Löpning Träning 11 inlägg 6040 visningar

Är gång underskattat?

Kurre Bussman
1956 • Karis
#1
31 oktober 2019 - 10:16
Gilla
Med gång menar jag här rask promenad!

Var senast i går på en rask 5,4k promenad. Årets (troligen sista) halva löpte jag fem dagar tidigare och hade nog varit utvilad nog för att löpa. Men i skymningen valde jag att gå raskt.

Tankar som slog mig var att har man lika nytta av en rask promenad som av löpning i lågt tempo?

Är inte säker men tycker att vid rask promenad jobbar lite andra benmuskler än vid långsam jogg. Kan man vid löpning ha nytta av att även dessa muskler hamnar jobba och stärks och lite andra muskler samarbetar än vid löpning?
Främst tyckte jag mig känna av större belastning på vissa muskler i underbenen. För egen del känns det som om frånskjutet vid rask promenad är kraftigare än åtminstone vid lätt jogg då jag närmast faller framåt.

Försöker väl främst försvara att jag nu då säsongen är över så kan jag en tid ersätta en del jogg med raska promenader och inte behöva tänka att det inte betjänar löpningen inför följande säsong.
1965 • Kungsholmen
#2
31 oktober 2019 kl 10:17
Gilla
1969 • Bara
#3
31 oktober 2019 kl 14:07
Gilla
Inbillar mig att en rask promenad kan ge mer för musklerna än löpning. Är säkert sant som du säger att det är andra muskler inblandade. Jag tror det är underskattat.
1956 • Bærum (Oslo)
#4
31 oktober 2019 kl 14:42 Redigerad 31 oktober 2019 kl 14:49
Gilla
Ja, jeg tror absolutt at gange (promenad) er undervurdert som trening. Det er bra både som egen aktivitet og som aktivitet der man både går og løper - f.eks. ved langturer.

Synøve Brox (Norge) som nylig satte verdensrekord på 10 km gateløp for kvinner i klassen K60-64 (38,27), sa dette til Kondis.no på spørsmålet om 'hovedgrunnen til den fine fremgangen du har hatt i høst':

'Jeg går jo veldig mye da, frem og tilbake til jobb hver dag. Og så har jeg trent mye styrke siden jeg har vært en del skadet. Tåhev og slikt. Jeg har kjent det i lårene i alle løp helt inntil jeg var i Danmark og løp halvmaraton, da løsnet det litt. Så jeg tror svaret er styrketrening og å holde seg i bevegelse.'
anders bengtsson
1966 • sibbhult
#5
31 oktober 2019 kl 16:51
Gilla
rent allmänt ärgång underskattat ...
1984 • Göteborg
#6
3 november 2019 kl 00:44
1 Gilla
Tror att det både är under- och överskattat beroende på hur man tänker det ska ge effekt.
Som någon skrev i tråden som länkats till så tror jag gång har en viktig del i vardagen, så om resonemanget skulle vara antingen gång eller inte, skulle det helt klart vara bättre att gå än att inte göra det.

Om man redan går till vardags, och som de flesta har x antal timmar per vecka man kan lägga på träning och extra motion, så kanske mer gång inte är det mest givande för att förbättra sig inom löpningen. Personligen blir jag mer sliten av att gå fort än att jogga lugnt (i fötter/muskler/allmäntillstånd, sen är skaderisken säkert mycket lägre av att gå). Men har man som mål att bli ultralöpare eller ta sig an längre traillopp som är för tekniska för att klara springa hela tiden, då har ju gång sin naturliga plats, när man t o m kommer behöva det i tävlingssituationen.
Att gå i terräng tycker jag är väldigt underskattat, men då kommer man ju in på det där som i trapp-tråden, är man väldigt löpinriktad är det frågan om det tar för hårt på ett sätt man inte kommer ha användning för sen, beroende på vad målet är.

Men gissar att de flesta här snarare tänker att man späder ut joggingrundorna med nån halvtimme eller lägger till ett gångpass på någon timme ibland, inte att man går flera timmar per dag, och då kommer det nog inte göra någon större påverkan åt något håll mer än extra vardagsmotion. Börjar man snacka att gå minst ett par timmar per dag, då blir det kanske svårt att orka och hinna med löpningen också.


1969 • Norrtälje
#7
3 november 2019 kl 07:58
Gilla
Gång kan säkert även vara bra som förberedelse för löpare som planerar att vara ute rätt länge på maran (4+ timmar). Det blir då ett sätt att förbereda kroppen på att vara igång länge. Det är ju inte särskilt lämpligt att löpare på den nivån kör regelbundna långpass på 3-4 timmar löpning. Det skulle slita alldeles för mycket.

Jag har för mig att gamle topplöparen Marius Bakken har program för marathonmotionärer som bygger på att man alternerar kortare löplångpass med pass där man omväxlande går och joggar länge.

1956 • Bærum (Oslo)
#8
3 november 2019 kl 11:50
Gilla
Også Ingrid Kristiansen mener at gange er undervurdert: https://www.ingridkristiansen.com/2019/06/03/gang-er-en-undervurdert-aktivitet/
Acke5
1959 • Göteborg
#9
3 november 2019 kl 12:27
Gilla
Förr i tiden var långpromenader tydligen en vanlig del av löpträningen. Numera tränar ju inte eliten på samma sätt och just syreupptagningsfömågan tränas väl inte genom att gå (undantaget mycket rask gång).

För hälsa och välbefinnande är det säkert en bra idé att vila från löpträningen någon månad om året och träna något annat istället.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#10
3 november 2019 kl 12:40
1 Gilla
Apropå elit och ämnet här så upprepar jag vad jag skrev i den andra tråden:

Jag lyssnade på Johan Wettergren som bland annat tränar Charlotta Fougberg. Han berättade att hans adepter sätts på promenad efter bland annat långpass för att både förlänga långpasset och påskynda återhämtningen. Jag tyckte att det lät smart och logiskt och har snott det konceptet.
Walker67
1947 • Växjö
#11
3 november 2019 kl 18:17
Gilla
Sen får man inte glömma bort att gång kan vara ett lämpligt alternativ före och efter en krävande tävling. Före för att vila löpmusklerna, efter för att underlätta återhämtningen. Efter en förkylning kan det vara bra att starta upp med några dagars gång, innan löpträningen upptas för att minska risken för bakslag.
En liten rolig grej är att elitgångaren Percy Karlström lägger in skogspromenader som återhämtning och avkoppling från den hårda gångträningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.