Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 1973 visningar

Artros i höft

1972 • västerås
#1
20 februari 2021 - 15:43
Gilla 
Hej!

Ibland misstänker jag att jag har artros i en höft.
Ni med samma åkomma hur funkar det för er att springa??
1960 • Örebro
#2
22 februari 2021 - 12:37 Redigerad 22 februari 2021 - 12:38
1 Gilla 

Hej.
Jag kan inte säga hur man SKA göra utan bara berätta hur JAG gör och försöker få till det.

Jag försöker ta kortare steg med högre stegfrekvens.
Sen kör jag med "barfotaskor" så jag inte landar med rakt ben utan använder kroppens egen dämpning i höft, knä och fotled.

Sen får man ju helt enkelt "skita" i tiden och eventuella tidsambitioner och vara nöjd med att man överhuvudtaget kan komma ut.

Försöker även lägga in mer cykel så jag ersätter en del löpning med cykling.

Tror även en variant jag har med att jogga 1km sen köra 3 min på ett ute-gym efter rundan och sedan köra detta 5 varv totalt, alltså i mitt fall ca. totalt drygt 40 minuter.

Jag tycker att det känns som att det gör mindre ont om man varvar gym och jogg på det viset.
Självklart får allt ske i lugnt tempo och joggning som tidigare beskrivet.

Viktigast är att känna efter och följa kroppens signaler.
Det som kan vara svårt är att smärtan avtar efter ca. 2km men det beror nog mest på endorfinerna som smärtlindrande.
1972 • västerås
#3
22 februari 2021 - 19:31
Svar på inlägg #2
Gilla 
Tack för tips!
Jag förstår att efter rehab och då jag ska ta upp springningen igen så är långpass på 2-3 timmar ett minne blott. Men jag kommer att vara sååå nöjd om jag ens kan springa en liten sträcka. Löpning är livet!! Och jag blir frustrerad, less och deprimerad om jag inte får ge mig iväg med dojjorna och bra musik i öronen...
Och farten på rundorna har jag skippat helt...bara att få komma ut är en fröjd.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#4
22 februari 2021 - 20:37
2 Gilla 
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/behandling--hjalpmedel/smartbehandlingar-och-rehabilitering/artros-behandlas-bast-med-fysisk-aktivitet/

Rörelse är det bästa, även om det gör ont. Här rekommenderar de tom smärtstillande för att kunna utöva aktiviteten.
1972 • västerås
#5
22 februari 2021 - 21:58
Svar på inlägg #4
Gilla 
Ja precis...Har förstått att det är bra att röra sig trots artrosen. Men i mitt fall har jag egentligen inte fått någon artrosdiagnos vare sig av kiropraktor eller fysioterapeut. De säger att det KAN vara artros jag har. Så läget är svårt just nu. Men tänkte prova springa en kort sväng om 3 veckor. Har då vilat/stretchat/stärkt bål o säte under 12 veckor. Blir spännande o se hur det går...
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#6
23 februari 2021 - 16:52
1 Gilla 
Jag fick diagnosen artros i vänster höft för ca 3 år sedan. Jag betalade extra för att få en röntgen på privata Elisabethsjukhuset i Uppsala. Annars hade jag aldrig fått röntga mig då mina besvär ej var så allvarliga och ej heller hade hållit på så länge. Jag är såå glad och tacksam att jag fortfarande kan springa. Jag försöker också ta kortare steg med högre stegfrekvens. Längre än 10 km har jag hittills inte sprungit sedan dess. Springer ej heller så många km/vecka. Springer max 3 gånger/vecka. Hoppas att jag kan fortsätta med det ett tag till..
1978 • Linköping
#7
23 februari 2021 - 17:22
Svar på inlägg #6
2 Gilla 
Min sjukgymnast sa att man rätt ofta hittar något på MR när man är i min ålder. Jag vill nog inte veta:)
1966 • Oslo
#8
23 februari 2021 - 18:28
3 Gilla 
@#7. Jeg tok MR av hoften på lørdag. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil vite resultatet. Til og med min fysioterapeut, som henviste meg til MR, sa at det ikke var sikkert at jeg ville vite resultatet, da de alltid finner mycket «fel» på MR. Noen ganger er det bedre å ikke vite. Akkurat nå føles hoften bra, så kanskje det er smart å avvente resultatet....
1978 • Linköping
#9
23 februari 2021 - 19:50
Svar på inlägg #8
Gilla 
Problemet är ju att oavsett artros, eller inte så är lösningen densamma dvs träning. Jag tränar inför längre lopp och det hade verkligen varit förödande med ett sådant besked.
1972 • västerås
#10
24 februari 2021 - 10:21
Svar på inlägg #8
Gilla 
Håller egentligen med dig...vill nog inte heller veta. Men för rehab så vore det ändå bra. eftersom det blir olika rehab utifrån skada. Är det FAI alt artros kanske jag ska prova springa snart igen, men mycket lugnt. Är det inflammation någonstans är det väl direkt olämpligt att springa. borde då istället vänta ut skadan så den får läka...men vad vet jag... ;)
Linda Allgardsson
1973 • umeå
#11
24 februari 2021 - 19:51
1 Gilla 
Det är skillnad på Vill och Behöver är jag rädd. Klart du ska försöka få en diagnos så att du vet vad du ska behandla / rehabba / anpassa dig efter / lära dig leva med. Trist att förvärra en skada ( tex muskelskada eller stressfraktur) för att man tror att det är något annat.
Håller tummarna för att det blir bra besked.
1972 • västerås
#12
24 februari 2021 - 20:33
1 Gilla 
Jomenvisst är det så....bäst är nog att få till en röntgen. Ovissheten är värst. Jag vill veta så kan jag agera utifrån det...
Tack för pepp!!!!!
1980 • Karlstad
#13
24 februari 2021 - 23:05
1 Gilla 
Kan berätta lite om hur mina höftproblem levt...

Började typ kring 2013 med diffusa smärtor/kramper i muskelkorsetten runt vänstra höften. Gick relativt snabbt till en duktig sjukgymnast som utan minsta tvivel satte diagnosen CAM/FAI. Beordrade uppsökande av vårdcentral och en röntgen i en speciell vinkel för bekräftelse och sen skulle jag få åga till Gbg för operation.

Vänte tid på röntgen. Sen ett resultat som inte alls visade å CAM. Sjukgymnasten HELT ställd. All klinisk testning tydde på CAM.

Efter lång krigföring fick jag en ny röntgen. På annan ort. Samma resultat, men denne läkaren vill försöka med en MR. Ny väntan. Men sen, efter MR, remiss till Gbg.

Nu är vi redan framme på 2016. Har under tiden har jag bitit ihop och tränat och tävlat med smärtor och dalande resultat.

Väl hos expertisen i Gbg konstaterar han att de båda röntgenbilder a är värdelösa och frågar varför man ens tog en MR då CAM inte kan ses via MR då det är skelett problem...

Nya röntgenbilder samma dag i Gbg. Konstaterar att jag är ett skolboksexempel och vi bokar operationstid.

Opereras och tar ett knappt år innan jag är igång med normal träning. Under op när läkaren är inne och rotar i höften (båda sidor) konstaterar han att jag gått för länge med problemen (no shit Sherlock...) så jag har långt fågna artros skador på vänster sida.

Efter funkar dock träningen bra. Relativt smärtfritt, även om lätta symptom finns kvar.

Långsamt blir det dock sämre och sämre och i höstas, när jag krigar mig igenom Sthlm Marathon V:r ed. under kraftiga smärtor havererar allt. Har svårt att ens gå under lång tid. Försöker vila, försöker träna, försöker... Inget funkar.

Erkänner till slut för mig själv att jag nog får acceptera att artros en nu sätter stop.

För att ändå hitta sätt att fungera i vardagen börjar jag rehaba med höft-artros-skola via Joint-academy.
Efter bara någon vecka är jag så pass mycket bättre att jag kan smyga igång med lite löpträning. 4 km åt gången innan smärtan börjar komma. Ändå lite bra.

Fortsätter och det blir allt bättre. Börjar springa varje dag, men inte så långt.

Nu 4 månader senare har jag som längsta pass sprungit 14 km (inget långpass, men det närmar sig) och framför allt har jag uppnått veckovolymer på 70 km... I stort sett utan smärta..!

Så, våga kolla om det är artros.
Och även om det är det, ge inte upp! Det finns hopp. Joint-academy är en väg, det finns säkert fler.

Jag siktar fortfarande på mitt största idrottsliga mål någonsin till sommaren. En trippel-IM. Då ingår 12,66 mil löpning på slutet. Trots konstaterad höft-artros.

Kämpa på!
1972 • västerås
#14
25 februari 2021 - 08:59
Svar på inlägg #13
Gilla 
Johannes: Vilken historia du har bakom dig!!! Men vad härligt att läsa slutet att det löser sig till slut! Hurra och grattis!!! Härligt!
Tack för tips ang. joint Academy. Har redan anmält mig där. Väntar på en tid för konsultation.
Tack för pepp och lycka till med dina utmaningar!!Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.