Löpning Kläder, Skor & Prylar 31 inlägg 14780 visningar

Klocka för distans & tempo?

1987 • Enköping
#1
18 juni 2015 - 18:43
Gilla
Hej!
Skulle behöva tips på gps-klocka som visar distans och tempo! Hittar mest distans/puls osv när jag letar.. Någon som vet om det finns nån som ligger så nära verkligheten som möjligt och helst inte kostar jättemycket? :)
< < < 1 2 > > >
Daniel
1971 • Stockholm
#21
19 juni 2015 kl 11:44
Gilla
Men det problemet kommer du att få med en GPS-klocka också.
1984 • Stockholm
#22
19 juni 2015 kl 11:45
Gilla
Så är det nog Tibor. Tycker gpsen hjälper på intervaller ner till 400-ingar även om känslan alltid går före. Man brukar ju märka när klockan är ute och cyklar. Kortare intervaller än så kör jag extremt sällan men när det händer så blir det bana eller på känsla. Alla mätsätt har sina fördelar (footpod ska kalibreras och krånglas med, att mäta mot punkter kräver att man springer på samma plats och gps är inte exakt).

#22 är du säker på att båda hade hittat satelitterna när ni startade? Det tog mig nån vecka när jag var nybörjare att förstå att satelitterna tar jättelång tid att hitta om man är i rörelse. Man kan alltså inte köra igång medan den letar och tro att det blir rätt. Först hitta, sen köra. För den typen av diff ska det inte behöva vara annars (om ingen tappade satelliterna en del av vägen vilket händer då och då - oftast i tunnlar men då och då bakom höga hus eller så). En skillnad på några sekunder i snittfart kan du räkna med men är det 30! så har nåt gått fel längs vägen.



Daniel
1971 • Stockholm
#23
19 juni 2015 kl 11:51
Gilla
Anna, mitt råd är så här:
Vill du ha en smidigare GPS (än mobilen) som du lätt kan se siffrorna på: köp en GPS-klocka.

I annat fall, behåll mobilen. För tekniken är den samma, och många mobiler har lika bra eller bättre GPS-precision än GPS-klockor.
1987 • Enköping
#24
19 juni 2015 kl 11:52
Gilla
Vet inte vad som gick fel faktiskt, ska vara noga med det du skriver nästa gång och se vad som händer.. Jag brukar iaf ha RunKeeper igång en bra stund innan, stillastående medan jag förbereder allt och har alltid "grönt ljus" innan jag startar, sen vet jag inte hur kompisen gjorde..
1984 • Stockholm
#25
19 juni 2015 kl 12:00
Gilla
Kan vara så att kompisen inte var lika noga. Håller med Daniel. Tekniken är inte bättre på klockorna så om det bara är mätningen du vill ha bättre så hjälper nog inte en klocka., enda fördelen på klockorna är att du kan göra fler inställnignar och då visa (och lättare se) snittfart nuvarande kilometer/intervall istället för "snittfart senaste sekundrarna" som runkeeper (och de flesta klockor innan man ändrat inställningar) försöker sig på att visa. Men för snittfart på några sekunder är alltså gps-tekniken allt för oexakt. Det är först efter ett par minuter den börjar visa någorlunda rätt +- några sekunder per kilometer.
1987 • Enköping
#26
19 juni 2015 kl 12:08
Gilla
Ja okej, jag trodde klockorna låg långt före men då väntar jag nog med det.. Känns inte värt om jag ändå inte får åtminstone nästan exakta siffror..

Blir nog att fortsätta med RunKeeper men jämföra mer med uppmätta sträckor nu. :) och låna ett löpband ibland!

Men det här fotpod, jag springer ju väldigt varierat, mycket elljusspår som går upp & ner hela tiden samt försöker variera underlag, då kanske det blir för dålig precision där också?
1984 • Stockholm
#27
19 juni 2015 kl 12:47
Gilla
#29 får ta tillbaka min rekommendation av m400 tidigare i tråden verkar det som :).

Undrar hur stor felmarginalen på siffrorna i den där jämförelsen är egentligen. Inte undra på att det råder förvirring kring vad man ska köpa. Verkar knappt finnas nån korrelation alls mellan produktionsår, pris, användarrecensioner eller märke och gps-precision om man ser till den där listan.
1987 • Enköping
#28
19 juni 2015 kl 12:52
Gilla
Tack Michael.
Igår hade jag faktiskt telefonen i en väska på ryggen (hade bälte då jag hade min hund med), så det kanske sabbade lite.. Oftast sitter den på över- eller underarmen beroende på om jag vill kunna hålla koll på distans/tempo under tiden jag springer..
Jag har en iPhone 5c, någon som vet hur den är?
Kompisen jag sprang med igår har iPhone 6 och han hade sin på armen..
På nåt vis känns det som hans tempo kändes verkligast (fast det kanske bara var jag som var sjukt tung i låren, haha) men min distans, vilket inte går ihop.. :p
1965 • Täby
#29
19 juni 2015 kl 13:11
Gilla
Anna, allt kokar ner till exakt hur du vill använda den:

Vill du i en 400-ing (efter 100 meter, säg) titta på klockan och se om du "ligger rätt"?

Eller vill du bara när du är ute och springer snegla på klockan och se ungefär hur snabbt du springer?

Det finns naturligtvis massa varianter mellan dessa. Men du kanske förstår vart jag är på väg. För första varianten ovan så är inte GPS användbart. En fotpod kan vara det, om du läser Michaels länk (#29) så ser du den höga graden av "trueness" som fotpod har. Dvs hur konsekvent den är. Den kanske visar 10 sekunder fel, men *den gör det konsekvent*, till skillnad från GPS. Men i slutändan på dessa typer av intervaller så går man nog snarare på uppmätt sträcka och tid.

Är du mer åt det andra hållet så är ju en GPS-klocka bekväm. Men förvänta dig inte att en klocka är bättre än din telefon. Det är enklare (tänk att fippla med telefonen mitt i en 400-ing!). Jag anväder klocka, men numera mer för loggning är mitt i. Jag har konfigurerat om displayen så att den bara visar tid (totalt och innevarande km) för att ge mig mer ro att hitta känslan och springa avslappnat.

Varierat underlag... Ja jag vet inte *hur mycket* fotpod diffar där. Men å andra sidan så kan du ju inte hålla konsekvent tempo i kuperad terräng på samma sätt som på asfalt. Så jämförelsen haltar ändå i slutändan. Man ramlar tillbaka till ansträngningsnivå.

Jag tycker att Mance uttryckte det väldigt bra i #21. Den är värt att läsas om!

(Jag har varit i "GPS-fällan". Till exempel krampaktigt försökt springa fortare för att det ju går för långsamt - när det sen visar sig inte göra det... Eller tvärtom. )
1984 • Stockholm
#30
19 juni 2015 kl 13:34
Gilla
#33 mm. Blir lite ironiskt att betygsätta gps-klockors exakthet med en skala som är mindre exakt än själva klockorna, kan jag tycka.
1987 • Enköping
#31
19 juni 2015 kl 14:32
Gilla
Tibor, jag skrev nog snabbare än jag hann tänka.
Det jag är i störst "behov" av är ju faktiskt att se var jag ligger i kortare intervaller ca 100-500m .. Kortare backintervaller stegar jag bara upp och kör så hårt det går! :)
Vid längre intervaller från 1km är det ju enkelt att bara använda sig av en klocka och km-markeringarna i spåret, likaså vid distans (kanske kombinera med RunKeeper) & medeldistans/tröskelpass..

Hade varit kul med en pryl som klarade allt detta... :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.