Löpning Kost & Näring 30 inlägg 6210 visningar

Äter jag tillräckligt?

Fredrick Dahlin
1971 • Malmö
#1
10 mars 2009 - 08:24 (Redigerad 10 mars 2009 - 08:59)
Gilla
Hejsan,

Jag har ett stort problem vad det gäller min kost. Jag har nämligen ingen aning om ifall jag äter för mycket eller för lite. Anledningen till att jag undrar är att jag känner att det går väldigt trögt med att göra framsteg, både med styrketräningen och min konditionsträning och detta utan att gå ner något i vikt. Min egna lekmannaförklaring är att min kropp bränner muskler istället för något annat (det fett jag har kvar samt det jag får genom mat). Sen har jag märkt att jag råkat ut för symptom som kan tyda på näringsbrist, t ex dålig blodcirkulation, kissar ofta.

Jag är 1,90 lång och väger 85kg. Tränar styrketräning 3 ggr/vecka och springer 3ggr/vecka (ca 3 mil totalt). En typisk dags matsedel kan se ut så här:

frukost: stor portion gröt + två rågbrödsmackor med makrill
mellanmål: äpple
lunch: normalstor portion pastarätt bestående av fullkornspasta + tonfiskröra
mellanmål: äpple
middag: ganska liten portion bönröra/bulgursallad eller likande + kött (dvs något med lågt GI).
snacks: en näve mandlar

Jag vet att det antagligen är svårt att göra någon analys på min kost utifrån en sån här post, men förhoppningsvis kanske den kan ge en indikation på om jag är helt ute och cyklar med min kost eller inte.

Tack på förhand!
//Fredrick
< < < 1 2 > > >
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#21
12 mars 2009 kl 16:33
Gilla
Den moderna människan har blivit ganska duktig på att lära sig ignorera sina kroppsliga signaler.

Vi har dessutom oerhört mycket mer raffinerade matvaror till hands jämfört med de som under evolutionens gång har format våra instinkter. Vi kan nu rätt lätt sätta i oss hela dagsbehovet av kalorier i en enda måltid bestående av bara snabba kolhydrater, med efterföljande insulin-koma och snabbt återkommande hunger som resultat. Kroppen har ingen förberedelse för den typen av mat, och vi kommer bli lurade att äta alldeles för mycket trots att vi bara följer vårt naturliga signalsystem.
Astri F
1978 • Trondheim
#22
12 mars 2009 kl 23:21
Gilla
Til Kajsa; så bra at du skriver det du skriver! Modig gjort, og stå på:-)

Takk Maria! Det er fint at flere føler som meg! Dog kan jeg også lett bli veldig kontrollfrik når det gjelder trening og mat, og tendensen til å gå ned i vekt er der. Løping er (stort sett) gøy, mens mat egentlig ikke er det!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#23
13 mars 2009 kl 08:17
Gilla
Magnus - du har helt rätt i det! Det är väl därför vi har bekymmer med vikten öht idag. Det man kan göra är ju att försöka undvika processad och raffinerad mat så mycket det går dvs satsa på mer naturliga råvaror. Mycket av nya dieter handlar ju om det, typ GI, stenåldersmat mm
Fredrick Dahlin
1971 • Malmö
#24
25 mars 2009 kl 08:16
Gilla
Liten uppdatering:

Provade som sagt på att öka matintaget med större portioner och lade till en banan vid förmiddagsmellanmålet. Resultatet blev att jag efter bara några dagar hade lagt på mej ca 2kg. Efter ca 1½ vecka så insåg jag att allt jag nu lägger till ger en direkt viktökning, så jag minskade återigen på samtliga portioner förutom frukost/förmiddagsmellanmål. Ser ut som jag gick ner ca 1kg tack vare det.

Jag är medveten om att viktökning vid träning kan vara muskler, men så vitt jag har förstått så gäller detta inte flera kilos ökning på kort tid, utan handlar mer om gram över ganska lång period?

Antar att jag nu vet att jag tidigare åt på en lagom nivå för att hålla vikten och kommer antagligen köra på enligt den matsedeln. Trist bara att jag känner att mina träningsresultat blir lite lidande (jag tror mej ha märkt viss ökad ork både vad det gäller gymmande och löpningen, kan iofs varit dagsform).
Carl R
1974 • Nyköping
#25
25 mars 2009 kl 08:37
Gilla
Fredrick: När jag tittar på fördelningen mellan makronutrienter i det du skriver verkar det som att du äter ganska fettsnålt? Stämmer det?
Om det stämmer kanske du skulle kunna prova att göra lite såser baserat på grädde, cremefraiche eller majonäs till lunch och middag och tillsätta lite grädde till din gröt. Om det ger viktuppgång så kanske du kan dra ner lite på kolisarna.
Anledningen är att dels känner man sig mättare med lite mer fett i maten och dels så ger mycket kolhydrater ett stort insulinpåslag som gör dig trött ngn timme efter du har ätit.

Jag håller själv på att banta lite och ligger på -1 kg varannan vecka i snitt. Det pendlar lite upp och ner. Men 2 kg kan röra sig om skillnaden mellan att vara välhydrerad, nyligen ha ätit och inte haft avföring, med när man har skitit och väger sig efter ett löppass innan lunchen.
Caroline M
1979 • Västra Frölunda
#26
25 mars 2009 kl 08:44
Gilla
Jag tycker att det är bra att man är försiktig med kolhydraterna som du verkar vara, men för att kunna prestera bra behöver kroppen ganska mycket av dessa.
Dålig blodcirkulation? Fryser du? Isåfall är det ett väldigt bra tecken på att du äter för lite. Att man kissar ofta har jag aldrig hört kan bero på näringsbrist. Däremot kan det vara symtom på diabetes, men det tror jag inte alls att du har. Man kissar även ofta när kroppen använder sig av lagrat glykogen dvs lagrade kolhydrater. Varje gram glykogen binder 4 gram vatten. Så när kroppen tar av glykogen lagren frigör mycket vatten som sedan kommer ut via urinen.
Dieterna som det pratas om mycket nuför tiden har alla sina fördelar men de är inte tänka för någon som rör på sig mycket.
Annika
1966 • Malmö
#27
26 mars 2009 kl 07:03
Gilla
Vid en snabb översikt verkar det som om du äter för lite protein, annars äter du nyttigt men på tok för lite för den träningsmängden.
Att du gick upp så snabbt i vikt av att äta mer beror nog på ökad vätska, varken fett eller muskler växer så snabbt. När du tränar så mycket behöver du mycket mat, var inte så rädd för fett heller. Titta inte på vågen utan på träningsresultaten.
1974 • Kristinehamn
#28
26 mars 2009 kl 09:55
Gilla
Annika: Hur vågar du ge sådana råd? Att Fredrick äter "på tok för lite". Jag är förbluffad. Kan du alltså efter att i detta forum studera vad Fredrick äter EN dag och i övrigt veta väldigt lite om hans liv eller utseende göra den bedömningen. Fredricks test att äta mer visar ju glasklart att han åt ganska vettigt tidigare. Om han på din inrådan skulle börja äta mycket mer och gå upp i vikt kan jag lova att träningsresultaten i löpning inte skulle bli bättre. Krångla inte till det Fredrik, använd aptit, förnuft och vågen som dina guider. Och glöm inte intervallträningen.
1981 • Linköping
#29
26 mars 2009 kl 10:33
Gilla
Meeen Håkan, han frågade ju! han ville ha råd och Annika gav ett råd. Givetvis så vet han väl att jogg.se användare inte är några dietister!!
Annika
1966 • Malmö
#30
26 mars 2009 kl 18:49
Gilla
Om man inte får några förbättrade resultat av träningen, vilket Frederick har problem med, så beror det oftast på att man äter för lite. Utan att ha sett portionsstorlekarna så tyckte jag att menyn låter liten för en stor vuxen man som tränar 6 dagar i veckan, varav tre på gym. Jag som är kvinna och väger mindre äter nästan mer.
Om orken dessutom ökar med matintaget så talar det också för att näringsintaget är lågt. Men man kan ha olika mål, minska kroppsfett, minska vikt, prestera bättre map löpning eller kroppsstyrka, alla dessa mål kan ha olika menyer.
Att gå upp ett kilo eller två på en vecka tycker inte jag är någon jättekatastrof, det är säkert bara tillfälligt. Men kanske kan vara skäl att minska lite, men ändå äta lite mer än innan.
Men vill man ha reda på exakt så får man ta fram vågen, väga maten och räkna ut näringsintaget samt ta hjälp av en dietist eller personlig tränare. Kanske inte är totala kalorierna som är problemet utan sammansättningen av dem.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.