Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 13989 visningar

Rehab efter operation av löparknä

Kajsa
1986 • Stockholm
#1
17 september 2013 - 19:53
Gilla
Hej,
För snart tre veckor sedan opererade jag mitt löparknä efter 11 månader av stretch, styrketräning och kortisonsprutor (inget fungerade). Det var en kort operation då han gjorde ett snitt i senan så den förlängdes. Nu kan jag gå normalt men har fortfarande lite ont och går inga längre sträckor.

Nu undrar jag om det finns någon här som opererat löparknä och hur rehabiliteringen gick? När kunde ni börja springa igen? Hur länge gör det lite ont (så man inte kan träna ben)? Styrketränade ni benen trots att det gjorde ont?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
17 september 2013 kl 20:54
Gilla
Mitt enda tips är att gå till en sjukgymnast som kan knän och löpning (någon här kanske kan ge tips om en bra?).
Gör rätt från början helt enkelt.
Sudde
1972 • Gävleborg
#3
17 september 2013 kl 23:07
Gilla
Jag fick ett det jättejobbigt efteråt!
Tror inte nu så här efteråt att det var rätt beslut att göra.

Gå till accessrehab på Sveavägen. De är toppen!

Itb syndrom problemet sitter oftast mot höft och obalans i muskler glutus osv.

Snitta senan gör knät mer instabilt.

Jag har fortfarande problem två år och nio månader. Men nu har jag med accessrehab hittat problemet. :)
Lycka till med din rehab. Se till att hitta problemet bakom ditt löparknä. Då vet du vad du ska focusera på.
Kajsa
1986 • Stockholm
#4
18 september 2013 kl 05:59
Gilla
Jag skriver främst här för att jag vill höra personliga erfarenheter och inte tips på sjukgymnaster. Innan operationen gick jag hos både Naprapat och sjukgymnast som båda rådde att gå till ortoped till slut. Så jag vet var grundproblemet ligger.

Sen har jag varit hos access rehab och har inte alls speciellt positiva erfarenheter av dem tyvärr.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#5
18 september 2013 kl 08:41
Gilla
De som skickade dig på operation borde väl sätta upp ett rehabprogram? Tanken är väl inte att du själv ska veta hur rehaben ska gå till...
Jag har själv haft löparknä i mer än ett år, går hos sjukgymnast, och hoppas verkligen inte att det slutar med operation! Men jag hoppas det går strålande för dig// Mikaela
Sudde
1972 • Gävleborg
#6
18 september 2013 kl 08:43
Gilla
Tråkigt att höra.
Ja men vad bra att du vet grundproblemet. Då är du på banan snart igen.

Personlig erfarenhet, som du efterlyser, för mig:
Kortison sprutor , dåligt.
Operation, dåligt.
Skoinlägg, dåligt.
Pronationsskor, dåligt.
Rehabtid, pågår fortfarande efter snart två år.
Träna efter program från sjukgymnast, bra.
Hitta det verkliga problemet,
Ja nu i augusti. Muskelobalans i höft och glutus, tfl.
Nytt träningsprogram för att förhindra ny inflammation i bursa.
Det tog mig över ett år att börja springa.
Kajsa
1986 • Stockholm
#7
19 september 2013 kl 07:31
Gilla
Tack för svaren, hoppas på att min rehabperiod går lite snabbare. Men jag tycker ofta det är svårt att veta, speciellt litar jag inte på svaren man får från sjukgymnaster och naprapater. Det senaste året har lärt mig att inte tro på vad de säger om när man ska bli bra och kunna springa igen.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#8
19 september 2013 kl 08:09
Gilla
Kajsa, kan du inte försöka förklara vad grundproblemet är? Min sjukgymnast har ju sin teori och uppfattning om hur löparknä bör behandlas. Jag tycker att rehabprogrammen jag får är bra lämpade för mina problem, men jag håller inte med om att jag inte får röra på mig fast jag inte får ont! Därför silar jag lite det sjukgymn säger och lyssnar på min kropp... Jag förstår din frustration för det finns så många åsikter, teorier och okunskap om löparknä. Det var tråkigt att höra om accessrehab, hade tänkt boka en tid och prova redcord.
Önskar dig all lycka
Kajsa
1986 • Stockholm
#9
19 september 2013 kl 13:57 Redigerad 19 september 2013 kl 13:57
Gilla
Mitt grundproblem (enligt naprapaten jag gick till i ett halvår) är att jag är svag i höfterna och instabil samt att mitt löpsteg inte är bra (för långa steg och för mycket landa på hälen). Så jag tränade upp min styrka plus stretchade men då det inte gav någon effekt tyckte han jag skulle gå till en ortoped istället och ortopeden sa direkt att det krävdes operation. Då hade jag innan gått hos en sjukgymnast som sa att hela problemet satt i ryggen. Så därför är det lite av ett lotteri tycker jag bland sjukgymnaster och naprapater. Enligt ortopeden blir 9 av 10 med löparknä bra av stretch men det finns några personer som det inte hjälper med stretch och då är det operation som gäller.

Min ortoped sa att jag skulle använda sunt förnuft och lyssna på kroppen angående träning efter operation. Jag ville mest höra hur andra upplevt det efteråt.
Sudde
1972 • Gävleborg
#10
19 september 2013 kl 14:21 Redigerad 19 september 2013 kl 14:24
Gilla
Jag har lusläst nätet gällande ITB syndrom.
Efter ca 5 kortisonsprutor och operation.
ca 10 000kr fattigare utan resultat.

Det jag har lärt mig är att det INTE går att stretcha en sena som ITB. Däremot kan man jobba med de muskler som fäster i höft och sätet.

Denna sida är bra tycker jag.
http://b-reddy.org/2012/03/04/the-best-damn-it-band-stretch-ever/


Jag har läst en mycket om ITB syndrom på www.sock-doc.com
Känns som han har en hel del bra att komma med.

Jag började om från noll. Sprang 300m barbota på bana sakta. Sedan lite längre osv. I sommar genomförde jag Stockholm Marathon, (fortfarande inte återställd i muskelatur i benet efter op). Gick en hel del men lyckan var enorm efter det man gått igenom.

Anmälde mig till Axa fjäll halvmarathon som var nu i Augusti. Inför den tävlingen åkte jag på bakslag då jag fick ont i höften och knät igen.

Accessrehab några gånger och nu känns det som jag är på väg tillbaks igen.
Springer tempo pass i vff alt barfota. Inte så snabbt men dock..

Jag själv måste verkligen jobba med mina dåliga muskler i höft och säte.

Hoppas på att göra Barcelona Marathon i vår.

Lycka till med era rehab!
Kajsa
1986 • Stockholm
#11
19 september 2013 kl 15:51
Gilla
Känner igen det där. Har också lagt över 10 000 på behandlingar som inte hjälpt men hoppas som sagt att den här operationen ska ge något. Verkligen märkligt att man får så väldigt olika råd från olika "specialister".

Men kul att höra att det i alla fall verkar gå framåt, det inger ju lite hopp!
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#12
19 september 2013 kl 16:22
Gilla
En tanke Kajsa, om det i de flesta fall ska räcka med stretch men inte gör det på alla, är tanken då att man skär ett snitt i senan för att göra den längre? Det borde betyda att det alltid handlar om för kort sena...? Du o jag sitter i samma båt, svag höft- och sätesmuskulatur tillsammans med kass löpteknik, känner mig nästan som ett freak när sjukgymn pratar om min löpteknik :(
Hursomhelst hade jag inte tänkt låta det stoppa mig, fortsätter att jobba upp styrka i svaga muskler och jobbar på löptekniken, så får vi se. Har köpt en bra cykel ifall jag får avstå från löpning:)
Sudde; har du några bra höft o sätesövn att dela med dig av? Kollade din träningsdagbok men du delar inte med dig. Jag får ju övn av sjukgymn men jag tycker att en del övningar känns för lätta! Jag vet, det är rehab!!
Sudde
1972 • Gävleborg
#13
19 september 2013 kl 19:46
Gilla
Jag köpte också en landsvägscykel och det är skitkul att cykla!

Sidplankan med lyft är en bra övning.
Clamshell - viktigt att göra rätt där också.
En övning som är väldigt viktig är den man ligger ner med skuldrorna i golvet lyfter upp höften mot taket med fötterna i golvet.
Sedan lyfter man upp ett ben i taget ca 10-15 sec samtidigt som man ser till att inte tappa höften. upprepa ca 4 ggr på vardera ben.

Balansövningar med bosuboll och pilatesboll är kanon!

klistar in ett par länkar. http://www.youtube.com/watch?v=LJLFyIi5eqc
http://www.youtube.com/watch?v=4aNq5v695T0
http://www.youtube.com/watch?v=aPyJlF_MAww
Kajsa
1986 • Stockholm
#14
20 september 2013 kl 22:08
Gilla
Mikaela: Ja jag fattade det som det i alla fall. Gjorde min operation på Sophiahemmet och de är ju väldigt kunniga inom idrottsskador vilket kändes tryggt. Känner också att det var dags att göra något ordentligt eftersom det gått så lång tid utan att varken stretch, styrka eller alternativ träning funkat.

Jag har tränat mycket höftlyft, plankan, knäböj, clamshell (tror jag den heter) och enbensknäböj. Men kände ingen effekt trots flera månaders träning tyvärr. Det känns som att löparknän och hur man fixar det är så himla individuellt, det finns ingen lösning som passar alla. Jag kunde inte ens cykla då det var som värst vilket var ganska frustrerande.
John
1965 • Stockholm
#15
9 september 2014 kl 16:23
Gilla
Sudde skriver att det INTE går att stretcha ITB men länkar likväl till en sida som heter "Best ITB stretch ever"??! Jag kör Reynolds special ITB stretch o styrkeövning o den har hjälpt mig samt kör POSE running teknik numera. Även styrketräning för höfter o balans. Jävla elände detta Löparknä problem...vem sa att vi var födda till långdistans löpare??...
1952 • Varberg
#16
9 september 2014 kl 16:48
Gilla
Sudde nämner många bra styrkeövningar. Jag hade rejäla ITB-problem i början av året som jag lyckats komma till rätta med på egen hand.
Körde flera olika styrkeövningar liknande de Sudde beskriver. Rullade lårets fram- och utsida på PET-flaska. Stretchade.
Fann att även den lilla muskeln popliteus på baksidan var inblandad i problemet så den fick rörelse, stretch och styrketräning. Även massage av fästet (OBS massera aldrig i mitten av knäts baksida). Körde även styrka/stretch av hamstrings. Var segt till tusen och jag tvekade om det var någon mening, men bestämde mig för att köra intensivt hela programmet dagligen och då försvann det ganska snabbt faktiskt. Löpningen startade försiktigt och där körde jag även bakåtlöpning. Konditionen höll jag hyfsat med träningscykel. Nu är knät bättre än tidigare.
John
1965 • Stockholm
#17
10 september 2014 kl 11:48
Gilla
Har följt dessa goda råd!!

How to strengthen your iliotibial bands
To truly strengthen your ITB area, simply perform 'Walt Reynolds's ITB Special' on a nearly daily basis. Walt's ITB-saver is easy to carry out. The only equipment you'll need will be a wall or railing for support and some kind of four- to six-inch elevation (a bench or aerobic step will work fine).

Here's exactly what to do. Stand on the aerobic step or bench with your involved leg (the 'involved' leg is the one with the ITB problem), holding on to a rail or the wall with the opposite hand for support. Your legs should be fairly straight as you do this.
Now, with both knees 'locked,' lower the opposite, non-involved foot and hip a few inches toward the floor (of course, the non-involved leg is between the involved leg and the wall you are using for support. As you do so, your involved hip will move upward somewhat, so that it is actually higher than the non-involved hip. Your involved hip should also move a bit in a lateral direction (toward the outside). This 'swivel-hip' action is crucial to the exercise - and in fact is exactly what happens to the hips during the 'stance' phase of the gait cycle.
Next, attempt to shift most of your body weight to the inside part of the foot of the involved leg. This simulates the natural pronation of the foot which occurs during running, and it also engages and puts tension on your tensor fascia lata and iliotibial band, exactly as it would when you run. Make sure that a fair amount of your body weight is directed through your heel, not just your toes.
You've now come to a crucial part of the exercise. Bend your weight-supporting, involved knee slightly (about 10 to 20 degrees), but keep the non-involved foot off the ground or floor. Now, move the involved hip forward about four to six inches, while keeping the involved heel in contact with the step and your weight on the inside of your involved foot. As you do this, all of the action should be at the hip! Your knee angle should stay about the same throughout the exercise (eg, don't try to rock forward at the knee - do it from the hip). If you think of your pelvic girdle as a bowl of milk, that 'bowl' is rocking backward (ie, the bottom of the bowl is coming up and toward the front as the top of the bowl goes back slightly). As your involved hip moves forward, your upper body should move backward.

Very key points: as your involved hip moves forward, make sure that it stays in a lateral position (if it's your left hip, your left hip should be shifted to the left), and also be certain that your involved hip is higher than your non-involved hip. After you've moved your hip forward, move it straight backward - making sure it goes back four to six inches beyond the straight-up, starting position (the total hip-movement distance in this exercise is around eight to 12 inches, four to six inches toward the front and four to six inches back).

As your hip moves backward, your upper body will tend to bend forward. This action may seem strange to you, especially when you realize that in effect your hip is swinging back and forth over your foot in two different planes of motion - front to back (the sagittal plane) and also sideways (the frontal plane). Most runners envision the biomechanics of running quite differently - and tend to think that the key action during running is the swinging of the foot back and forth around the 'anchor point' of the hip.

However, the truth is that when the foot is on the ground, the foot is the anchor point, and the hip essentially rotates around the foot, not vice-versa. It's this action which puts mega-stress on the ITB, and that's why Walt has rather brilliantly designed this exercise to mimic the hip rotation involved in running and maximally fortify your iliotibial bands. It is this same back-and-forth motion which occurs 85 to 90 times per minute at each hip when you run - and which can turn one of your iliotibial bands into a tattered, complaining mass of red-hot tissue.

As you do the exercise, you should feel the burn - or if not the burn at least some pretty heavy-duty pulling and stress - up toward the side of your hip. If you don't feel anything happening, go back to the basic position and try again, making sure that your involved hip ends up in a lateral position and higher than the other hip - and also making certain that your weight is shifted to the inside of the involved foot. As your weight shifts to the inside of the foot and your hip moves laterally, your thigh is adducted, exactly as it is when you run, and your iliotibial band must work hard to control this adduction as your hip moves back and forth.

Try these advanced versions
Once you get really good at doing the exercise, you can try the advanced versions of Walt's Special, getting the arm on the involved side of the body into the act.

First, move the involved arm laterally and forward as your hips swing forward. Then, try moving the involved arm forward and over the front of the body as the hips begin to swing forward.

Of course, if your iliotibial band syndrome is red-hot right now, you'll have to wait a bit before you try Walt's Special. Otherwise, the remedial exercise itself might exacerbate your flare-up. If you're on the road to recovery from an ITBS setback, do the exercise as your symptoms allow, being careful not to overextend your iliotibial bands (start with just a few reps).

If you're basically symptom-free now but have had trouble with ITBS in the past, you can be fairly aggressive with this exercise. Start with 10 reps per day on each leg, and gradually build up to a set of 20 to 30 reps - carried out at two different times during the day. If you do so, your ITBS problems will become distant memories.

If you've never suffered from the agony of ITBS, do 10 to 15 reps of the exercise three to four times per week, anyway. And always use the exercise as an injury prophylactic during the weeks leading up to a major increase in your training (remember that ITBS tends to occur when the volume and/or intensity of training increase).
For example, if you are in a 'base' period of training but are planning to sharply increase your miles as you begin preparing, say, for a marathon, do at least one set of 15 reps of Walt's Special twice per day on each leg during the last three weeks before your training volume begins to rise significantly (this should be done almost daily). The same would apply to a shift from high-volume, 'aerobic' running to an emphasis on speed work.

Walt's unique exercise will keep you out of ITBS trouble in the future; as it bolsters your iliotibial bands, it will enhance your ability to control the adduction and rotation of your thigh bones (femurs) during running, reducing both fatigue and muscle soreness. As you gain greater control of your hips and thighs, there's also a good chance that your running economy will improve. Remember that you do not want to carry out the exercise only on the leg which has given (or is giving) you trouble. To balance your strength properly, do the same number of reps on each leg, even though one leg may be trouble-free.
John
1965 • Stockholm
#18
10 september 2014 kl 11:59
Gilla
Sök på Youtube ( Walt Reynolds's ITB Special' ) så är det lättare att förstå hur man skall göra denna styrke/stretch övning för Löparknät!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.