Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3019 visningar

Benhinneinflammation

1990 • Karlstad
#1
28 april 2015 - 17:08
Gilla
Hej! Jag har sprungit under något år och mest varit ute och lunkat för det mesta i en lugn hastighet.
För ca en vecka sedan drog jag på mig en benhinneinflammation (tror jag, har i alla fall ont i benhinnorna och kan inte springa) när jag ökade på träningen med intervaller och sånt lite för snabbt.

Igår åkte jag till en löpbutik här i Karlstad och kollade upp nya skor eftersom jag inte brytt mig så mycket om dessa förut.
Det visade sig att jag överponerade en del. Att foten vek sig inåt i mina löpsteg. Så jag köpte mig ett par stabila skor.

Har läst en del bra grejer här på forumet men är det någon som vet/testat något bra sätt att snabba på läkningen?
Vad tror ni förresten om att åka inlines? Sliter det också mycket på benhinnorna?
1981 • Stockholm
#2
29 april 2015 kl 13:19
Gilla
Jag har problem med benhinnorna och det som funkar för mig är formgjutna sulor och att inte springa så mycket intervaller.
1981 • Örebro
#3
29 april 2015 kl 13:26
Gilla
Benhinneinflammation är lite lurigt att behandla då det är svårt att säga något säkert om hur det uppstår och vad det egentligen är.

Att du pronerar är inget konstigt och det gör de allra flesta av oss, även "över"pronation är vanligt. Det kan eventuellt hänga ihop med dina besvär men det är inte alls säkert.

Det finns ny forskning som tyder på att inlägg ev kan öka skaderisken till och med.

Min syn på det hela är att om man får en skada kan det vara positivt med en förändring av något slag. T ex gå från uppbyggda skor mot mer neutrala, eller omvänt. Det verkar som om belastningen kan förskjutas något från vissa strukturer till andra, men belastningen måste tas upp någonstans så summan av lasterna är som vanligt konstant.

Lite raljerande och kanske inte så mycket att gå på inser jag nu. När man väl har ont är det iaf aktiv vila som gäller, håll igång utan att provocera fram smärtan. Många upplever att is lindrar, andra kompressionsstrumpor, värt att testa tycker jag.
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#4
29 april 2015 kl 16:51
Gilla
Jag håller med Johnny. Själv har jag alltid "tvingats" springa med pronationsstöd. Men det var egentligen först när jag provade ett par neutrala skor som jag började få kontroll på mina problem. Numera varierar jag mig med 4st olika skor med lite olika egenskaper. Då blir det inte samma monotona belastning för mina benhinnor och höfter och problemen har nästan helt försvunnit trots en för mig hård träning. Så mitt tips är att variera passen och skorna hela tiden.
1981 • Örebro
#5
29 april 2015 kl 19:04
Gilla
Överlag verkar terränglöpare ha absolut minst skador och det finns även forskning som åtminstone antyder att just flera par löparskor kan vara fördelaktigt i att förebygga skador.
1990 • Karlstad
#6
1 maj 2015 kl 15:28
Gilla
Det var efter ett intervallpass mina problem kom så ska ta det väldigt lugnt med det när jag blivit ok i benhinnorna. Blir nog inlines till veckan och kanske ett lugnt joggpass om jag inte känner nåt.

Jag fick se bilder på hur mkt mina fötter vek sig inåt, vilket var ganska mkt, och det blir väl ganska stora belastningar på benhinnorna. Så det fick bli nya skor som stabiliserade upp steget lite. Får hoppas det funkar för mig.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.