Löpning Övrigt 248 inlägg 24533 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Johan I
1987 • Örebro
19 juli 2008 kl 01:54
Gilla
cbasa:
Huh?
Nej, det jag pratar om är cykel/gångväg. Jag gjorde endast en jämförelse med bilvägar.

Tråden har jag hela tiden uppfattat som att den framförallt handlar om vilken sida man skall springa på när man är på en kombinerad cykel/gångväg... och där menar jag att i princip det bara finns fördelar med vänster sida och nackdelar med höger.

I rena gångvägar eller motionspår kan dock båda sidor gå om det inte är så mycket med folk. Men blir det lite trångt så bör man ju hålla sig på vänster eller höger sida, spelar inte jätte roll i detta fallet säkerhetsmässigt o.s.v., beror dock på om det är högervarv eller vänstervarv i spåret.

Så nu missuppfattade isåfall du mig, inte tvärtom.
2006 • Alingsås
19 juli 2008 kl 02:31
Gilla
De allra flesta här kan läsa och även förstått att Karin jämför med en vanlig väg där det ÄR som hon säger VÄNSTER sida som gäller. Jag kände spontant/trodde som henne också att det var samma regler som vid bilväg på gångbanor också.

Jag har dock nu förstått/lärt mig att hur det ÄR med gångbanor/joggingspår verkar det råda olika uppfattningar om eller kanske inga klara regler som vid bilväg. Det var dock intressant eftersom jag också reflekterat över hur olika folk gör på gångbananoch i joggingspåret. Men någon större irritation har jag inte känt eftersom det heller inte är lika farligt där som på vägarna bland bilarna. Lite förvånad/chockad är jag dock att många här inte vet att man skall möta bilarna när man går på vägarna. De som "alltid" går på höger sida på bilvägarna bör ha en bra försäkring som täcker in även detta fall (om det finns).





Sven Andersson
1966 • Kista
19 juli 2008 kl 08:27
Gilla
Tänkte poängtera att det inte ens är självklart att man ska springa till vänster på väg.

Ur Trafikförordningen:

" Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart skall dock färdas längst till höger om det är lämpligare."

Kommentar:
Går löpare under beteckningen "eller liknande" "med högre hastighet än gångfart"?

"De som går i grupp under uppsikt av en ledare eller i en procession skall om det är lämpligt använda vägrenen eller körbanans högra sida i färdriktningen. Om gruppen består av barn som går högst två i bredd, skall om möjligt gångbana, vägren eller cykelbana användas."

Kommentar:
Gäller detta samtränande löparhorder?

Sen en fråga till Anders O: jag kanske läst väldigt dåligt trots allt, men vilka har i denna tråden sagt att de "alltid" går till höger på bilväg?
Tiina Aavik
1964 • Kalv
19 juli 2008 kl 09:14
Gilla
Tänk att en sak som ofta löser sig naturligt kan generera så många inlägg :-)
Hade aldrig funderat över detta innan tråden dök upp men så bor jag också på landet och har inte dessa problem.
Var nu på besök i stan och kollade då helt plötsligt på varenda människa jag mötte för att se hur de bar sig åt. Och som många har sagt: det är olika!
Mitt förslag: Möt människorna du möter med ett leende, verkar ni vara på väg o krocka säg några glada ord så löser det sig säkert!
1974 • Göteborg
19 juli 2008 kl 10:05
Gilla
Tina, jag håller med dig! Jag har aldrig haft några problem, ens när det kryllar av fotgängare. Min strategi är att springa på så smidigt som möjligt, och då kan jag använda höger, vänster och mitten av vägen om det behövs.
Johan H
1976 • Göteborg
19 juli 2008 kl 10:24
Gilla
Min uppfattning är att åtminstonne i Göteborg så håller de flesta sig på höger sida, om man är ute o går/springer i t.ex skatås.

Cyklar man inne i stan så är min uppfattning att alla gångare rör sig enligt principen "yra höns" så det är livsfarligt att cykla förbi någon i annat än gångfart.

Johan I: Kul att du kan dra en slutsats att vänster är bättre när det finns lika många som säger tvärtom, Så länge inte allla är överens och gör likadant så finns det inget som är bättre eller sämre, båda sidorna är lika bra eller lika dåliga. Det bästa hade ju varit om alla kunde enas om en sida men joggare verkar vara ett envist släkte :-)
Ps. Spåren i skatås/göteborg är märkta motsols enbart(??), Du är välkommen ner att springa om du inte tror mig.
Johan I
1980 • Lund
19 juli 2008 kl 11:44
Gilla
Det enda alla kan vara överens om i denna tråden är att det inte finns några paragrafer om hur de gående ska bete sig på en gångbana. Så det är upp till var och en att göra som de tycker känns bäst/säkrast.

Personligen tycker jag det känns säkrare att gå på höger sida. NTF rekommenderar att hålla till höger när man möter annan gående. Cyklisterna ska anpassa sig på en kombinerad gång- och cykelbana. Blir det mycket trafik känns det för mig bättre att de cyklar sakta bakom och cyklar förbi när tillfälle ges, än att cyklisten och den gående måste stanna eller den gående får gå av gångbanan för att släppa förbi cyklisten. Värre blir det när det gäller mopeder.
Frida
1986 • Sollentuna
19 juli 2008 kl 15:00
Gilla
Varför man alltid ska hålla höger på smala gång- och cykelvägar (eller alla vägar och stigar med fordon och fotgängare, förresten) med tvära krokar:

En trafikant ska hålla höger. I en tvär sväng kommer cyklisten att hålla höger - om jag kommer som mötande löpare på det som är min vänstra sida så kommer jag hamna öga mot öga med en cyklist när vi båda kommer i kröken på samma sida - och det är inte roligt.

1951 • Eskilstuna
19 juli 2008 kl 16:26
Gilla
Frida!

Om Du hade sprungit på höger sida hade Du riskerat att inte upptäcka cyklisterna alls som kommer bakifrån och det måste vara mycket farligare än att möta dem "öga mot öga".

Frida
1986 • Sollentuna
19 juli 2008 kl 16:45
Gilla
Jag menar fysiskt öga mot öga - man krockar. Om jag krockar med en cyklist som kommer bakifrån så är det cyklistens fel - om han hon tror att jag av nån anledning missar att han hon kommer bakifrån så kan man skrika och gapa lite... Kan man iofs i en krök också, men jag tycker att teorin stöder att allting som trafikerar en väg ska göra det med laglig högertrafik,.,
Tobias
1973 • Örebro
19 juli 2008 kl 17:26
Gilla
En gång när jag var ute och gick, så mötte jag en synskadad man.
Han gick på vänster sida med sin ledhund på sin vänstra sida dvs i gräskanten.
Då bestämde jag mig.
sheila johansson
1973 • trollhättan
19 juli 2008 kl 20:37
Gilla
Vaaaaaaaaaaaaa.........................
Ska man tänka på det här oxå. Sunt förnuft borde väl räcka?
1969 • Sala
19 juli 2008 kl 20:49
Gilla
Sheila, problemet är inte att det är svårt att använda det sunda förnuftet, utan att folks sunda förnuft skiljer sig åt så mycket att alla springer på olika sidor, vilket leder till att man krockar.

Idag sprang jag i spåret på Björnön i Västerås och lade märke till att jag fick sicksacka hela tiden p.g.a. att jag sprang på höger sida och mötte många som sprang på sin vänstra sida. Det var nästan ingen av dem jag mötte som sprang på sin högra sida. Svårt då att springa rakt.
Anders E
1968 • Sollentuna
19 juli 2008 kl 21:33
Gilla
Frida,

Om någon närmar sig mig i hög hastighet vill jag se denna i god tid så att jag hinner kompensera om vederbörande har bristande uppmärksamhet. Om jag joggar på vänster sida på kombinerad gång-/cykelbana kan jag ta ett steg ner i diket om jag möter en cyklist/mopedist med dålig koll. Kommer den andra trafikanten bakifrån har jag ingen chans att kompensera. Hur väl jag än vill tro om omkörande cyklister/mopedisters omdöme och hur rätt jag än må ha vid en påkörning bakifrån vill jag ha koll på läget då någon passerar mig i hög hastighet.
Frida
1986 • Sollentuna
19 juli 2008 kl 21:43
Gilla
Anders E - hej hej granne - vet du grusvägen längst Edsvikens strand, från tennisbanorna i Helenelund och bort mot Ulriksdals slott? Jag har alltid hållit vänster när jag promenerat och även när jag sprungit eftersom jag har fått lära mig det av min mamma. Så gör man. Fotgängare ska hålla sig på väster sida och möta trafikanter. MEN idag sprang jag på ovan nämnda grusväg, och av någon anledning (kanske för att stigen är så smal) höll jag mig på höger sida när jag gled runt en sån där tight krök som det finns flera av där. Och PANG dök det upp en cykel mitt framför näsan på mig. En cyklist som höll ut åt höger, vilket gjorde att vi smidigt passerade varandra med en hårsmån som marginal. Hade jag hållit ut åt vänster så hade smällen varit ett faktum.

Kommer nog fortsätta anpassa mig och oftast GÅ på vänster sida, men det blir ingen mer löpning i vänsterspår längst den sträckan iallafall.
1981 • Linköping
20 juli 2008 kl 00:14
Gilla
"Frida, du får sluta se allting bara ur ditt eget privata perspektiv." ;-D

Kunde bara inte låta bli att sno din egen kommentar... Fast det kanske inte gäller för dig???...
Anders E
1968 • Sollentuna
20 juli 2008 kl 00:21
Gilla
Frida,

nej, jag har inte sprungit just där (ännu). På norrsidan längs vattnet i Danderyd finns dock smala krökar liknande de du beskriver. Eftersom man knappt hinner reagera på vad som dyker upp bakom nästa krök har man svårt att kunna förebygga en kollision med mötande cyklist på annat sätt än genom att hålla sig på den kant där sannolikheten att en mötande cyklist ska dyka upp är lägst, d v s till höger, precis som du gör. Håller man minst lika hög hastighet som de cyklister som kör i samma färdriktning som en själv slipper man dessutom bli påkörd bakifrån :-).
Frida
1986 • Sollentuna
20 juli 2008 kl 00:28
Gilla
Självklart gäller det inte mig, jag tyckte bara lite synd om cyklisten och tänkte varna andra för att gå på vänster sida, även om deras mammor har lärt dem det. Fast det är klart, det är ju bara runt Edsviken det gäller och det är ju inte alla som springer där... Men alla KAN ju springa där visseligen... Så på det viset så kan man ju säga att det gäller alla, inte bara mig. God natt.
Martin
1975 • Klågerup
20 juli 2008 kl 02:28
Gilla
Detta kan ha varit den mest befängda diskussion jag läst. Tänk om folk hade valt att lägga denna energi på något vettigt - så mycket längre vi hade kunnat ta Sverige.

Punkt 1 i de regler man godkänner när man skriver i forumet (finns till höger om skrivrutan) är: Du får inte skriva något som kan upplevas som kränkande mot en enskild person eller mot en grupp av människor. "

Det finns ett antal personer i den här tråden som har benämnt grupper/namngivna personer med kränkande tillmälen - så det är alltså ok att göra fel (bryta mot reglerna) för att hävda att man har rätt (i höger/vänsterfrågan)?! :o)

MIn egen tolkning (nej, jag säger inte att den är rätt och inte att den är fel) är att hålla till vänster för fotgängare inte är applicerbar om vi pratar gång/cykelbana (motorfordon får inte vistas där, klassII-mopeder är undantaget på vissa av cykelbanorna).

Det står (inte ordagrant men någit i stil med) "rullskridskoåkare och andra som färdas snabbare än gånghastighet bör hålla till höger". Jag är ingen raket i spåret - men springer i alla fall snabbare än gånghastighet. Alltså håller jag till höger. Och springer om till vänster. Och har möten till vänster.

Men framförallt, som någon sade, så enkelheten är lösningen / nyckeln till framgång. Jag är flexibel. Ögonkontakt med mötatande där så ges möjlighet så märker man rätt snabbt om man skall passera till höger eller vänster. Ett snabbt leende/nick, och dagen känns dessutom lättare (om man får det tillbaka - men det får man oftast).

Ges inte möjlighet till ögonkontakt så får man göra ett överslag på var det är enklast att möta.

När jag springer om folk tar jag dessutom ofta ut lite avstånd, så att man inte bara "sveper förbi". Den man springer om kan ha lurar (mp3 eller liknande) i öronen och skall inte behöva bli livrädd. Har tjejer/kvinnor väskan hängande på höger arm springer jag om till vänster och tvärtom (så kanske de oroar sig lite mindre för den där fånen som kommer flämtande bakifrån).

Möjligen tar jag för mycket hänsyn, jag vet inte. Möjligen blir mina rundor inte statistiskt sett lika långa som den sträckan de är uppmätta med. Men jag överlever den minimala felmarginal det rör sig om ifall en runda slår på 20-30 meter över ett antal kilometer.

Godnatt!
1969 • Sala
20 juli 2008 kl 08:32
Gilla
Trevligt att även du Martin väljer att ödsla tid och energi på denna befängda och ovettiga diskussion. Välkommen!

Jag håller med dig om att det är rimligt att springa till höger, eftersom högerregeln borde gälla när det inte finns någon fordonstrafik. Problemet, som gör att det blir en diskussion, är att de flesta som springer i spår och på gång- och cykelbana, springer till vänster. Därmed uppstår detta sicksackande som man skulle kunna lösa genom att alla håller antingen till höger eller vänster, att det helt enkelt uppstod en konsensus kring vilken sida man håller sig till. Men för att en sådan konsenus ska kunna uppstå, måste man först ha en befängd diskussion för att komma överens om vilken av dessa båda sidor som är den bästa. Däremot är det tråkigt när det sker personangrepp och ilskna påhopp.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.