Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4037 visningar

ont under knät

1965 • skokloster
#1
31 augusti 2012 - 21:53
Gilla
Har problem med smärta från lårmuskelns senfäste under knäskålen. Smärtan försvinner med ipren men finns det några övningar som man kan göra för att bli av med dessa återkommande inflammationer. Går i trappor ca 3-4 h varje dag i arbetet.
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#2
1 september 2012 kl 17:34
Gilla
Har problemet uppkommit vid löpning? Vissa säger att man inte ska rehabba bort inflamationer. Voltarénkräm kan du smörja med för att bli av med inflamationen.
1952 • Varberg
#3
2 september 2012 kl 11:49
Gilla
Låter som hopparknä. Excentrisk träning är en del av rehabprogrammet, men då behövs någon form av träningsapparat. Undvik att springa med NSAID (t ex Ipren) i kroppen eftersom det döljer problemet så att det kan förvärras.
Annica Norman
1974 • Avesta
#4
2 september 2012 kl 13:00
Gilla
Hej!
Om det är hopparknä, vilket jag haft på båda mina knän, så gå till en sjukgymnast som kan kolla med scanner i senan. Det som är vanligt är att det går över när du joggat nån km men känns mer efter träning och kan kännas i form av "bioknä". Det gör alltså ont att sitta med benet böjt en längre tid. Jag provade exentrisk träning och det vart bättre. Tyvärr så kom det tillbaka och jag åkte till Stockholm Norra sjukgymnastik för att skjuta bort brosk (chockvågsbehandling 3ggr) som irriterade min sena som vart inflammerad stup i ett. Efter det vart mitt knä helt tyst och har sedan dess varit helt bra. Behandlingen läkte inflammationerna och brosket är borta utan operation. Just därför tycker jag du ska kolla upp varför du får ont under knät. Det är mkt viktigt att stretcha lårmusklerna, gärna fler ggr/dag ett tag. Fuskar jag med det kan jag få känningar under något av knäna igen. Ont under knäna kan bero enkom på att du är för kort i lårmusklerna och till sist få irriterade fästen. Spring på mjukt underlag. Spring i bra skor. För min del har problemen kommit när jag ökat träningsmängden för mycket och ligger över 7mil/v i perioder. Håller för övrigt med Tage, inte medicin och träning. Prova i så fall nån vecka med medicin och bara lätta promenader/stretiching. Trist, men att göra samma misstag som jag, dvs äta medicin och träna med smärta slutar bara med värre skada. När jag kom till Sthlm hade jag brosk som pekade in i senan, inflammation i senan, bristningar och vätska i knät. Jag åt medicin och tränade på och tänkte att "det går väl över". Idiotiskt! Lycka till med knä.
1965 • skokloster
#5
3 september 2012 kl 17:19
Gilla
Tack för alla bra svar. När jag började löpträna 2010 så fick jag problem med att knäet var lite instabilt och att det gjorde ont när jag satt med böjt knä så det var nog hopparknä. Det var nog kombinationen av löpning och trappgåendet som blev för mkt.
Under semestern sprang jag 5-6 mil i veckan under fyra veckor utan några som helst problem med knät. Men när jag började arbetet igen och går 3 timmar per dag i trappor ofta med tung last så kommer smärtan från senan tillbaka. Ska prova med att förlänga lårmuskeln med stretching. Hjälper inte det får jag uppsöka ngn sjukgymnast.
1964 • Bjärred
#6
3 september 2012 kl 21:45
Gilla
Jag har sett bilder påexcentriska knäböj på ett ben. Foten på benet som tränas skulle stå på en kil med lutning 25 grader framåt. Har själv provat genom att stå i en trappa med en häl på kanten av trappsteget och foten vinklad neråt och sedan gjort excentriska knäböj på ett ben. Har själv lite ont av hopparknå både på ovan- och undersidan, och tycker att övningen hjälper för stunden. har inte provat under längre sammanhålland period, så jag vet inte om det hjälper helt. Egentligen samma tanke som att träna excentriska tåhävningar för hälsenan. Den behöver motion för att hjälpa läkningen på traven
1952 • Varberg
#7
4 september 2012 kl 10:31
Gilla
@ Göran: Låter som en bra variant att pröva. Träning som man kan göra hemma och så enkelt som möjligt är ju alltid bäst. Rimligen är stretching och excentrisk träning med envishet grundbulten. Man får kanske passa sig så att man inte får problem under foten när man står med den över kanten dock.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.