Löpning Träning 99 inlägg 16577 visningar

Halvmara under två timmar med 100% näsandning

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#1
2 juli 2012 - 10:36
Gilla
I lördags sprang jag ett halvmaraton och andades bara genom näsan. Det var mitt första tävlingslopp någonsin och det var en intressant upplevelse. Fick litet blodad tand, så det blir nog fler lopp framöver :)

Under tre års tid har jag tränat till och från med cykling, stavgång, promenad, joggning, simning och bara andats genom näsan (förutom vid crawl-sim). Träningen har varit väldigt lågintensiv med fokus på hälsa och jag har inte tagit tiden eller mätt upp några sträckor.

Inspirerad av en kompis Håkan Wester, som sprang Stockholm marathon och näsandades 40% av tiden och återhämtade sig mycket snabbare än normalt, föddes idén 3 juni om att själv springa ett lopp. Så på bara 27 dagar lyckades jag träna mig i tillräcklig form för att klara av att springa en halvmara under två timmar och bara andas genom näsan.

Kanske kan det inspirera dig att testa näsandning nästa gång du springer och bl a sänka den inre stressen och eventuellt minska risken för sjukdomar och skador !?

Min resa finns att läsa på - http://anders.medvetenandning.se/?p=150.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
elin
1987 • Hägersten
#61
3 juli 2012 kl 22:19 Redigerad 3 juli 2012 kl 22:21
Gilla
Anders: det är du som ska publicera din forskning/studie i ämnet och få det publicerat i en vetenskaplig tidskrift som har peer rewiev. Det är din metod därför är det du som ska visa att det är vetenskaplig hållbar, en bok kan vilken skrivkunnig som helst med mycket tid skriva.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#62
3 juli 2012 kl 23:20
Gilla
Jonas och Jörgen: Spännande att ni testar och med litet uthållighet kommer ni säkert att kunna springa i stort sett obehindrat och andas till stor del genom näsan framöver!

En tjej, Satu Taipale, som precis börjat blogga om sin erfarenhet av att andas genom näsan kanske kan inspirera - http://satutaipale.medvetenandning.se/. Satu ska springa ett maraton 14 juli (men utan tejp :)).

Elin: Jag ser det mer som att jag gjort en pilotstudie avsedd att väcka nyfikenhet och inspirera andra mer garvade forskare att ta vid och göra en studie enligt konstens alla regler. Jag är nog för mycket praktiker och för litet teoretiker för att motivera mig till det arbete som krävs. Samtidigt ska man aldrig säga aldrig :)
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#63
3 juli 2012 kl 23:56
Gilla
När jag läste trådrubriken tänkte jag: fantastiskt att kunna löpa halvmaran under två timmar genom att bara andas genom näsan och såg framför mig att andra skulle prova klå det genom att hoppa på ett ben, springa baklänges eller springa med en vän på ryggen. Har skummat igenom tråden och förstått att resonemanget var helt annorlunda sedan. Men om det då är fördel att näsandas, då är helt plötsligt inte 2 timmar på halvmaran lika imponernade. Det finns ju faktiskt dem som löper halvmaran på halva tiden.

Ursäkta Anders, men jag är skeptiskt till detta, men ska inte stänga dörren till din studie. Den gången jag blir omsprungen av en med silvertejp för munnen, kommer jag pröva det jag med!
1966 • Karlstad
#64
4 juli 2012 kl 06:54 Redigerad 4 juli 2012 kl 06:55
Gilla
Oavsett vad man tror om näsandning kan man konstatera att det skrämmer oerhört med något folk inte själva vet bäst om. Om man inte tror på iden kan man bara låta bli och det går även att avstå köp av boken. Om nu någon testar något annorlunda och delar med sig så ta till er eller gå vidare. Det här är vad jag vill ha ett forum till, få nya infallsvinklar och tankar kring det man sysslar med. Och jag är tillräckligt vaken för att ta egna beslut kring det jag tror på eller inte, eller ta reda på mer fakta om jag är nyfiken.
Ja man ska vara kritisk men man behöver inte vara barnslig och otrevlig.
Nej, jag har aldrig näsandats i träning.

Hästar t.ex. andas i princip bara genom näsan. Hos de djur som gör detta fungerar näsan som en värmeväxlare som spar vatten i kropppen, ren överlevnad alltså.

"När hästen inte sväljer så är struplocket uppåtriktat ock når ovanför mjuka gommens bakre kant. Detta innebär att munhålan är nästan helt stängd baktill och hästen kan i princip bara andas genom näsan. En funktion med detta har ansetts vara att det hindrar föda i munnen från att komma ned i lungorna om hästen skulle tvingas fly ett rovdjur medan den betar. Näsandningen skulle också kunna var ett sätt att spara på vatten i en torr miljö.
Anders Lundquist . Lunds universitet 2008

Mer om näsan som värmeväxlare här: http://www.djur.cob.lu.se/Djurartiklar/Vattva.html
1983 • Göteborg
#65
4 juli 2012 kl 07:06
Gilla
Anders Olsson: Jag frågar igen, vad är näsandning? Är det bara att andas med näsan? Det naturliga när man anstränger sig är väl att både andas med mun och näsa?
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#66
4 juli 2012 kl 11:53
Gilla
Anders Grahl: Håller med om att tiden 2 tim på en halvmara inte är särskilt imponerande från ett perspektiv. Det skulle vara intressant om någon som är bättre tränad än jag få till en bättre tid framöver. Jag tycker det är bra att du är skeptisk, samtidigt som du inte stänger dörren.

Peter H Nilsson: Tack för ditt inlägg, jag delar din uppfattning. Visst är det intressant att en häst som kan springa så snabbt bara andas genom näsan!

Jonas Franzén: Ja näsandning innebär att man bara andas genom näsan. Jag skulle vilja formulera det som att det naturliga när man anstränger sig VÄLDIGT hårt är att andas med mun och näsa. Gränsen för när "väldigt hård ansträngning" inträffar är enligt min mening lång mycket senare än många andras uppfattning.

Fredrik Stertman; Testade intervall idag igen och klarade 3:42 (igår 4:00) första kilometern på dagens 7-km runda med enbart näsandning. Sprang ytterligare en litet snabbare km och hade då 4:39. Snitthastigheten på de 7 km var 5:02 (igår 5:14).
1968 • myggenäs
#67
4 juli 2012 kl 17:04
Gilla
Blir fascinerad av alla uppretade löpare. Att en annorlunda andningsteknik kan vara så känsligt.
Min löparvän övade upp förmågan att näsandas i lumpen. Han gjorde lumpen långt norr ut och det var helt enkelt för kallt att dra in luften genom munnen. Han har hela tiden förespråkat "sin" näsandning. Jag har provat motvilligt och tyckt att det är grymt ansträngande. Men nu blir jag sporrad att träna upp mig! Tack för inspirationen:-)
1991 • Kristianstad
#68
4 juli 2012 kl 19:47
Gilla
Att hästar andas genom näsan har väl förvisso absolut ingenting med oss människor att göra. Hundar är betydligt snabbare än oss människor och de svettas väl genom tassar/ tunga? Det kanske vore något att testa :)

Tycker för övrigt det känns otroligt onaturligt att andas genom näsan vid ansträngning för att vara "naturligt" och överlägset.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#69
4 juli 2012 kl 20:50
Gilla
Anna: Jag tycker också att det är fascinerande :), men det gör inte mig någonting då jag inte hänger här för att övertyga någon om att andningen är vikttig utan för att inspirera en och annan till att börja reflektera över sin andning, både i vardagen och vid fysisk aktivitet, och kanske testa näsandning på nästa träningspass.

Vad härligt att du blir sporrad att träna upp dig! Skoj om du vill dela med dig av hur det känns. Tänk på att ta det litet lugnt i början då det kan upplevas som jobbigt. Ofta tar det dock inte lång tid innan du vänjer dig och det känns mer och mer naturligt.

Johannes: Vad skoj att du testat med näsandning vid ansträngning! I början får du ha litet tålamod så försök se dig som en nybörjare, även om du har lång träningsbakgrund, och försök strunta i klocka och prestation.
1983 • Göteborg
#70
5 juli 2012 kl 09:53
Gilla
Anna: Jag tror inte det är andningsteknik i sig folk är upprörda över. Snarare humbug och kvacksalveri i största allmänhet.
1977 • Eskilstuna
#71
5 juli 2012 kl 10:50
Gilla
Ja, jag tycker inte vi får något bra svar på varför näsandning skulle vara bättre än något annat.
Bara svävande svar inlindade i lite meningar som får det att låta lite vetenskapligt.

Så, rak fråga kräver rakt svar. Varför är näsandning bättre vid löpning än traditionell "följa kroppens reflexer andning"?
1972 • Söderhamn
#72
5 juli 2012 kl 13:11
Gilla
Jag begriper inte heller varför alla blir så upprörda. Det är väl bara att välja att låta bli att andas genom näsan, eller låta bli att läsa tråden..
Fredrik
1975 • Stockholm
#73
5 juli 2012 kl 13:49 Redigerad 5 juli 2012 kl 13:49
Gilla
Upprördheten kommer nog från bland annat detta påstående:

"Kanske kan det inspirera dig att testa näsandning nästa gång du springer och bl a sänka den inre stressen och eventuellt minska risken för sjukdomar och skador !?"

Sådana påståenden måste ju backas upp med vetenskapliga studier annars tas det för pseudovetenskapligt dravel.

Jag kan lika gärna påstå att jag undviker skador genom att ha gröna löparstrumpor. Det har jag haft senaste halvåret och har varken varit skadad eller sjuk.
1983 • Göteborg
#74
5 juli 2012 kl 14:32
Gilla
Linus: Jag håller med dig, att tycka olika är högst opassande i en diskussionstråd.
1968 • myggenäs
#75
5 juli 2012 kl 23:41
Gilla
Nu har jag testat. Tycker att jag får en bättre rytm och känsla när jag även andas ut genom näsan. Det jobbiga är att jag blir snorig;-)
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#76
6 juli 2012 kl 08:44
Gilla
Hehe, du får räkna med att bli lite snorig i början Anna. Du kommer bli en fena på att "fräs-snyta" dig :). Nädå, snoret i näsan kommer minska. När jag ex. sprang halvmaraton nyligen snöt jag mig bara ett par gånger. Intressant att du känner att du får en bättre rytm och känsla!
Olof
1975 • Göteborg
#77
6 juli 2012 kl 09:48
Gilla
Hur stor andel av löpareliten använder sig av näsandning?
1975 • Göteborg
#78
6 juli 2012 kl 10:00
Gilla
Här ställs miljoner år av evolution mot en fix idé. Hade näsandning varit så fantastiskt som det påstås hade vi redan varit anpassade till det.

Så enkelt är det.
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#79
6 juli 2012 kl 10:33
Gilla
Olof C: Jag vet inte men gissar att det ligger närmare 0% än 100% :) Bara för att en majoritet gör på ett visst sätt behöver det ju dock inte nödvändigtvis betyda att det är rätt. Janne Boklöv med V-stilen och Bill Koch med skating är ju et par exempel på idrottare som varit föregångare. Jag säger inte att det är så i detta fallet med näsandning, men om vi inte vågar testa nya saker så "förblir ju jorden för alltid platt".

Stephan Nylinder: Kan det inte vara så att vi under resans gång förlorat en del av vår inneboende intelligens? En intressant bok som kom ut 1870 heter "Shut your Mouth and Save Your Life". Författaren reste runt bland 150 naturbefolkningsstammar i nord-, mellan- och sydamerika med ca 2 miljoner innvånare. Här fanns i princip inga problem med barn som dog, medan det i städer som Stockholm och London vid samma tidpunkt endast var 1 av 4 som blev äldre än 20 år. Författarens konklusion var att man bland naturbefolkningarna la stor vikt vid att andas genom näsan medan man i den stressiga stadsmiljön i stor utsträckning andades genom munnen. Boken finns här - http://www.sorena.se/files/download/shut-your-mouth-and-save-your-life-george-catlin.pdf.

Munandning har visat sig ha en negativ inverkan på tändernas och ansiktets utveckling. John Flutter är en australiensisk ortodontist (tandreglerare) som föreläst i 65 länder världen över. Om någon vill veta mer har jag lagt upp en video på Youtube där John Flutter berättar mer - http://www.youtube.com/watch?v=fuukT0Rw2cU.
1972 • Söderhamn
#80
6 juli 2012 kl 10:51
Gilla
Jonas, det är klart man ska tycka olika men varför bli så förbaskad upprörda? Diskussion och påhopp är olika saker.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.