Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 6891 visningar

löparknä och marathon om 3 veckor

Helsingfors
#1
17 september 2016 - 16:29
Gilla
Jag har hållit på med löpning i flera år, de första åren mest kortare rundor men de senaste åren har det blivit mer och längre. Ifjol testade jag på lidingöloppet och i år är siktet inställt på mitt första maraton. Jag har tränat bra sen i vårvintras och tycker att formen känns hyfsad. Tyvärr fick jag för några veckor sen ont på utsidan av knät under en långrunda. Var tvungen att avbryta. Tog kontakt med en sjukgymnast som är specialiserad på ben, fötter löpning osv. Precis som jag misstänkte hade jag drabbats av löparknä. Jag var något svag på vissa områden i höfterna och lite stel. Dessutom har jag 12 graders överpronation. (skorna ok dock). Fick ett träningsprogram med styrkeövningar och mycket stretch. Knät blev faktiskt bättre och jag gjorde några längre löprundor som funkade bra. (håller fortfarande på med mitt träningsprogram som jag fick av sjukgymnasten) Idag hade jag en längre löprunda på programmet men efter 27 km fick jag känningar i knät och avbröt. Nu funderar jag på vad jag ska göra för att klara av att springa marathon om 3 veckor??? Ska jag helt strunta i löpning fram till tävlingen eller kan jag köra kortare pass? Kanske cykelturer för att hålla upp konditionen. Det var rätt så kyligt i morse när vi gav oss ut på löprundan. Kan det påverka? borde man ha på något sorts knäskydd som värmer knät under tävlingen? Skulle kännas såå tråkigt att inte kunna genomföra maratontävligen när man har tränat så länge inför den.
hxman
1976 • Skåne
#2
17 september 2016 kl 20:40
Gilla
Värmeskydd hjälpte mildra mitt löparknä. Men se till att bli helt frisk och satsa på ett senare lopp istället
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#3
18 september 2016 kl 06:52
Gilla
Finns ju olika varianter av "straps",spännband som du spänner ovan knä och avlastar(har hjälpt några,några inte).
Men håller med föregående,får du så ont nu så du måste avbryta så ställ in siktet på ett annat maraton,ingen tävling är ju värd att ev totalpaja knät för.
1973 • Åkersberga
#4
18 september 2016 kl 07:49
Gilla
Om du kan köra korta pass utan att få ont är det ok att träna så tycker jag och visar att just längden blev för mycket igår kanske p.g.a. muskel trötthet från dagarna innan?
Stretching efter löprundan tycker jag är bra för att återställa kroppen i en avslappnad och neutral form så länge man inte har en färsk skada. Beroende på hur du tycker det går de kommande veckorna med korta pass, cykling, stretching osv kan du ju avgöra sen om du vill tävla med den inställningen att hoppa av vid en känning?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
18 september 2016 kl 08:36
Gilla
Det är alltid risky att springa långt veckorna innan Marathon. Men på 3 veckor hinner det hända mycket.

Skippa långrundorna och kör på den sista tiden innan loppet nu.

Sista veckan innan vill man ändå trappa ned rejält. Så du ska se att du står prefekt taggad på startlinjen när det är dags!
Helsingfors
#6
20 september 2016 kl 19:28
Gilla
Skulle kännas riktigt trist att behöva avstå maratontävlingen. Jag är ju så taggad för det. Ska springa i Budapest. Flygbiljetter,, hotell och allt runt omkring är fixat. Har köpt en strap, ska testa med det. Annars tänkte jag ligga lågt med löpningen nu fram till den 9 oktober. Sen får jag väl se hur det känns. Stretchar iaf till tusan nu och försöker rehabilitera mitt knä.. Hur funkar annars vattenlöpning. Är det något man kan hålla på med nu med tanke på knät?
1961 • Stockholm
#7
20 september 2016 kl 19:52
Gilla
För ca 10 år sedan hade jag också problem med löparknä innan ett lopp.
Jag bokade tid hos en sjukgymnast, men samtidigt fick jag även tips från en jobbarkompis som även var hälsocoach/hälsoinspiratör om den klassiska löparknästrechningen som man kan googla på och se på youtube.
Malin Ewerlöf har också sida om denna strechning med korslagda ben lutandes emot en vägg.
Min jobbarkompis sa att jag skulle stretcha denna specifika stretch så ofta jag fick tillfälle många gånger under dagen.
På morgonen, till fikat, lunchen, toalettbesök :) mm, mm.
Efter 4 dagar intensiv strechning märkte jag att jag kunde springa 15 km utan problem!! :)
Därför kunde jag avboka min tid hos sjukgymnasten!
1969 • västerås
#8
20 september 2016 kl 21:00
Gilla
Springer också i Budapest, hoppas du kommer till start
Helsingfors
#9
14 oktober 2016 kl 18:56
2 Gilla
Efter många om och men kom jag faktiskt till start i Budapest. Riktigt bra gick det! Jag hade köpt en knee strap som jag använde. Vid 20 km började det göra ont i knät, då spände jag på strapen riktigt ordentligt och sen kände jag inte av något knät över huvudtaget och jag sprang i mål utan problem. Dagen efter gjorde det ont i knät men efter det var det varit bra. Jag är mycket glad att jag kom till start och loppet gav mig mersmak. Man borde kanske söka efter en ny utmaning nu till nästa säsong ??
1968 • Kållered
#10
15 oktober 2016 kl 16:26
Gilla
Knee strap är grymt bra om man har löparknä. :)
1966 • Vänersborg
#11
15 oktober 2016 kl 18:46
Gilla
Säger bara skumrulle hjälpte mig
kolla även på https://www.youtube.com/watch?v=gc7q76H14tw

Jonas Collet har några bra stretch övningar ang löparknä
1968 • Kållered
#12
15 oktober 2016 kl 19:30
Gilla
Ja, även skumrulle är mkt bra. Fast inte just när man springer. ;)
1966 • Vänersborg
#13
16 oktober 2016 kl 10:01
Gilla
Vet jag väl ?? tanken är väl att man gör sin rehab innan
Så man inte behöver oroa sig för smärta under loppet ??
1968 • Kållered
#14
16 oktober 2016 kl 10:09
Gilla
Absolut! Uppfattade bara att denna tråds tema är "vad göra när det är för nära ett lopp för att hinna bli av med löparknä", alltså om man inte hinner rehabilitera riktigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.