Löpning Kläder, Skor & Prylar 20 inlägg 1914 visningar

Flaskor till langning

1991 • Norrköping
#1
12 juni 2023 - 09:38
Gilla
Hej! Eftersöker tips på bra och helst billiga flaskor till langning. Om en månad springer jag 24-timmars på en 400 m löparbana. Var 30:e minut kommer jag att ta en flaska, dricka 2 dl sportdryck och efter ett varv lägga tillbaka flaskan.

Min initiala tanke var att ta helt vanliga 50 cl PET-flaskor och fylla dessa med 40 cl sportdryck och göra en typ tejpmarkering vid 20 cl. Dricka hälften och lägga tillbaka flaskan. Intaget sker i farten men i låg hastighet p.g.a. loppets längd.

Det har dock slagit mig att det inte är optimalt att dricka ur en vanlig PET-flaska. Det blir ju lite skumpigt och egentligen är det skönare att suga i sig vätskan. Samtidigt kanske jag inte är supersugen på att lägga många hundra kronor på flaskor.

Har ni några tips? Antingen en flaska som innehåller två energiintag(alltså 4 dl) där jag suger i mig hälften varje halvtimme eller en mindre flaska där jag suger i mig allt(2 dl) varje halvtimme.



Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 juni 2023 kl 09:55 Redigerad 12 juni 2023 kl 09:55
1 Gilla
Kan du få tag på lösa flaskor till Perfektas midjebälte så rymmer mina 2 dl (den lite större platta modellen) och har sugpropp. Kostade 25 kronor st för många år sedan. Kräver kanske att någon återfyller dem om du ska komma billigt undan.
Annars får du försöka skramla ihop 48 3 dl tomflaskor, typ, Loka.
1961 • Göteborg
Administratör
#3
12 juni 2023 kl 10:03
1 Gilla
Förr fick man flaskor både på Lidingöloppet och Göteborgsvarvet men det har man slutat med, av miljöskäl antar jag. Kolla med dem om de har något överskottslager som de kan skänka till dig.
1984 • Njurunda
#4
12 juni 2023 kl 10:10 Redigerad 12 juni 2023 kl 10:10
1 Gilla
Perfekta säljer lösa flaskor fortfarande för en billig peng, som Oldboy var inne på. Använder dessa själv i flipbelt.
Inte riktigt 2dl men 18cl :) Behöver förnya ett gäng jag också.
http://www.perfekta.nu/
1991 • Norrköping
#5
12 juni 2023 kl 10:51
Gilla
Tack för tipsen! Då är alltså ett alternativ 48 st 18 cl flaskor från Perfekta. En flaska kostar 20 kr vilket gör att jag totalt skulle lägga ut 960 kr. Det känns lite mycket för en mindre optimering kontra vanlig PET-flaska.

18 cl skulle ge mig 32,4 g kolhydrater per intag och ~65 g per timme. Det är okej även om jag egentligen inte ser någon poäng med att ligga under 70 g/h.

Att antalet sticker iväg så högt som till 48 flaskor när man ska ha en/intag gör nog att jag bör kika på att ha flaskor som täcker två intag. Tänkte faktiskt inte på det när jag skrev inlägget. Då tänker jag så här:

- Spara undan 24 st 50 cl PET-flaskor. Är ändå en stor konsument av typ Loka.
- Hälla i 4 dl sportdryck per flaska. Tejpmarkering vid 2 dl.
- Det bökiga blir att dricka exakt 2 dl/intag. Kommer skumpa och vara irriterande att försöka att exakt avgöra när 2 dl är drucket. Det fina är dock att jag inte behöver bry mig om det utan se till att få i mig ungefär hälften. Andra intaget intas ju resten och jag än gör så får jag exakt 4 dl varje timme.
1967 • Torslanda
#6
12 juni 2023 kl 11:16
1 Gilla
Jag brukar göra det lite lättare än så och bara har ett mindre antal flaskor, ungefär 8-10 stycken, och sedan ett par 2 liters att fylla på de mindre med under loppets gång. Det finns alltid någon annan som langar åt någon som man kan be om hjälp att fylla upp tomma små flaskor var 3:e timme eller så. Jag kör i regel med 50 cl soft flask med stor öppning. De är sköna att hålla i, har bra kork som är lätt att suga ur och skvalpar inte när man sugit ur luften. Finns många alternativ här. Maurten hade förut perfekta små flaskor som man fick i samband med langning på vissa marathon. Tyvärr har de nog slutat med dem för jag kan inte se dem längre. De stora flaskorna har jag i regel då i en kylbox med isklampar så att man kan fylla på med kall härlig dryck. Även skönt att ha isbitar i boxen och plocka med sig då och då för att kyla ner nacke och axlar eller fylla på ismössa. Aldrig mer Skövde 24 timmars är mitt motto här😁. Om det är Skövde så kan ett annat tips vara att ha med sig en stor back för att fylla upp med vatten så man kan doppa en buff eller liknande och svalka sig med då och då. Även här är det bra att ha isbitar i kylboxen för underbar härlig kyla i vattnet.
1991 • Norrköping
#7
12 juni 2023 kl 11:54
1 Gilla
Problemet jag ser med detta är att det är arbete som behöver göras under loppet. Jag vill ha allt klart innan. Min support är älskvärd(mamma & pappa) men jag göra det maximalt enkelt för dom då de kan vara lite virriga. Vill inte behöva hålla på och instruera vad de ska göra under loppets gång. På PRT, om jag ställer upp där, kör jag dessutom sannolikt osupportad och då vill ha en plan klar för hur jag gör det.

Vad gäller Skövde så är det mycket riktigt det loppet jag ska springa och jag kommer att ta fram en nedkylningsplan tillsammans med Erik när vi vet exakt hur varmt det kommer att vara. Det blir något i stil med det du beskriver :) Är det riktigt varmt låter det som att vi kommer att köra nedkylning över axlarna i kombination med att jag har två kepsar som jag varvar med där den jag ej har på mig kyls ned.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
12 juni 2023 kl 16:16
2 Gilla
https://www.matsmart.se/produkt/loka-loka-solig-citrus-12-pack

Under 4 kr styck. Om det är för dyrt också så får du be mamsen och pappsen om finansell stöttning.😊
1992 • Alingsås
#9
12 juni 2023 kl 17:25
3 Gilla
33cl loka flaskor tycker jag är kanon och dög för att kunna ta mig till sm guld på 100km. Jag brukar köpa när det är rea på 12-pack för 29kr + pant.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#10
12 juni 2023 kl 19:18
Gilla
Asså förlåt, men den här tråden är i all sin korthet det roligaste jag har läst på Jogg någonsin! Jag bara tänker tanken att lägga tusen spänn på ett gäng tomma småflaskor (18 cl, som bara skulle ge 32,4 gram kolhydrater, dvs 2,6 gram för lite), eller springa och kika på tejpen som markerar halva flaskans innehåll för att minutiöst hålla exakt mängd! :o)

Och ett försök att vara seriös, med några tankar:

Alt a: Skippa de dyra flaskorna och satsa på pet/pant-flaskor. Där Antons variant med 33 cl flaskor är klokt, då kan du med 48 stycken som du fyller med 2 dl vardera ha färdiga flaskor för hela loppet.
Alt b: Krångla inte till det utan kör Mathias upplägg med att exempelvis var tredje timma fylla på småflaskorna från en större flaska eller dunk. Du behöver väl ändå några små pauser under loppet och det kan inte ta många sekunder att fylla på några flaskor?

Mest nyfiken är jag dock på om detta är hela din "nutritionsplan", dvs att du bara dricker sportdryck under ett dygn, eller käkar du fast föda också?
1991 • Norrköping
#11
12 juni 2023 kl 23:30
1 Gilla
Du är väldigt lättroad om det här är den roligaste tråden du läst men glad att kunna bidra till det :) I.o.m. att Anton hade noll problem med att dricka ur PET-flaska i den hastighet han höll så kommer jag att göra det men jag tycker det är smidigare med 4 dl i 50 cl flaskor så kör på det. Helt enkelt p.g.a. att det blir färre flaskor :) Jag har ju bara flaskan i handen i 400 m i Skövde. Även om det uppenbarligen kan låta komiskt så gör jag en markering på flaskan så jag vet när jag fått i mig ungefär hälften. Per timme blir intaget exakt. Behöver inte vara på centilitern per intag(/halvtimme). Men i grova drag.

Jag vill inte planera in pauser för att fylla på flaskor, det känns bara dumt. Allt ska vara förberett innan. Inget jättearbete att fylla 24 flaskor dagen innan. Jag hoppas kunna springa 6-10 h obrutet innan jag börjar med gångpauser.

Ja precis, tanken är enbart sportdryck. Vid behov komplettera med gel/banan men tanken är att gå runt på sportdryck. Det är Erik Olofsson, tidigare svensk rekordinnehavare på 24 h som bestämt detta åt mig. Och på varje långpass senaste månaderna har jag intagit ~2 dl sportdryck varje halvtimme. Det har funkat jättebra och är inte öppen för korrigeringar utan energiplanen är satt.

Nu är det väl bara att komma ihåg att spara undan PET-flaskor då, och inte råka panta skiten :D
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#12
13 juni 2023 kl 06:27
Gilla
Jag tycker fortfarande att tråden är väldigt rolig, men jag både roas och imponeras av din minutiösa planering, och den kittlar mina egna nördiga sidor. Du har ju skaffat dig både rutin och smarta rådgivare Marcus så du vet onekligen vad det är du vill optimera, så bara håll dig till planen!
1991 • Norrköping
#13
13 juni 2023 kl 08:49
2 Gilla
Yes, jag tror det är vägen att gå. Både Erik, Bill Öster & Tobbe Gyllenbring gör likadant. Enda skillnaden dom emellan, åtminstone som jag vet, är antalet gram kolhydrater per timme. Jag har tidigare haft en bas med gels med avbrott för fast föda(banan) men de är nummer ett, två och 11(?) på tävlingsformatet genom tiderna så kör de sportdryck istället så gör de sannolikt det av en anledning. Jag, med facitet tre brutna 24-timmars av tre möjliga är inte riktigt personen att argumentera emot. Bättre att bara lyda blint och tänka att de gör som de gör av en anledning.

Att jag är så noga med ~70 g kolhydrater/h är för att jag aldrig har genomfört ett längre lopp med mindre energimängd per timme. Jag blandar sportdryck med Umaras starkaste rekommenderade koncentration(90 g/50 cl). Det ger 72 g/40 cl. Jag har aldrig upplevt den mängden som "mycket" utan snarare varit öppen för att testa större mängder. Jag föreslog 25 cl/30 min vilket Erik tyckte lät som för mycket vätska för ett intag. Istället enades vi om att jag kunde inta lite mer än honom vilket blev 20 cl. Om jag sedan behöver så kompletterar jag med t.ex. gels då och då.

Detta är anledningen till den något töntiga anledningen att jag var emot 18 cl/30 min då det ger 65 g/h. Alltså lägre än något som jag redan anser ligger i lägre intervallet för vad jag vill få i mig per timme. För mig är inte 7 g/h en försumbar skillnad, framförallt inte när vi håller på så fruktansvärt länge. Det blir t.ex. 700 kcal mindre sett över hela dygnet.

Jag tror att det blir mindre risk för kladd med 48 st flaskor innehållandes 2 dl så jag får se hur jag gör. Såna viktiga frågor kräver betänketid ;)
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#14
13 juni 2023 kl 13:51
Gilla
Umaras rekommendation är väl inte 90g/50cl (=180g/l).
Enligt dem kan du lösa 910g/l och "normal" blanding ligger på 100-400g/l. (Sist jag sprang 100km hade jag en blandning på 300g/l.)

Sedan brukar de förespråka att separera energi och vätska. Dvs, ha en energiflaska med stark sportdryck och en vattenflaska med vatten. Då blir det lätt att dosera energin ur energiflaskan och fylla på med vatten efter behov utan att tappa räkningen.

Om du vet hur mycket energi och hur mycket vatten du behöver kan du såklart blanda de två i samma flaska. Och är du 7g kolhydrater kort så blanda bara lite starkare.

1991 • Norrköping
#15
13 juni 2023 kl 14:11
Gilla
Du har nog rätt i att jag har virrat till det lite, det är fel att påstå att koncentrationen 90 g/50 cl är någon sorts rekommendation. Koncentrationen har jag fått från Erik(jag skulle blanda starkt och 3 skopor, alltså 90 g, i 50 cl flaska blev rätt likt hans koncentration). Så jag har bara kopierat hur han gör.

Jag är inte några kolhydrater kort, det var ett teoretiskt scenario om jag hade valt mindre flaskor.

1991 • Norrköping
#16
13 juni 2023 kl 14:17
Gilla
Men det var ju kul att jag trodde att jag blandade hårt och så är Umaras "normala" blandning mer än dubbelt så stark som min :D Men min koncentration blir förhoppningsvis en lagom kompromiss mellan energi- och vattenintag.
1981 • Partille
#17
17 juni 2023 kl 22:01
3 Gilla
Jag springer också 24h i skövde. Har köpt klämpåsar för barnmat som jag fyller med rätt mängd sportdryck. De är flergångs så man kan kasta de i en back längre fram och återanvända eller så kastar man de. De har en liten smart öppning . Billiga och smidiga. Ex såna:
https://www.fruugo.se/barnmatstillverkare-barnmat-forvaring-baby-food-pouches-20st/p-152561329-322710225?language=sv&ac=ProductCasterAPI&asc=pmax&gclid=CjwKCAjws7WkBhBFEiwAIi168wJcZohiE29u95LQVbcFaQjwE4RbmAORVTxnr2jECuB8V-VltwK3YRoC8J4QAvD_BwE

typ 6kr styck
1980 • Åby
#18
17 juni 2023 kl 22:49
Gilla
33cl flaskor av det absolut billigaste märke du kan tänka dig borgar för en mjuk plast som du kan klämma och få en sug-liknande effekt av. Vill man känna sig lyxig kan man använda nån sportig kork som har samma mått - och egentligen bara be mamsen och pappsen att byta vanlig kork mot sån (om du inte lyckas skramla ihop tilllräckligt med korkar dvs).

Ett alternativ är två softflasks och en dunk med färdigblandad sportdryck i koncentrationen du vill ha, finns i alla möjliga storlekar och är enkla att fylla på + tejpa fast en gel eller vad du vill ha (eller ha ett smörgåsbord av olika smaker och välja vad du är sugen på - kan ju vara något att längta till när det är jäkligt tråkigt att jogga).
1991 • Norrköping
#19
18 juni 2023 kl 17:43
3 Gilla
Jag kommer att köra på 48 st 33 cl flaskor. Jag är en stor konsument av kolsyrat vatten och det visade sig att storpacken primärt kommer i 33 och inte 50 cl. Så jag får många, om inte alla, flaskor "på köpet".

Testat lite att dricka i farten ur sådana flaskor och det var ett icke-problem, så det blir nog bra :)
1986 • Lund
#20
20 juni 2023 kl 14:11
1 Gilla
Matsmart hade tidigare juice i 2 dl-flaskor med sugkork, minns det som 2-3 kr styck plus pant. Köpte 120 st och nu börjar de ta slut... (Och juicen hälldes inte ut!)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.