Löpning Träning 4 inlägg 748 visningar

Förbättra konditonen på bästa sätt!

Karolina
1993 • Göteborg
#1
6 maj 2009 - 15:23
Gilla
Hej!
Jag har en liten fråga: Hur förbättrar man konditonen på bästa sätt? Är det så högt tempo så länge som möjligt som gäller eller? Sedan har jag hört att vid högintensiv träning så förbränner man inte fett utan istället kolhydrater, stämmer det?
Tacksam för svar! =)
1960 • Kullavik
#2
6 maj 2009 kl 18:05
Gilla
Du ska nog blanda längre lågpulspass med kortare pass med högre puls och intervall pass.
Titta på de träningsprogram som du hittar i tidningar, på marathon.se etc. De är alla upplagda på ungefär samma sätt. Beroende på din träningsnivå kan det vara 3-5 pass per vecka och längden varierar lika så, men grunden är att man skall köra alla tre typerna: distans, snabbdistans och intervall.

My 2c,

/B.
Karolina
1993 • Göteborg
#3
6 maj 2009 kl 19:44
Gilla
Okej tack för svaret! :) Så att blanda träningsformerna är bäst alltså? Det kändes ju bra att få veta det för så brukar jag oftast köra, 3-4 pass i veckan då jag varierar mellan långpass och intervallpass och backträning. Det känns ju bra men jag tänkte bara vilken träningsform som tränar upp konditionen mest effektivt.
Intressant sida marathon.se förresten! Har suttit och läst en hel del roligt nu :)
1974 • Kristinehamn
#4
6 maj 2009 kl 23:32
Gilla
Med just "konditionen" menar man väl egentligen i allmänhet syreupptagningsförmågan. Om jag har förstått de norska forskarna J Hoff och J Hegerud rätt så har de funnit att det effektivaste sättet att träna syreupptagningsförmågan är att träna på en intensitet av 90-95% av maxpuls därför att det övar hjärtats slagvolym bäst. Dom föreslår 4x4minutersintervaller med 2-3 minuters joggvila/aktiv vila mellan arbetsfaserna. Jag har provat detta i olika former (löpning, löpning i backe, löpning med barnvagn i backe, cykling, löpning med stavar i backe etc) och tycker att det är en tidseffektiv, rolig och rätt utförd inte alls så slitsam träning. Ibland har jag kört 4-5 sådana pass per vecka. Man förbättrar sig snabbt under en inledande 6-8veckorsperiod. Men det är klart att om man sen ska optimera sin prestation på t ex en mils löpning, så bör väl träningen som ni varit inne på, innehålla även andra komponenter. Googla gärna på Hoff och Hegerud. Här är en länk jag hittade lite snabbt.
http://www1.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=206080
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.