Löpning Träning 3 inlägg 2163 visningar

Tuffa pass

Mattias
1972 • Jönköping
#1
21 juni 2008 - 11:28
Gilla
Hur hårt ska man köra igentligen? Jag tränar tre dagar i veckan med varierande pass. Totalt lite drygt 3 mil sammanlagt. Igår när jag var ute på ett tempopass på 6,5 km låg lag så nära max jag kan komma. Hade nästan blodsmak i munnen. Sänkte min km-tid från 4,13 till 4,08 på den distansen. Frågan är hur skaderisken ser ut om jag skulle upprepa samma tuffa tempopass en dag i veckan? Så klart vill jag ju bli snabbare, men inte till vilket pris som helst.

Mvh Johan
1972 • Floda
#2
21 juni 2008 kl 13:04
Gilla
Ett tufft halvtimmespass i veckan är nog inte någon fara. Se till att värma upp och jogga ned efter bara. Fundera dessutom på hur de övriga passen ser ut. Ett långsamt långpass kommer att ge dig snabbare tider även på de kortadistanserna.
1963 • Bromma
#3
21 juni 2008 kl 13:07
Gilla
Du ska nog fortsätta med just varierande pass. Du springer ju redan ganska fort. Om du får plats i kalendern skulle du kunna lägga till ett pass i veckan, men av de fyra räcker det om två är tuffa, d v s kvalitetsträning. De andra två kan vara ett långt och ett lite kortare distanspass i ganska lugn fart. Man kan inte bara köra hård träning varje gång. Kroppen måste successivt vänja sig vid hårdare träning och det gör du genom distansträningen. De tuffa passen kan du också variera lite. Byt ut tempolöpningen mot backträning ibland och långintervaller ibland. Långintervaller (600-1000 m) är ett utmärkt sätt att öka fartuthålligheten på längre sträckor. I t ex en kilometer pressar du kroppen utanför din vanliga maxfart (i tempopasset), med den skillnaden att du får vila 1-1,5 minut mellan hårdkörningarna. Värm upp ordentligt, kör 4-5 intervaller, jogga ner och stretcha. Vila dagen efter eller kör någon alternativ träning. Nästkommande pass bör vara ett lågintensivt distanspass. Kolla också in löpskolningstipsen på www.marathon.se för att hitta ett effektivt löpsteg!
Lycka till :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.