Löpning Avancerad träning 10 inlägg 15495 visningar

Blodtryck vs. puls

Johan Östman
1978 • Karlshamn
#1
21 maj 2010 - 07:41
Gilla
Har av min flickvän som är sjuksköterska fått veta att eftersom jag har ett lågt blodtryck 95/65 så har jag även en lägre puls vid aktivitet. Är det någon som vet om detta stämmer (vågar inte ifrågasätta min sambo :-) ). Även om jag tränar tuffa intervaller så har jag svårt att få upp pulsen högre än 170. Är 38år och min maxpuls borde vara (grovträknat) ca180-185. Kan man räkna om pulsen på något sätt eller måste jag utsätta mig för ett maxtest igen gjorde detta för 15år sen.
Är relativt vältränad och räknar med att springa gbg-varvet på 1,25 och sth maran på dryga 3h. Någon som vet om detta stämmer och om det går att räkna om pulsen?
1981 • Falun
#2
21 maj 2010 kl 08:32
Gilla
Hej
Vet inte om det är någon korrelation mellan Blod tryck/Puls...Dock så behöver du nog inte vara orolig över att din maxpuls är "låg". Jag är 9år yngre än dig och har som du väldigt svårt att få min puls över 180slag, om man tittar på diverse formler för uppskattad maxpuls skulle jag nå över 190. Istället är det nog så att maxpulsen är högst individuell och gentiskt bestämd...

En annan intressant faktor är ju vilopulsen, i regel så har individer med hög maxpuls oxå högre vilopuls och vice versa. Det intressanta är hur stort spann (maxpuls-vilopuls) du har till ditt förfogande...
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#3
21 maj 2010 kl 08:57
Gilla
Bara köra ditt maxtest om du vill veta din maxpuls. Du kan väl även göra detta hemma om du har tillgång till en pulsklocka och en brant backe ;)

Brukar väl säg att övre värdet sytoliska, vilket är 95 för dig, brukar ligga kring 100+ålder. Det är ditt blodtryck då hjärtat pumpar ut blodet i kroppen medan det andra värdet är när hjärtmuskeln slappnar av. Bättre med lågt övre blodtryck än högt sett ur hälsosynpunkt. Har dock inte hört det där om att maxpulsen skulle vara lägre vid lågt övertryck, vilket var intressant.

Kan du fråga din flickvän var hon läst detta då jag är intresserad i hur det hela hänger ihop fysiologiskt? :)
1971 • Nykvarn
#4
21 maj 2010 kl 08:58
Gilla
Man kan nog tänka sig att dit hjärtat är vältränat och behöver då slå färre slag för att pumpa ut en given mängd blod i artärerna jämfört med någon mindre vältränad med ett mindre hjärta.

Men, blodtryck är ju en funktion av hur mycket blod som tillförs de stora artärerna från hjärtat, dvs hjärtats minutvolym och det s k perifera motståndet, dvs allt som motverkar blodets rörelser bort från de stora artärerna, ju mindre diameter på kärlen till följd av arterioskleros etc, desto större perifert motstånd.

Pulsen är ju bara "tryckvågen" och ska inte förväxlas med blodflödet genom de stora kärlen varför jag TROR att det inte finns något samband mellan just puls och blodtryck.

Du behöver nog ta reda på var din maxpuls ligger idag, det kan variera 15 slag från diverse formler på populationsnivå.


Johan Östman
1978 • Karlshamn
#5
21 maj 2010 kl 11:36
Gilla
Tack för bra svar.
Ska kolla upp med flickvännen vart hon har fått informationen ifrån. Blir att göra ett maxtest efter Göteborg och Stockholm. Min vilopuls var 46 vid samma tidpunkt som jag mätte mitt blodtryck.

Tack igen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
21 maj 2010 kl 13:35
Gilla
Låter som en idé någon fått att maxpuls och blodtryck hänger ihop. Kan ju vara missuppfattat, man tvingas väl ligga på en högre andel av maxpulsen till vardags om man har högt blodtryck (högt motstånd för blodflödet). Jag har hög maxpuls och lågt blodtryck så det är i alla fall inget generellt samband.
Vilopulsen sjunker när man är vältränad eftersom hjärtat är större då. Men för ens prestationsförmåga när man anstränger sig spelar vilopulsen ingen roll, det är bara maxpulsen (och kroppen anpassar sig efter ens medfödda maxpuls så det är bara en fixpunkt att beräkna ansträngningsgrad från).

Staffan, jag har läst att standardavvikelsen för maxpulsen är 12 slag/minut. Jag låg när jag försökte mäta mer än 20 slag över och det finns de som är "värre".
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#7
21 maj 2010 kl 16:17
Gilla
"Brukar väl säg att övre värdet sytoliska, vilket är 95 för dig, brukar ligga kring 100+ålder. "

Njaa.... Förut sa man så, Nu säger väl de flesta att ju lägre desto bättre, även om det inte ska vara så lågt att man svimmar ner på tågrälsen eller nåt sånt!

Enligt skolboken ska värdet ligga på 120/80, alltså där 120 är det systoliska. Och sen borde man väl kanske försöka göra något åt det när det är uppe i typ 140... Det gäller oavsett ålder....

Jag tror som staffan, att det inte finns något direkt samband mellan hög maxpuls och högt blodtryck osv...
1943 • Täby
#8
21 maj 2010 kl 17:35
Gilla
Jag har också relativt hög maxpuls och lågt blodtryck.
Jag har inga större svårigheter att komma upp i 180 slag per minut så maxpulsen ligger väl några slag över. Vissa formler säger att jag då bör vara i 40 årsåldern.
Blodtrycket är det länge sedan jag mätte men jag måste resa mig försiktigt ur soffan så jag inte svimmar och druttar omkull.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#9
21 maj 2010 kl 19:11
Gilla
Verkar inte som det hänger i hop hela tiden i allafall (om det nu gör det alls). När jag lämnar blod brukar mitt blodtryck sjukna massor (till typ 100/80) samtidigt som jag har hög puls. Är sjukt rädd för nålar, därav reaktionen. :-)
Johan Bäck
1971 • Örebro
#10
22 maj 2010 kl 12:20
Gilla
@Johan Ö: blodtrycket du anger borde rimligtvis vara ett VILO-blkodtryck, undert maxarbete stiger det betydligt, uppemot 200/100 eller mer. Blodtryck och puls hänger, precis som Staffan säger, ihop genom hjärtsts minutvolym (cardiac output, CO) och resistens. CO är beroende av hur mycket hjärtat orkar pumpa ut per slag X frekvensen = god muskelfunktion i hjärtat ger en lägre puls till samma CO.

@Jennie: När du lämnar blod får du en volymminskning som leder till ett lägre tryck vilket kroppen försöker kompensera genom att höja pulsen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.