråden lite, på ämnet INSTABILA KNÄN - finns det några specifika övningar som är bra? Idag kör jag frontböj, benpress och benspark på gym. Har börjat köra dem som enbensvarianter i de fall det går för att träna benen jämnare (vänster är svagare).
1952 • Varberg
#8
26 oktober 2011 kl 14:24
Gilla
@Björn: Alla muskler runt knäleden är viktiga att träna och viktigast den stora lårmuskeln på framsidan (quadriceps). Helt rätt att köra benen separat så att sidan som mest behöver får sin träning. Gör rörelserna långsamt och speciellt den excentriska delen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.