Styrke/gruppträning Styrketräning 8 inlägg 7071 visningar

Styrketräning 1/vecka; meningsfullt?

LJönsson
1957 • Linköping
#1
15 mars 2019 - 18:50
Gilla
I min ungdom för mer än 40 år sedan var jag en hyfsad styrkelyftare och styrketränade 5-6 ggr/vecka och sedan dess nästan inte alls. Nu har jag bl.a fått smak på löpning, den meditativa långsamma delen alltså.
För att inte onödigtvis tappa muskelmassa styrketränar jag armar och axlar en gång i veckan. Bara en gång i veckan enär jag nu tycker det är så fruktansvärt tråkigt!

Frågan är om det har någon positiv effekt alls. Har googlat på styrketräningssidor och styrketräningsprogram. Men där har jag inte funnit något av värde, bara hur man ska lägga upp program 2-3 ggr/vecka för att sakta bli starkare.

Så, finns det någon vetenskap beträffande styrketräning 1 gång/vecka? Gärna specifikt för 60+ .
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#2
15 mars 2019 kl 18:55
Gilla
Jag har inga vetenskapliga belägg för det här, utan bara anekdotisk bevisföring. Jag kan göra rätt stora styrkeökningar på bara ett styrkepass/vecka under förutsättning att det är rejält hårt. Ett konditionspass/vecka ger minimal effekt på mig. Jag kanske har större talang att bygga styrka än kondis - vem vet?
1978 • HÄRRYDA
#3
15 mars 2019 kl 19:20
Gilla
tröttar du ut musklerna du tränar så har de ju e hel vecka på sig att växa.. klart att det måtte ge resultat..bättre än att inte träna iallafall.. men låt musklerna jobba ordentligt varje pass... TRÄNINGSVÄRK ska du få..
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#4
15 mars 2019 kl 19:28
Gilla
Faktiskt tycker jag det mest intressanta står i kommentarerna, Jacob Gudiol svarar på en kommentar med följande:

"För att bygga muskler skulle jag sätta en gräns på att man behöver träna minst var 5 dag och för att underhålla ungefär en gång i veckan. Men det hänger på hur vältränad man är där mer vältränade behöver träna lite mer frekvent."
https://traningslara.se/styrketraning-del-vi-val-av-ovningar-typ-av-rorelse-och-frekvens/

Med det sagt så verkar det inte finnas några bra, klara svar. Bara väldigt många gissningar.

Fast allt är väl bättre än inget får man förmoda.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#5
15 mars 2019 kl 23:19
Gilla
1973 • Åkersberga
#6
16 mars 2019 kl 18:19
Gilla
All träning är bättre än ingenting och som äldre behöver man mer tid för återhämtning. En nackdel kan vara att man får mer träningsvärk när det går långt emellan passen.
LJönsson
1957 • Linköping
#7
17 mars 2019 kl 13:35
1 Gilla
Tack för alla svar och länkar.
När jag går igenom länkarna så verkar det som att det finns stöd för att styrketräning 1/vecka verkligen har effekt för att undvika tändsticksarmar.
Jukka Sandin
1957 • Alingsås
#8
21 december 2019 kl 15:08
Gilla
Hej!
Ser att du är samma årgång som jag, 57:orna va osynliga efter 56:orna haha.
Jag själv var motsatsen till dig har bedrivit skidskytte, skidor, Marathon o terränglöpning cykel o MTB o lite rodd o rullskidor. Bara uthållighet alltså. Men styrketräningen har varit a o o det är alla idrotters grund. Roligt att du har hittat den meditativa löpningen, välkommen. Om du läser artikel "styrketräning för äldre" hittar du vetenskapligt styrkta studier om bara positiva effekter. Själv har jag funnit den tunga "råa" styrketräningen som nödvändig för att behålla styrkan. Att träna upp styrka eller stor muskelvolym är olika saker. Äldre kan få dessa effekter med specifik träning.
För din löpning kan du t.ex. stimulera de snabba cellerna i benmusklerna genom att 1: göra 5
jämnfota längdhopp var för sig med litet stopp mellan, mät totala sträckan och gör om nästa vecka. 2: gör 5 lantmätarhopp i följd o mät sträckan, gör om nästa vecka. Efter 3 månader görs övningarna i uppförsbacke o ytterligare om 3 mån ännu brantare uppförsbacke.
Lycka till och kolla upp länken nedan
https://centrumforidrottsforskning.se/sv/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.