Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 14517 visningar

löparknä

klas
1966 • sundbyberg
#1
5 maj 2013 - 07:23
Gilla
Tips för löparknä?
Tränat med fokus på sthlm maran och så himla typiskt så kommer känningar av löparknä som ett #&%#?*%# brev på posten.
Går det att "snabbläka" löparknä eller ärre bara vila som gäller? Två Voltaren och en Alvedon sen utföra loppet ändå? Känns så uppgivet att gått inför det här så drabbas man av det här!

Tacksam för sistaminuten tips!
< < < 1 2 > > >
Mira Granberg
1975 • Sjulsmark
#2
5 maj 2013 kl 13:34
Gilla
Jag har drabbats av samma sak! Har också som mål att springa Stockholm marathon. Oerhört frustrerande när det annars känns så bra att springa långpassen också. Det har blivit bättre när jag har "manglat" låren med skumrulle (eller i brist på rullen en 1,5 l vattenflaska) och stretchat dagligen (bla ovanstående övning). Sprang ett långpass idag och fick ont mycket senare än tidigare men det var inte skönt... det var säkert dumt men jag fullföljde passet. Så jag har inga råd, utan väntar med spänning på svar du får.
klas
1966 • sundbyberg
#3
5 maj 2013 kl 16:47
1 Gilla
Tack Håkan.....nu kör jag på den övningen framtills knät är bra*håller tummarna*

Mira, jag förstår att du fullföljde, man är envis samt att man vill så gärna. Meningen va att jag skulle kört långpass idag men jag va tvungen avstå då gruppen jag tränar med är uppe i sträckor jag vet mittknä inte klarar av. Den säger ifrån redan efter 10-15 km. Känns hopplöst.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#4
5 maj 2013 kl 18:34
Gilla
Mitt råd är att tejpa knät med kinesiotejp!! Kolla på nätet hur man tejpar och tejp finns även det att köpa på nätet. Det kommer inte bota löparknät men förhoppningsvis kan du genomföra både återstående träning och maraton.
Lycka till// Mikaela
1963 • Örebro
#5
5 maj 2013 kl 19:21
Gilla
Mina tips:
-Smörj med Ice Power innan löpning.
- Bryt alltid direkt när du får ont under träning.
- Spring så korta pass att du inte får ont. Smärtfria pass är bra pass även om de är korta. Bara att köra fler.
- Kör Run/walk vid långpass. Ex. 3 km löpning / 1 minut gång.
- Ta med Ice Power ut på banan och smörj på mer om du får ont under loppet (vilket du säkert får).

Lycka till!
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#6
5 maj 2013 kl 19:34
Gilla
Nu börjar jag bli tjatig men använd inte Voltaren, förutom i den akuta fasen av en skada och då bara om det är nödvändigt. Max tre dagar. Springer du maran med smärtstillande så är det stor chans att du gör saken ännu värre. Bara för att det inte gör ont så innebär det inte att din kropp inte tar skada.

Voltaren och andra anti-inflammatoriska medel är inte bra för kroppen och innehåller Diklofenak som kan ge riktigt allvarliga biverkningar. Långvarig användning kan försämra hållfastheten i den skadade vävnaden.

Försök få tid hos en idrottsläkare eller löpnaprapat för en bedömning, har du tur så kan en behandling hjälpa dig då dina besvär i knät kan ha sin orsak i andra delar av kroppen.

Lycka till!
1968 • luleå
#7
5 maj 2013 kl 21:30
1 Gilla
Just det använd inte voltaren!
Jag tjatar också, se vad den innehåller.
Jag sägger bara, använd hajkräm och ledverksolja!!! det funkar tro mig !!
Jag blev av med det på 2.5 vecka sprang för fullt efter på 3 veckor. Det är 100% återköpsgaranti om det inte håller vad dom lovar.
Ring till mig så berättar jag 070-53 55 190
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#8
5 maj 2013 kl 21:53
Gilla
Jag har också drabbats av löparknä inför min stora dröm, att genomföra Stockholm Marathon. Fick det i början av April efter att jag (när jag tittat bakåt i träningsdagbok) varit trött i knäet en vecka.

Det jag gjort är att jag tog kontakt med en naprapat som hjälpte mig med att lägga till saker som låg fel. Han har också gett mig tips på övningar - stretch samt stärkande övningar för knäna.

Förutom detta så har jag också rullar på en sådan där foam roller flera gånger per dag, förutom stretchen. Styrkan kör jag varannan dag.

Min första upptrappning gick bra i två veckor sen fick jag ont efter ett pass. Nu har jag gjort en till upptrappning och är inne på tredje veckan. Detta utan att ha fått ont ännu!

Det jag gör är att jag kör vartannat pass cykel och löpning utifrån mitt vanliga träningsschema. Ska testa ett längre pass nästa helg. För tillfället kör jag ca 60 min cykel samt 50 min löpning.

Backlöpning tycker jag fungerar bra. Men då går jag nedåt eller joggar baklänges ner. När jag också är ute och springer så gör jag likadant i backar.

Så nu håller jag tummarna att denna upptrappning leder till att jag kan springa i mål i Stockholm.

Sorry för långt svar. :/
John
1965 • Stockholm
#9
6 maj 2013 kl 08:48
Gilla
Jag vet, det är helt sjukt, har oxå brottats med detta ITB skit inför första Sthlm Marathon.... Ovan video är bra ska köra den oxå utöver denna http://www.youtube.com/watch?v=x82FfI6PKEQ som både stretchar o stärker ITB! Misstänker dock att jag har "fel" skor men vet att jag har alla problem för att få löparknä, nedsjukna fotvalv, svag fotled......
Bara kämpa på alltså. Jag genomförde Jubileumsmaran med 9-1 tekniken då jag oxå hade ITB, klarade hela maran på 5:06. Gick alltså 1 minut efter varje 9 min jogg. Lycka till alla oss stackare.
klas
1966 • sundbyberg
#10
6 maj 2013 kl 16:21
Gilla
Voltaren å alvedon va nått jag såg på en dokumentär som handla om elitidrottare och hur långt dom är villiga att gå för att bli bäst. Lät så sjukt så det fanns iförsig inget allvar i det jag skrev. Jag har mina gränser! Men likenheten mellan elitidrottare å mig själv som person är att man vill verkligen uppnå det mål man satt inför loppet och när den här motgången kom så blir man näst intill lite smådesperat för att bli kvitt eländet. Nu satsar elitodrottare hela sitt liv åt den passion dom har medans jag har satsat hela vintern för att slå ett 22årgammalt pers.rekord så det är väl egentligen den likhet vi har. Nu ärre bara se framåt och se vad dom tips jag fått kan hjälpa mig och kanske er andra som tagit del av denne tråd. Är tacksam för dom svar jag fått och jag tänker ta del av de tips jag läst. Tack ska ni ha och lycka till med sommarens och årets träning.
1967 • Gustavsberg
#11
8 maj 2013 kl 20:00
Gilla
Hej, jag antar det finns olika individuella orsaker till löparknä. Jag har gjort övningarna som "www.Springjonas.se" tar upp (stretchövningar samt en mkt bra övning från Swedish Trail Running-sidan). Detta hjälpte mig med omedelbar effekt. Från att ha löparknä efter max 15 km, till att några dagar senare kunna springa 20 km utan problem. Vidare, kan verkligen rekommendera en löpteknikkurs (ex Team Snabbare) där jag för min egen med förbättrad löpteknik sannolikt inte kommer se röken av löparknä i fortsättningen.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#12
8 maj 2013 kl 21:10
Gilla
Två tips.

1. Utfallspromenader (med eller utan vikter) runt vardagsrummet. Kör fem varv till att börja med varje kväll, och trappa sedan upp med ett varv per vecka.

2. Se till att ta aktiva steg i nedförsbackar, dvs se till att skjuta ifrån i steget, även om du gör det rakt upp för att bromsa. Då spänner du musklerna i benet och de tar upp en stor del av energin som i ett mer avslappnat ben går direkt på knät.
Leo
1984 • Göteborg
#13
8 maj 2013 kl 21:30 Redigerad 8 maj 2013 kl 21:37
Gilla
Hej! Jag fick löparknä för ungefär ett år sen när jag tränade till Sthlm Marathon. Jag gick till en sjukgymnast som sa att det berodde på att min sätesmuskulatur var för klen. Så jag fick 4 övningar som jag gjorde 5 dagar i veckan. Hon sa också att jag inte behövde vila bara jag slutade springa när det gjorde ont. Jag blev bra på cirka 4 veckor. Här är övningarna hon tilldelade mig:

1Bäckenlyft http://iform.se/traning/styrketraning/styrkeskolan/styrkeskolan-backenlyft

2. Jane fonda: http://vimeo.com/4752171 (2:21 in i klippet)

3. Framåtfall: http://vimeo.com/4934497 (första övningen de visar)

4. Benböj: http://running.competitor.com/2011/10/training/the-four-best-strength-training-exercises-for-runners_40725/2

I alla övningar fick jag öva väldigt mycket på att aktivera just sätesmuskulaturen.

EDIT: Kan nämna att hon förklarade att skälet till att svag sätesmuskulatur leder till löparknä är att svagheten i denna gör att det här ATB bandet eller vad det heter som går från höften ner under knät kopplas in för mycket pga sätesmuskelns svaghet och därmed leder till löparknä när det ligger emot nere vid knät. Jag övade också väldigt mycket på att aktivera sätesmuskulaturen även i löpningen efter detta. Sen mina problem försvann har de inte kommit tillbaka.
1977 • Växjö
#14
8 maj 2013 kl 21:58
Gilla
Jag har drabbats av löparknä vid ett par tillfällen.

Mina tips lyder som följer.

Vila från löpning tills smärtan är helt borta (vilket kan ta flera månader).

Om du känner någon som helst smärta i utsidan av knät - avbryt löpningen omedelbart.

Hitta någon av stretchövningarna som passar dig och stretcha ofta och när du kommer igång med löpningen igen så kör stretchövningen före och efter passen.

Riskera inte att springa maraton med känningar i knät. Det kan ta lååång tid innan du är OK igen. Det är inte värt det.
1976 • Skarpnäck
#15
8 maj 2013 kl 22:11
Gilla
Jag håller på att trappa upp min löpning efter löparknä. Jag kan fatta att man är sugen på att genomföra en mara om man tränat för den, även om man har ont. Tänker man långsiktigt med löpningen tror jag man dock ska avstå.
Löparknä beror troligen på att kroppen inte riktigt håller för den påfrestning man utsätter den för. För många kan det bero på för svaga höftmuskler, gluteus medius.

Själv har jag jag tränat gluteus medius samt stretchat ITB-bandet och jobbat med foamroller.

Jag tänker att när jag väl kommit igenom skadan är jag mer rustad än innan för hårdare träning.

Jag kan rekommendera Joseph Beg på Löparkliniken, samt även Acces rehab.

Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#16
8 maj 2013 kl 22:16
Gilla
Jag håller också som sagt på att göra en upptrappning efter löparknä.

Denna vecka är min tredje vecka av upptrappning. I lördags kändes det grymt med löpningen och främst knäet då jag inte kände någonting. Oj vad besviken jag kände mig då jag idag blev trött i knäet. Inget ont utan bara trötthet. Är det tillbaka på ruta 1 för mig nu, eller kan jag fortsätta försöka trappa upp?

Jag cyklar och löper varannan gång. Ungefär varannan dag.
1976 • Skarpnäck
#17
8 maj 2013 kl 22:24
Gilla
Jag tycker att din upptrappning ser ganska hård ut Jacob? Jag fick rådet att trappa upp försiktigt och låta upptrappningen ta 6-10 veckor. Innan löparknät låg jag på ca 18 km på långpassen. Efter upptrappningen är det tänkt att jag ska vara tillbaka på en mil igen. Ingen intervallträning eller snabbdistans under upptrappningen. Backa ett steg om du får ont.
Kör du någon styrka för gluteus medius? Hållning och allmän löpteknik är nog också bra att satsa på.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#18
8 maj 2013 kl 22:28
Gilla
@Emil
Den är nog lite hård. Men med hjälp av naprapat så är det sagt att jag skulle testa köra på så här då jag egentligen inte haft särskilt stora känningar av löparknä. Förutom två pass där jag fått ont. Ca 5 veckor sedan.

Jag kör mycket stretch, foam roller och styrka som skulle passa för just löparknäet.

Det är som sagt Sthlm Marathon som jag och naprapaten haft som mål med denna upptrappning.
1976 • Skarpnäck
#19
8 maj 2013 kl 22:36
Gilla
Stretch och foamroller är väl toppen! Styrka också. Vad säger din naprapat om dina bakslag då?

Jag försöker att lyssna på kroppen och backa något med intensiteten eller mängden så fort jag får känningar. Kanske ta en extra vilodag.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#20
8 maj 2013 kl 22:41
Gilla
@Emil

Naprapaten har jag bara haft då det gått bra, senaste 4 veckorna. Då jag varit "trött" i knäet i början av denna upptrappning sa han att det ändå var okej. Men att jag skulle fortsätta köra stretch, foam roller, styrka och varannan cykel/löpning.

Får se vad jag gör med dagens "trötthet". Kanske fortsätta i det tempo och tid som jag klarat utan problem tidigare. Och vänta till nästa vecka med nästa lilla upptrappning, dvs lite längre löpning?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.