Löpning Kost & Näring 279 inlägg 25322 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
2 oktober 2013 kl 18:59
Gilla
Håller med Valter, du ska absolut inte ha ont när du springer och inte få ont efteråt heller. Nöj dig med den löpmängd du har nu, vill du träna mer så kör crosstrainer eller power-walk eller simning eller spinning eller......
Landar du på hälen när du springer så ställer hårt underlag som asfalt särskilda krav på dämpningen i skorna, särskilt nu innan du kommit ner i vikt. Får du ont av asfaltlöpning bör du helt enkelt spara det. Kör det som funkar och njut av att det går framåt. Bakslag kanske kommer men allt utom smärta är det bara att ta sig igenom på något sätt, man kan backa till det som funkade om man ändrat något och det verkar bli sämre.
Kämpa på! Halvmaran kommer att gå fint!
F
1992 • Uppsala
14 oktober 2013 kl 14:36
1 Gilla
Lasta på med frukt, ris, pasta och massa andra trevliga kolhydratskällor. Gör grytor med baljväxter.

Det går att lyckas kaloribegränsningar men oftast kortare tider, sedan skiter det sig. Ät mycket kolhydrater, lite fett och lite protein så ska du se att vikten blir normal efter ett tag. Gå inte hungrig, ät, ät, ät, ät.
1972 • Norsholm
14 oktober 2013 kl 16:21
Gilla
F....dina tips var årets sämsta.
Garanterad viktuppgång är facit på den.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
14 oktober 2013 kl 16:56
2 Gilla
"Garanterad viktuppgång är facit på den."

Knappast. Det är i princip omöjligt att inte gå ner i vikt på en högkolhydrat/lågfetts-diet.

Både LCHF och HCLF fungerar att gå ner i vikt på så länge man äter bra kvalitet.

Men HCLF är bättre för löpare, utan tvekan. För då kan man gå ner i vikt samtidigt som man har kraft att springa hårt och ofta. På LCHF blir man seg och långsam och kroppen stressas av hård belastning utan glukos.

Den som påstår att man går upp i vikt av en vegandiet, 80/10/10-diet eller liknande, har inte sett mycket. I mitten av 80-talet när Alf Spångberg och Levande Föda-gruppen härjade som värst så var deras anhängare smala som straffångar. Och det är bara att titta på dagens "30 banans a day"-grupper och liknande. Flera av deras medlemmar måste lägga av med vegandieten för de blir för smala, trots att de äter kopiösa mängder frukt.
F
1992 • Uppsala
14 oktober 2013 kl 18:05
Gilla
1977 • Morgongåva
15 oktober 2013 kl 16:06
Gilla
Oj, jag gick upp 40 kilo under ett antal år på en högkolhydrats/lågfetts-diet, så att det skulle vara "princip omöjligt att inte gå ner i vikt", skulle jag nog inte skriva under på.

Skojar du?
1982 • helsingborg
15 oktober 2013 kl 16:15
Gilla
Prova att lägg dig på 500kcal underskott, två av dagarna har du fylla dagar med ett extra energiintag. Om du nu är rädd för att din kropp är inställd på svält och därmed sänker din ämnesomsättning eftersom kroppen anpassar sig efter ditt kaloriunderskott. Alternativ mata in alla siffror på kostkontrollen så räknar den ut kosten till dig.
F
1992 • Uppsala
15 oktober 2013 kl 20:19
Gilla
Johan; berätta mer om vad du åt. Matdagbok tack! ;-)
1977 • Morgongåva
15 oktober 2013 kl 21:28
1 Gilla
Jag har inte någon matdagbok kvar, det här var ju ganska länge sen.
Typ 10-15 år sen när det var som mest rabiat fettskräck i samhället.. Samtliga rekommendationer man fick av dietister och liknande för viktnedgång var att äta så lite fett som möjligt..

Eftersom jag gärna ville gå ner i vikt så tog jag dom på orden, kanske lite väl extremt. T.ex. stekte jag aldrig någonting i något som helst fett (bara i ren teflonpanna).
Jag köpte bara "mini" märken med så extremt låg fett-procent som det bara gick..

Jag köpte aldrig kött med fett insprängt, och om jag köpte köttfärs så var det den fettsnålaste (5%)

Och så vidare, och så vidare.


Man kan lugnt säga att jag inte fick i mig många gram fett per dag.
Däremot åt man ju en hel del pasta, ris ocgh bröd, för det var "bara nyttigt" på den tiden.. Och sånt åt man en hel del för man var ju fruktansvärt hungrig dygnet runt.

Ja, herregud, vad tiderna kan ändras på egentligen ganska kort tid :-)..

Man får förespråka vilken kost man vill och äta hur man vill, men personligen ångrar jag djupt de år jag gick på lågfetts-diet.. Det är därför jag tycker det låter lustigt när någon påstår att man inte kan gå upp i vikt med den dieten. Jag vet av bitter erfarenhet att det går alldelles utmärk, och det kan gå väldigt fort.
1977 • Morgongåva
15 oktober 2013 kl 21:44
Gilla
Det kan dock tilläggas att jag tror att kolhydrater från grönsaker är bra mycket bättre än från raffinerade sådana från spannmål, samt socker... Så felet jag gjorde så här i ett retroperspektiv var nog pastan, riset och brödet i första hand...

Men det jag opponerade mig mot var det kategoriska uttalandet att det inte går att gå upp i vikt med en låg-fettskost (oavsett typ).
För det lyckades jag med, med råge

:-)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
15 oktober 2013 kl 21:53
1 Gilla
Johan: Jag håller med Gabriel att det i princip är omöjligt att gå upp i vikt på en riktig lågfettsdiet, och vill påpeka att det inte är trivialt att äta den makronutrientfördelningen med en svensk kosthållning. Exempelvis så innehåller din 5% köttfärs mer än 30 E% fett, vanligt köpebröd innehåller 15-30 E%, lägg sen till bregott eller matfett och pålägg så har du rejält mycket högre E% fett osv. Summa summarum har du inte räknat riktigt ordentligt så har du förmodligen inte koll på vilka E% fett du satte i dig.
1977 • Morgongåva
15 oktober 2013 kl 21:58
Gilla
Bregott! Är du galen!! Jag åt bara hårt bröd utan något som helst smör eller pålägg på... Tunn kokt skinka hände det att man fuskade med någon gång..

Och köttfärs åt jag, visst, som man lade på hushållspapper efter så att man blev av med en del extra fett.. :-)


Men vad menas med "riktig" lågfettsdiet då?

Spelar ingen roll för mig dock, då jag insett vansinnet och numera äter mer allround..
Henrik Modin
1973 • Frösön
15 oktober 2013 kl 22:00
Gilla
Att det skulle vara omöjligt att springa hårt och långt på lågkaloridiet får ni nog ta med Timothy Olsen som slog banrekord på Western States 100 i fjol. ;-)

Det är nog så att man får experimentera lite och lyssna på det som passar. Jag för min del kan gå upp ett halvkilo bara jag går för nära chipshyllan i snabbköpet. Håller mig undan från vitt mjöl och raffinerat socker och kolisar i största allmänhet och mår jättebra, äter gott och trivs.
1977 • Morgongåva
15 oktober 2013 kl 22:04
Gilla
Tilläggsvis, så räknade jag på vad jag åt på den tiden det begav sig... "Tyvärr" så kastade jag papperen för länge sen, men vad jag minns var det inte mycket fett alls jag fick i mig..
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
16 oktober 2013 kl 08:17
Gilla
Johan: Om man har kostregistrerat på riktigt, så vet man att det kräver rätt mycket eftertanke att äta lågfett enligt vad Gabriel skriver ovan (exempelvis 80/10/10) och jag kan inte se hur man skulle komma ner till så låga nivåer E% fett med mejerivaror och animalier av typen kossa och gris inkluderat, mini eller ej.
F
1992 • Uppsala
16 oktober 2013 kl 08:43
Gilla
Jag äter närmare 90/5/5. En vanlig lunch kan bestå av 10-15bananer i mixer eller 1.5kg ris/potatis, ärtor och majs till och någon god sås.
Jag har gått ned i vikt över något år, rasar inte ned i vikt men känner mig smalare och smalare. Då äter jag verkligen hur mycket jag vill oavsett hur mycket jag tränar.
1965 • Kungsholmen
16 oktober 2013 kl 08:48
Gilla
1,5 kg ris/potatis!! Det måste ju vara halva dagsbehovet i den lunchen?
1977 • Morgongåva
16 oktober 2013 kl 09:16
Gilla
Ja, ok, om man har en sån extrem definition av lågfetts-kost så att den är i princip omöjlig att uppnå om man inte äter väldigt ensidigt, så visst... (T.ex. en avokado antar jag är helt uteslutet)

Så, jag ger mig :-)

Inte en diet jag skulle för mitt liv vilja pröva på alltså, så då gör jag ändå rätt i äta massor av fett och må bra och gå ner i vikt och känna mig frisk och kry :-)
1972 • Norsholm
16 oktober 2013 kl 09:48
Gilla
Du gör helt rätt Johan...
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
16 oktober 2013 kl 10:38
Gilla
Man kan äta vad som helst och ändå gå ner i vikt så länge man inte äter för mycket. Tycker det är för mycket tjafs om kolhydrater eller fett. Strunt samma vilket man stoppar i sig bara man har koll på totala mängden. Så länge man har kaloriunderskott (alltså kroppen förbrukar mer energi än den tar upp via maten) så kommer man gå ner i vikt. Sedan är det förstås bra att äta hälsosamt så man får i sig alla näringsämnen kroppen behöver och där tror jag inte ensidiga dieter är så himla bra.
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.