Löpning Kost & Näring 49 inlägg 5562 visningar

Socker eller LCHF-missbruk..

1966 • Karlstad
#1
1 augusti 2013 - 15:40
Gilla
Jag har också testat en period. Jag har också känt i kroppen att det är mindre bra. Att äta socker/kolhydrater i de mängder vi gör i väst är inte bra, det vet vi och behöver inte diskuteras. Men lite märkligt är det att ersätta ett missbruk med ett annat. Möjligen som en kick för en nystart med dåliga blodvärden och sockerbomber till vardags, men att göra det till en livsstil känns bra märkligt.
"Jag slutar med socker och äter bara fett"
Till slut när cirkeln ska slutas kanske det visar sig att vi ska undvika skit men äta allsidigt. Dit har jag kommit, att jag till största del undviker halvfabrikat och vitt mjöl och socker, men inte slaviskt.

Nu varnar läkare för att man redan ser hälsoeffekter i negativ form, och det är fakta i konstaterade fall och kopplingar till lchf, inte bara något man tycker:
http://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/
< < < 1 2 3 > > >
Magnus
Stockholm
#2
1 augusti 2013 kl 15:50
1 Gilla
Sista ordet är nog inte sagt i denna fråga. Usel argumentation i artikeln som bygger på enkätundersökningar. Kostforskning är ett stort skämt och ett hån mot etablerad vetenskap. Det har dessutom visat sig att en del av deras påståenden är direkt felaktiga, vilket framgår av SVT's artikel: http://www.svt.se/nyheter/sverige/fettdieter-ett-hot-mot-folkhalsan
1966 • Karlstad
#3
1 augusti 2013 kl 17:07
1 Gilla
Så är det nog, det kommer att vara en lång fortsatt debatt.
Kostdoktorn däremot vinner inga sympatier från min sida.. fanatisk är ett ord som seglar förbi, och mycket energi lägger han på att undergräva andras trovärdighet i ren desperation. Varför så hätsk i sin övertygelse?
Både han och Annika Dahlqvist bygger ju en stor del av sin tillvaro på lchf så dom är ju inte direkt "opartiska".
Fortsättning följer..
Per Gårdebrink
1978 • Göteborg
#4
1 augusti 2013 kl 18:18
1 Gilla
Ja, jag tror också mycket på "lagom"... Undvika till stor del sockerfällorna, halvfabrikat och äta varierat och röra på sig i lagom mängd både i vardagen och i träning!

Och man behöver inte bli fanatisk åt något håll.. En glass eller en skål chips är ju inte förbjudet men man kanske kan nöja sig med det nån gång i månaden istället för flera gånger i veckan osv...

MCMFME?.... Medium Carb, Medium Fat, Medium Excersise?! ;)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
1 augusti 2013 kl 18:26
3 Gilla
HCHM? high carb high mileage
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#6
1 augusti 2013 kl 18:46
Gilla
Haha. Staffan! Ett briljant sätt att ge svar på alla dessa (hätska) kostdebatter. Dessutom tror jag du har rätt...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#7
1 augusti 2013 kl 18:52
Gilla
Bosse Engwall håller säkert med mig till 100 %
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
1 augusti 2013 kl 21:38
Gilla
Jupp
KML
1975 • Luleå
#9
1 augusti 2013 kl 23:02
1 Gilla
Peter H Nilsson/

"Kostdoktorn däremot vinner inga sympatier från min sida.. fanatisk är ett ord som seglar förbi, och mycket energi lägger han på att undergräva andras trovärdighet i ren desperation. Varför så hätsk i sin övertygelse?
Både han och Annika Dahlqvist bygger ju en stor del av sin tillvaro på lchf så dom är ju inte direkt "opartiska"."

Va? Mai-Lis Hellenius är den som i aktuell DN-debattartikel ÅTER IGEN är ute och ljuger om ORSAKSSAMBAND som inte finns. Jönseri är bara förnamnet. Att vissa grupper ganska kontinuerligt sen 90-talet ökat vissa hjärt och kärlhändelser beror alltså på att vi sen 2006 eller 2007 har något som heter LCHF vilken blev ganska känd först nåt/några år senare? Det är ju sådana sinnessjuka kopplingar så att alla måste inse att är det någon som är desperat är det livstilsprofessorn.
1954 • Högsjö
#10
2 augusti 2013 kl 08:36
Gilla
Dessa råd duger bra för mej.Varför krångla till det? http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/
1983 • Lund
#11
2 augusti 2013 kl 08:42
Gilla
Själv äter jag LCLF.
Lagom Carb Lagom Fat.
Fokuserar på proteiner och grönsaker, så faller resten på plats. Funkar utmärkt för mig. Andra funkar annorlunda. Varför bråka?
1966 • Karlstad
#12
2 augusti 2013 kl 08:44 Redigerad 2 augusti 2013 kl 08:48
2 Gilla
KML:
Det finns som sagt många vinklingar och vi har nog inte alla svar än.

Vad jag noterade är att jag inte tycker om tonen "kostdoktorn" använder när han ska övertyga alla om att bara han har rätt. Lite av den tonen finns även i ditt sätt att tala om sinnessjuka.
Alla uttrycker sig som de vill. Jag bara uttrycker att jag tappar intresset för att lyssna när någon får den tonen oavsett de har rätt eller ej. Det handlar väl lite om trovärdighet kanske. Dom osäkraste hundarna är dom som skäller högst.

Stefan:
Om du tänker på min rubrik;
Nej, det är det ingen som gör, men socker/kolhydratsmissbruket ska ofta botas med lchf. Man kan dra ner på ett överdrivet intag utan att överdriva ett annat.
Fortfarande med tillägget att man gör som man vill, men jag tror på mellanmjölkens land; lagom.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
2 augusti 2013 kl 08:46
Gilla
Re stefan

Det utesluter alltså inte att det går, sannolikt för rätt många, göra svenska elitmarathonresultat på två dagars socker-diet på personlig toppnivå , även om det inte har SÅ mycket med LCHF-debatten att göra :-)

Däremot går det inte att göra sådana resultat med extrem LCHF-kost hela veckan innan sådana lopp, vilket säger något om LCHF kontra högkolhydratdiet för seriös långdistansträning om man utreder det vidare.
KML
1975 • Luleå
#14
2 augusti 2013 kl 10:27
1 Gilla
Peter H Nilsson/

"Vad jag noterade är att jag inte tycker om tonen "kostdoktorn" använder när han ska övertyga alla om att bara han har rätt. Lite av den tonen finns även i ditt sätt att tala om sinnessjuka."

Uppenbarligen är Mai-Lis ute och cyklar. Hon påstår ÅTER igen saker som inte är sanna. Hon ljuger eller förstår inte bättre, vilket är värre? Att då ÅTER igen behöva bemöta dessa villfarelser leder ofta till en raljant ton och det med rätta. Svt fick ett antal gånger igår ändra sin artikel angående detta allterterson de verkligen kollade upp lögnerna Mai-Lis hade kommit med efter att först litat blint på professorn. Det skulle de inte gjort. Litat alltså. Och vad ser vi idag? Jo ett snyftinslag i morgonsoffan om hur synd det är om Mai_lis som inte får ljuga ohämmat. Jo sinnessjuk situation, absolut. Och okunniga journalister.
Magnus
Stockholm
#15
2 augusti 2013 kl 10:34 Redigerad 2 augusti 2013 kl 10:43
2 Gilla
"Vad jag noterade är att jag inte tycker om tonen "kostdoktorn" använder när han ska övertyga alla om att bara han har rätt."

Oavsett vad man tycker om "kostdoktorn" kan jag inte komma på något tillfälle där han hittills haft fel när det gäller vetenskapen, vilket verkar reta gallfeber på en del. Däremot kör motståndarsidan (Livsmedelsverket och Hellenius (avlönad av läkemedelsjätten Pfizer) mfl) i diket gång på gång. De vågade ju inte ens komma till TV4-studien i morse, det tycker jag säger en del om hur mycket (eller snarare hur lite) de har på fötterna.

När det gäller prestation och LCHF, det är en helt annan fråga som mer hör till idrottsforskningen, och det finns gott om forskning som stödjer påståendet att de flesta bör äta en högkolhydratdiet om de ska kunna prestera max.
1966 • Karlstad
#16
2 augusti 2013 kl 10:48
Gilla
Magnus och KML:
Ni fortsätter att försöka övertyga mig om vem som har rätt och fel.
Jag kan vara tydligare:
Jag skiter i om han har rätt eller fel, jag tycker inte om hans överlägsna attityd.
Sen tror jag att han har mer rätt än motståndarsidan men det var inte min poäng.
KML
1975 • Luleå
#17
2 augusti 2013 kl 11:27
Gilla
Ok du gillar inte kostdoktorn, då vet vi. Men det du startade tråden med är att hänvisa till ljuget i DN igår. Men det har vi ju rett ut, så det är bra. Man tyckte alltså i artikeln hur det skulle vara och sket i fakta, tvärtom vad du skrev i trådstarten, men det är ju inte ditt fel för professorer ska ju inte behöva ljuga, men nu är dom pressade. Bara att vänja sig.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
2 augusti 2013 kl 11:37 Redigerad 2 augusti 2013 kl 11:37
4 Gilla
Varför måste man vara för eller emot? Det är väl bara att konstatera att LCHF fungerar kalasbra för många överviktiga diabetiker. Men det är inte lösningen på alla problem i hela världen som vissa tycks tro, och alla behöver inte äta det. Särskilt inte vi som springer en massa mil i veckan.

Ett potentiellt problem som jag ser det dock är att de som ätit LCHF och sedan slutar med det, har fått med sig att det är nyttigt att äta mycket smör och grädde och sedan fortsätter dom på det spåret, men de lägger till massor av skräpmat, chips, läsk och sådant. Då blir det riktigt illa. Speciellt i kombination med 8 timmars sittande i kontorsstol + 4 timmars sittande i tv-soffa.

Dessa personer gör nog bättre i att äta lättprodukter, om de nu inte kan låta bli läsken.
1975 • Göteborg
#19
2 augusti 2013 kl 11:47
1 Gilla
Ja, att dom har mage att kritisera Mirakeldieten! Den som dessutom passar alla lika bra och inte leder till några som helst sidoeffekter. Hur vågar dom?

Klart man ska äta en massa fett - det är fullständigt ofarligt. Och absolut inga kolhydrater, för dom dör man av. Lagom verkar inte vara ett ord som får förekomma i debatten. Äta efter livsstil. Anpassa intaget. Motionera regelbundet. Våga gå lite småhungrig på dagarna.

Nej för fasen. Brassa på med kanonerna, ty frälsningen är här och förkortningen kommer att trona över korsfästelsen på Golgata. INRI? Nä, LCHF!
1952 • Varberg
#20
2 augusti 2013 kl 13:22
Gilla
Håller med Peter och fler i denna tråd. LCHF är dagens mode/religion och om 5 år har vi något annat - ett fenomen som man kan se inom många områden.
Grunden är en allsidig kost där man får i sig de näringsämnen som man som människa behöver och kompenserar för de brister man eventuellt har personligen. Helt klart är det en extrem överkonsumtion av kolhydrater och salt inte att glömma så att minska där är rätt för de flesta. Ät sedan bra och allsidig mat i lagom mängd. Ha koll på vikten. En bra frukost är en mycket god grund.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.