Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 57884 visningar

Ont insida häl nedanför fotknöl

1973 • Järfälla
#1
12 juli 2015 - 17:27
1 Gilla
Bild uppladdad av Anders Örnhed
Jag har en skada (?) som uppstod första gången efter Sthlm´s maraton 2014 och sedan återkommit då och då.

Den utgår från en punkt (utmärkt med pil i bilden) på insidan, snett under fotknölen neråt hälen/hälsenan men det gör inte ont i hälsenan direkt.
Den punkten är också öm för beröring.

När jag sitter still gör det inte alls ont men när jag går kännas det (5-6 på en 10-gradig smärtskala) i det rödinringade området på bilden (kanske lite bakåt mot hälen/hälsenan också) i samband med frånskjutet.

Värst är det på morgonen eller när jag suttit still ett längre tag.

Smärtan kommer också när jag börjar springa för att sedan försvinna (helt eller nästan helt) när jag blir varm och återkomma efter kanske 40-60 minuters löpning , beroende på intensitet, och sedan var konstant (5-7 på skalan) resten av passet.

Ondast gör det ett tag efter ett löppass då det kan vara uppemot 9 på smärtskalan som värst men oftast 7-8.

Tidigare har det gått över efter ett tag, antingen med vila eller med lättare träning, eller med rehabträning (t ex tåhäv) samt med eller utan extra värme (som värmegel). Så när jag tittar bakåt kan jag inte hitta en gemensam nämnare i hur det blitt bättre.
Denna gången är kom det efter deltagande i Sthlm Trail 21K som tog hårt på mig på grund av ovana. Det är alltså inte så svårt att gissa att skadan kan bero på överansträngning.

Denna gång har det dock hållit i sig längre än vanligt och eftersom jag bara gissar angående:
-vad som är skadat
-orsak
-åtgärder
:så undrar jag om någon mer insatt som läser detta har något tips?

Har en tid till läkare men risken är att ordinationen bara blir det klassiska "vila", så därför tänkte jag testa här lite också.

Vill till sist säga att jag alternativtränar, främst cykel och simning och i båda fallen kan det kännas lite i det rödmarkerade området efteråt men då inte mer än när jag inte tränat alls.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
12 juli 2015 kl 17:51
Gilla
Kan vara en slemsäck som krånglar. Testa en sko utan hälkappa som trycker på hälen.
1973 • Järfälla
#3
12 juli 2015 kl 17:57
Gilla
Tack för tipset, testar det på en kort runda i kväll.

Dock borde det innebära att smärtan borde försvinna, eller minska om jag vilar?
1973 • Järfälla
#4
12 juli 2015 kl 19:30
Gilla
Funderar själv på om det kan vara broskbildning?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
12 juli 2015 kl 21:06
Gilla
Om man får tryck av lite tajta skor kan man få bursit, slemsäckarna blir irriterade och det kan bli påbyggnad på hälen som man bör hålla koll på. Jag har opererat mig tre ggr. Jag är väldigt noga att välja skor som inte trycker runt hälarna numer.
1973 • Järfälla
#6
12 juli 2015 kl 21:57
1 Gilla
Sprang ca 8 km lugnt med en fartökning på 2 km mitt i passet. Hade ett par skor med väldigt lite tryck över hälen.
Gjorde ont i början, som vanligt. Sedan kändes det väldigt lite till fartökningen då all smärta försvann. Sen kom lite tillbaka på den lugna joggen hem (2-3 på skalan). Efteråt kändes ingenting fören nu en dryg timme senare, då jag kallnat.

Vet inte hur man ska tolka det?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
12 juli 2015 kl 22:40
Gilla
Testa att fortsätta med samma skor kanske för att se om det läker ut. Jag hade problem hösten -87, tog mina tävlingsskor med mig till Cypern och sprang varje dag i två veckor. Problemen försvann och foten höll perfekt på LL 30 km. Det viktigaste är att minska trycket på hälen om det är slemsäckarna. Var vaksam på smärtan, blir det värre eller klingar den av.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#8
14 juli 2015 kl 09:24
Gilla
Jag har nåt liknande sen två månader tillbaks, men min ömhet sitter snarare närmare fotknölen än hälen... Ortopeden sa att det är senorna som löper från vaden, bakom fotknölen, ner under foten som är inflammerade. Det var lite svullet i början. Vill inte gå över med vila och Voltaren, så nu försöker jag springa kort och försiktigt medans jag väntar på nytt besök hos sjukgymnast
Hans Gustafsson
1966 • Malmberget
#9
18 juli 2015 kl 05:00
Gilla
Kan det vara plantarfascian som är inflamerad? Ont efter träningen, öm punkt snett in mot hälen, ondast på morgonen. Jag är absolut ingen expert så jag kan vara ute och cykla........
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#10
18 juli 2015 kl 16:40
Gilla
Hej. Finns flera orsaker till häl-problem och inga enkla svar och lösningar. På stegkliniken jobbar vi med löpar och ben/fotproblem till största del. Naprapater, Sjgmnaster och ortopedtekiiker under samma tak. Det stället du markerat på hälen är en relativt ovanlig skadezon(så högt upp) som bör kontrolleras mer noggrant och även under själva löpfasen.
/Med vänlig hälsning Johan
http://www.stegkliniken.se/löpare-18270146
1977 • Stockholm
#11
7 november 2016 kl 08:19
Gilla
Hej!

Hur gick det för dig? Jag har exakt samma symptom. Är van löpate men efter en hård platt mil i "fel" skor fick jag ont i häl och frånskjut även när jag gick. Kör rehab och löpning 1ggr vecka men alltid ont efter träning. Visserligen mindre men ordentligt timmarna efteråt. Sorry för hijack men jag måste få veta hur det gick och vad som hjälper.

Tack!
1973 • Järfälla
#12
7 november 2016 kl 13:16
Gilla
Ingen fara, brukar vara bra att uppdatera sånna här trådar.

Status nu är att jag är så gott som "frisk" i hälen. Jag har med ålderns rätt lite småkrämpor som alla ligger under "begynnande"...
...t ex begynnande gubbvad, hälsporre och löparknä.
Men ingenting som hindrar träningen i stort.

Det som hjälpte var tålamod att fortsätta rehab och träning utifrån de förutsättningar jag har. Har också växlat över en del till simning och cykel/crosstrainer när det känns för mycket för att löpning ska var nyttigt.
Rehaben jag kör regelbundet är tåhäv, benböj, fotcurles och tänjning av vad och hälsena, det kör jag i snitt 2 dagar av 3.

Det är min egna bedömning vid varje tillfälle och ingen professionell hjälp som ligger till grund, det gäller att känna och lyssna på kroppen och det för mig tillbaka till vad som hjälper.
Alltså tålamod att rehaba och träna på lämplig nivå utifrån förutsättningarna.

Som lite "bevis" på att det fungerat bra så sprang jag Berlin marathon här i höst utan (ökade) efterkänningar. Det är mitt andra marathon och jag sprang det ca 6 minuter snabbare än mitt första (Sthlm mara var mitt första och det var där hälproblemet uppstod).

Hoppas det kan hjälpa lite.
1977 • Stockholm
#13
14 november 2016 kl 09:10
Gilla
Tack!

Det finns hopp! Min smärta har gått ned till 1 av 10 men trycker man på punkten där det smärtade så gör det ont. Masserar man och trycker i några sek. så försvinner smärtan en stund. Springer jag så känner jag inget under tiden men sen går smärtan upp till 7 i styrka när man kallnar, lagom så man grinar illa när man går. Efter 3 dagar är den nere i 1 igen.. Jag fokuserar på simning och cykel jag med och ska köra ännu mer rehab övningar. Jag körde tung vadpress på gymmet och tyckte att det blev en stor positiv skillnad?
#14
17 juli 2020 kl 17:01
Gilla
Hej!

Läser denna tråd efter att jag fått exakt samma problem och lider nu starkt av att inte kunna dra ut på mina älskade löprundor. Efter en månads paus från löpningen provade jag i dag en runda och klarade bra kring 5 km, efter det kom smärtan.

Hur har det gått för er andra? Har ni fått någon diagnos ? Och vilka rehabövningar rekommenderar ni?

Jättejättetacksam för alla svar! :)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#15
17 juli 2020 kl 21:54
1 Gilla
Följer.
1976 • UPPSALA
#16
28 augusti 2020 kl 11:06
Gilla
Har haft samma problem i nästan ett år som trådskaparen, fortsatt springa med smärta, men går nu på behandling hos naprapat med stötvågsbehandling. Naprapaten har även gett mig ett styrkeprogram där jag ska belasta hälen med tåhävningar (långsamma med skivstång).
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#17
23 april 2021 kl 09:31
Gilla
Exakt där fick jag ont efter att ha trampat snett på ett intervallpass förra torsdagen, i tron att det var en stukning på insidan av foten. Jag fortsatte ändå några kilometer till avslutat pass och sprang ändå lördag och söndag, men fick avbryta långpasset efter 10 km i söndags efter att ha startat och stoppat ett tag i hopp om att det skulle kunna gå. Var hos naprapaten i måndags som gav mig hopp och trodde inte det var så allvarligt, att jag skulle provspringa några km på söndag innan återbesök på måndag, men det är snarare så att det onda blivit värre. På morgonen eller när jag varit stilla är det som värst. Jag kan inte låta bli att halta utan att veta exakt i vilken rörelse av frånskjut eller belastning sitter. Jag har varken varit blå eller svullen och har endast en lite öm punkt mellan insidan av hälen och insidan av fotknölen, men det är vid gång det smärtar som värst. Har kört två lätta crosstrainerpass onsdag och torsdag utan att ha känt av det alls då jag inte lyfter foten, men vet inte om det ändå kan vara negativt och att jag ska undvika belastning helt. Känns inte som att det här kommer att gå över i första taget med tanke på smärtan just nu. Hur har det gått för er andra i tråden, har ni några tips?
1980 • Staffanstorp
#18
23 april 2021 kl 13:30
1 Gilla
Hade själv liknande besvär och gick till ortoped som gjorde ultraljud för att få ordentlig diagnos. Jag upplevde stelhet och smärta, inte olikt det trådstartaren beskriver. Det kan vara flera saker såsom broskbildning, slemsäckar eller inflammation av hälsenan.

Ultraljudet avslöjade det sistnämnda för min del och jag ordinerades inflammationsdämpande kräm och 7-10 dagars vila varpå det gick bra att köra igång igen, först med inlägg för att avlasta hälen sen som vanligt efter ett par veckor. Under tiden blev det en del cykling och crosstrainer för att köra kondition men minska stötarna.

Som många andra tipsar säger även jag: sök specialisthjälp om möjligt för att få rätt diagnos och bäst behandling därefter.
2006 • Alingsås
#19
23 mars 2022 kl 17:01 Redigerad 23 mars 2022 kl 17:04
Gilla
Muskeln abductor hallucis urspringer (har sitt ursprung, fäster) just där på insidan av hälbenet. Den har i uppgift att vrida stortån ut från de andra tårna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.