Löpning Skador & Rehab 33 inlägg 95611 visningar

Ont i området mellan fotknöl och hälsena på fotens insida

Anna Sevon
1973 • Johanneshov
#1
10 augusti 2012 - 08:28
Gilla
Jag har fått ont i det "mjuka" området mellan fotknöl (snett nedanför) och hälsena på fotens insida.
Det gör alltså inte ont bak i hälsenan.
Tror att det hela började när jag var trött och "sluggade" på uppför en ganska brant backe när jag körde intervaller för någon dryg vecka sedan, men nu har det blivit värre och jag kan inte skjuta på ordentligt med foten när jag springer och det blir värre ju längre jag springer (annars brukar det ju kunna vara tvärt om).
Riktigt stelt på morgonen idag och ont även när jag går. Det gör när foten är i sitt "ytterläge" i steget bakåt, alltså precis innan jag lyfter foten för att ta nästa steg.
Området ömmar också om jag trycker på det.

Någon som vet vad detta beror på eller vad man kan göra åt det? (Har ju både Midnattsloppet och Halvmaran som väntar inom en snar framtid).
< < < 1 2 > > >
Pekka
1976 • Sundsvall
#21
24 september 2012 kl 22:06
Gilla
Bilden med inringade senan stämmer med var jag har ont. Har inte sprungit på 16 dagar nu. Hälsenan har varit tokstel i 2v. Med daglig stretch har den börjat ge med sig nu samtidigt som smärtan minskat. Trodde att jag skulle kunna jogga idag, men efter en promenad så kände jag av foten för mycket. Jag undrar om det finns något man kan göra för att snabba på läkprocessen.
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#22
24 september 2012 kl 23:10
Gilla
Samma problem för min del. Var hos fotkirurg tillika löpare förra veckan. Han sa att ömheten/det onda för min del beror på att jag gått över lite väl fort till framfotalöpning och att kraftöverföringen via den senan och hälbenet då är betydligt större än vid hällöpning. Ordinationen blev att springa ca hälften av vad jag brukar, på mjukt underlag och med hälisättning. Detta eftersom läkningen inte påverkas och att jag ändå bara skulle klättra på väggarna om jag inte får springa. Kände en hel del tvivel men har sprungit några kortare pass på stig och det har faktiskt blivigt mycket bättre. Hoppas nu återigen på maraton-debut i Amsterdam om fyra veckor. :)
Jenny
1971 • Årsta
#23
25 september 2012 kl 09:41 Redigerad 25 september 2012 kl 09:42
Gilla
Intressant! Hoppas du håller till din maradebut! Jag när någon slags dröm att idrottsläkaren säger att jag snart får börja springa igen, men just nu haltar jag väldigt när jag går så det är nog inte rimligt.
Jenny
1971 • Årsta
#24
25 september 2012 kl 15:16
Gilla
Har nu träffat idrottsdoktorn, vilken fantastisk människa! Hoppet har vänt åter ;) Han sa vilka senor som var inflammerade, men att det var mindre viktigt vad de hette. Det viktiga var hur problemet uppstått, att jag är överrörlig vilket ger en större vinglighet och jag behöver träna koordination och inte tåhävningar som jag trott. Remiss till naprapat för att lära mig träna rätt och förhoppningsvis kommer jag kunna springa igen om 3-4 veckor. Om jag sköter min träning dvs. Spinning eller crosstrainer istället för att springa, känns bra att jag inte la fötterna på bordet och slutade träna. Känner just nu tacksamhet för att mitt jobb sponsrat mig med Friskis-kort.
Pekka
1976 • Sundsvall
#25
26 september 2012 kl 15:37
Gilla
Jag kör också hårt med framfotslöpning. Brukar köra pass på dryga timmen, men det var efter ett pass på över 2h som problemen började.
Nu kan jag iaf massera senan utan att börja gråta och utan att den sväller, så det går framåt.
Eftersom jag skadat hälkuddarna är inte hällandning ett alternativ. Cyklar istället nästan varje dag, så jag inte tappar för mycket kondition. Vill inte provocera skadan. Har provat springa bort skador alltför många gånger. Maraton med framfotslöpning vill jag också prova. Misstänker att det tar ett tag att träna upp vaderna för den distansen.
Peder Hagman
1976 • Mantorp
#26
26 september 2012 kl 18:29
Gilla
Började "springa" i somras med minimalistiska skor, får ganska snabbt ont i ena hälsenan och nedåt i mellanområdet av för lite vila mellan turerna. Upptäckte första gången jag haltade runt att om jag skjuter ifrån med tårna ordentligt så foten får en rullande gång så kunde jag gå normalt och smärtan försvann nästan på ett dygn. Hoppas det funkar för någon mer.
Pekka
1976 • Sundsvall
#27
2 oktober 2012 kl 16:06
Gilla
3 veckors vila fick räcka. Körde en mil idag. Smärtan släppte efter drygt 2v och känner inget efter dagens pass. Provade även massera fotsenan utan att kunna provocera fram nån större smärta.

Blev trött i baksida lår efter 7km. Gissar att cyklingen jag kört under vilan inte tränar baksidan. Tror jag ska öka distansen lite försiktigare den här gången. Tragiskt att inte kunna springa på så lång tid.
Josefina
1978 • Stenungsund
#28
16 mars 2015 kl 11:01
Gilla
Hej! Jag har ont precis på det ställe som de två senaste bilderna visar och jag är också överrörlig. Har varit hos flera idrottsläkare/osteopater/sjukgymnaster, men utan att få någon hjälp. Jag har haft ont på insidan av hälen i flera, flera år (det blev värre efter andra barnet för 6 år sedan) och har heller inte hittat någon som har haft samma problem som jag. Därför blev jag så glad när jag hittade hit. :)

Skulle gärna ta del av övningarna som ni har fått. Tusen tack för hjälpen!
Jenny
1971 • Årsta
#29
19 mars 2015 kl 10:39
Gilla
Hej Josefina,
Nu i efterhand är det svårt att säga vad som var det egentliga problemet. Naprapaten hävdade att problemet låg i svaga höfter, idrottläkaren sa att det var överrörlighet. oavsett så har jag blivit hjälpt av att träna höfter (musslan och andra sidoliggande höftlyft), excentriska tåhävningar, (många och mycket) samt bålstabilitet (core).
När jag får ont på insidan av hälen brukar jag massera där samt på en punkt på insidan av vaden (10 cm ned från knävecket mellan stora vadmusken och skenbenet) på den undre vadmuskeln (flundran). Den brukar vara hård och spänd och det brukar ge problem längre ned i hälen. Jag har konstigt nog mindre problem ju lägre drop jag har på skorna. Jag hoppas du kommer åt ditt problem.
Josefina
1978 • Stenungsund
#30
26 mars 2015 kl 10:29
Gilla
Hej Jenny! Tack så mycket för ditt svar! Låter som samma problemområden som jag har och känner igen det där med insidan av vaden. Jag har också fått olika diagnoser, bl a cavu varus (foten) och roterat bäcken (som roterar på ömsom vänster ömsom höger sida). Jag är hyfsat säker på att det är foten som är problemet, men iofs hjälper inte heller inläggen som jag lät gjuta.

Jenny, får du också låsningar i höften/bäckenet, framför allt på natten?
Ska testa med lägre drop på skorna. :)

Nån som vet någon bra idrottsläkare i Gbg-området som är duktig på framför allt fötter och samspelet med ryggen?
Jenny
1971 • Årsta
#31
27 mars 2015 kl 20:26
Gilla
Jag har inga stora problem med låsningar i bäckenet. Lite smålåsningar bara. Däremot är mina höftleder väldigt olika i hur rörliga de är. Samma med fotlederna. Frågade naprapaten om detta, han tyckte det var dumt att korrigera sådant (som kirpraktorer gör) bättre att träna upp där man är svag.
1991 • Uppsala
#32
15 april 2015 kl 18:33
Gilla
Har råkat ut för detta jag med. En vecka sedan jag skadade mig och värken blir värre. Tror ni det är värt att besöka en sjukgymnast, eller ska jag avvakta tills jag kan träffa naprapat? (Måste vänta på lönen)
Josefina
1978 • Stenungsund
#33
22 april 2015 kl 08:15
Gilla
Tack Jenny! Jag har olika rörlighet också. Gör övningar för bäckenet där jag ligger på rygg på golvet med det ena benet böjt. Med det andra helt rakt och med hälen i golvet vrider jag fotleden i sidled så långt jag kan åt båda håll. Då rör det sig i bäckenet. Gör det 20x3 på varje sida. Det har hjälpt bra för låsningarna.

Borde ju finnas något liknande som vi kan göra för fotledens rörlighet. Ska undersöka det! Kommer ni andra på nåt, så tipsa gärna. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.