Löpning Träning 93 inlägg 21259 visningar

varför går jag upp i vikt?

Jenny
1979 • mölndal
#1
13 juli 2008 - 10:39 (Redigerad 13 juli 2008 - 10:49)
Gilla
Hej
! Nu har jag joggat i 3 månader. Började med 2 km, sen ökat på efterhand och nu springer jag 5 km,det går långsamt ( 38 min i kuperad slinga) men jag tar mej runt. Förbränner man mer ju snabbare man springer? På hälsovakten står det att mitt 5 km pass bara förbränner 150 kcal men det tycker jag låter lite.
Nu undrar jag varför jag går upp i vikt istället för ner....har gått upp 3 kg, jag ser ingen skillnad på kroppen med blotta ögat och kläderna sitter som vanligt men vågen säger nåt annat. I början blev jag väldigt hungrig av träningen men hungerskänslorna är inte lika starka nu när jag hållt på ett tag. Äter som vanligt och skippat godis och kakor och sånt helt sen 3 v tillbaka. En flaska vin eller ibland två i veckan kan det ju förstås slinka ner så här på sommaren...Jag joggar 2-3 gg/v och promenerar 1 timme 1-2ggr/v så jag rör på mej iaf 4-5ggr/v.
Tacksam för svar. Tack för ett jättebra forum med roliga inlägg!
/ Jenny
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Johan H
1976 • Göteborg
#41
15 juli 2008 kl 00:14
Gilla
Mårten: Jag har ingen aning om vad Cambridge är för något men jag är lite frågande till vad det är för vikt man kan tappa på så kort tid? Jag tror inte det är fett iallafall, snarare vätska och muskler. Men visst som du säger så skadar det nog inte kortsiktigt och kan kanske vara en psykiskt skönt...

Dock finns det nog inga seriösa experter (mer än de som tjänar pengar på "måltidsersättning") som rekommenderar det??

Försökte hitta på Cambridge:s hemsida vad produkten innehåller. Bara det att det inte går att hitta en innehållsförteckning på vad produkten innehåller utan man ombedes kontakta en "konsulent" gör mig ännu mer skeptisk, I mina ögon så försöker de tjäna pengar på folk som tror på snabba viktnedgångar och tyvärr så gör det nog det också.

Det är nog tålamod som gäller, Läste någonstans att det tar 12-15 år att komma i toppform och i relation till det kanske det går ha några månaders tålamod? (Alltid lättare att säga förstås men alldelles för många tror på enkla snabba lösningar).
Företag som cambridge får genom massiva reklamkampanjer folk att tro att det finns genvägar, tyvärr finns det inte så många som tjänar pengar på hälsosam mat och att säga att du går ner i vikt om 3-4 månader om du äter naturliga råvaror.
"Gå ner 4 kg på 4 månader" skulle inte direkt sälja några lösnummer åt aftonbladet.
1969 • Sala
#42
15 juli 2008 kl 00:38
Gilla
Men Cambridge har inte haft några massiva reklamkampanjer vad jag vet. Om du tänker efter så säger du ju själv att du inte hade hört talas om dem.
hanna carlsson
1990 • västerås
#43
15 juli 2008 kl 00:45
Gilla
sluta inte äta salt! salt r inget gift..får man brist på det svettas man överdrivet mycket om mår allmänt dåligt.. ät vanligt och tugga maten ordentligt så att du känner när du är mätt och inte är för mycket. om du absolut vill ner i vikt, sluta med godis och chips, läsk och liknande och försök att äta regelbundet, tre mål om dagen och nåt mellanmål om det behövs.

Precis så enkelt, och precis så svårt eftersom det är enkelt, tror iaf jag att det är utifrån mina erfarenheter. Du har väl ingen stor övervikt? Jag har fått för mig att det bara är några kilo du tycker är för mkt och då behövs det knappast några pulverkurer
Jenny
1979 • mölndal
#44
15 juli 2008 kl 07:58
Gilla
hanna: det stämmer att det bara är några kilo till jag vill bli av med så pulver känns inte som nån bra lösning. prövade det en vecka i vintras och mådde skitdåligt. blev skakig,trött och fick hjärtklappning och då la jag av - hade aldrig orkat träna under den perioden och det är ju jogga jag vill göra så det är ingen bra lösning för mej. ska försöka äta mindre portioner istället och inte för sent på kvällen får vi se om det funkar.
tusen tack för alla svar!
1966 • Karlstad
#45
15 juli 2008 kl 08:50
Gilla
Jag kan bli ganska trött av den eviga diskussionen om vad som kan snabbfixa hur vi mår. Vuxna människor vet väl idag att socker, för mycket mat, skitmat, alldeles för lite fysisk rörelse-inte bara joggturen utan den fysiska livsstilen, osv osv är sådant som påverkar hur vi ser ut och mår.
Den här typen av funderingar är ju bara ännu ett sätt att gå runt sanningen. Alla här vet vad som är vettigt eller inte.
Det kanske inte är så j-vla lätt att leva rätt som samhället ser ut idag, men vi kan väl åtminstone låtsas att vi är vuxna normalbegåvade människor som gör egna val av egna orsaker. Titta i varuvagnarna bredvid dig i snabbköpet. McDonalds är ofta fullsatt, gärna av barnfamiljer.. Jag blir illamående av att folk äter från en i mina ögon modern soptipp, och sen undrar vad som är fel.
Vill man svälta sig så visst, gör det, men låtsas inte att det är sunt, det är bara en desperat åtgärd.

Jag älskar citat :-)

Jonas Colting:
"Javisst, att dricka en shake eller en återhämtningsdryck efter ett hårt träningspassär absolut befogat, men att konsekvent ersätta hela måltider med och basera sin kost på ett konstgjort pulver är inget annat än idioti.
Den kortsiktiga effekten må vara en marginell viktminskning eftersom både vätska och muskler försvinner från kroppen. Men den långsiktiga effekten är att man rubbar kroppens naturliga aptit och ämnesomsättning då vi är gjorda att smälta fast föda som ska mätta oss."

"Kock-Tina" Nordström:
"Det finns inte en människa på jorden som blivit tjock av grönsaker."

och Wasareklamen:
"Du blir vad du äter"

Ja jag vet. Alla säger, skriver och tycker vad de vill. Jag också :-)

1960 • Skåne
#46
15 juli 2008 kl 10:28
Gilla
Det där är en marig bit, varför man går upp istället för ner, när man rimligen borde gå ner om man ser på det man äter och det man motionerar.

Det händer att vissa får problem i kombination med för lite mat och för mycket träning. Kroppen reagerar och går in i nöd- eller svältläge (som många kallar det för) och släpper inte ifrån sig något. Det är en anledning.

En annan anledning är att man faktiskt äter lite mer än tidigare, och att 7 mil till fots (med promenader och jogging) gör inte så mycket på vikten. Inte i förbränning. Och skulle man ge sig själv en pizza extra i veckan för att man varit duktig så handlar det om bortåt 2000 kcal. Och det tar tid att springa bort den mängden. Många timmar.

Vissa av oss har problem med att kroppen samlar vätska vid olika lägen, det lägger sig lymfsystemet och kan vara olika svårt/lätt att bli av med. Märks på olika vis, påsar under ögonen, svullnad under hakan, kring fotleder, fötter osv. Detta brukar vara i kombination med att man stressar kroppen (för hård träning, för lite mat osv).

De flesta kalkylatorer är glädjekalkylatorer, vore det sant att jag skulle ha bränt 400-700 kcal per motionerad timme så skulle jag har varit väldigt liten idag (jag har i år rört mig över 200 mil till fots). 150 kcal kan vara en fullkomligt rimlig siffra för en halvtimme, om man tänker sig att den räknar bort din grundförbränning (du skulle antagligen ha gjort något aktivt ändå under tiden), och så handlar det om nivån du springer på. Men det är mest spekulationer från min sida om hur Hälsovakten räknar. Men i överlag är min åsikt den att de flesta kalorikalkylatorer är rena glädjeräknare.

Ett sätt att spåra det som händer att börja föra dagbok på allt, mäta och väga allt du äter. Det är nog enda jag kan rekommendera, med tiden kan du göra egna sköna analyser från din dagbok :)

När det gäller muskeltillväxt så beskriver Berg och Paulun en klient i boken Maximal Muskeltillväxt som byggde nånstans i trakterna kring 10 kilo på 3 månader (minns inte exakt, men ungefär). Det var anmärkningsvärt. Men det går tydligen. Däremot så är nog muskeltillväxten hos oss som vill springa betydligt långsammare än bland de som vill biffa upp sig. Vi får nog vara glada för varje gram som vill lägga sig på oss.
1976 • Enskede
#47
15 juli 2008 kl 11:48 Redigerad 15 juli 2008 kl 11:49
Gilla
Jag tror badgear kan sin sak och har rätt. Men hur är det med Maffetone-metoden? Enligt den ska man väl försöka hålla sig inom en viss puls för att förbränna fett?

Undrar också om ni inte ondgör er över pizza lite väl mycket? Det verkar som ni resonerar som att man äter en pizza utöver det man annars äter. Men oftast tar man ju kanske en pizza istället för annan mat, och även om det blir extra kalorier, så blir det väl inte så enormt mycket mer än en stor portion kolhydratrik kost t ex?

Läste förresten om en extremdistanslöpare som tyckte att hamburgare var underskattad mat. Fast han kanske lätt förbränner den å andra sidan.
1960 • Skåne
#48
15 juli 2008 kl 13:09 Redigerad 15 juli 2008 kl 13:30
Gilla
Tobias, jo, det går inte att komma ifrån att en hel pizzeriapizza innehåller bortåt 2000 kcal om du äter den med hull och hår. En vanlig middag hemma stannar nog för de flesta kring 600-800 kcal.

Det kan bli en pizza istället för en vanlig middag, de flesta vill ju bjussa sig själva på något när man varit duktig (jag gör det, fast jag brukar bjussa mig själv mest på konditoribitar) - men missar nog vilken kaloribomb det kan vara och fyller på hela veckans motion i kcal i ett svep. För den som är ute efter att minska i vikt så blir det fel. Den som gillar ett gott rap, denna klagar inte :)

Den gode doktorn Maffetone. Ja, hur är det med fettförbränning i aerob kontra anaerob träning? Det är många som har åsikter i den frågan. Förvirrad blir man när man läser en rad coachers tips och hänvisningar till studier som bevisar vad de vill ha sagt. Och det finns coacher som själva är beviset att cardio (aerob) träning inte direkt behövs för en viktnedgång. De talar för kaloriminus och styrketräning typ HIIT (High Intensive Interval Training) och även stora flubbiga gossar kan bli deffade som kullerstensgator. Jon Benson är en av dessa "gurus".

Det verkar inte vara någon tvekan om att det finns många vägar att gå när det gäller att bli av med fettvikt. Dieten är den snabbaste vägen, för de flesta. Att ta kontroll över det man äter, att äta så ren mat som möjligt lagat från råvaror. Något som Maffetone lägger stor vikt vid, och även naturliga kroppsbyggare som Tom Venuto. Allmänt menar man, och som jag också tycker, är att man får en klart bättre mättnad med riktigt mat, bättre mängder av naturliga mikronutrieneter och högre kvalitet på makronutrienterna.

Och för vissa fungerar träning och motion bättre än att minska på sitt ätande, för att bryta en negativ viktspiral.

Själv försöker jag hålla mig till Maffetones smala väg. slirar av och till, men det kvittar för jag har det så bra numera :). Fast Maffetone faller kanske lite på att han faktiskt inte varit en tjock rackare, som t.ex. Jon Benson. Men det finns andra vinster att hämta med Maffetonemetoden, träningsgrund som är tänkt att hålla kroppen stressfri, skadefri osv.

Det finns många intressanta viktkämpar; inget är uteslutet. Jared Fogle (kolla wikipedia) är kändisbantaren no 1 vad gäller snabbmat. Han gjorde kaloriminus på att äta Subwaymackor. Två om dagen och han lämnande 100 kilo bakom sig på ett år eller så. Här i sverige har Johan Groendstroem gjort sig lite känd för sin Max-hamburgardiet, sådär 30 kilo minus på några månader.

När jag läser sådant så kan jag inte för mitt liv förstå de som tvingar i sig stinkande och artificiella shakes varje dag för att hamna på kaloriminus.

Gunnar T - den dieten hade säkert fått fart på Dr Atkins, han hade säkert önskat att få släpa ner dig i sitt laboratorium och strypa ditt intag av kolhydrater :)

Det tråkiga med kaloriräknarna är att de ger en så falsk bild av verklig effekt. Många som hoppas på resultat efter de glädjesiffrorna blir lite knäckta när de inte ser resultat efter det antal kcal som förbrukats. Visst kan man hoppas på muskeltillväxt, men allmänt säger man ingen muskeltillväxt sker om man inte ligger på kaloriplus (vilket jag anser är BS) - men den är oftast långsam, i alla fall när det är konditionsträning.
1969 • Sala
#49
16 juli 2008 kl 10:04
Gilla
Peter, jag har aldrig propagerat för att man konsekvent ska ersätta hela måltider med pulver, och har aldrig sagt att jag uppskattar McDonaldskulturen. Allt jag har sagt är att en kort tids pulverkur, om man sedan verkligen går över till en sund livsstil KAN passa dem som vill ha snabba resultat. Vad är det som är så förbaskat fel med att vilja gå ner från 100-90 kilo lite snabbt, om man ändå planerat att gå över till vettig kost när man kommit ner till 90? Jag fattar inte vad du vänder dig emot.
1969 • Karlstad
#50
16 juli 2008 kl 12:39 Redigerad 16 juli 2008 kl 12:40
Gilla
Cambridgekuren, detär inget med mysko att det finns konsulenter till ens förfogande. Viktväktarna har det, och en himla massa andra av den här typen av aktivitet : )Det är väl underbart att det finns en kunnig person som har kunskapen när det gäller den typen av måltidsersättning som för övrigt än den ENDA som är godkänd av livsmedelsverket som måltidsersättning. På förpackningen man får finns total innehållsdeklaration. Och att det inte är pengar det handlar om är jag helt övertygad om om du t ex jämför med Xtravaganza där fu förbinder dig att skriva på ett kontrakt ett helt år och betalar en HIMLA MASSA pengar varje månad förutom maten som oxå är dyrare än Cambridgekuren. Plus att det var någon spm skrev att reklamen är liten. Det stämmer. Forskning har gjort på Cambrigde i 25 år och har använts på överviktsenheten på dom större sjukhusen. Det funkar ! Men passar inte alla. OCH som med alla andra metoder MÅSTE man lägga om sin kost efter för att behålla vikten. Finns dom som gått ner halva sin vikt med det här. Ha en bra dag i solen : )
Johan H
1976 • Göteborg
#51
16 juli 2008 kl 14:07 Redigerad 16 juli 2008 kl 15:41
Gilla
Mitte: Det tro fan att det är pengar det handlar om, Det är ett företag som säljer produkterna!
Hur vet du att den enda personen/konsulenten är duktig?? Den enda uppgiften denna personen har är att sälja produkten, Förstår inte hur man kan bli så naiv att man tror något annat!
Kan man inte få reda på innehållsdeklarationen innan man har köpt produkten så är det självklart så att det är något som de vill dölja, Taktisk marknadsföring kallar jag det!
Tillägg: Bara för att det är godkänt av livsmedelsverket betyder det inte att det är nyttigt, Coca Cola och chips är också godkänt!


1969 • Karlstad
#52
16 juli 2008 kl 15:58
Gilla
Johan: såklart att det handlar om pengar OXÅ. Precis som ALLT annat här i livet i stort sett. Jag säger inte att alla konsulenter är duktigta. Det är inte t ex alla som ska hjälpa andra människor ur t ex ett drogberoende. Den bästa att hjälpa är den som har en egen personlig erfarenhet. Som vet vad den pratar om. Kalla mig gärna naiv om du vill. Det gör inget. Jag har provat det och det funkade för mig. Den konsulenten om jag gick .Har använt medtoden för att gå ner ivikt Typ 40 kg eller någonting sånt. Såklart att det förutom att hjälpa andra med samma problem som hon hade är det såklart att tjäna pengar. Hon gör det på heltid och det är hennes levebröd. Anser väl inte att det är något fel i det. Utan pengar i den här delen av världen kommer vi inte så långt. Bara man har så man klarar sig.

Som jag som hade provat allt, och har dåligt tålamod kom den här metoden som en blixt från en klar himmel till mig.

Och självklart får du reda på innehållet INNAN du bästämmer dig för att prova. Vi lever väl i ett fritt land : )

Ha en fortsatt bra dag på dig Johan.
kram Mitte
1966 • Karlstad
#53
16 juli 2008 kl 20:29
Gilla
Mårten:
Jag har inte ens i tanken riktat min text specifikt till dig, det bara luftade mina åsikter i ämnet. Jag nekar heller ingen att välja sin livsstil, ("..som gör egna val av egna orsaker..") jag upplever det bara anmärkningsvärt hur många resonerar.
Vill man äta pulver så är det ju fritt att välja. Men man ska väl få input från fler än ett håll..
1969 • Sala
#54
16 juli 2008 kl 21:46
Gilla
Det är bara så lustigt hur negativa folk blir när man talar om kostersättning. Själv äter jag inte pulver längre, men det vara väldigt bra när jag var uppe i 110 kilo. Jag behövde verkligen en extra kick för att gå ner fort.

Gunnar T: Bra skrivet! Med den logiken som vissa har borde man inte gå och handla över huvud taget.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#55
17 juli 2008 kl 08:50
Gilla
Äsch, Johan menar väl bara att man kanske inte ska svälja allt med hull och hår (inte ens pulver...) utan att ha klart för sig att det inte handlar om varken välgörenhet eller omtanke utan är en affärsidé var syfte är vinst.
Sen kan väl visst produkter vara bra eller dåliga, men BARA för att nån ger intryck av att vilja just ditt bästa behöver det ju inte vara så. OCH att allt som är godkänt inte är nyttigt.
Välja fritt kan man ju egentligen bara göra när man har tillgång till full information från FLERA sidor av saken.
1969 • Karlstad
#56
17 juli 2008 kl 10:51
Gilla
Själv skulle jag kunna vara konsulent och hjälpa andra med just Cmabridgekuren. Det är så effektivt och det PASSADE MIG väldigt bra. Ja, om man tänker lite vidare så är det väl just välgörenhet det handlar om, (om man inte blandar in det ekonomiska ) när man hjälper en annan människa till viktminskning och framgångrikt lägger om sin kost osv....är inte det välgörenhet. Sen om man tittar på priset...maten kostar för en vecka 460 kr. Köp mat för en vecka med allt vad det innebär som grönsaker, frukt, kött, fågel, fisk osv. Det är inte billigt. OBS !!!! Jag älskar MAT och köper alltid råvaror och mycket frukt och grönt...plus lite vin någongång. Är man fokuserad på vad man ska göra och vill offra allt det för en tid. Då funkar verkligen måltidsersättning. MEN jag rekommenderar INTE högintensiv träning tillsammans med det. Då blir intaget för litet och man blir känsligare för busar i näsan.... : )

Hela samhället går ut på vinst. Inte minst sjukvård och läkemedelsindustrin så om man får hjälp med sin vikt av en kunnig person som själv haft samma problem....ja det är bara tacka och ta emot.

Alla har sin väg att gå och utforska och oftast beror inte övervikten på att man äter för mycket pga man är hungrig. Från början handlar det om något helt annat....på ett djupare plan.

Går man upp i vikt och VET att man gör alla rätt. Då kan det vara någonting annat i ens liv som spökar. Som man lägger energin på. Energin behövs just kanske till det och då får vikten vänta..
1966 • Karlstad
#57
17 juli 2008 kl 11:07
Gilla
Jag borde väl vara professor egentligen.
Nu har forskarna kommit på att vi ska äta fett men inte socker för att undvika övervikt.
Vilken nyhetsbomb..
hanna carlsson
1990 • västerås
#58
17 juli 2008 kl 11:30
Gilla
Får man fråga hur mycket Jenny väger och hur lång hon är? Du säger att det är fem kilo du vill ha bort, och då är du knappast överviktig. Jag antar att det är av utseendeskäl och inte hälsoskäl, så fundera om det är värt att hålla på och vara "sträng mot sig själv" som någon skrev.

Vad är orsaken till att du prompt ska ner i vikt? Om du nyligen börjat motionera mer så kommer ju vikten och kroppen förändras efter dina nya vanor. Pulver var ju inget alternativ eftersom du tycker om att jogga..

Jogga för att det är skönt, njut av livet, och god mat i måttliga mängder. Läs hellre normal och fin av Caroline Eriksson och tyck om din kropp som den är:)

för övrigt, så om du nu inte känner dig tjockare spelar väl inte viktuppgånge någon roll? Fast visst bli man nyfiken vad det beror på..är ju kul om det är muskler;)
varför verkar dock alla de lärde tvista om...

Frida
1986 • Sollentuna
#59
17 juli 2008 kl 11:56
Gilla
Hanna Carlsson = KLOK kvinna! Lyssna på henne istället för att gå ner dig i diskussionen om pulverdieter och fettbantning, Jenny!
Karin
1960
#60
17 juli 2008 kl 12:04
Gilla
Hanna: Jenny har skrivit sin längd o vikt i ett av inläggen i tråden :-)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.