Löpning Kost & Näring 45 inlägg 10157 visningar

Behövs kosttillskott som motionär?

1973 • Jönköping
#1
9 mars 2012 - 10:15
Gilla
Hej!
Mitt mål är att göra klassikern i år med start VR i juni. Från att i princip bara ha löptränat så har jag nu under vintern ökat min träningsmängd från ca 4 pass i veckan till 6 pass men nu fördelat på spinning, simning och styrketräning utöver löpningen. Jag har dock känt mig riktigt seg de senaste månaderna och inte haft något riktigt klipp i benen. Jag äter allsidigt och ordentligt ;-) men undrar nu om jag skulle behöva någon form av kosttillskott? Någon som har erfarenhet av detta?
< < < 1 2 3 > > >
Malin H
1970 • Stockholm
#21
9 mars 2012 kl 17:34
Gilla
Jag fick järnbrist utan att vara i nån speciell riskzon för det förutom att jag ökade mina ca 50 mil per år till drygt 100. Annars ingen skillnad alls.

Men järn ska man inte äta utan en bekräftad järnbrist. (iaf inte mkt) så gå å kolla järnbrist först.

Eller ät blodpudding å drick apelsinjos till det. C-vitamin ökar upptaget av järn.
Kalcium hämmar upptaget. Det står tom på bipacksedeln på järntabletterna om nån undrar :)
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#22
9 mars 2012 kl 18:17
Gilla
Instämmer i vad som säjs om D-vitamin. En oerhört viktig vitamin man fått upp ögonen för senaste åren. Jag har tagit 5000 IE / dag i ca 6mån. Allmänläkaren jag kontaktade för att få göra ett 25-OH-D prov lät lite pissnödig när jag berättade att livsmedelsverkets rekommenderade dos är 400 IE/dag. Mitt prov visade 126nmol/L vilket flera insatta läkare anser lagom. Svenska rekommendationer säjer ännu så länge bara att nivån skall vara > 75 nmol/L, vilket i många länder räknas som brist.
Jag äter en kost som läkaren ansåg tillräcklig för D-vitamin behovet.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#23
9 mars 2012 kl 20:37
Gilla
Med bra mat klarar man sig långt.
Malin H
1970 • Stockholm
#24
9 mars 2012 kl 20:54 Redigerad 9 mars 2012 kl 20:56
Gilla
Bertil - för mig och många med mig gör det dock inte det. Och kolla då på folk som står framför dig på affären vad de handlar å sen då käkar! Mycket sämre än mig. Bedrövligt i många fall.

Men visst - riktigt bra mat - DET räcker ganska långt. Om jag hade ätit lever nån gång i veckan hade jag nog inte fått järnbrist.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#25
9 mars 2012 kl 23:35
Gilla
@Jonas att äta järn tillskott utan att först testat sina värden är inte att rekomendera för mycket järn ökar firaradikaler vilket inte är bra.

Robin
2008 • Götet
#26
10 mars 2012 kl 01:46
Gilla
bra mat och d-vitamin om man bor i sverige så klarar man sig bra.

d-vitamin är sjukt viktigt, kostar ju inte mycket heller. jag äter 5000IE per dag under vinterhalvåret i sverige.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#27
10 mars 2012 kl 10:00
Gilla
Magnus; Har du lyssnat på programmet? Ingenstans säger man att en uppmätt brist är en bluff som inte kan behöva tillskott.
När det gäller kvinnor och järn lyssna efter 37:30.
När det gäller idrottare lyssna efter 40:00.
Men visst var och en får givetvis stoppa i sig vad som helst.
1973 • Jönköping
#28
10 mars 2012 kl 10:09
Gilla
Trådstartaren här.....Tack för ert engagemang och alla bra synpunkter! För att förtydliga lite så har jag inga problem med sömnen, sover bra helt enkelt. Jag är nästan aldrig sjuk men har lite problem med vader vid löpningen. Jag äter allsidigt och är noga med frukt, bär, grönsaker, fet fisk och att fylla på efter träning. Jag går inte ner i vikt av min träning utan ligger stabilt på samma. Dessutom är jag noga med att försöka få lite dagsljus på mig. Min träning är ju varierad så jag sliter ju inte riktigt på samma delar av kroppen varje dag. Det känns som om jag gör allting rätt men ändå är jag seeeeg! Ska kanske kolla upp det där med järnet och magnesium kanske inte vore så dumt....eller så får jag anta en annan strategi, att vila mig i form ;-)
1968 • Kristianstad
#29
10 mars 2012 kl 10:39
Gilla
Sedan jag för ngt år sedan hörde att Marcus Hellner inte åt några som helst tillskott utan bara vanlig varierad mat så klarar man sig. Jag menar han har ju nått "ganska" långt... :)
Självklart är det annorlunda om har några brister, är "gräsätare" eller kanske är kvinna under/efter "perioden" OM man inte kompenserar sig extra via maten.
Det enda som jag kan tänka mig är att placeboeffekten inte är att förakta om man tror att man kan prestera extra med några "piller".
Känner man sig seg eller orolig kan det kanske vara bra att kolla upp sina värden och/eller konsultera någon dietist.
Nu är jag kanske ute på minerad mark... :) men du är ju inte 20 längre - precis som undertecknad... ;)
Malin H
1970 • Stockholm
#30
10 mars 2012 kl 13:41
Gilla
Ulrika: kolla även b12. Kan ge samma symptom som järnbrist.
Men som kanske har nämnts; har man ingen brist så behövs inte tillskott å då ger det inte heller nån effekt.
För dem som HAR b12 brist är det självklart som natt å dag mellan att ta tillskott (i värsta fall injektion) och inte. Men jag som inte har brist på det kan ju tom må sämre om jag börjar tok-käka b12 :)
1952 • Varberg
#31
10 mars 2012 kl 15:30
Gilla
@Ulrika: Jag tror inte svaret på ditt problem ligger i kosttillskott. Jag tycker du ska kolla upp ditt Hb (blodvärde) och sköldkörtelfunktionen. Med de testen täcker man upp de vanligaste orsakerna till ditt problem och kombineras de med en enkel allmän undersökning så har man täckt upp det mesta.
Det övriga med kosten mm verkar ju perfekt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#32
10 mars 2012 kl 22:59
Gilla
Tycker Tage verkar väl insatt i det här med kost och träning. Och jag lyssnade på föredraget som Ola länkade till: http://www.marathon.se/inspiration/hur-%C3%A4ter-man-f%C3%B6r-att-prestera
Tycker det var bra. Kontentan var att den som motionerar och äter en bra och "normal" kost får i sig tillräckligt av allt och den som tränar mycket behöver framför allt mer energi.
Jag anser dock att mycket tyder på att vi har nytta av D-vitamintillskott under vinterhalvåret. Misstänker man att man har brist på något annat kan man ju ANTINGEN ändra på kosten ELLER ta prover så man får besked, att äta tillskott på allmänna symptom är oftast onödigt och har ibland negativa effekter.
Om man känner sig seg/trött/hängig/omotiverad trots bra mat och bra sömn kan man ju också fundera på om man är eller håller på att bli övertränad, särskilt om man ökat träningsdosen på senare tid. (Förutom sköldkörtelstörningar, infektioner eller järnbrist mm).
Kajsa B
1987 • Göteborg
#33
10 mars 2012 kl 23:26
Gilla
allmänna multivitaminer ut i fall att är onödigt. äta varierat och ordentligt är bättre. tex när det gäller antioxidanter man får i sig via kosttillskott hämmar kroppens eget försvarssystem mot oxidativ stress. om vi däremot får i oss det genom frukt och grönsaker så hjälper vi det. har även visats att kvinnor som äter multivitamin har 18 ggr högre risk för bröstcancer än de som inte gör det (Källa, föreläsning inom fysiologisk toxikologi).

Har du däremot brist av något ändå, är det en annan grej. Har precis som Malin fått problem med järnvärdet, trots en betydligt bättre kost än många som har finfina värden. Då är det såklart bra att ge det en skjuss upp igen med tex järntabletter.
Robin
2008 • Götet
#34
10 mars 2012 kl 23:28
Gilla
"Normal" kost är tyvärr ofta rätt dålig. Väldigt hög omega3:omega6 ratio och har man det kan det vara lämpligt att lägga till fiskolja. Äter man bra är det givetvis inga problem, men 90% äter inte bra.
http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid#The_n.E2.88.926_to_n.E2.88.923_ratio

"Metabolites of n-6 are more inflammatory (esp. arachidonic acid) than those of n-3. This necessitates that n-3 and n-6 be consumed in a balanced proportion; healthy ratios of n-6:n-3 range from 1:1 to 1:4 (an individual needs more n-3 than n-6)."
"Typical Western diets provide ratios of between 10:1 and 30:1"

Alltså, folk äter 30:1 när de borde äta 1:4

Vill ni äta mer omega3 så ät naturbeteskött!
Oldboy
1952 • Danderyd
#35
10 mars 2012 kl 23:46 Redigerad 10 mars 2012 kl 23:46
Gilla
Robin, jag vågar påstå att de flesta som tränar för prestation äter betydligt bättre än "Svensson". Undersökningar har också visat att vi är mindre infektionsbenägna och springer man mycket blir man fortare frisk om man drar på sig en vanlig förkylning.
En optimal kost vet ingen egentligen hur den är sammansatt men det finns massvis med teorier. Av helt andra skäl köper jag aldrig s k "Naturkött"; ofta har djuren betat på skövlad regnskogsmark, i alla fall det från Sydamerika. (Men lite svenskt lamm och vilt blir det ibland.)
Men man kan ju äta skaldjur för att få i sig omega3 på naturligt sätt. Med risk att få i sig PCB och tungmetaller.......min rekommendation är att äta väldigt blandad mat, så lite processad som möjligt före det egna köket. Ursäkta utvikningen.
1970 • Sala
#36
10 mars 2012 kl 23:50
Gilla
@Martin- jag fick järntabletter på recept efter ett blodprov så om det var det du menade så kan du känna dig lugn.

Att man som långlöpare ser till att man får i sig ordentligt med järn är viktigt eftersom det behövs järn till uppbyggnad av röda blodkroppar som ju förstörs just vid löpning. Jag är själv vegetarian och får därför i mig lite för lite järn om jag inte passar mig. Ett annat problem med vegetarisk kost är att järnet man får i sig är av vegatabilisk typ och därför inte lika lätt tas upp av kroppen, dubbelt dåligt alltså. Vissa tillskott innehåller s.k hemi-järn, nåt som lättare tas upp. Dessutom ska man som tidigare sagts undvika mjölkprodukter samtidigt med kosten och helst hjälpa kroppen att få tag i järnet genom att få i sig c-vitamin.

Tillskott ska man i allmänhet vara skeptisk till och se till att nivåerna är lagom , det finns ingen anledning att överdosera. Men har man ett behov är det ju kanon att det finns.
1977 • Eskilstuna
#37
11 mars 2012 kl 00:30
Gilla
Man kan ställa sig frågan om brist pga vald kosthållning bästa löses med tillskott eller med ändrad kosthållning.
Det är en känslig diskussion vi inte behöver gå in på här.
Men att jag nämner det hänger ihop med mitt påståenden att man inte behöver tillskott. Man kan möjligtvis ha gjort val som leder till tillskottsbehov, men det är ju en helt annan sak och inte det TS frågade om.
Malin H
1970 • Stockholm
#38
11 mars 2012 kl 10:17
Gilla
Kom att tänka på att en sak som gör mig mycket mer seg/trött på träning är när jag inte druckit ordentlig med vatten under dagen. Jag är dålig på att dricka å det är viktigare än vad många tror. Jag menar inte under träning utan före.
Micke Larsson
1971 • Norge
#39
11 mars 2012 kl 11:07
Gilla
Malin: "Men jag som inte har brist på det kan ju tom må sämre om jag börjar tok-käka b12"

Nej, du kan inte överdosera B12 eller andra vattenlösliga vitaminer. http://www.vitaminb12.se/vitamin-b12-overdosering/
Malin H
1970 • Stockholm
#40
11 mars 2012 kl 12:45
Gilla
Micke: okej B12 var ett dåligt exempel, säg järn istället då. Men trots allt så är b12 den b-vitamin som trots att den är vattenlöslig faktiskt lagras i levern.

Men jag menade mer att _har man ingen brist så mår du ju inte bättre av att käka tillskott!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.