Löpning Träning 7 inlägg 1976 visningar

Hur springa

Lars Persson
1963 • Hässleholm
#1
26 februari 2016 - 00:44
Gilla
Har inte sprungit på ett bra tag men kommit igång nu igen.

Sprang 5 km som mest och tyckte jag låg på samma tempo i stort sett hela tiden.

Kan man öka sitt tempo genom att enbart springa så mycket man orkar.

Eller bör man springa så fort man vill så länge man orkar för att orka mer och mer.
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#2
26 februari 2016 kl 06:28
Gilla
Kul att du kommit igång! Hur du lägger upp träningen beror helt på vad du har för mål. Är det att göra en riktigt bra tid på 5km bör du springa lite längre ibland för att träna uthållighet, men för snabbheten är det helt klart intervallträning som gäller. Där finns många olika upplägg, men ett pass skulle kunna vara 2km uppvärmning i lugn fart, några korta snabba rusningar (3x60m) för att komma upp i puls, sedan 5-10 x 400 m i ett snabbt tempo men inte snabbare än att du orkar hålla samma tempo sista intervallen, en minuts vila mellan varje intervall. Avsluta med någon km lugn jogg.
Här på Jogg finns det många olika träningsprogram du kan följa, men olika distans och tid som nål. Där kan du hitta massor av fler tips på upplägg. Lycka till!
Irene
1968 • Åstorp
#3
26 februari 2016 kl 06:29
Gilla
Man brukar tala om att öka 10%/vecka om man är fräsch i kroppen. Man ska vara försiktig med att öka distans och tempo samtidigt. På sikt ger det nästan alltid skador.
1992 • Katrineholm
#4
26 februari 2016 kl 10:11
Gilla
Kul att du vill tillbaka i löpningen! Jag håller med Markus, att du kan följa ett träningsprogram för då kan du få en struktur för att komma igång ytterligare för att sedan springa längre/fortare beroende på vad målet är.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#5
27 februari 2016 kl 10:44
Gilla
Det tog lång tid för mig att förstå hur jag skulle komma över 5 km-gränsen utan att göra mina joggturer till en pina. Men jag lärde mig vilket tempo jag utan problem kunde springa 5 km med, sen mätte jag upp en 7 km-slinga med hjälp av just "mät runda" här på jogg.se, sänkte farten rejält och började springa den slingan istället. Farten kom av sig själv så länge jag sprang med huvudet och ställde in mig på att hellre klara sträckan än att springa för fort för mitt syreupptag och mina muskler. Jag sprang typ var tredje dag. När träningsvärken hade lagt sig skapligt gav jag mig ut igen.
På så vis har jag hållit på och ökat distansen lite åt gången. Nu klarar jag en halvmara skapligt. För att kunna springa längre funkar det alltså för mig att bara sänka farten och hålla koll på hur hastigt jag andas. Men för att kunna utveckla min fart så skulle jag egentligen behöva mer intervaller.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
27 februari 2016 kl 15:40
Gilla
Om det var något år sen eller mer som du sprang så är ökning 10% per vecka riskabelt. Varierad löpning brukar ge bäst resultat, småningom märker man hur kroppen reagerar. När kroppen vant sig vid att springa igen (låt det ta några månader) så kan du alltid kika på något program för inspiration, det finns massor av träningsprogram på nätet, redan här på jogg.
Lars Persson
1963 • Hässleholm
#7
7 mars 2016 kl 13:56
Gilla
Ok, tack för alla svar!

Har börjat väldigt lugnt med 2 km sträckor (mest för att det är det minsta där jag joggar)

Ökade ganska rejält sist men kände av det i benen sedan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.