Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5782 visningar

Ortopediska inlägg mot höftproblem

Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#1
19 december 2008 - 11:33
Gilla
Kära fellow joggers, hoppas det finns någon kunnig som kan lindra min oro! För en tid sedan, när jag ganska plötsligt började tränad ganska intensvit (ca 5ggr/vecka) mestadels på asfalt, fick jag så småningom fruktansvärt ont i vänster höft. Dum som man är så ignorerade jag detta så länge jag kunde, tills det blev så illa att jag efter att ha suttit stilla en liten stund, knappt kunde ställa mig upp.
Träningsuppehåll ca 4 månader.
Har nu kunnat springa normalt sedan i våras, under sommaren mest i skogen. Har nu flyttat in till stan och springer således åter mest på asfalt. Under mina två senaste pass har jag börjat känna av höften igen och är nu rädd att det ska komma tillbaka. Klart att jag kan "ta det lungt med träningen" men det känns himla trist då jag precis börjat göra härliga framsteg och tycket det är så kul!

Nu till frågan: Hur mycket tror ni underlaget har med detta att göra? Eller är det så att jag "bara" behöver inlägg eller kanske nya skor (tilläggas skall väl att jag springer i Nike Pegasus skor)? I så fall, räcker det att gå till en duktig skoförsäljare, typ löplabbet, eller måste man boka tid hos en ortoped?
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#2
19 december 2008 kl 12:42
Gilla
Höftont kan ju bero på många olika saker.
Jag hade ont i höften tidigare i höstas och i mitt fall berodde det på att mitt bäcken vridits lite pga olika benlängd. Då blev det en extra spänning i ett ligament. Sjukgymnasten ordinerade bålstärkande och hamstrings-stärkande övningar. Han tyckte inte att jag skulle ha inlägg.

Det första sjukgymnasten gjorde var att kolla ryggen. Han menade att höftont ofta hänger ihop med ryggproblem, vilket jag tycker låter logiskt.
Kontentan är att jag rekommenderar ett besök hos en sjukgymnast som är van vid idrottsskador. Väl investerade 400 - 600 Sek, tycker jag. Hoppas det löser sig!
1981 • Linköping
#3
19 december 2008 kl 12:57
Gilla
Lisa, om du behöver inlägg eller inte kanjag inte svara på, jag håller nog med Calle om at en sjukgymnast skulle passa. Men jag vill ändå passa på att tipsa om Team Ortopedteknik på vrinnervi (så slipper du åka t sthlm) De har sjukgymnast och gör sulor. Mycket bra bemötande där fick jag!
Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#4
19 december 2008 kl 13:05
Gilla
Flikar in på mitt eget inlägg - Nån som har erfarenhet av att en kiropraktor kan vara behjälplig vid höftproblem?

Tack Karin, ska kolla upp dem!
1959 • Helsingborg
#5
19 december 2008 kl 16:29
Gilla
Inte kiroprakter men väl naprapat/jukgymnast, bålstärkande övningar och övningar för hamstringsmusklerna har gjort underverk för mitt höftproblem.
Maria
Mölndal
#6
19 december 2008 kl 19:07 Redigerad 19 december 2008 kl 19:08
Gilla
Jag fick, precis som du, ont i höften efter att ha börjat springa lite längre och oftare. Jag gick till en naprapat som sa att jag var sned i bäckenet och han gav mig stretch- och styrkeövningar eftersom ena sidan var starkare än den andra. Efter ett tag kom värken tillbaka och jag tänkte inte på det utan gjorde mina övningar och stretchade emellanåt men när jag sprang längre sträckor fick jag ont längst upp i höger "baklår" där skinkan och benet möts. Jag hade inlägg från löp&sko sedan tidigare, men gick efter rekommendation till Idrottsortopedi i Göteborg, se under medlemserbjudanden här på jogg.se. Inläggsmannen konstaterade att höger ben var 1 cm kortare, och det är ju inte konstigt att bäckenet vrider sig då eller att ena sidan får arbeta mer och därigenom blir starkare! Jag fick inlägg som var tjockare för högerfoten och rådet att sitta med vänsterskinkan (fastän det var höger ben som var kort) på en tidning för att få höften rak när jag satt, så det gör jag nu och har inte haft vidare problem, till skillnad från tidigare när jag ofta hade ont då jag åkte bil eller satt på kontoret. Därefter har jag roat mig med att titta på hur folk står och går och insett att det är en himla massa människor som går, står och sitter snett och klagar på smärtor alldeles i onödan.

Ovetenskapligt självtest: Ställ dig upp som du brukar framför en spegel och se i spegeln om någon hand hänger längre ut från kroppen än den andra. Hänger högerhanden ut är det då högerbenet som är kort. (om det nu är något ben som verkligen är kort och du inte verkligen är skev i bäckenet p g a svagheter) Lägg en tunn bok under högerfoten och känn hur det känns. Lägg en tidning under ena skinkan när du sitter. Byt sida och känn om det känns skillnad.
Om du springer kan du testa att lägga en extra sula för att komma upp med foten lite.
Ovanstående görs helt på egen risk och jag tar inget ansvar för vidare höftproblem som folk får, utan gör det hela med förstånd.

Lycka till.
1966 • Karlstad
#7
19 december 2008 kl 21:48
Gilla
Maria är inne på ganska vettiga tankar, MEN som hon säger på egen risk.
Jag laborerade lite sen det konstaterats att det skevar i benlängd, men konstaterade att det kostade mer än det smakade. Fungerade som avlastning när det var ont men drog med sig följdslitage i längden.

De idrottsläkare och veterinärer jag pratat med (jo hästar har samma problem som vi hehe) säger att det är förkastligt att manipulera benlängden, dels för att kroppen själv är makalös på att kompensera såna olikheter med styrketräning - som alla har mer eller mindre - dels för att vi ofta gått alldeles för länge med det. En omställning från något kroppen gått med i 20-40 år är inte gjort i en handvändning.
Om kroppen skevar så mycket att vi haltar (låghalt) utan kompensation, ja då är vi kanske inte menade för löpning? Det är åtminstone betydligt sämre förutsättningar.
Det farliga om man "är känslig" är att löpa på ett monotont plant underlag. Då märker kroppen av skevheten i varje steg och kommer inte undan.
-Skit i det där med marathon och spring i fjällen istället, sa en läkare till mig på skämt, men det finns ju en sensmoral i det. I kuperad terräng kompenserar man naturligt och kroppen märker inte av det skeva.

Man får helt enkelt prova sig fram, men jag har testat extrasulor på både mig och tävlingshästar och det har bara fungerat i ett akut avlastningsskede.
1969 • Upplands Väsby
#8
20 december 2008 kl 00:37
Gilla
Tidigare inlägg är mycket bra - har inget att tillägga egentligen. Tänkte bara passa på och bidra med mina erfarenheter av inlägg...

Hade följande problem tidigare: vänster ben aningen kortare än högra, fick då och då ont i höger höft trots konsekvent styrketräning och stretching. Dessutom, biomekaniskt fel i höger fot (överpronation) medan vänster fot var ok (neutralt steg). Orsakade trampdynekollaps vid ett tillfälle, följt av två månaders skaderehab.

Träffade ortoped och fick inlägg - bägge problemen försvann i stort sett direkt! Inläggen kompenserade både för problemet i höger fot samt för det aningen kortare vänsterbenet. Har inte fått några problem alls pga omställningen så här långt (har haft inlägg i snart ett år). Har på sistone även kunnat börja springa längre sträckor med riktigt lätta tävlingsskor som har minimal dämpning, något som var omöjligt förut.

Så inlägg skulle kunna hjälpa. Värt att prova.
Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#9
21 december 2008 kl 21:25
Gilla
Tack för alla svar. Sprang en runda idag endbart på mjukt underlag (skogsstig typ) och det kändes mycket bättre. Det som Peter säger om att springa på ojämt kuperad mark verkar vara pricken över i:t - har sprungit mycket orientering i mina dar och aldrig någonsig haft några skador, men så fort jag började löpträna på platt underlag var det höftont och knän och det ena med det femte.

Ska gå och får mitt löpsteg analyserat iaf.

Tack igen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.