Löpning Träning 10 inlägg 3998 visningar

Kan inte dricka

Elina
1990 • Varberg
#1
15 maj 2013 - 13:00
Gilla
Jag har precis börjat springa lite smått, det går väldigt långsamt och blir inga långa sträckor. Brukar hålla på ca 30 min och då är det en hel del pauser.
Idag var det ganska jobbigt och jag kände att jag blev lite törstig/torr i munnen. Så jag tog tre pyttesmå klunkar vatten, bara en liten svälj åt gången under en av pauserna. Men sen när jag började springa igen så skvalpade det nåt så oerhört, väldigt obehagligt så jag fick gå nästan hela sista biten. Efter ca 10 min kändes det bättre, men då var det bara ett par hundra meter kvar på rundan.

Hur sjutton gör man för att kunna dricka under springrundan? Spelar det någon roll vad man dricker? Eller ska jag nöja mig med att bara skölja munnen och spotta ut vattnet igen?

Kan ju tillägga att jag alltid har haft svårt att dricka stora mängder åt gången, om jag äter kan jag hälla i mig två glas, kanske tre om jag sitter länge, typ en timma, och äter. Men om jag inte äter så får jag sällan i mig mer än några munnar.

Men nu när det börjar bli varmt så kan det ju vara bra att dricka lite kanske?

1961 • Göteborg
Administratör
#2
15 maj 2013 kl 13:12
Gilla
När jag började springa hade jag också problem med att dricka vanligt vatten. Jag märkte att det var lättare med något sött, så jag tog med mig vanlig saft på rundorna. Nu när jag har sprungit några år har jag inte längre problem med att dricka vatten, konstigt nog.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
15 maj 2013 kl 14:41
Gilla
Annars klarar man sig nog ganska långt utan att dricka under springrundan. Drick lite efteråt istället. Eller ät något som innehåller mycket vatten, såsom melon eller gurka.

Själv brukar jag inte dricka under pass som är kortare än en timme, om det inte är väldigt varmt ute. Men det är väl olika hur pass törstig man blir. Tycker det är jobbigt att behöva bära med sig vatten så jag dricker hellre när jag kommer hem.
Moritz Lübke
1983 • Solna
#4
15 maj 2013 kl 16:07
Gilla
Jag håller med Ronny. I normala svenska förhållanden brukar man oftast inte behöva ta med vatten på pass under 1h.

I alla fall inte om man inte börjar passet redan med vätsebrist, vilket i din fall kanske kan vara så om du knappt får någonting i dig under dagen utom under lunchen.

Nu var jag själv i situationen att jag kände mig lite törstig under ett 1h-pass och hade ingenting med mig, och då var det ändå <20°C, men jag tror inte att det minskade prestationen på något sätt, det var bara att forstätta springa och dricka istället när jag var hemma igen (vilket för mig bara ligger ett par minuter från spåret, kanske är det annorlunda om man pendlar en halvtimme till och från spåret).

Personligen försöker jag alltid dricka lite mer under dagen om det är varmt och jag tänker springa senare. Du kan ju t.ex. försöka dricka 1-2 glas till frukost, mellanmål och lunch, då har du redan fått i dig en bra basis.
Alltså försöka komma bort från vattensug istället av att behöva dricka under löpningen.

Eftersom du skrev att det skvalpade - när åt du sist innan passet?
Skvalpandet får mig nämligen alltid att tänka på en väldig tom mage.
Elina
1990 • Varberg
#5
15 maj 2013 kl 17:42
Gilla
Erik: Jag har hört (i magsjukesammanhang) att söta drycker tas upp fortare/lättare så det låter ju vettigt att det är enklare att dricka. Ska testa att blanda i lite flädersaft.

Ronny och Moritz: Jag tror inte att jag hade dött av att inte dricka, men det kan ju vara skönt att ta en klunk när man blir torr eller slemmig i munnen.
Ang. skvalpet så kan det mycket väl bero på en tom mage, idag sprang jag nämligen på morgonen och hade bara ätit youghurt till frukost. (yoggin skvalpade dock inte, utan det började efter drickapausen). Får försöka peta i mig något lite matigare till frukost om jag springer på morgonen igen, så att vattnet sugs upp lite bättre.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#6
16 maj 2013 kl 09:25
Gilla
Ja man får prova sig fram och se vad som funkar, alla är ju olika. En del har problem att springa direkt efter en måltid men själv har jag inga sådana problem.
1978 • Norrköping
#7
16 maj 2013 kl 09:35
Gilla
Jag dricker aldrig under tiden jag springer, bara efteråt. Kroppen bör väl "säga till" om den behöver vätska eller?
Moritz Lübke
1983 • Solna
#8
16 maj 2013 kl 11:50
Gilla
Jag misstänker att hennes kropp gjorde precis detta "säga till", hon skrev ju iaf "jag kände att jag blev lite törstig/torr i munnen".

Visst kan det vara skönt att dricka lite när man känner för det! Det jag siktade på var mer att man möjligtvis inte kommer i "behovet" att dricka, alltså att man kanske inte blir sådär "torr eller slemmig" om man har fyllt på lite bättre innan, och genom det kan slippa ta med någonting.
Elina
1990 • Varberg
#9
16 maj 2013 kl 21:01 Redigerad 16 maj 2013 kl 21:04
Gilla
Jag har hittills bara sprungit tre gånger och det var bara denna sista gången som jag blev törstig. Den första gången hade vi vatten, men drack inget. Andra gången hade jag inte med mig och var inte törstig heller direkt. Denna gången var det varmt, jag hade inte druckit innan heller så det hänger säkert ihop.

Jag är en sån där person som har en väldigt ojämn hunger och törst. Ibland kan jag gå en hel dag utan att vara varken hungrig eller törstig (nuförtiden äter jag såklart regelbundet oavsett) eller också blir jag totalt utsvulten på två minuter, sådär så jag måste ha mat eller vatten NU NU NU!
Så därför tänker jag att det är bra att ha med mig lite vätska ifall jag får ett sånt infall att jag plötsligt blir galet törstig. Självklart klarar jag av att vänta en stund, men jag har väldigt svårt att fokusera på något annat och har noll tålamod tills jag har fått i mig det jag behöver. Så jag kan tänka mig att jag inte har någon vidare uthållighet till att springa när jag får en sån attack. :P
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#10
17 maj 2013 kl 20:44
Gilla
Eftersom det är först nu som det faktiskt blivit lite värme så kanske du har ett större behov av att dricka tillräckligt innan. Om du sen känner dig ev. torr/slemmig i munnen så kan det ju då räcka att skölja runt lite vatten i munnen.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.