Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 729 visningar

Löparknät är tillbaka

Ulrika Östlund
1971 • Värmdö
#1
6 maj 2009 - 00:29
Gilla
Håller på och tränar inför Göteborgsvarvet och skulle ta en provrunda ikväll på delar av det.
Efter bara 6-7 km så ville inte mitt högerknä vara med längre.
Inget hjälpte, det var bara att springa hem med knivar i knät.
Nu undrar jag förstås om det finns något jag kan göra för att klara av att springa varvet om två helger, det är ju så synd. Mentalt och konditionsmässigt känner jag mig oslagbar!

1972 • Ålstorp
#2
6 maj 2009 kl 07:24
Gilla
Har du tur så är det löparknä, dvs smärta på utsidan. Precis över knölen som sitter där. Beror i de flesta fall på för dålig stretching. Man får dra ner ordentligt på löpning och börja stretcha, stretcha och åter stretcha. Inflammatorisk salva hjälper också. Bör vara igång hyfsat snabbt igen.
http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm

1971 • Nykvarn
#3
6 maj 2009 kl 08:08
Gilla
Vill också tipsa om webb-tv på marathon.se där du hittar bra stretchövningar för löparknä.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#4
6 maj 2009 kl 08:43
Gilla
Jag körde 3-4 stretchpass (4-5 olika övningar ca 20 min/tillfälle) per dag i drygt en vecka. Ingen löpning under första tiden sen väldigt lugn jogging. kör numera ett stretchpass/dag. Ta i trä - men mina bekymmer är inte borta men hanterbara. Springer utan smärta men tar det lungt i nedförsbackar och har nyligen börjat med korta intervaller. Ge det en vecka och gå ut och testa knät på en lugn runda. Får du smärta - avbryt och förläng rehabtiden. Kör lite medicin också. Har du voltaren så använd det. Annat alternativ är att du använder zonsalva och ipren för att dämpa inflammationen.Lycka till!
Martin
1979 • Sthlm
#5
6 maj 2009 kl 08:44
Gilla
Jag har samma problem inför min första start i marathon om en månad.

Jag resonerar som så, att jag fixar loppet med lite sämre kondis än jag har nu. Dock så går det inte om jag har problem med knät.

Så jag har vilat helt en vecka nu. Bara stretchat MYCKET och kört med foamroller. Nu ska jag köra motionscykel i veckan och sen testa springa till helgen.

Kan även starkt rekomendera en sjukgymnast eller naprapat. Har varit till min två ggr nu i veckan och fått hjälp att med våld trycka ut den/de musklerna i rumpan och sidan av låret som är för korta. Det gör ont men hjälper.

Lycka till.
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#6
6 maj 2009 kl 08:53
Gilla
Här finns en del övningar att hämta. Sidan är dock lite småkrånglig. http://www.brandgulmusikgenre.se/stretchovningar.htm
En stretchövning som jag tyckte var väldigt bra är den när du ligger raklång på rygg. Lägg sedan ankeln över det andra knät. böj knät med ankeln kvar i samma läge och greppa tag under knät och dra sedan benet mot bröstkorgen. Är du väldigt stel kan det krävas att du lyfter ryggen från golvet när du greppar om knät. försök dock att få ner ryggen i golvet sen igen.
1970 • Sala
#7
6 maj 2009 kl 16:52
Gilla
Löparknä har jag haft till förbannelse, anledningen är att jag är väldigt hjulbent. Så här blir jag av med det och det gäller att börja direkt man får känningar. Stretcha, det finns instruktioner på internet, utsida lår, rumpa, tp-sena osv. Kyl direkt området efter pass om du får känningar, ispåse eller kall dusch. Smörj området med Voltaren T eller liknande, alternativt ät en kur Diklofenak. Stretchen är det viktiga, du som fått det igen får lära dig att vara extra noga. Försök att gå över till alternativ träning när du har känningar av knä, cykla och simma, vem vet, du kanske blir en sjujävla triatlet av detta? Spring mjukt, dvs löparspår och terräng när du kommer igen, INGA uppförsbackar. Problemet är ju att man får det här under en period när man har tränat extra hårt, till exempel inför ett lopp och då känns det som om man inte kan avbryta träningen men det måste man annars tar det stopp i knät. Hoppas att det ordnar sig för dig!
Ulrika Östlund
1971 • Värmdö
#8
7 maj 2009 kl 20:06
Gilla
Hej på er,
Tack för alla fina tips ang mitt hemska knä.
Jag var hos naprapaten idag och fick hjälp, det var inte långt ifrån att han fick en känga, så ont gjorde det. Dock har jag fått tipset att köra dubbel dos Voltaren, en special stretchövning samt en provrunda på lördag eller söndag.
Om jag får ont på en gång igen så vet jag inte hur det blir nästa lördag. Får väl helt enkelt rehabilitera mig lite längre och satsa på något annat halvmarathon lopp istället.
Håller på med en klassiker och har ändå en massa annat smått och gott att träna inför.
Ett stort lycka till säger jag till er alla som svarat!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.