Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 20544 visningar

Värk i bröstet och konstiga(?) pulsvariationer

1974 • Stockholm
#1
26 mars 2008 - 20:37
Gilla
Är nybörjarjoggare sedan i höstas. Har dock de två senaste månaderna drabbats av ett "fenomen" som jag undrar om någon känner till:

Ibland när jag springer så drabbas jag av smärtor i bröst/hjärttrakten. Det är inga huggande smärtor utan mer som en "kramande" smärta som kan variera lite i intensitet men som aldrig blir direkt akut eller svår att stå ut med - dock absolut kännbar och oroande. Har sedan jag börjat springa använt pulsklocka och vad som är intressant, och lite bekymmersamt, är att varje gång som dessa symptom uppträder så sjunker pulsen drastiskt, trots oförminskad löphastighet (exempelvis från 160 slag i minuten till 145 på kanske 15 sekunder). I början så ignorerade jag smärtan och försökte springa på, dock med något sänkt hastighet efter hand. Smärtan gav dock med sig och pulsen ökade till "normal" takt efter några minuter. De senaste gångerna det inträffat så har dock inte smärtan givit med sig, utan jag har då avbrutit passen eller drastiskt sänkt löphastigheten.

Måste kanske kolla upp detta - men jag undrar om någon har hört talas om symptomen med bröstsmärtor i kombination med kraftiga pulssänkningar?

Jag är 33 år gammal. Har fått EKG taget utan några anmärkningar för något år sedan - dock ej arbets-EKG.
< < < 1 2 > > >
1974 • Stockholm
#21
2 april 2008 kl 23:04
Gilla
Hej Anna - magproblem har jag inte - eller jo kanske någon sorts gallstensliknande symptom om jag äter dåligt/fett. Men hur jag har böjt överkroppen har inte spelat någon roll för de symptom jag beskrivit här. Känner inte till några luftrörsproblem, även om jag ibland kan känna andnöd vi hård fysisk belastning.

Övervikt har jag ingen, och extremt låga blodfetter senast jag kollade (för ett år sedan).

Hursomhelst - var och tog arbets-EKG idag (fick komma på ett återbud på Sabbatsbergs sjukhus). Testet var lite kortare än jag hade trott, 10 minuters rätt intensiv cykling med konstant övervakning av hjärtrytm och blodtryck och kanske något annat som jag inte fattade - just det dom kollade även andningsfrekvensen. När testet var klart fick jag direkt lägga mig på en brits - rätt obehagligt att lägga sig ned med 178 i puls vill jag lova :) Syftet var att studera hur snabbt pulsen gick ned. En hjärtläkare tittade på resultatet och sade att det såg helt normalt ut vilket känns mycket skönt. Jag misstänker att min företagsläkare inte kommer att kunna göra någon bättre/annorlunda analys. Dock hann mina symptom aldrig uppträda under testet vilket var lite synd - men det kunde förstås ha krävt upp till en timmes cykling i värsta fall.

Hursomhelst - jag tror inte längre att det är hjärtrelaterat eller åtminstone ingenting allvarligt - men jag kommer nog att sluta springa de gånger det uppträder oavsett - känns inte vettigt att anstränga sig med smärta - oavsett vad den beror på... ....pratade även med analytikern som utförde testet och hon hade en teori om att orsaken till pulssänkningen kunde vara kroppen som reagerade på för höga mjölksyrahalter i blodet - låter väl i och för sig rimligt för någon som mig utan medicinska kunskaper - men det faller lite grann i rimlighet eftersom jag vid ett tillfälle fick symptomen efter bara tio minuters joggande och en puls som bara var drygt 150 slag i minuten - och då borde väl inte höga halter av mjölksyra ha kunnat uppstå?
1966 • Karlstad
#22
3 april 2008 kl 07:32
Gilla
Nu när du vet att pumpen är ok, och att du accepterat att du avbryter när det känns fel, är det inte helt omöjligt att besvären minskar i intensitet.
Mer än vi tror sitter högt upp, men ofta är det lite skämmigt att tänka så eftersom det är/har varit förknippat med psykfall. Idag vet vi mer, och det mesta vi drabbas av påverkas av den biten även om det inte är orsaken.

Det här vara bara allmänna funderingar Johan, och det är fortfarande bara läkarnas råd du ska bry dig om. :-)
I vilket fall som helst mår din kropp bättre o bättre med motion som ligger på "rätt sida om strecket". Du har fått massor av råd som jag inte läst igenom, men du kanske skulle "börja om" med lågpulsträning? Finns massor i forum om det. Det räddade min uppstart den här gången från sedvanlig kraschlandning. Fortsätt rapportera hur det går.
1982 • Boden
#23
3 april 2008 kl 19:05
Gilla
Hej!
Jag tycker att det låter som en bra teori om att pulssänknigen är en reaktion på höga mjölksyranivåer, kanske även smärtan i sig påverkar pulsen?

Brukar smärtan vara associerad till andningen? kanske inget man tänker på direkt, men om den är det kan det ju tala för att det inte är hjärtat utan snarare smärtor från andningsmuskulatur, ngn sorts håll...
sofia rydén
1989 • Norrmalm
#24
7 april 2008 kl 21:21
Gilla
Jag har precis samma symptom som du, verkar komma vid samma tillfällen också. I början kunde jag stundtals få krampliknande smärtor men numera är det som du säger, "kramande" smärta. Den kan sitta i långt efteråt också.

EKG:t visade ingenting och läkaren visste inte vad det kunde vara. Misstänkte antydan till inflammation i hjärtsäcken/muskeln eller i lungornas slemsäckar och ordinerade mig vila i två veckor och sedan lugn träning. Har inte hjälpt ett piss om ni ursäktar uttrycket. Vet dock inte om pulsen förändras, får pröva med pulsklocka nästa gång!

Skönt att man inte är ensam i alla fall!
1974 • Stockholm
#25
8 april 2008 kl 21:14
Gilla
Hej - för att svara på Tobias fråga. Det kan säkert vara andningsrelaterat - är fortfarande relativt "ny" på löpning och har nog inte så bra andningsteknik alls. Men som sagt, hjärtläkare tipsade på magrelaterat problem - även om jag tycker att smärtans placering inte borde höra till matsmältningssystemet - men å andra sidan så är han expert och jag bara en orolig utövare.

Sofia - har sedan mitt senaste besök börjat träna med lägre intensitet i alla pass - med resulterande lägre puls - kanske 10 slag under det jag brukade ligga tidigare. Smärtan har inte visat sig sedan dess - men det behöver förstås inte vara relaterat. Kommer att öka träningsmängden de kommande veckorna - så det ska vara intressant att se om problemen återkommer - vilket jag misstänker.
1966 • Karlstad
#26
8 april 2008 kl 21:34
Gilla
Det var ju vad jag gissade, och vad jag nämnde för dig också Sofia; springer man så man spyr kan man inte må bra av det!

Tjatar igen; Man ska vara vältränad för att orka bli trött!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#27
9 april 2008 kl 09:48 Redigerad 9 april 2008 kl 09:49
Gilla
Johan, att avgöra vilken struktur det är som gör ont när smärtan kommer från bröstkorgsregionen är hur svårt som helst. Hjärnan klarar inte riktigt att distingera om det är tarmarna, mjälten, hjärtat, axeln, ryggen osv som gör ont. Därav av hjärtinfarkt tex kan kännas i armar, tänder, mage osv, fast det egentligen enbart kommer från hjärtat.
red.
Ont i hjärtat behöver alltså inte ens kännas i hjärtat!
#28
28 april 2008 kl 22:52
Detta inlägg har raderats
1984 • Vejbystrand
#29
29 april 2008 kl 09:50
Gilla
Hej Johan! Jag upplevde precis samma sak som dig och har varit och kontrollerat både det ena och det andra, men ingen har hittat något fel på mig (mer än en läskigt låg vilopuls, men det var rätt skoj att få det svart på vitt:)) Fick dock höra att det kunde vara stressrelaterat, och insåg att symptomen kom ofta snart efter en tämligen stressig period. Har dock fått remiss till hjärtspecialist i mitten av maj, ska bli skönt att kunna utesluta alla hemskheter som kan ha med hjärtat att göra:) Skönt att höra att du e bättre iaf!
Samuel H
1979 • Järfälla
#30
28 juli 2008 kl 11:20
Gilla
Skrev tidigare att en kompis har liknande problem. Han har genomgått ett antal tester nu. Arbets-ekg, ultraljud och mer saker jag inte minns för tillfället.

Det enda de har kunnat se är att han har begynnande diskbråck och de gissar då att detta kan orsaka smärtan.

Han har alltid vetat att ryggen är svag och att han borde träna upp den, men han har dock inte gjort så.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.