Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 24893 visningar

Ortopediska inlägg, kan den skada ?

csaba
1973 • Malmö
#1
12 mars 2012 - 22:41
Gilla
Jag har haft knäbekymmer i snart 2 års tid. Provat det mesta, vila,styrketräning,stretching,osv... nu även operation.
Jag skaffade ortopediska inlägg (för ca. 3 år sen) och sprungit dom flesta av mina Distanspass med dom. Det sista året har jag dock varierat och sprungit många av passen utan inläggen när jag haft lättviktare (Intervallerna & Tävlingarna).
När jag tittar närmare i min träningsdagbok så kom skadan strax efter Lappland Ultra (där jag hadde inläggen).

Nu efter operationen så provade jag så klart springa med Ortopediska Inläggen direkt och fick ont direkt (var på väg att "kasta in handuken" för gott). Men har nu märkt att mina knän verkar fungera utmärkt utan inläggen.

Kan det vara Ortopediska Inlägg som har förstört mina knän ?

Tycker att Ortopediska inlägg borde kännas tryggt och säkert (med fotskanning osv...) Kan den vara felvinklad, eller foten & fotsteget blivit bättre ?
Någon som har en teori ?

Nu försöker jag springa endast utan, så länge det funkar. Sista utvägen !
< < < 1 2 > > >
Peter Joelsson
1956 • Blomstermåla
#21
16 mars 2013 kl 11:40
Gilla
Har också sprungit med inlägg i många år sen jag fick ont i senan i hålfoten. När jag sen fick smärtor på utsidan av fotleden så har jag tagit bort inläggen och springer nu med hälkuddar. Fungerar mycket bra. Så känslan blir att inlägg kan vara bra en period
Pär M
1969 • Umeå
#22
16 mars 2013 kl 14:31
Gilla
och jag använder inläggen i jobbar skorna (hemma) inte på jobbet.
1962 • Laholm
#23
16 mars 2013 kl 23:45
Gilla
Mina inlägg + träningsprogram botade mitt löparknä
Oldboy
1952 • Danderyd
#24
17 mars 2013 kl 08:15
Gilla
@Per Rabe: Har du lyckats bli oberoende av inlägg sedan? Eller har du dem fortfarande? Min känsla är liksom Peters, att inlägg är bra under det akuta skedet men att man gärna kan träna bort behovet. Om man inte har någon permanent skada, typ förslitning eller så.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#25
17 mars 2013 kl 09:47
1 Gilla
Csaba, jag körde med "pjäxor" förr, dvs NB1064+ ortopediska inlägg. Våren 2011 köpte jag mina första Adios och sprang in dom försiktigt, fortfarande med inlägg, för att inte få benhinneinflammation. Vaderna brände verkligen efter de första gångerna men det gick över. Mina inlägg var en kombination av pronation och pelott för metatarsalgia. Efter ett halvår sprang jag Bromölla maraton utan dessa inlägg, bara med en liten pelott för att lyfta framfoten.
På sista tiden har jag även kastat pelotten så nu är det bara lätta skor, Brooks GS. Även mitt högra knä har blivit så gott som bra, hopparknä.
1968 • luleå
#26
17 mars 2013 kl 10:48
1 Gilla
Ett tips är att knipa med tårna fram och tillbaka så du bygger upp musklerna i fotvalvet. Det kan du göra när som helst.
På sommaren är det bra att gå i mycket sand det är likvärdigt.
I dagens samhälle går vi inte på stampade jordgolv eller ute bland stubbar och sten barfota utan på plana fina ytor. Fotbollsspelarna springer med lätta skor med ingen ergonomisk utformning och på plana konstgräsplaner behöver inte anstränga sina fotleder mm. Det är väl inte undra på att skadorna kommer som ett brev på posten knäna,fotleder,hälsporre,höfter för damerna mm.
Så ut och spring i terräng lite då och då och gärna barfota!
1962 • Laholm
#27
17 mars 2013 kl 14:38
1 Gilla
@ Oldboy. Jag sprang med inläggen nästan konstant efter skadan. Fick faktiskt bygga på dem för att få mer stöd i september 2012 då de började bli slitna. Efter Frankfurt marathon har jag sprungit in ett par nya. Det var svårare än jag räknat med, så nu är det nog 75% utan inlägg. Vi får se hur det går när jag kommer upp i veckomängd. Jag har ett par VFF och har tänkt att köra lite nerjogg i dessa när det blir varmare, för att stärka upp fotmuskulaturen.
1976 • Höllviken
#28
16 juli 2018 kl 12:20
Gilla
Hej, hoppas att det är ok men jag spelar Padel??. Har ett kollapsat främre fotvalv och testar nu med inläggssula med pelott som jag skaffat på löplabbet. Märker lite förbättring efter 3 ggr padel men har fortfarande ont. Ska jag avvakta några pass till eller är det läge för ortopediska inlägg redan nu? Om det inte är ok med padel kan jag börja med löpning??.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#29
6 januari 2019 kl 08:34
Gilla
Hej. Tomas. När jag hade problem med mina hälar som mest så försökte jag spela lite tennis. Det var ganska ok för i tennis ska man lägga vikten på framfoten. Padel är kanske något liknande. Min erfarnheter av ortopeder är att de gjort mer skada än nytta. Jag skulle börja med att gå ett en naprapat som är bra på fötter och jobbar med löpare. Då får du säkert ett träningsprogram som kan bygga upp fötterna. Det mesta brukar sitta i brist på fotstyrka eller andra obalanser i kroppen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.