Löpning Kost & Näring 279 inlägg 23855 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1968 • Kapp
#21
20 september 2013 kl 07:14
Gilla
Ursäkta om jag kapar tråden lite,, Det kommer många varierande god råd,
Bara undrar då sådan här trådar alltid får många svar,hur många av er som skrivit här ovan har haft egen erfarenhet med vikt nergång?
Hur mycket och över hur lång tid har vikten varit stabil?
Oliver
1972 • Kungsängen
#22
20 september 2013 kl 10:07 Redigerad 20 september 2013 kl 10:10
Gilla
Anders, bra fråga. Jag tror att många som skriver i dessa trådar är rätt nya på det här med viktnedgång. Flera har för första gången upplevt fantastiska viktnedgångar på kanske 25 kg eller mer under ett år och vill gärna dela med sig.
Jag började med 5:2-metoden i början av april, alltså innan den blev hypad och har även jag nått fantastiska resultat: Från 130 kg till 108 kg på knappt ett halvår.
Jag kan inte sticka under stol med att jag tycker 5:2 är en förträfflig metod, även om jag ännu inte vet om viktnedgången denna gång kommer att vara bestående.

Än viktigare(!) än metoden tror jag är VARFÖR man vill gå ner i vikt.
Jag började med försiktig löpträning i april (1 min jogg, 5 min gång) och nu är jag uppe i 12,5 km löpning.
Dessutom har jag börjat gymma, simma och cykla.
Det blir liksom aldrig tråkigt att träna för jag kan välja det som verkar roligast för dagen. (Och blir jag skadad finns alltid en träningsform som passar)
Eftersom träningen har blivit så rolig, så är min absoluta morot för viktminskning att jag blir snabbare och bättre i min träning. Viktminskningen har blivit ett medel istället för ett mål.

Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#23
20 september 2013 kl 10:31 Redigerad 20 september 2013 kl 10:36
1 Gilla
Jag har i omgångar tagit ner vikten från strax under 90kg för ~6 år sen till 63kg idag. (Jag är 160cm långt så BMI blev ganska skithögt) Mina nästan 30kg tog jag bort i bitar om 10-12kg. Däremellan höll jag mig viktstabil, för att orka med psykiskt. Det är rätt tufft mentalt att lägga om livsstilen från "rökande skräpätande soffpotatis" till "ickerökande sund ultralöpare". Det är framför allt den mentala omställningen som måste få ta tid, åtminstone var det så för mig.

Jag valde att göra det för hälsan, jag hade farligt högt blodtryck, för höga blodfetter och dåliga blodvärden. Med en släkthistoria full av hjärtinfarkter, stroke och diabetes känns det som att den livsstil jag hade då var ganska självdestruktiv även om jag var omedveten om det till största delen.

Jag är glad att jag hann vända trenden innan något gick fel, jag är fortfarande frisk som en nötkärna.

Min motivation att hålla vikten och trimma kroppen kommer inte ur någon önskan att bli snabb, snygg eller moderiktigt smal utan helt enkelt en vilja att försöka ändra en släkttradition. Jag kanske inte kan hindra hjärtattacken i längden, men jag behöver inte äta mig till den heller.

Jag skulle vilja påstå att jag vet precis vad som krävs för att jag skulle gå ner i vikt och sen hålla den där. Att löpningen går bra när kroppen mår bra är en lycklig bonus, en extra morot.
KML
1975 • Luleå
#24
20 september 2013 kl 10:40 Redigerad 20 september 2013 kl 10:44
Gilla
Jag har egen erfarenhet som jag skrev.

Gick ner från 100kg till 82 på någon månad, stillasittande på det sätt jag beskrev i tidigare inlägg. Detta skedde under våren 2012 till sommaren. Då vid 82kg på sommaren började jag träna. Bottnade sen på 78 kg i början på hösten då jag i det skedet började äta mer (mycket!) kolisar för att kunna höja intensiteten i träningen och då stannade viktmiskningen av fastän jag tränade mer och mer under hösten.

Förkylningar mm under vintern gjorde att jag åt skit (juice, bröd, godis) och tränade mindre och gick upp till 83 kg. Nu i April+Maj+Juni+Juli+Aug har jag tränat mer än under förra sommaren/hösten/vintern, men vikten låg EXAKT på 83 km för det. Exakt. Hela perioden. Helt sanslöst. Har ätit rätt mycket kolisar, dvs "vanlig" kost med liiiite reduktion, dvs 2 potatisar istället för 4 st och 3 kvällssmörgåsar istället för 4 st....Lite godis, mm. Ja för mycket kolisar för min del. Och då jag jag inte ner. Men det är olika för alla.

För 4 veckor sen började jag snusa istället. Från 83kg till under 80kg nu. Istället för småätning/godis blir det snus...ja. Smart? Av olika privata anledningar har jag inte fått med mig min bättre hälft på att reducera kolhydraterna så då är detta enda sättet för mig att gå ner för mitt sockersug är enormt. Jag ska sluta imorrn. Eller dan därefter :-)

Så för att sammanfatta; Jag har inte gått ner ett gram pga löpning, men jag håller vikten med löpning. Ska jag gå ner måste jag fimpa sockret.
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#25
20 september 2013 kl 15:40
2 Gilla
@#22 Gick ner 25 kg när jag slutade plugga på Universitetet. Då med hjälp av Viktväktarna i kombination med ökad motion, främst styrka. Det fick ta tid. I snitt ca 0,5 kg/vecka. Där räknades kalori in - kalori ut. En ekvation som funkar i alla lägen oavsett dietval.

Andra gången var efter andra barnet. Då gick jag ner ca 15 kg. Då med kalori in-kalori ut igen och ökad motion i form av löpning, styrka och yoga. Kalorierna räknades med matdagbok och våg/dl-mått. Målet var stark och hård mer än smal.

Med den matdagbok som jag har använt har jag även fått fördelningen mellan de olika näringsgrupperna och behovet har också justerat upp proteiner kontra kolhydrater utefter träningstyp. "Normala" rekommendationer inget GI/LCHF eller liknande.

Jag gillar att kunna äta allt men inte alltid. Jag kan tacka ja till kaka på fikat oavsett hur den är bakad men inte varje gång det erbjuds.

Fortsätter att föra matdagbok dagligen och tycker inte att det är så krångligt längre. Vågen står där på bänken och i telefonen finns appen. Om man nu kan planera in träningar eller tv-program, så kan man även lägga lite tid på att planera maten tycker jag.

Shit var trist jag låter! Men jag har utrymme för både vin, chips och godis på helgerna :)
1976 • Sollentuna
#26
20 september 2013 kl 18:54
Gilla
Jättebra att det fungerar för dig Stina, men jag förstår om dom flesta inte alls har orken att hålla på med kaloriräkning. Jag har gjort det över några dagar vid enstaka tillfällen, och det har varit lärorikt, men jag skulle aldrig orka under någon längre period. Det finns enklare sätt att gå ner i vikt enligt mig.
Johanna
1978 • malmö
#27
20 september 2013 kl 20:23
1 Gilla
Förra året var nog första gången jag på allvar försökte gå ner i vikt, jag gick ner ca 8kg genom att räkna kalorier i en mobiltelefonapp och den vikten har jag hållit hyfsat bra, jag tänke ta några kilon till nästa gång jag blir gräsänka. :-)

Jag tycker inte att kaloriräkning är det minsta jobbigt och jag känner att det har ett pedagogiskt värde som jag har nytta av efteråt också.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#28
20 september 2013 kl 20:28
1 Gilla
Tycker inte det är svårt eller jobbigt att räkna kalorier, och i längden har det visat sig vara det enda som fungerat på riktigt för mig.

För mycket fett i maten på en gång ger mig kramp i gallgångarna. Visst, man kan medicinera bort det, men varför skulle jag? Det räcker ju för mig att äta måttliga mängder fett för att magen ska vara go' och gla'.
Johanna
1978 • malmö
#29
20 september 2013 kl 20:33
1 Gilla
Jag skulle förmodligen gå ner i vikt av lchf då jag kräks av för fet mat, men det känns lite som fel metod :-D
Henrik Modin
1973 • Frösön
#30
20 september 2013 kl 20:42
Gilla
Själv har jag gått ned typ 17 kg med löpning och dragit ned på raffinerat socker och kolisar.

Jag mår toppen av att undvika bröd, pasta, ris, liknande. Min mage går som en klocka och jag känner mig piggare, inget muller eller massa gaser och besvär från magen.

Har en ganska tråkig kost egentligen, äter en fet youghurt med bär och nötter till frukost, sallad med bönor, kikärtor, kyckling eller skaldjur till lunch. Vardagar äter jag frukost till middag alternativt någon sån klassisk lchf-rätt - bacon och ägg eller bara några ägg. Jag trivs med det, men känner ett ganska starkt sug efter chips. Jobbigt.

Tydligen något på gång på måndag rörande sjukvårdens rekomendationer kring kost och fetma. Ska bli intressant att se om det blir någon jordbävning.
https://www.kostdoktorn.se/massiv-nyhet-om-fetma-pa-gang
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#31
21 september 2013 kl 00:32
Gilla
Henrik: Som vanligt - du är min idol. Dock så tror jag att du tappar din publik med dessa megainlägg ;)

Så här lever jag:
Socker är dåligt
Vitt mjöl är dåligt
Svulla vitkål/pizzasallad och rivna morötter från lunchbuffén
Vatten är bra
Rågbröd är bra
Fet yoghurt är bra

Jag har kopierat Henriks tips från diverse trådar och har kapat 5kg sen i Juni utan att ha minskat intaget av det goda här i livet såsom vin, wallenbergare eller potatismos.
1972 • Norsholm
#32
21 september 2013 kl 05:56
Gilla
men Martin, det är ju dom meningarna som är dom bästa...:-)
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
#33
21 september 2013 kl 11:13
1 Gilla
Jag har gått ner 34 kg sen jag börja röra på mig...2010 -2013 Jag har inte exkluderat något från min mattriangel... Men jag låter kroppen jobba och när den skall jobba så behöver den energi. Igår tömde jag en halv bag in box ;-) och idag en morgonjogg... Godis har jag inte haft lust att äta och där har jag märkt skillnaden. Men jag vidhåller att det är bra att äta vitkål och morötter ifall man är sugen gottegris. Och i slutänden är det din egna styrka i knoppen som sätter tonen för resten av kroppen ;) trevlig helg.
HR
1972 • Stockholm
#34
21 september 2013 kl 15:37 Redigerad 21 september 2013 kl 15:38
Gilla
Martin Andersson: kul! Och Tack! Jag jobbar på att skriva kortare...

Jag vill ge en eloge till ALLA er i tråden som gått ner i vikt - en del ganska rejält dessutom. :-) Härligt!

Att ni en del fall har gjort det på ganska så skiftande sätt tyder ju på att det inte finns EN lösning som passar eller funkar för alla men att det faktiskt även fungerar på flera olika sätt.

Med sunt förnuft och långsiktigt tänkande så kan man hålla vikten utan träning utan att pendla i vikt - men det kräver ju lite disciplin också. Ska man träna eller träna sig ner i vikt så får man ju både mer friheter och samtidigt mer ansvar - även om det låter motsägelsefullt.

Om man har problem med sötsug så bör man börja med att jobba bort det genom att ändra sitt ätande i grunden. Det har inte alltid med kolhydrater/fett att göra utan mer tid på dygnet samt slentrianätande på fasta tider när man inte är hungrig - ofta utan variation.

En som rör på sig normalt till mycket kan äta precis vad som helst med måtta/förnuft och behöver inte ändra på speciellt mycket om man börjat smyga upp i vikt - man kan vända trenden på lite kortare tid.

En person som rör på sig mindre än normalt (tränar inte eller mycket lite och går ganska lite till vardags) har mycket trögare start i sin viktminskning. Ett träningspass i veckan räcker inte för att kompensera för en orörlig vecka. Även här kan man förstås få snabba resultat men av de jag personligen känner så går det lite långsammare om man har en stillasittande vardag.

Det är mycket intressant att läsa om era viktras och det är bara att gratulera. :-)

Jonas Svanström: mycket starkt. Jag äter vitkål till lunchen i princip varje dag men morötter har jag lite svårt för. Just morötter tycker jag är så trist att äta att det snarare får mig att längta efter något som smakar "gott". Kanske vitkålen gör nytta för mig också. :)
1965 • Kungsholmen
#35
21 september 2013 kl 17:28
Gilla
Jag är bantningsexpert. Tror jag har gått ner ca 150 kg totalt i livet, det brukar variera mellan 3 och 15 kg varje år och jag har hållit på sen 16 års åldern. Av någon anledning går jag alltid upp i vikt under vintern, ibland koncentrerat till en månad som i år då jag gick upp 3 kg under Januari.
Jag går ner ganska lätt 1 kg/v genom att helt enkelt äta mindre. Enkelt och effektivt.
Henrik Modin
1973 • Frösön
#36
23 september 2013 kl 07:32
2 Gilla
Nu är utredgningen publicerad.
http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/
KML
1975 • Luleå
#37
23 september 2013 kl 10:08
1 Gilla
Just det ja. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/experter-lchf-den-mest-effektiva-dieten_8541310.svd

Men det visste vi ju redan. Och att det inte är farligt visste vi ju också. Inget blir sämre rent generellt, men man sänker (vid lite striktare lågkolhydratkost) blodsockret och FÖRBÄTTRAR blodfetterna. Rent generellt då. Det ger enorma hälsovinster sett över befolkningen om man håller sig till kosten och skippar sockret. Grattis sverige och världen!
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#38
23 september 2013 kl 10:47
Gilla
Nånå, nu ska vi inte övertolka i bästa aftonbladet-anda:

"Vi har i denna rapport inte utvärderat metoder för att förmedla kostråd. Vi har heller inte granskat den vetenskapliga litteraturen för samband mellan mat och ohälsa hos befolkningen i allmänhet.

•Viktnedgång hos vuxna. Flera olika råd om ändrade kost- och dryckesvanor kan minska vikt eller midjeomfång hos personer med fetma. På kort sikt (sex månader) är råd om strikt eller måttlig lågkolhydratkost mer effektivt för viktnedgång än råd om lågfettkost. På lång sikt finns inga skillnader i effekt på viktnedgång mellan råd om strikt och måttlig lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost inriktad på låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter. Råd om högre intag av mejeriprodukter (i första hand mjölk) eller minskat intag av söta drycker kan också leda till viktnedgång." http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/

Läs gärna hela studien, den är intressant.
KML
1975 • Luleå
#39
23 september 2013 kl 12:29
Gilla
Jovisst är den det, intressant alltså. Det viktigaste är väl att det bara är svammel att det skulle vara farligt med mättat fett istället för kolhydrater. Det är tvärt om. Sen är det klart att orsaken till att alla olika "dieter" på lång sikt konvergerar vad gäller viktnedgång är att följsamheten blir sämre och sämre och i slutändan återgår man i stor grad till den tidigare kosten. Trots att nått bäst resultat med lågkolhydratkost.

Men största vinsten med denna rapport är att man släpper den vansinniga fettskräcken vilket kommer att öppna upp för att fler som verkligen behöver tex LCHF istället för Gastric bypass testar samt att det nog är lättare att hålla en lågkolhydratkost om man slipper "gnaget" i huvet att tänk om det är farligt. Skulle sjukvården nu få tummen ur och stötta lågkolhydratkost istället för att motarbeta den är stora vinster gjorda. Första steget till att bryta fetma och diabetesepidemin är nu taget.

Intressant också att träning ger noll och intet till viktnedgång enligt rapporten.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#40
23 september 2013 kl 12:39
Gilla
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5653895

Är det bara jag som tycker det låter som att de hellre rekommenderar medelhavsdieten än LCHF i radioprogrammet?

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.