Löpning Kost & Näring 44 inlägg 5740 visningar

Långlopp och sedan en pizza!? =)

Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#1
13 augusti 2008 - 20:29
Gilla
Hej
Har just avverkat en 16km runda med påföljande pizza!! Känns lite konstigt på nått sätt med skräpmat efter träning men har märkt att om jag försöker äta sund mat i måttliga mängder efter ett hårdare träningspass så blir jag jätte hungrig och går upp och skåpäter på natten!! =)

Hur gör ni med maten efter träningen? Är det helt fel med en pizza? =)

Mvh Danne
< < < 1 2 3 > > >
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#21
14 augusti 2008 kl 18:33
Gilla
Haha, underbart. Träna med Phelps, tolvtusen kilokillar, det blir många pizzor det. Förenklat stämmer det ju, träna som en tok och ät vad du vill! Sen skulle jag kanske lägga till en grönsak eller två... om inte annat för att det är gott. Jag drar gärna en pizzza efter ett långpass. Har gått ner nio kilo på tre månader.
1969 • Upplands Väsby
#22
14 augusti 2008 kl 18:34
Gilla
Christina: visst är det så. Men de snabba kolhydraterna ska helst konsumeras inom en halvtimme efter passet, när den snabba förbränningen efter träningen fortfarande är i gång, så slipper man insulinpådraget. Efter det lugnar kroppen ned sig och vanliga kolhydrat/blodsocker/insulin-reglerna gäller igen.

Men klart man ska unna sig en pizza ibland, oavsett. Vad trist det skulle bli annars. :-) Springer man några mil i veckan och äter ok i övrigt så är det ju inga problem med någon energispik ibland...
Heimo
1960 • Swe
#23
14 augusti 2008 kl 18:46
Gilla
På vilket sätt är pizza skräp/skitmat...förutom dåligt fiberinehåll möjligen.
1966 • Karlstad
#24
14 augusti 2008 kl 19:29
Gilla
Pizza behöver kanske inte med automatik vara skräpmat. Den kan ju rent av vara riktigt hälsosam beroende på ingredienser och tillagning.
Den största boven som jag ser det är nog snarare hur och varför man äter pizza. Snabbt, enkelt, ligg i soffan. Det kostar inte ens energi för att få födan till munnen.
Det behöver ju inte vara så heller i och för sig. Det går alldeles utmärkt att laga pizza hemma och själv bestämma innehåll och se det som vilken annan måltid som helst.
Men så ser nog inte pizzaintaget ut för genomsnittet.
Heimo
1960 • Swe
#25
14 augusti 2008 kl 19:37
Gilla
Yepp...jag tror Pizza kan vara nog så nyttigt som Köttbullar, potatis&sås.
Jag brukar oftast äta kebab då den, enligt mittt tycke, e mkt godare....tittar man vad den innehåller så e de ju rena hälsomaten :-)

1969 • Sala
#26
14 augusti 2008 kl 20:50
Gilla
Kan vi inte bara vara överens om att pizza är skräpmat, men förbaskat god skräpmat? :-) Och vi som tränar förtjänar att äta gott!
csaba
1973 • Malmö
#27
14 augusti 2008 kl 22:03
Gilla
när vi snackar pizza, så kan jag tänka mig att det är mestadels osten som är boven.
bröd,tomatsås, skinka, det är väl inget onyttigt ?
bara osten eftersom riktig pizza ost är fet. pizzaosten som används i Sverige på pizzerior heter gästgivarost och det är nästan samma som gräddost (det är ju därför det rinner fett på pizzan).
om man skulle använda light och med mindre fetthalt, så skulle viserligen pizzan inte vara lika god, men nyttigare !
1976 • Alingsås
#28
14 augusti 2008 kl 22:50
Gilla
En pizza är i regel energi-, protein-, salt - och fettrik och innehåller inte särskilt mycket kolhydrater. Den innehåller i princip inga kostfiber alls. Ost- och skinkproteinet är fullvärdigt även för barn. Den har både bra och mindre bra fettkvalitet; oljan innehller mestadels omättat, nyttigt fett men osten och skinkan är rika på mättat, sämre fett.
1976 • Eskilstuna
#29
15 augusti 2008 kl 00:14
Gilla
Har fått för mig att pizza är bra mat, iaf om man håller sig till vegetarisk.
1969 • Sala
#30
15 augusti 2008 kl 00:30
Gilla
Martin, innehåller inte pizza kolhydrater? I så fall undrar jag varför man kolhydrataladdar på bröd. Samtidigt skriver du att den är enerigrik. Vilken energi tänker du på, om inte på kolhydraterna?
Boris
1978 • Malmö
#31
15 augusti 2008 kl 13:22 Redigerad 15 augusti 2008 kl 13:23
Gilla
Det är godare att kolhydratladda med pizza än med pasta!
Båda är ju gjorda på vetemjöl...
Man kan ju faktiskt välja vad man sätter på pizzan.
1969 • Upplands Väsby
#32
15 augusti 2008 kl 14:45
Gilla
Okej, nu måste vi ha lite konkreta siffror. :-)
Fördelningen energiprocent i en klassiker:

Cappricciosa m rökt skinka
Proteiner 19%
Kolhydrater 44%
Fett 37% (varav 58% mättat, 42% omättat)

(enl Livsmedelsverkets databas, eventuella avrundningsfel är mina)

Min spontana reaktion, mera proteiner i pizzan än jag trodde... Varianten ovan ganska genomsnittlig.
1969 • Sala
#33
15 augusti 2008 kl 16:36
Gilla
Janne, jag håller med dig! Det var betydligt mer proteiner än man kunde tro. Men nog är det skräpmat, såvida man inte ska springa ett par mil under kvällen eller morgondagen.

Jag är inte emot pizza, utan älskar pizza (var och åt en nyss!). Jag vill bara bestämt hävda att det är skräpmat och att man ska vara medveten om detta, så att man inte äter den och tror att den är nyttig som broccoli :-P
1983 • Linköping
#34
15 augusti 2008 kl 17:12
Gilla
Men vad säger att skräpmat inte kan vara bra direkt efter träning, kroppen behöver mycket näring då och det finns i pizza. Men självklart ska man ta det lite lugnt med pizzorna och se till att få i sig lite nyttigare saker också.

Vet att det är en studie på gång, eller kanske redan avslutad, som undersöker vilket av snabbmatshamburgare och proteindrink är bäst efter styrketräning. Fösröksledaren trodde själv det skulle bli hamburgarna innan allt drog igång, hade varit kul att veta vad de kom fram till.
Anette Björkman
1978 • Lund
#35
16 augusti 2008 kl 09:16
Gilla
Precis som det sägs här i tråden så kan man ju säga att det är skillnad på pizza och pizza. Det handlar ju inte om fyllningen utan även om botten. Går du till ett "vanligt" ställe och köper din pizza är den nog ganska fet om du inte specisfikt sagt att de skall halvera osten på den. Men gör du din egna pizza med botten på dinkelmjöl eller liknande mjölsort och använder kalkon eller liknande som fyllning samt skippar allt vad såser heter så är pizza inte så farligt. Men äter man pizza ett par gånger i veckan så kommer det att slå tillbaka på en själv.
Johan I
1987 • Örebro
#36
16 augusti 2008 kl 17:01
Gilla
Det ni glömmer med alla siffror om fett, kolhydrater m.m. är ju att bara för att en pizza innehåller t.ex. 1200 kcal så innebär inte det att kroppen tar upp 1200 kcal...

Skulle man ta upp allt man åt så skulle man ju kunna sitta på toa och käka pasta dygnet runt inför t.ex. ett marathonlopp...

Man skall äta för att leva, inte leva för att äta.
1969 • Sala
#37
16 augusti 2008 kl 17:10
Gilla
Ingen har glömt det Johan. Å andra sidan är det en intressant fråga. Är det någon som vet hur stor del av energin i maten som tas upp av kroppen?
1983 • Linköping
#38
16 augusti 2008 kl 17:38
Gilla
Ja, 95-98% av kolhydrater, fett och protein om man inte har problem med tarmen. Däremot finns det andra näringsämnen som inte tas upp lika effektivt.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#39
16 augusti 2008 kl 18:02
Gilla
Det vore väl bra tråkigt om man bara skulle äta för att leva. God mat och dryck är ju en av höjdpunkterna i livet, (Kanske därför vågen envist står på en för hög vikt ;-) )

Ikväll blir det lite räkor och havskräftor för att fira dagens avklarade halvmara.
1969 • Sala
#40
16 augusti 2008 kl 20:03 Redigerad 16 augusti 2008 kl 20:04
Gilla
Grattis Per! Glöm inte vitt vin till, gjort på Chardonnay-druva! Vin är dålig dryck för vikten, men bra för kroppen ändå, eftersom det är bloduttunnande :-) Men ingen kan påstå att det är bra i sig för träningen, men precis som med pizzan så tar man det ändå, för att det är gott och trevligt!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.