Löpning Övrigt 83 inlägg 14770 visningar

Snacka ner Born To Run!

Lars O
1978 • Sandviken
#1
1 november 2013 - 07:03
5 Gilla
Håller, bättre sent än aldrig, på att plöja boken Born To Run. Och precis som många andra tycker jag då här långt att den är fantastisk. Och även jag börjar fantisera om riktigt långa distanser och känna en viss avsmak för skor. Så, innan jag tillåter mig själv att svepas med allt för mycket; kan någon ge lite belagd kritik och hjälpa mig att inta en mer välavvägd inställning till boken?
Det finns annars en risk att jag försvinner upp i fjällen i ett par flip-flops och aldrig mer kommer tillbaka. Och då skulle familjen bli mycket besvikna...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1970 • Häggvik
#41
2 november 2013 kl 22:37
Gilla
Hur många från Tarahumana besitter någon form av världsrekord inom löpning?
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#42
2 november 2013 kl 22:44
2 Gilla
För mig är boken mest OK underhållning.
Teserna om skor och dess effekter på löning och skador har jag redan surt förvärvade uppfattningar om.

Men det som slog mig var hur det ursprungligt naturliga löpsteget kopplades ihop med timmar av jakt efter (kött)byte på Afrikas savanner - samtidigt som det i något stycke senare propageras för vegetarisk kost som grejen för långdistanslöpning.
Så...varför springa? Sätt dig ner och ät... ;)
1965 • Eksjö
#43
3 november 2013 kl 07:26
1 Gilla
@ #36 Stefan

Hoppa fram till "vetenskapskapitlet" (kapitel 28) och ge i alla fall det en chans. Det skulle kunna stå som ett fristående långreportage i vilken månadstidning som helst (och hade inte boken blivit antagen av ett förlag i sin helhet så var det antagligen det som var planen också).

Det är ju egentligen flera böcker som vävts ihop till en enda, en story om Caballo, en om Tarahumara, en om ultralöpningens historia i USA, etc. Som någon påpekar ovan också så är ju boken INTE egentligen en pamflett för barfotalöpning, det nämns mest i förbigående i boken och hade inte Barefoot Ted varit med i loppet så hade det väl knappt nämnts alls. Att propagera för det är något som McDougall började med EFTER att just den aspekten blev det som slog igenom i gammelmedia och han väl insåg att han kunde åka runt och tjäna pengar på att göra det till en central punkt i sina föreläsningar.
1977 • Eskilstuna
#44
3 november 2013 kl 17:35
Gilla
Apropå quick fix, Born to run och löpteknik så var det faktiskt en passage i boken som gav mig just en quick fix. Skiter i om det i boken var fiktion eller sanning, hjälpte för mig iaf.
Brukade få ont i ett knä efter >2h löpning. Nu minns jag inte ordagrant vad som stod i boken, men det var något i stil med att tänka på framfotslandning eller så.
Nu mer, om jag börjar få känning i knät på långa pass, så tänker jag aktivt på min löpteknink och känningarna försvinner direkt när jag sträcker upp mig och behåller fram/mellanfot landningen. Att kännigarna kommer i första läget har naturligtvis att göra med att jag är trött och tappar teknik, så visst, mer träning är ju en lösning också.
Är dock rätt skönt att kunna slippa känningar medans man just tränar mer.

Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#45
3 november 2013 kl 21:22
Gilla
@ Stefan Johansson # 44

Ingen koppling mellan löpteknik och löpprestation? (bålstyrka, plyometrisk träning, maxstyrka, hållning etc). Posta gärna en länk till den undersökningen, det vore intressant att läsa om metodiken, förutsättningar och resultat.

Det finns massor av studier som visar på korrelation mellan löpteknik/styrka och prestation:

Burne, Andrew. Concurrent Strength and Endurance Training." Curtin University of Technology School of Physiotherapy. 2000
Carlock, John, Meg Stone. "Maximum Strength & Stretch Training A Relationship to Endurance."
Chu PhD, Donald. Jumping into Plyometrics. Champaign, IL: Human Kinetics 1998
Potach, David and Donald Chu. Essentials of Strength Training and Conditioning. Thomas R. Baechle and Roger W. Earle, Editors. Champaign, IL: Human Kinetic 2000
Kutz, Matthew R. "Theoretical and Practical Issues for Plyometric Training" National Strength and Conditioning Association's Performance Training Journal. 2.2:10-12
Robberds, C. "Power Development" Faccioni Publications
Harrison, Andrew J., Sean P. Keane, and John Coglan. "Force-Velocity Relationship and Stretch-Shortening Cycle Function and Endurance Athletes" The Journal of Strength and Conditioning Research. 18.3: 473-479
"Plyometrics." Sports Coach. Brian Mackenzie, Editor
Paavolainen, Leena, Keijo Hakkinen, Ismo Hamalainen, Ari Nummela, and Heikki Rusko. "Explosive Strength Training Improves 5 km Running Time By Improving Running Economy and Muscle Power." Journal of Applied Physiology. 86 (1998) 1527-1533
Blakeyl, Jay b and Don Southard. "The Combined Effects of Weight Training and Plyometrics on Dynamic Leg Strength and Leg Power." The Journal of Strength and Conditioning Research. 1.1 (1987) 14-16
Turner, Amanda M., Matt Owings and James A. Schwane. "Improvement in Running Economy After 6 Weeks of Plyometric Training." The Journal of Strength and Conditioning Research. 17.1 (2003) 60-67
Johnson, Ronald E., Timothy J. Quinn, Robert Kertzer, and Neil B. Vroman. "Strength Training in Female Distance Runners: Impact on Running Economy." The Journal of Strength and Conditioning Research. 11.4 (1997) 224-229
Brown, Lee E. "Training for Speed, Agility and Quickness." American College of Sports Medicine. May 2003 Newsletter
Anderson, Owen. "Strength Training Routines: Is Strength Training Really Beneficial for Endurance Athletes." Peak Performance.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#46
3 november 2013 kl 22:39
2 Gilla
En intressants aspekt i boken var när han beskrev fotvalvet som just ett valv. Man sätter inte en stötta under ett valv för att stärka upp det, det blir starkare ju mer tyngd som kommer ovanifrån (tills det inte klarar av mer och kollapsar naturligtvis). Jag anser inte barfotalöpning vara lösningen på världsproblemen, men det är sorgligt att se hur fötter kan förstöras av fel skor (inte löparskor). Jag har mycket svårt att förstå varför skor tvunget måste ha en klack och vara högre i hälen, samt vem som äger de där spetsiga fötterna som är som en pil som pekar rakt fram?? Mina fötter är änna längst där stortån möter pektån, men den formen på skor ser man inte ofta utanför "barfotaträsket".
Lars O
1978 • Sandviken
#47
4 november 2013 kl 06:57 Redigerad 4 november 2013 kl 08:09
2 Gilla
4 Reflektioner:
Det här med att bemöta någons absoluta sanning med sin egen absoluta sanning fungerar lite si och så.

Det här med skor...det var ju inte det ENDA boken handlar om.

Jag är mer förvånad över hur vissa (som gärna framstår som halvdekade hippies) i boken bara "råkar" börja springa ultradistanser för att det verkar "awesome" - än att boken kritiserar uppbyggda skor.

Jag är härmed inspirerad att springa mer (med och/eller utan dämpade skor) och att starta färre trådar i forum.

Tack!
1969 • Stockholm
#48
4 november 2013 kl 15:43
2 Gilla
Johanna (#47): nu satte du fingret lite på en av författarens specialiteter tror jag, som alla sanna "snake oil salesmen" så är han ju expert (nu pratar jag om hans evighetsmonologer i olika intervjuer o.dyl. som jag sett en bråkdel av på YouTube) på att säga saker som låter kloka och sanna och självklara men som vid närmare eftertanke inte alls är det. Ett valv är ju så starkt som det är faktiskt; det blir inte starkare av att belastas. Om man utsätter det för tillräckligt stor belastning så blir det med tiden säkerligen svagare p.g.a. mekanisk nötning och materialutmattning. Behöver man belasta ett valv mer än vad man tror att det tål är det högst rationellt att sätta en stötta under.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#49
4 november 2013 kl 17:24
5 Gilla
Jag försöker bilda mig en uppfattning om det någonsin rådde något som helst tvivel kring att boken är mer fiktion än sanning och att skaparens tanke var att tjäna sig en hacka pengar på den löparboom som råder, med "verkligheter" som han twistat efter eget huvud?

Micha True aka Caballo Blanco (vila i frid) gick ut jävligt tidigt och sa att 99% av det som står i boken inte stämmer med verkligheten. Även de andra "karaktärerna" har dementerat det mesta av boken och dess sanningar. Jenn Shelton är en annan av individerna som är med som öppet och högljutt kritiserat beskrivningen av henne och hennes dåvarande pojkvän Billy... mellan raderna ren promotion av olika lopp (Leadville tex) osv osv...är det något som på fullaste allvar upprör delar av publiken (er)? eller har jag missat något?

fan...nu blev det fler frågor än jag från början hade tänkt mig...
Oldboy
1952 • Danderyd
#50
4 november 2013 kl 18:34
3 Gilla
Syna aldrig en bra historia!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#52
4 november 2013 kl 20:22
Gilla
@Thomas: Visa mig då ett valv som man satt en stötta under, för det har jag aldrig hört talas om.
1970 • Sala
#53
4 november 2013 kl 20:35
2 Gilla
Bild uppladdad av Jonas Wincent
@Johanna: så?
1969 • Stockholm
#54
4 november 2013 kl 20:38
Gilla
http://airdrierambler.files.wordpress.com/2011/03/arch-support.jpg

...fast nu behöver vi inte vara petiga, för jag förstod vad som avsågs; ett valv är en jättebra bärande struktur. Och när man gör jämförelsen med fötter blir det svårare förstås, för en struktur som stöttas upp av muskler blir ju starkare efter ett tag med belastning (=träning). En byggnadsstruktur kan också bli stabilare (ex. sidostabilare) med belastning. Men min grundtanke var precis vad jag skrev; det låter bra och smart tills man tänker efter och då är det inte så enkelt.
1969 • Stockholm
#55
4 november 2013 kl 20:40
Gilla
...för du håller väl med om att ett valv inte kan bli starkare ju mer det belastas?? Ett valv som kan bära 100 kg kan bära 100 kg även om det inte bär nåt eller om det bär 20 kg, det kan ju inte bära 120 kg för att det redan har 20 kg på sig?...
1977 • Örebro
#56
4 november 2013 kl 20:56
Gilla
Håll er till ämnet istället.
1969 • Stockholm
#57
4 november 2013 kl 21:10
3 Gilla
Tja, nu är vi på inlägg #58 på en tråd där skaparen har gjort avbön två gånger. Men ok (Snacka ner Born to run!): Det är en taffligt skriven bok av en hurtig j-la motivationsföreläsare som vill tjäna pengar. Hur det kan inspirera någon fattar jag inte men om det gör det så håller jag med om att det är bokens (enda) förtjänst.
#58
4 november 2013 kl 23:38
Gilla
Fast att tro att barfotalöpning passar alla och är det enda rätta är som att säga att alla kan åka på samma längdskidor.
1970 • Frösön
#59
4 november 2013 kl 23:49
Gilla
Gillade boken...men springer i Hokas (alternativt Nike Pegasus) :)
1959 • Saltsjö-Boo
#60
5 november 2013 kl 00:14
3 Gilla
Sant är att Tarahumaras kan springa långt i enkla sandaler gjorda av bildäck, att de vann Leadville 100 1993 och 1994 och satte ett banrekord som höll 11år.

Analogin med valvet är att om valvet utsätts för belastning uppifrån kommer stenarna att låsas hårt mot varandra. Om man däremot stöttar slutstenen underifrån kommer den att pressas ur läge och hela valvet kollapsar.
Detta har nog inte så mycket relevans för foten. Riktigare är nog att om kroppen utsätts för påfrestning svarar den med att öka styrkan i de belastade delarna...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.