Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 17204 visningar

förebygga benhinneinflammation

Simon Nilsson
1983 • Stockholm
#1
24 augusti 2013 - 10:38
Gilla
Hej. Har läst en massa om benhinneinflamation och tycks alltid åka på det så fort jag vill träna hårdare. Har nu anmält mig till Barcelona maraton i mars och tänkte komma igång med mer strukturerad träning. För att försöka minska eller förebygga benhinneinflamation skulle jag vilka komma i kontakt med kunnig naprapat eller annan ii Stockholm för att gå igenom alla tänkbara orsaker till mina återkommande besvär. Tänker kanske främst på skor, sula, styrketräning, löpteknik mm. Har vart på löplabbet och dylikt och sprungit på band för att prova ut skor med promationsstöd men behöver en mer djupare analys om hur jag kan förebygga så gott det går. Tips på någon bra i Stockholm? Tack! /Simon
1981 • Malmö
#2
24 augusti 2013 kl 13:30
Gilla
Jonas eller Henrique på Naprapatlandslaget Vasastan är duktiga. www.naprapatlandslaget.se
1990 • Södra Sandby
#3
24 augusti 2013 kl 17:06
1 Gilla
Jag hade problem med benhinneinflammation i flera år. Besökte allt från kiropraktor till idrottskadekliniker. Det som till slut hjälpte mig var när jag köpte Back on Tracks ceramiska vadskydd. Mina första par köpte jag för 6år sedan, och jag har inte känt av benhinnorna sedan dess. Tror att anledningen till att de fungerar är att de ökar blodcirkulationen något kopiöst!
1992 • Trollhättan
#4
24 augusti 2013 kl 17:45
Gilla
När man springer på asfalt som är ett väldigt jämnt underlag blir det mkt belastning på samma muskler.

Idag varierar jag min löpning i tuff terräng i skogen, har inte känt av det sen jag började med terräng löpning för 1år sedan.
Christian
1980 • Gävle
#5
24 augusti 2013 kl 22:08
Gilla
Jonathan: Beror med stor sannolikhet på att du bytt till mjukare underlag. Inflammationen beror nästan alltid på stötarna som skapas när fötterna slår i underlaget.
Dana
1965 • Helsingborg
#6
25 augusti 2013 kl 07:28
Gilla
så vit jag vet benhinneinflammation(?det sägs att det inte als är en inflammation )uppstår pga muskler omkring tibia som blir större då man tränar mer. senor och ligamenter hinner inte "bli" stora som muskler och det blir trångt där omkring. att springa på fast underlag, byta ut skorna eller löpststil, höja träningsmängd, obalans mellan ben -höft - magmusklerna kan vara orsak för ömma benhinnor.
preventivt ska man höja träningsmängd försiktig,( dom som vet mer än jag säger ungefär 10% i veckan), skifta mellan mjuk och hård underlag(i stan är det svårt faktisk!), tåhävningar, stretcha och sist jag fick råd av min sjukgymnast- varmt vatten(inte för varmt alltså!:) i en hink där benen passar, salt(det går bra med "snösalt"(det man använder för is/snö) och ha benen i det vattnet i ungefär en halv timme.
Magnus
Stockholm
#7
25 augusti 2013 kl 08:34 Redigerad 25 augusti 2013 kl 08:34
Gilla
Några råd:

1. Öka inte för snabbt
2. Stretcha vaderna regelbundet
3. Massage för att mjuka upp musklerna, speciellt ömma områden är bra att fokusera på
4. Tåhävningar för att stärka vaderna.

Punkt 1 är den viktigaste. Skor har mindre betydelse, så länge du har skor som fungerar för dig. Det är oftast träningen som ställer till det.
1963 • Linköping
#8
25 augusti 2013 kl 13:01
Gilla
Det enda som verkligen hjälpt för mig är att spola kallt vatten på vaderna efter löppasset.

Kämpade i flera år med återkommande benhinnebesvär (plus ett otal misslyckade försök tidigare i livet) men har sedan jag började spola kallt varit besvärsfri och kan springa varje dag om jag vill. Dock försöker jag hålla nere tempot och längden på flertalet pass för hårda pass ökar risken betydligt och jag vill inte ta risken att få tillbaka problemen.
Christian
1980 • Gävle
#9
25 augusti 2013 kl 13:05
Gilla
1975 • Göteborg
#10
25 augusti 2013 kl 21:15
1 Gilla
Jag kör följande för att förebygga:
* Duscha kallt vatten på benhinnorna efter pass
* Kompressionsstrumpor
* Massage av vad, sittandes lägg en flaska under vaden och rulla fram och tillbaka. Också massage av musklerna under foten, har en boll som jag kör under hålfoten
* Stretch av vad, gärna efter massage. Och efter uppvärmning, innan löppass.
* Springer inte för mycket ensidigt på asfalt.

Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#11
1 oktober 2013 kl 13:19
Gilla
Jag tror att jag i denna dag har dragit på mig någon slags benhinneåkomma då jag aldrig tidigare känt av det en längre tid... Springer rätt mycket och denna sommar 2013 har det varit väldigt konstant mängd hela tiden - Ungefär lika långt hela tiden, med samma hastighet och underlag osv. Samma skor sedan maj. Men nu början av september kände jag av lite småont i början av ett pass - nåväl tänkte jag, det går väl över 'eller något' men det blev värre och värre och tillslut kolade jag bort av den pulserande smärtan kring skenbenet/musklerna därikring... Avvaktade en vecka nästan med löpning innan jag återupptog och fram till idag har det väl delvis blivit bättre men det finns kvar på något sätt varje löppass.

Har tagit till mig det mesta som finns att tillgodose sig på nätet, men jag kanske inte gör tillräckligt mycket av något sätt för att fixa till det hela... Finns det något av de nämnda sätten ovan som gör mirakel?

Som sagt, för mig kom detta som en chock då jag inte ändrat om något alls i min löpning...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.