Löpning Träning 14 inlägg 1583 visningar

Vila mellan pass?

Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#1
8 oktober 2008 - 23:48
Gilla
Hej!
Jag tränar löpning nästan varje dag, men grejen är att jag har ganska många kilon extra att bära på efter att jag skadade knäet. Bör jag vila 48 timmar mellan varje pass eller kan jag köra på som vanligt?
Jag har ortopediska inlägg i mina skor. Tack vare dom har jag inte känt av min knäskada på 2 år. Men frågan är om jag kan köra på som vanligt?

Just nu känns det bra. Hade dock lite problem med vaderna innan jag köpte nya skor. Dämpningen var helt slut i dom. Det sägs att man ska vila 48 timmar innan man tränar samma muslekgrupp igen, är det sant?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#2
9 oktober 2008 kl 10:27
Gilla
Tror det är svårt att svara kategorsikt på din fråga. Hur länge du behöver vila mellan passen beror på olika saker. Hur hårt du kör, hur gammal du är, hur vältränad du är, din konstitution mm.
1978 • Lindome
#3
9 oktober 2008 kl 11:17
Gilla
Om du lagt in alla dina pass i din träningsdagbok här på jogg även tidigare så ser det ju ut som du gjort en väldigt ökning av totaldistansen denna och förra månaden. Om du vill undvika skador skulle jag nog rekommendera att du tar det lite lugnare nu och ökar träningen mer succesivt.
2006 • Alingsås
#4
9 oktober 2008 kl 11:36
Gilla
Jag tycker att du borde nöja dig med att springa varannan dag, öka tempot alternativt distansen om du tycker att det är för lite.
1974 • Halmstad
#5
9 oktober 2008 kl 11:56
Gilla
Vad jag har hört så bryter man ner kroppen när man tränar. Därför behöver man vila kanske i alla fall 1 dag i veckan för att kroppen ska kunna tillgodose sig all träning.
Anders S
1973 • Göteborg
#6
10 oktober 2008 kl 14:44
Gilla
Johannes.

Du måste nog fråga dig varför du springer och vad du vill uppnå.
Hur trött är du, hur känns det i kroppen dagen efter en träning.

Springer du för välbefinnande i lugnt tempo kan du säkert fortsätta att springa lite varje dag förutsatt att du ökar på totalmängden efterhand så att du inte drar på dig onödiga skador.

Om du däremot springer med hög intensitet är det klokt att vila och låta kroppen vila sig.

För de flesta som jagar ett visst resultat eller vill uppnå ngt med löpningen, tror jag det är bäst att göra upp en plan. Det behöver inte vara frågan om ett detaljerat träningsprogram, men en plan, något att gå efter.
Hur denna plan ser ut beror helt på vad du vill åstadkomma.

När du vet vad du vill satsa på (LL, marathon, 10 km eller kortare) kan man titta vidare på var du ligger nu och vad du önskar prestera på ett evenuellt lopp eller vilken "nivå" du vill nå.

En annan sak kan ju vara hur mkt tid man vill lägga ner och när man kan/vill träna.

Alla dessa saker gör att det är svårt att få ett färdigt program serverat. Däremot kan man få väldigt bra tips och hjälp om man har börjat svara på ovanstående frågor.

Sen skall man inte glömma att det säkert finns flera sätt att nå samma mål.

När det gäller knät tycker jag det är svårt att svara på vad som ger värst belastning eller skaderisk-hög intensitet och mkt vila elller låg intensitet och lite vila.
Lite intensitet och mkt vila lär vara skonsamamre än löpning med hög intensitet och lite vila, men sen beror det nog en hel del på individuella faktorer och bör besvaras av ngn kunnig ortoped/sjukgymnast.

Lycka till med målsättande och genomförande!
1967 • www.sapiens.se
#7
10 oktober 2008 kl 14:50
Gilla
Bra inlägg där Anders!
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#8
10 oktober 2008 kl 16:58
Gilla
Det cär om att man ka vänta 48h innan man tränar samma muskelgrupp gäller nog mest när man lyfter skrot och sånt. Vi löpare kan gott köra varje dag om vi känner för det. Jag tycker det ser ut som om du har en ganska bra mix, att döma av din träningsdagbok, men testa att lägga in nåt intervallpass då och då, och se till att ha roligt. Lycka till med klassikern!
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#9
10 oktober 2008 kl 17:49
Gilla
Snarare 72timmar än 48timmar mellan träningspass med samma muskel/muskler, men annars är det rätt att det gäller just muskelträning (dock på hög nivå/belastning).
Mikael
1967 • Huddinge
#10
10 oktober 2008 kl 18:26
Gilla
Njaa, lite väl mycket råd som lutar åt att varje dag är ok tycker jag. Enligt mig ska man vara försiktig med att träna mer än varannan dag. Mitt råd är att ha en vilodag mellan de flesta passen. Ibland kan du springa två dagar i rad men gör inte det mer en en gång i veckan.

Och glöm inte att då och då se till att du får en lugn vecka. För lite vana löpare så kanske var 4:e vecka bör vara något mer försiktig. Ofta löser jobb, familj eller förkylning det automatiskt...
csaba
1973 • Malmö
#11
10 oktober 2008 kl 20:11 Redigerad 10 oktober 2008 kl 20:12
Gilla
Jag är också lite "tyngre" sen jag var på "topp", på mina "yngre" dar och har också ortopediska inlägg (tack därför mina benhinnor gått över) och har också problem med mina vader.

Jag anser att man ska lyssna på kroppen istället.
ibland kan jag köra en tuff vecka (6 dagar/vecka), men ibland vila 2-3 dagar, när vaderna eller benen börjar kännas. Dock har jag märkt att massage brukar hjälpa för mina vader.
många dagar jag vilar så kör jag allternativ träning istället (styrketräning,kickboxning och spinning).
1967 • vårgårda
#12
10 oktober 2008 kl 21:27
Gilla
dina tider och distanser kanske bör anpassas lite, om du är överviktig som du säger så kanske man kör längre distans på lägre puls....du har ju inte angett pulssnitt så det framgår inte hur hårt du eg. kör.

tiderna säger ju inget.Om du varit en god orienterare innan så kanske detta e lågintensiv träning??

fettförbränning e kanske inte ditt mål, men om du vill träna så mycket som du säger så bör inte alla pass ligga på 80+%

efter högintensiva pass så vila, eller kör lågintensivt= 2 flugor på smällen...
LYCKA TILL MED MÅLEN
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#13
11 oktober 2008 kl 16:05
Gilla
Tack för alla otroligt bra svar. :) Det finns en del att tänka på, och jag ska skriva ner ett träningsschema. Tack alla!
1969 • Upplands Väsby
#14
11 oktober 2008 kl 19:50
Gilla
Johannes, ett tips som kan vara bra: om du har en muskel eller annat som ömmar två dagar i rad, ta minst två dagars vila. Vila från löpningen behöver förstås inte betyda att man sitter still. Alternativ träning kan gå bra, som t ex cykling, crosstrainer, styrketräning, simning osv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.