Löpning Kost & Näring 86 inlägg 52796 visningar

Era erfarenheter av att gå ner i vikt

1986 • Hyltebruk
#1
22 februari 2017 - 19:01
Gilla
Jag har alltid tänkt att jag tränar delvis för att kunna unna mig att äta nästan vad jag vill. Träningen har så klart andra vinster som är viktigare; mår bra, är roligt, förbättrar hälsan osv. Sedan jag började träna kontinuerligt för snart 3 år sedan så har jag aldrig haft något mål att gå ner i vikt, vilket jag haft många gånger tidigare i mitt liv och då har jag aldrig hållit i träningen.

Nu har jag tränat kontinuerligt i snart 3 år, springer i dagsläget 2,5- 4 mil i veckan. Väger i stort sett exakt lika mycket som innan jag började träna, om inte lite mer. Jag fattar ju rent intellektuellt att det beror på att jag äter mer än om jag inte tränar. Jag blir väl helt enkelt hungrigare. Har egentligen inte brytt mig om det och har nog också tänkt att "snart kommer jag börja gå ner i vikt".

Jag gör sakta framsteg i min träning, det rullar på. Jag håller mig frisk och skadefri. Men nu börjar jag inse att jag kanske vill mer med löpningen än att bara jogga lite för mig själv. Jag har passerat 30 år så några stordåd är det inte tal om, men mer än lufsa omkring för skojs skull hade kanske varit roligt. Och det kommer inte hända när jag släpar omkring på 10 överflödiga kilo. Eller?

Hur tänker ni?
Hur snabbt ser man framsteg?
Hur går man ner i vikt utan att det påverkar träning och återhämtning?
Är det värt det?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#2
22 februari 2017 kl 19:36
1 Gilla
Se över kosten istället.
1965 • Kungsholmen
#3
22 februari 2017 kl 20:15
Gilla
Jag kan utan vidare gå ner 1kg i veckan en kortare period då jag bestämmer mig för det utan att det påverkar träningen. Så länge man håller blodsockret uppe och glykogenlagren i musklerna någorlunda fyllda så är det inga problem.
1969 • västerås
#4
22 februari 2017 kl 20:41
Gilla
Försök att göra strukturella förändringar. Själv har jag tagit bort socker.... genom att bara dricka sockerfria drycker exempelvis.

Att banta gör skillnad man blir mycket snabbare. Det är värt det....
1986 • Hyltebruk
#5
22 februari 2017 kl 20:55
Gilla
#2 Jag fattar att det till 100% har med kosten att göra (trodde det framgick). Annars hade jag ju gått ner i vikt för länge sedan. Min frågor var:
Hur snabbt ser man framsteg?
Hur går man ner i vikt utan att det påverkar träning och återhämtning?
Är det värt det?

#3 Glykogenlagren, hur ser jag till att hålla de fyllda?

#4 Som tidigare ätstörd är "banta" inget jag tänker göra. Förmodligen därför jag tycker det här är svårt. Jag vet lixom inte vad jag ska ta bort/förändra utan att det ballar ur för mig. Men tackar för att du är ärlig och säger att det gör stor skillnad. Det är den motivationen som saknas tänker jag.
1978 • Linköping
#6
22 februari 2017 kl 21:02
Gilla
Bästa sättet att gå ner i vikt är att öka din volym löpning om det är möjligt. Lägg till ett pass per vecka, eller förläng de andra passen. 2,5-4 mil i veckan är en relativt låg träningsvolym. Du kanske även kan öka intensiteten. För mig är det ett betydligt bättre alternativ. Livet är för kort för att skippa socker och annat gott.
1986 • Hyltebruk
#7
22 februari 2017 kl 21:13
Gilla
#6 Så har jag resonerat tidigare. Men tror tyvärr inte det är ett vinnande koncept för mig; Med tanke på att jag gått från att inte träna alls till att springa 2,5-4 mil i veckan + styrkepass och snarare gått upp i vikt än ner. Jag kompensationsäter helt enkelt. Sen är det nog inte möjligt att få plats med mer träning i livet just nu oavsett.
1987 • Halmstad
#8
22 februari 2017 kl 21:22
Gilla
Jag tycker att det snabbt går lättare att springa om man går ner bara några kg, men om du inte är ute efter några stordåd, är det verkligen värt att börja mixtra med maten? Träna lite mer så kanske några kg försvinner av bara farten? Man blir snabbare av att vara smal, men jag tycker inte det är värt att tänka på vad man äter hela tiden bara för att springa lite snabbare. Man kan nog utvecklas ändå. Lycka till!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
22 februari 2017 kl 21:28 Redigerad 22 februari 2017 kl 21:49
Gilla
Går du ned i ren löpövervikt från ett betydligt högre BMI än 22, så bör förbättringen i % av en viktnedgång till den BMI-nivån bli kring 50-100 % av viktnedgången i %. (Exempel, utgångsvikt 70 kg, ny vikt 10 % lägre, bör ge ca 5-10 % sänkt miltid). Förlorat midjefett ger mindre effekt än samma mängd förlorat benfett beroende på förenklat uttryckt olika stora rörelser, bl a därav intervallet ca 5-10 % och i övrigt kan även löpekonomin i form av löptekniken sannolikt påverkas lite olika hos olika löpare av en viktnedgång.
Ytterligare nedgångar till ännu lägre nivåer kan eventuellt ge successivt något mindre effekt och utplana när optimal nivå nås vilket bör ske på BMI mellan 18-21.

Om man vill satsa på löpning är nog det trevligaste medlet att nå en löpeffektivare vikt på lite sikt att successivt höja mängden lugn distansträning, utöver befintlig träning och inte kompensera det fullt ut med ökat energiintag. Då fås ju effekt på löpresultaten av både ökad träningsmängd och viktnedgången i sig.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
23 februari 2017 kl 07:48 Redigerad 23 februari 2017 kl 07:50
5 Gilla
Enda sättet att gå ner i vikt är att ligga på ett kaloriunderskott. Min son har sedan i höstas gått från 104 kg till 89 kg ( senaste vägning i söndags ) genom att äta nyttigare + att han dokumenterar det han äter i en app för att säkerställa att han äter rätt mängd mat. Han försöker också hålla sig ifrån snabba kolhydrater för att hålla blodsockernivån jämn.
Mitt råd är därför att försöka stämma av vad som är rätt mängd energi för dig och lägg dig på ett litet underskott, 300-500 kcal per dag. Ta sedan fram vågen en gång i veckan för att hålla koll på hur det går. Det bästa är ju att få en lugn stabil viktnedgång på 0,5 - 1 kg i veckan.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#11
23 februari 2017 kl 09:57
1 Gilla
Jag själv har gått ner en del genom att äta nyttigare och mindre i kombination med löpning.
Har skippat bröd helt och snabba kolhydrater. Äter mycket proteiner och mindre kolhydrater samt att jag tar mat endast en gång.
På helgerna unnar jag mig lite mer men inga vräker dagar.
Gäller även att unna sig av det goda också för annars tror jag att ångesten kommer när du väl äter något onyttigt.
1988 • Göteborg
#12
23 februari 2017 kl 10:17
Gilla
Räkna kalorier är det enda som funkar för mig. Jag kan hålla mig viktstabil utan att räkna, men inte gå ner i vikt. Har ca 30 kg för mycket och springer på, men hade gärna blivit lite lättare pga vill bli snabbare. Och minst 1 kg grönsaker om dagen, annars blir jag så hungrig att jag inte kan tänka.
Västerås
#13
23 februari 2017 kl 10:33
1 Gilla
Jag rekommenderar guiden av King grub från forumet kolozzeum
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881

Det står att det är en deffguide men den hade lika gärna kunnat heta viktminskningsguide. Mer komplett guide än så behövs inte och det är enkelt att följa för någon som inte är insatt i alla mekanismer. Det var ungefär så jag åt för att komma ner till 6 % kroppsfett sommaren 2013.
hxman
1976 • Skåne
#14
23 februari 2017 kl 13:12
Gilla
Här finns mycket bra läsning på temat. http://www.styrkelabbet.se/fettforbranning/
Det enda som funkar för mig är att logga det jag äter (med kontrollvägning av en del mat för att undvika glädjekalkyler). När jag ökar träningsdosen kompensationsäter jag
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
23 februari 2017 kl 13:57
Gilla
Något man lätt glömmer är hur mycket man rör sig i vardagen. Att leva ett stillasittande liv med kontorsjobb, bil till jobbet etc påverkar mer än man tror. Stillasittande + träning knappt 30 min per dag i snitt ger inte mycket utrymme till utsvävningar. För egen del cykelpendlar jag varje arbetsdag och tränar 7-8 pass per vecka för att jag tycker att jag mår bra av det.
Mitt råd är att man stoppar in någon ytterligare lätt fysisk aktivitet om man inte kan/vill träna mer, kanske en lunch- eller kvällpromenad.
1976 • Floda
#16
23 februari 2017 kl 15:53
Gilla
Låter som jag ungefär! Om jag tränar mer en period så går jag upp i vikt, blir väl mer muskler under fettet liksom.

Eftersom du har en historia med ätstörningar (om jag fattade dig rätt) så förstår jag att kaloriräkning inte lockar. För mig har det varit det enda som funkar. Tyvärr. Har gått ner 3-4 kg på 40 dgr med en app som lägger till kalorier när man tränar (om man kopplar ihop apparna med varandra) så man "får" äta mer när man tränar. Så nu tvingar jag ut mig på diverse grejer bara för att slippa lägga mig hungrig...

Så bara träning funkar oftast inte, har jag läst, utan kosten behöver justeras också för att nåt ska hända.

Märker tyvärr inget på löpningen ännu (viktnedgång=snabbare) men jag håller på och rehabbar efter en stressfraktur i höstas så det är mycket alternativ träning.

Jag hoppas du hittar det som funkar för dig!
1986 • Hyltebruk
#17
23 februari 2017 kl 20:10
Gilla
Tack för alla era svar och ert engagemang! Har läst era svar under dagen men inte haft tid att svara.
Jag har räknat kalorier i perioder tidigare och det funkar ganska bra. Jag får ramar så jag varken äter för mycket eller för lite. Samtidigt stressar det mig lite. Men tänker ändå att jag ska ge det en chans och se var det leder. Tyvärr är det inte möjligt att träna speciellt mycket mer men att bli mer aktiv dagligen är verkligen något jag försöker och ska lägga mer krut på (det gör en ju till hälsosammare löpare även om jag inte går ner i vikt). Har redan laddat ner en app som jag använt tidigare för att hålla koll.

Idag hände dock något som gör mig lite skeptisk och ni får gärna tipsa om vad jag kan tänka på. Har ätit något mindre än vanligt idag. Frukost som vanligt, rejäl sallad till lunch (grönsaker, råris, bönor, nötter och vinägrett), frukt till mellanmål. Tydligen ca 1300-1400 kcal vilket lämnar utrymme till en liten middag om jag ska ligga på ca 1750 kcal. Åkte och tränade efter jobbet, ett förhållandevis enkelt corepass som kändes bra. Men sen hann jag inte mer än ut på parkeringen innan jag började må illa. Tog mig hem med nöd och näppe och låg sedan och hulkade på toaletten i nära en timme. Försökte pilla i mig lite halloumi (salt) men det gick inget vidare. Efter en timme lyckades jag få i mig en clementin och då vände det. Har varit med om det tidigare men inte fullt så här illa.
Vad beror det på? Är det att äta mindre och oftare som gäller?
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#18
23 februari 2017 kl 20:30 Redigerad 23 februari 2017 kl 20:45
3 Gilla
Alltså vissa saker som skrivs här är rena och hemska faktafel!
@TS, läs på om näringslära, modern sådan, av flera olika källor, och lyssna inte "fakta" utan belägg. (Inte mig heller)

Jag blir mörkrädd när vissa skriver "enda sättet att gå ner i vikt är att ligga på kaloriunderskott", eller "spring mer så går du ner i vikt."
För Guds skull, läs lite själv så kommer du snart på hur du skall göra.
Jag ger mig inte in i pajkastning här, men fundera på detta och googla lite.
Käka ditt basala näringsbehov -500kcal (typ tex 2000kcal) per dag i egenskap av skumtomtar.

Eller en vettig lågkolhydratkost på 2500kcal eller t.o.m 3000 kcal (det är inte så noga) per dag och kolla vad som händer...
Vad man äter spelar roll.




1976 • Floda
#19
23 februari 2017 kl 20:34
Gilla
Oj och usch! Jag blir inte så dålig men har lärt mig att dricka vätskeersättning direkt efter träning. Missar jag det så mår jag illa, dock inte så illa som för dig. För en del är det vad de har ätit under dagen, för mig är det vätskebalansen som ställer till det. Prova dig fram!

Om du vill gå ner i vikt så kanske du ska ner mot 1500 kal per dag, även med träning. Min app ger mig 1200 om dagen, sen blir det mer om jag tränar. Oftast äter jag runt 1500-1600 om dagen, ändå står jag stilla av och till i vikt. Bara en tanke...
1986 • Hyltebruk
#20
23 februari 2017 kl 21:05
Gilla
#19
Jag "borde" också ligga på ca 1200 + för träning. Men jag väljer att ligga betydligt högre och sen inte lägga på mer de dagar jag tränar. Får se hur det går...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.